miercuri, 14 iulie 2021

Ferestre deschise

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Studioul Actorului de Film C. Nottara




Aurel Cioranu (Stelică), Neamțu-Ottonel (Sudrigean) și Al. Lungu (Cotău).
Premieră (pe țară): 21 mai 1959.

















Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 1. Ianuarie 1960.

Caleidoscop cultural

 


Arta plastică contemporană românească 


Mihaela Dragomir 


Biblioteca Județeană Nicolae Iorga, Ploiești


15 iulie 2021



O tempora, o mores!

 


Arta plastică contemporană 


Gert Fabritius 


Filarmonica de Stat Sibiu 


10 iulie - 31 august 2021




Locul de desfășurare: Sala Thalia, str. Cetății, nr.3-5

Curatori: dr. Irmgard Sedler, dr. Alexandru Constantin Chituță

    Parteneri: Filarmonica de Stat Sibiu, Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu, Muzeul Transilvănean Gundelsheim, Asociația Culturală Octavian Smigelschi.

    Forţa creatoare şi "o plăcere de nestăvilit de a desena" (Fabritius) marchează până în prezent creaţiile artistului german de origine transilvană Gert Fabritius. Lucrările sale de grafică care au luat naştere în ritmul unor înscrieri de jurnal, se prezintă ca activitate artistică eliberatoare cu orientare înspre sine şi incertitudini specifice evenimentelor cotidiene: omenescul, mult-prea-omenescul, reflecţiile cu privire la evenimentele politice zilnice, asupra tuturor aspectelor de sub soare se îmbină,  –  uneori condimentate ironic cu titluri din presă, alteori comentate drastic şi ţintind sub centură – schiţând împreună o imagine a propriei stări de spirit precum şi a celei generale, de actualitate, a societăţii în perioade de criză. Această radiografie a stării de spirit se alătură caleidoscopului care se concentrează asupra propriei persoane, în sinergie cu reprezentări mitologice şi fragmente din domeniul filozofiei (cugetări) şi al literaturii.

Für Elise

 


Lansare de carte


Ada d'Albon 


Muzeul Național al Literaturii Române, București


24 iulie 2021




     Actrița Ada d’Albon a părăsit România în 1981 pentru Franţa, împreună cu soţul ei, regizorul Laurenţiu Azimioară, presaţi fiind de autorităţile comuniste. Nepoată a lui Mihail Sadoveanu, Ada d’Albon s-a văzut nevoită să înceapă o nouă viaţă artistică în Franţa, dar în toţi aceşti ani i-a fost continuu dor de România. A şi scris în volumul Ultima var în Bretania. Istoria unui exil, publicat la Curtea Veche, despre universul acesta pierdut, despre casa părintească, în care îşi făceau adesea apariţia personaje interesante precum Maria Tănase, unde Mihail Sadoveanu spunea poveşti.

   Recitalul Eminescu pe care l-a pregătit pentru lansarea de la MNLR a venit în urma unei revelații pe care actrița a avut-o: "Într-o zi mi-au revenit spontan în minte versuri răzlețe din poemul lui Eminescu, Scrisoarea a III-a și pentru că în acel moment mi-a vibrat în suflet țara mea cu o frumusețe desăvârșită, desăvârșire cuibărită în fiecare cuvânt al poemului, mi s-a trezit în suflet dorința arzătoare de a o împărtăși pe pământul strămoșesc cu cei care vor fi prezenți la acest eveniment. Oricum poemul face parte din minirecitalul Eminescu pe care l-am dat la Teatrul de l'Orme cu ocazia lansării cărții Fără Titlu. O frântură de amintire apărută brusc. Aveam abia 9 ani. Învățasem cu plăcere Luceafărul. La masă m-am lăudat de performanța mea. Vara mea, prezentă în acel moment, a declarat că ea învață Scrisoarea a III-a, la care Sadoveanu a spus exact fraza pe care nu am uitat-o, cuvintele au căzut ca un adevăr de nezdruncinat: Scrisoarea a III-a e cu mult mai frumoasă...”

    Intrarea este liberă, iar accesul la eveniment se va face în limita locurilor permise de situația pandemică.

Nicolae Tonitza. Culoare, Emoție și Mister

 


Muzeul de Istorie Suceava


16 iulie - 26 septembrie 2021




Organizatori: Muzeul Național al Bucovinei, Suceava și Muzeul Național Brukenthal

Locul de desfăşurare: Muzeul de Istorie, Suceava, Strada Ștefan cel Mare 33

Durata: 16.07–26.09.2021

Vernisaj: 16 iulie 2021, ora 13:00

Curator: Dr. Iulia Mesea

Curator colaborator: Dr. Gabriel Herea (Muzeul Național al Bucovinei, Suceava)

Grafică catalog și materiale de promovare: Chris Balthes

Conservatori: 

Cristina Mihu (grafică), Alexandra Gălăbuț (pictură); 

Anișoara Cimpoieșu (Muzeul Național al Bucovinei, Suceava)

Restaurare: 

Cristina Fău (pictură), Celestina Albișor (pictură), 

Iulia Pascu (grafică), Victor Turcu (lemn)

Meșteșuguri tradiționale. Olăritul

 


Muzeul de Artă Populară Constanța 


16 - 18 iulie 2021






     Muzeul de Artă Populară Constanța organizează, timp de trei zile, în perioada 16 - 18 iulie, manifestarea Meșteșuguri tradiționale. Olăritul.

    Cu acest prilej, pe platoul din fața instituției de cultură, vizitatorii se vor întâlni cu olari din vestite centre de ceramică în care se practică acest meșteșug: Horezu (județul Vâlcea) și Tansa (județul Iași).

    Meșterii vin la Constanța cu roata olarului, pentru a face demonstrații de lucru, dar și cu obiecte tradiționale decorative sau de uz gospodăresc din lut, de diferite forme, ornamentate în concordanță cu specificul centrelor de ceramică pe care le reprezintă.

    Prin această manifestare, Muzeul de Artă Populară Constanța și-a propus să ofere o privire de ansamblu asupra evoluției și continuității meșteșugului olăritului în timp, în formele sale autentice.

Suflet și culoare

 


Arta plastică contemporană românească


Teodor Vișan 


Biblioteca Municipală Ion Irimescu, Fălticeni


17 iulie 2021



Ruxanda. O lume care se duce

 


Lansare de carte 


Dorina Sgaverdia 


Biblioteca Germnă Alexander Tietz, Reșița


14 iulie 2021



Serile Memoria Exilului Românesc

 


Muzeul Național al Literaturii Române 


București 


23 iulie - 27 august 2021




    Începând cu data de 23 iulie 2021, ora 20:00, sunteți invitați în fiecare vineri la Serile Memoria Exilului Românesc în Str. Nicolae Crețulescu nr. 8. Cele dintâi filme documentare care pot fi urmărite sunt Ca un copac în furtună: Sergiu Celibidache și Pictorul scenograf Ion Sigismund Ipser. Proiectul se va încheia vineri, 27 august 2021.

    Se împlinesc 30 de ani de când Marilena Rotaru, jurnalist de televiziune, realizator de programe culturale, cineast, scriitor, realizează serialul de documentare consacrate valorilor din diaspora numit Memoria exilului românesc care a ajuns la 150 de episoade, printre intervievați numărându-se Emil Cioran, Vintilă Horia, Sergiu Celibidache, Camilian Demetrescu, Monica Lovinescu, Paul Goma, Virgil Ierunca. Marilena Rotaru a realizat la 25 noiembrie 1991, la Versoix, primul interviu cu Majestatea Sa, Regele Mihai, difuzat de televiziunea SOTI, pentru că fusese concediată din TVR. A fost distinsă cu patru premii APTR (Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România) pentru documentarele Întoarcerea lui Vintilă Horia, Ca un copac în furtună: Sergiu Celibidache, Mihai I, Regele românilor și premiul Jubiliara 25, cu Premiul de excelență al Asociației autorilor și realizatorilor de film pentru întreaga activitate (2017), cu Premiul de excelență al Uniunii Cineaștilor din România, pentru deosebita contribuție adusă recuperării memoriei naționale prin filmul de televiziune (2018). În 2003 i s-a acordat Premiul de Excelenţă al Consiliului Naţional al Audiovizualului pentru întreaga activitate.

   "Ideea exilului m-a preocupat de foarte multă vreme, chiar din ultimii ani ai liceului. Pentru mine acest proiect «Memoria exilului românesc» a fost nu numai un proiect la care am visat, ci o cale de cunoaștere inițiatică. Fiecare biografie, fiecare personalitate pe care am cunoscut-o, a avut propria ei poveste, propriul sacrificiu, propria jertfă. Oamenii aceștia au luat România cu ei. Exilul creatorilor de origine română, durerea, jertfa, sacrificiul exilului, i-a făcut să găsească o altă ordine a spiritului creator și să creeze frumuseți din această durere. Așa am pornit, descifrând această taină a exilului, pentru că până la urmă este o taină", spune Marilena Rotaru.

Programul Serilor Memoria Exilului Românesc - 23 iulie - 27 august 2021

23 iulie – Ora 20:00 - Ca un copac în furtună: 

Sergiu Celibidache și Pictorul scenograf Ion Sigismund Ipser

30 iulie – Ora 20:00 - Forța simbolului între speranță și nihilism - 

Camilian Demetrescu și Soprana Nelly Miricioiu

6 august – Ora 20:00 - Vladimir Cosma și Între Orient și Occident - Neagu Djuvara

13 august – Ora 20:00 - Întoarcerea lui Vintilă Horia

20 august – Ora 20:00 - Mihai I, Regele românilor

27 august – Ora 20:00 - Mi se oprise timpul - 

Pan Vizirescu și Captiv în lumea liberă - Theodor Cazaban

*Intrarea este liberă, iar accesul la eveniment se va face în limita locurilor permise de situația pandemică.

Pe simezele călărășene - Conversium

 


Arta plastică contemporană românească 


Jimmy Stănescu 


Muzeul Dunării de Jos, Călărași 


16 iulie 2021



Cizmăria de lux

 


Lansare de carte 


Marilena Toxin


Casa Argintarului, Bistrița 


15 iulie 2021



Toate se trec sub bolți și pe lume...

 


Evocare Nicolae Dabija 


Chișinău, Republica Moldova 


15 iulie 2021




Suită de evenimente In memoriam Nicolae Dabija: Toate se trec sub bolți și pe lume…

    Institutul Cultural Român Mihai Eminescu la Chișinău organizează,  în parteneriat cu  Centrul Academic Internațional Eminescu, Biblioteca Municipală B. P. Hasdeu,   Primăria Dumbrăveni, județul Suceava  și Asociația Culturală Regal d'Art, Botoșani, o suită de evenimente pentru a marca ziua nașterii Cunoscutului poet și publicist Nicolae Dabija. Acesta  ar fi împlinit, la 15 iulie 2021, 73 ani (n. 15 iulie 1948, în comuna Bișcotari (Codreni), raionul Cimișlia. S-a stins din viață la 12 martie 2021 în urma infectării  cu Covid 19.

     Manifestarea  va cuprinde lansări  de carte, expoziție de documente, evocări ale poetului  Nicolae Dabija.

     Nicolae Dabija  a debutat în presa periodică  în 1965, fiind remarcat de criticul literar Mihai Cimpoi.  Debutul editorial are loc în 1976 cu volumul Ochiul al treilea, urmat de alte zei de volume și antologii de poezie, cărți de publicistică și proză. Nicolae Dabija a fost membru de onoare al Academiei Române (din 2003)  și membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei (2012).

Pe simezele Bacăului - Impendanță vegetală

 


Arta plastică contemporană românească 


Bogdan Antochi 


Galeriile Frunzetti, Bacău


14 iulie 2021