sâmbătă, 15 iunie 2024

Întemeietoare a învăţământului muzical preuniversitar din România

 


Colecții și Colecționari 


Înscrisuri de toate felurile


Cecilia (Cici) Mantta (2 decembrie 1908 - 3 iunie 1999)





Sala Dalles, București, sâmbătă, 2 iulie 1949.




Printre cursanții cursului de pian cel puțin două nume mi-au trezit interesul:
Florin Bogardo (compozitor și interpret de muzică ușoară) și 
Ioana Kassargian (artist plastic - sculptură).
De unde și dorința de a afla mai multe despre Cici.
Evident, cotrobăind pe net...
Și ce-am aflat, vă împărtășesc și vouă:

***

     "Între elevele maestrei se găsea doamna Cecilia Mantta, o personalitate puternică, având o mare vocație pedagogică, precum și un dar de lider, de organizator și planificator cu viziune. În urma reformei învățământului din anul 1949, Cecilia Manttta a fost numită inspector în Ministerul Artelor, cu misiunea precisă de a organiza înființarea primelor școli de muzică la București, Iași, Cluj, Timișoara și Bacău. După o documentare serioasă, îndeosebi asupra școlilor de muzică din URSS, care aveau un trecut glorios datorită rezultatelor internaționale obținute, Cecilia Mantta elaborează planuri și programe, o construcție școlară pe număr de clase și pe cicluri.

     Apoi merge pe teren, unde obține clădiri, mobilier, instrumente muzicale și – lucru esențial – găsește cadre didactice care să susțină în mod profesionist procesul de învățământ. După ce a reușit această performanță într-un timp record, a fost îndepărtată din minister. A plecat senină, cu satisfacția unei grele îndatoriri îndeplinite și cu bucuria de a reveni la elevii iubiți, de data aceasta în cadrul organizat al Școlii medii de muzică din București, pe care ea însăși o întemeiase, împreună cu un mănunchi de colegi entuziaști... A lucrat cu o abnegație exemplară, dând elevi foarte bine pregătiți pentru învățământul universitar. În anul 1965 a fost primită în Conservatorul bucureștean, unde a lucrat cu același entuziasm și cu eficiență recunoscută până la pensionare. <Eu m-am organizat singură...am îmbrățișat cariera de profesoară cu bucurie; mi- a plăcut ceea ce făceam și mi-am dăruit tot ce am avut mai bun clasei și elevilor. De aceea am avut și satisfacții mari. Consider profesoratul ca pe o reușită a vieții mele. Am o sumedenie de

foști elevi care fac cinste vieții muzicale. 20 dintre ei lucrează în străinătate, fiind directori de școli, ori având școlile lor particulare. Am format mai puțini concertiști, pentru că eu însămi nu am fost concertistă, dar am o recoltă frumoasă de profesori cu care mă mândresc>"

(Lavinia Coman, portrtet la Constanței Erbiceanu, publicat în Revista Muzica, Nr. 6, 2021)


***

L'audition des élèves du cours de piano de M-me Cici Mantta

   L'audition de fin d'année du cours de piano de M-me Cici Mantta a permis à M-me Cici Mantta de présenter, comme les années antérieures, une équipe d'élèves fort bien préparés.

   On a remarqué parmi les débutants M:lles: Musa lonesco, lrinel Frim, Anca lonesco et les jeunes gens: Gheorghita Constantinesco, Dinou Georgesco, et Dinu Ciocan, celui-ci prommetant beaucoup. Ils ont joué avec beaucoup de compréhension des psges de: ©. Czerni, Diabolli, Bach, Mozart, Schumann, Beethoven, etc.

   M:-Ill-s Ancuta Constantinesco et Rodica Frim ont ascez bien rendu des morceaux de: Clementi, F.. Kuhlan, $. Handel, Bach et 1 Haydn.

   Des paroles d'éloge pour M-lles Sanda Romniceano, qui a exécuté un prélude de Bach et un menuet de Grieg et Miletta Tuchel, qui à réussi une présentation méritoire avec la sonate No. 2 op. 49 de Beethoven, la .Bourrée' de Bach et ,.Le gai laboureur'’ de Schumann.

   M:-lle Michaela Dinulesco a exécuté fort bien et à un excellent rytnme un prélude de Bach, une étude de Heller et une sonate de Beethoven.

   Douée de qualités exceptionnelles, M-Île Liliana Vasilesco a joué un prélude de Bach, une mazourka de Chopin et une sonate de Beethoven.

   Censciencieux et faisant preuve d'une bonne technique, M. Constantin Danielesco a bien joué une sonate de Scarlaiti, la 16-è sonate de Haydn et la 6-ème dans espagnole de Granados.

    M. Dorin Tuchel a mis de la grâce dans l'exécution de la sonate Pastorale de Scarlatti et de la valse opus 34 de Chopin. Il a terminé l'audition pr la l-ère senate op. 10 de Beethoven.

Les révélations de cette fort intéressante audition sont:

    M. Alin Georgesco, élément de talent, Il mérite des louanges pour l'interprétation chaleureuse de , L'Espagne‘ d'Albenitz et pour le poème érotique de Grieg.

    Mlle Adina Anghel a fait ressorir un sens musical exceptionnel en exécutant la ssrabande de Haendel et une sonate de Beethoven.

(articol publicat în Revista Je sais tout de Bucarest, Nr. 46, iulie 1942)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu