marți, 11 ianuarie 2022

Fiica președintelui...

 


Lica Gheorghiu (1928 - 1987)







Erupția.



Lupeni 29.



Soldați fără uniformă.




Interviu (re)publicat în Revista Cinema, Nr. 2. Februarie 1963.
Pe copertă, alături de Colea Răutu, în Lupeni 29.

***Mai multe despre Lica puteți afla și de aici: Wikipedia

Eminescu, Măria Ta

 


Iași 


ediția a X-a, 15 ianuarie 2022




    Cu ocazia Zilei Culturii Naționale și împlinirii a 172 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, Casa de Cultură Mihai Ursachi a Municipiului Iași organizează sâmbătă, 15 ianuarie 2022, a X-a ediție a evenimentului Eminescu, Măria Ta.

    Începând cu ora 12:00, oficialități din administrația publică locală, instituții de învățământ și asociații culturale vor depune jerbe la bustul poetului din Parcul Copou.

    De la ora 13:30 va avea loc în Sala Diotima un spectacol de poezie și muzică suținut de actrițele Laura Bilic, Diana Chirilă, Haruna Condurache și Catinca Tudose Hariton și de cvartetul Fagotissimo (George Hariton, Mihai Timofti, Mihai Badiu, Mihai Gavril).

Moderatorul evenimentului este poetul și publicistul Adi Cristi.

Dor de Eminescu

 


Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti 


București 


15 ianuarie 2022




    În această zi, la Muzeul Satului, vă veți putea întâlni cu artiștii Sabrina Diacov și Tudor Niculescu Mizil, cu actorul Nae Alexandru, care va recita din lirica eminesciană și cu membrii Corului Solemnis, coordonați de dirijoarea Victoria Cioacă. Evenimentul va fi prezentat de doamna dr. Aurelia Cosma, cercetător etnolog.

    Cei mici vor putea participa la un atelier de colaj cu elemente din poeziile lui Eminescu, intitulat sugestiv, Sara pe deal - Colaj.

România educa-tă

 


Lansare de carte


Costel Pătrășcan 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


15 ianuarie 2022




   Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la evenimentul de lansare a cărții Semne bune anul are... România educa-tă ce poartă semnătura caricaturistului Costel Pătrășcan, sâmbătă, 15 ianuarie 2022, de la ora 19/00, în Sala Perpessicius, Strada Nicolae Crețulescu 8.

   Umorul acid, dar totodată fin, și cu țintă precisă al desenelor, îl recomandă pe Costel Pătrășcan ca unul dintre cei mai talentați caricaturiști ai momentului. Se adresează tuturor categoriilor sociale, surprinzând cele mai diverse teme, de la politică, economie sau știință, până la aspecte care țin de cele mai intime momente din viața românului.

    Intrarea la sediul din Str. Nicolae Crețulescu 8 este liberă, iar accesul se face pe baza unei rezervări la programe@mnlr.ro sau printr-un mesaj pe WhatsApp la 0736.598.451 (Gabriela Toma). Participanții trebuie să prezinte la intrare dovada certificatului verde.

Pe simezele ieșene - Puerita Ludos

 


Arta plastică contemporană românească 


Oana-Daniela Drăgoi 


Galeria Labirint, Iași


10 - 24 ianuarie 2022



Nicolae Iorga - 150 de ani de la naștere

 


Muzeul Național de Istorie a României 


București 


decembrie 2021 - mai 2022




    Expoziția Nicolae Iorga - 150 de ani de la naștere va fi vernisată joi, 13 ianuarie 2022, punând în valoare Colecția Iorga - Pippidi, sute de piese de patrimoniu inedite donate de către prof. univ. dr. Andrei Pippidi, Muzeului Național de Istorie a României, dar și piese unice aflate în patrimoniul Institutului de Istorie Nicolae Iorga, Universitatii din București, Arhivelor Nationale ale României și Arhivelor Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe

Exponatul lunii ianuarie

 


Muzeul Național al Banatului 


Timișoara


ianuarie 2022




   𝐓𝐨𝐩𝐨𝐫𝐮𝐥, utilizat atât ca unealtă cât și ca armă, reprezintă una din cele mai vechi invenții ale omului. Acestea au fost confecționate inițial din piatră, evoluând treptat spre modele din cupru, bronz și fier.

    Obiectul prezentat cu acest prilej reprezintă un topor din fier, încadrat în categoria așa-ziselor „topoare cu aripioare” (ger:Armchenbeile, eng: Winged axes), datate în prima epocă a fierului (secolul al VII-lea a.Chr.). Piesa a fost descoperită în anul 2013 în timpul cercetărilor arheologice preventive de la Cornești-Iarcuri (com. Orțișoara, jud. Timiș). Cu acest prilej a fost cercetat un tronson consistent din valul al patrulea al fortificației datate la sfârșitul epocii bronzului. Toporul a fost descoperit în nivelurile superioare ale umpluturii șanțului acestui inel de fortificare, sugerând astfel și umplerea lentă a acestei structuri, după abandonul ei.

    Din punct de vedere al funcționalității, astfel de piese au suscitat numeroase discuții în literatura de specialitate, fiind considerate fie unelte, fie arme.  

   Având o lungime aproximativă de 19 cm și o lățime maximă, în zona lamei, de aproape 4 cm acesta este îndoit pe axa longitudinală având o formă semilunară. Forma împreună cu aripioara reprezintă alegeri de ordin practic, acestea ajutând la înmănușarea în coadă a acestuia.

𝓣𝓮𝔁𝓽&𝓕𝓸𝓽𝓸: 𝓡𝓪𝓻𝓮𝓼̦ 𝓜𝓾𝓷𝓽𝓮𝓪𝓷, 𝓶𝓾𝔃𝓮𝓸𝓰𝓻𝓪𝓯, 𝓼𝓮𝓬𝓽̦𝓲𝓪 𝓐𝓻𝓱𝓮𝓸𝓵𝓸𝓰𝓲𝓮

Lui Eminescu

 


Arta plastică contemporană românească 


Dara Băldean-Vana, Cornel Vana 


Biblioteca Municipală Teodor Murășanu, Turda


10 - 31 ianuarie 2022



Șurubul lui Marinică

 


De pe ecranele cinematografelor de-odinioară 


Cinemateca











Articol publicat în Ziarul Scînteia de miercuri, 11 ianuarie 1956.



Ca să știm....cum a fost (5)

 


România de-altădată



Ziarul Scînteia d miercuri, 11 ianuarie 1956.

























Este vorba de Fabrica de încălțăminte (cunoscută și ca banatim sau Banatul - n.a.)