luni, 13 iunie 2022

Exponatul lunii iunie

 


Muzeul Municipal Ioan Raica 


Sebeș 


iunie 2022




    Exponatul lunii iunie 2022 la Muzeul Municipal Ioan Raica Sebeş este cartea Sicriul de aur, o lucrare extrem de valoroasă atât pentru istoria culturii din România, cât și pentru cea locală. Importanța ei, din perspectiva istoriei orașului, rezidă din faptul că este una dintre cele două cărți vechi românești tipărite la Sebeș în perioada principatului. Sicriul de Aur a apărut în 1683 și este, din punct de vedere cronologic, a doua dintre acestea, fiind tipărită la aproape un secol după prima, Sbornicul Slavonesc (1580).

    Cartea, intrată în patrimoniul muzeului nostru în anul 2021, are următoarele date tehnice: dimensiuni – 19,5 x 14,5 cm, 168 + 4 file și copertă realizată din tăblii de lemn îmbrăcate în piele. Lucrarea, cu titlul complet „Sicriul de aur, carte de propovedanie la morţi. Scoasă din Scripturile sfinte cu porunca și îndemnarea Măriei Sale, Apafi Mihaiu, Craiul Ardealului. Tipărit în Tipografiia noao, în Cetate în Sas-Sebeş. Ani 1683, Sep. 17”, a fost tipărită în perioada 15 martie - 17 septembrie 1683, folosindu-se materialul tipografic din „officina” de la Alba Iulia și cuprinde o serie de predici funebre, de a căror selecție s-a îngrijit protopopul Ioan Zoba din Vinț, notarul soborului Mitropoliei Bălgradului, o importantă personalitate a vieții culturale din Transilvania, la sfârșitul secolului al XVII-lea.

     Valoarea cărții rezultă și din raritatea acesteia, până în prezent fiind identificate doar aproximativ 40 de exemplare, acestea regăsindu-se în colecțiile unor importante instituții, precum: Biblioteca Națională a României (8 exemplare), Biblioteca Academiei Române București (5 exemplare), Biblioteca Academiei Române – filiala Cluj-Napoca, Biblioteca Batthyaneum Alba Iulia, Mitropolia Ortodoxă Sibiu (câte 4 exemplare), Muzeul Național al Unirii Alba Iulia (3 exemplare), Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia (colecția Museikon, 3 exemplare), Muzeul Județean Satu Mare, Biblioteca Sfântului Sinod București, Biblioteca Universității din Oradea, Biblioteca Centrală Universitară Lucian Blaga Cluj-Napoca (câte 2 exemplare) şi câte un exemplar în colecțiile Bibliotecii Centrale Universitare Carol I București, Bibliotecii Centrale Universitare Mihai Eminescu Iași și Muzeului Național Brukenthal din Sibiu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu