Muzeul Național al Țăranului Român
București
5 - 7 martie 2021
În perioada 5 - 7 martie 2021, Asociaţia Kogaion 115
organizează Moșii de Iarnă, eveniment de promovare a meșteșugurilor
tradiționale și a gastronomiei românești, în curtea Muzeului Naţional al
Ţăranului Român, din Bucureşti, Str. Monetăriei, nr. 3. Intrarea este liberă.
Cum sâmbătă, 6 martie, sunt Moşii de Iarnă, când se dă de
pomană pentru sufletele celor adormiţi, la eveniment vor fi colaci copţi
împletiţi în patru sau plăcinte poale’n brâu cu brânză şi stafide. Totodată vom
fi pregătiți pentru sărbătoarea creştină a sfinţilor 40 de mucenici din
Sevastia, cunoscută în popor şi ca Sâmbra Plugului. Pentru acesta vor veni din
comuna Stăuceni, judeţul Botoşani, gospodine care vor prepara, la fața locului,
mucenici moldoveneşti însiropaţi cu miere și pudrați din belșug cu miez de
nucă.
Pentru ziua de 8 Martie, Ziua Femeii, puteți alege pentru
persoanele dragi, cadouri cu totul deosebite: ii cu alesături, vestimentaţie
din lână împâslită, haine şi accesorii din piele naturală, vase de ceramică de
la Horezu și Corund, mic mobilier crestat, obiecte decorative din tărtăcuțe și
sticlă pictată manual, podoabe tradiţionale, icoane pe lemn sau pe sticlă,
săpunuri şi creme făcute doar cu ingrediente naturale.
Gastronomia tradițională e prezentă la eveniment prin
preparate diverse, pentru toate gusturile: afumături din carne de porc,
brânzeturi proaspete şi afumate din lapte de vacă sau de oaie, cozonaci
bucovineni, plăcintele domneşti cu fructe şi cu brânză, prăjituri de casă după
reţetele bunicilor, miere și siropuri naturale, vin şi palincă, pâine
frământată cu maia naturală, produse pe bază de cătină, miez de nucă şi fructe
păstrate cu grijă peste iarnă în cămări.
Cei care apreciază obiectele vechi şi cu valoare istorică
găsesc la anticarii participanţi la eveniment unelte din lemn, mobilier
ţărănesc sau straie populare din diferite zone folclorice.
Duminica, 7 martie, se lasă sec de carne, înaintea Postului Mare al Paştelui, aşa că este ocazia potrivită de a ne desfăta cu mâncăruri care mai de care mai gustoase: borş de peşte, carne de porc la ceaun cu mujdei şi gogonele, sărmăluţe cu mămăliguţă, saramură de crap, păstrăv şi cârnăciori proaspeţi la grătar. Nu pot lipsi din meniu mucenicii munteneşti la ceaun, cu multă scorțișoară și nucă pisată.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu