duminică, 4 aprilie 2021

Exponatul lunii aprilie

 


Muzeul Național al Banatului 


Timișoara


aprilie 2021




     Jucăriile reprezintă unele dintre primele obiecte cu care interacționăm încă de la începutul vieții, acestea fiind întâlnite din cele mai vechi timpuri. Pe parcursul timpului modelele au evoluat în strânsă legătură cu materialul din care au fost confecționate, gama materiei prime folosite fiind destul de bogată, astfel fiind utilizate lutul, lemnul sau metalul, dar și materialele textile sau plasticul. Luna aceasta dorim să vă atragem atenția asupra unei figurine de plumb reprezentând un cal miniatural încadrat cronologic undeva între secolul al XIX-lea și începutul secolului XX.

    Acesta a fost descoperit întâmplător pe raza satului Brănești, orașul Făget, jud. Timiș, de către dl. Peicuți Lani-Florin, care ulterior a predat descoperirea Direcției Județene pentru Cultură Timiș, pentru ca mai apoi acesta să ajungă în colecția Muzeului Național al Banatului. Exponatul este fragmentar, coada fiind detașată, iar jumătățile inferioare ale picioarelor lipsesc, șaua fiind într-o stare precară de conservare, putând fi observat doar conturul acesteia. Este important de precizat faptul că acesta reprezintă doar jumatate din obiectul original, cealaltă jumatate fiind reprezentată de un călăreț atașat prin orificiul prezent în partea mediană a șeii. Din punct de vedere morfologic, piesa are o lungime maximă de 4 cm, o lățime de circa 1 cm și o înălțime maximă de 3,5cm. Figurina cântărește aproximativ 40 g.

    Acest tip de descoperire este destul de comun pentru lumea europeană, modelul evoluând treptat din secolul XVIII (1730), când pentru prima dată lumea manufacturieră germană începe să producă figurinele plate, ca mod de satisfacere a cererii tot mai ridicate de jucării, dar și pentru a ușura depozitarea și transportul acestor obiecte. Ulterior modelul evoluează într-o formă tot mai tridimensională, așa numitele jucării pe jumătate plate, care mai târziu sunt perfecționate de manufacturile franceze în modele tridimensionale, precum cel prezentat. Schimbarea este adoptată și de lumea germană, la jumătatea secolului al XIX-lea. Această tehnică de prelucrare este ulterior revoluționată în Anglia secolului XX când pentru prima dată sunt produse jucării goale în interior, astfel capacitatea de producție crește, reducându-se costurile de producție. Ultima jumătate a secolului XX modifică radical percepția asupra modului de producție a acestor obiecte, prin descoperirea și adoptarea plasticului pe scară largă.

Text & Foto: Rareș Muntean, muzeograf debutant, secția Arheologie

   Exponatul poate fi văzut pe parcursul lunii aprilie, la etajul 1 al Bastionului Maria Theresia, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00 – 18:00.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu