marți, 13 mai 2014




Muzeul Judetean de Etnografie si al Regimentului de Grantita


Caransebes


editia a X-a, 17 mai 2014




   Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, al Reţelei Naţionale a Muzeelor din România şi al Ministerului Culturii şi Comunicaţiilor din Franţa va organiza sâmbătă, 17 mai 2014, Noaptea Europeană a Muzeelor, ajunsă la a X-a ediţie, în intervalul orar 16.00- 06.00. 
   Această manifestare culturală de mare amploare se desfăşoară atât la nivel naţional cât şi internaţional, la acest eveniment înscriindu-se muzee din ţară şi străinătate.
   Acţiunile curprinse în cadrul acestei acţiuni vor cuprinde pe de-o parte: deschiderea pentru public a expoziţiilor permanente şi temporare amplasate în incinta Muzeului din Caransebeş, a Memorialului Constantin şi Hadrian Daicoviciu din comuna natală a marelui academician, realizată într-o sală special amenjată din cadrul Şcolii cu clasele I-VIII din Constantin Daicoviciu (Căvăran), iar, pe de altă parte, organizarea în premieră a Târgului Colecţionarilor de Antichităţi, în colaborare cu S.C. Gugulania Art S.R.L. şi Primăria Municipiului Caransebeş, în curtea interioară a muzeului. 
   În cadrul Târgulul Colecţionarilor de Antichităţi, persoanele interesate vor avea posibilitatea de a achiziţiona: obiecte vechi, monede, tablouri, ceasuri etc. Acesta este deschis timp de 2 zile: sâmbătă, 17 mai 2014, între orele 10.00-20.00 şi duminică, 18 mai 2014, între orele 10.00-18.00. 
   Prin urmare, în intervalul orar 16.00 (17 mai 2014) -06.00 (18 mai 2014), cei interesaţi vor putea vizita expoziţii ce conturează istoria Caransebeşului şi etnografia regiunii Banat:

La sediul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş:
Imperium Romanum 
Casa pădurarului din Marga
Din Istoria Regimentului de Graniţă Româno-Bănăţean nr. 13
Expoziţie de artă plastică a pictorului Ion Sălişteanu
Icoane pe lemn şi sticlă din colecţia Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş
Meşteşuguri tradiţionale în Banatul de Munte
În comuna Constantin Daicoviciu (Căvăran), într-o sală special amenajată în cadrul Şcolii cu Clasele I-VIII 
Muzeul Memorial Daicoviciu (interval orar 16.00 - 06.00)

   Noutatea acestui an este conferită de înscrierea Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş într-un program cultural intitulat Kaleidoscope, program iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicaţiilor din Franţa, prin care vizitatorii vor avea posibilitatea să posteze fotografii din timpul evenimentului. Kaleidoscope reprezintă o aplicaţie pentru smartphone (MobilActif) care poate fi descărcată şi utilizată gratuit de către vizitatori, în vederea realizării unor autoportrete în muzee, inspirate de patrimoniul acestora (MuseumSelfie).   
   Fotografiile (cu legende referitoare la muzeu, oraş, ţară) se trimit prin intermediul aplicaţiei către o bază de date, imaginile urmând să fie proiectate pe durata desfăşurării Nopţii Europene a Muzeelor în toate muzeele din ţară şi Europa înscrise în programul Kaleidoscope. 
   Aşadar, pe scena din curtea interioară, va fi amplasat un ecran gigant pe care vor rula fotografii din incinta tuturor muzeelor din Europa înscrise la eveniment. Prin urmare, vizitatorii ce ne vor călca pragul şi sunt posesori de smartphone vor avea posibilitatea ca după descărcarea aplicaţiei gratuite MobilActif (App Store şi Android Market) şi introducerea codului NDM2014 să trimită fotografii către o bază de date, acestea rulând automat în incinta tuturor muzeelor din Europa. Mai multe detalii legate de modalitatea de activare a acestei aplicaţii (ghidul Kaleidoscope), ce dă posibilitatea publicului larg să participe la promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor specifice Banatului Montan le puteţi găsi accesând pagina de facebook a muzeului Caransebeş. 
   Scopul acestei manifestări este implicarea publicului în activităţi culturale şi apropierea lor faţă de folclorul şi meşteşugurile tradiţionale specifice Banatului Montan. 
   Informaţii suplimentare legate de expoziţiile incluse în programul aferent Nopţii Europene a Muzeelor le puteţi găsi accesând următoarele link-uri: http://www.nuitdesmusees.culture.fr/, www.noaptea-muzeelor.ro, www.muzeul-caransebes.ro sau pe pagina de facebook a instituţiei de cultură: https://ro-ro.facebook.com/muzeul.caransebes.

Atmosfera va fi completată cu muzică de toate genurile şi tradiţionalii mici de Deva.
Intrarea este liberă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu