joi, 3 iunie 2021

Luxul necesar. Statutul social și prosperitatea comunităților în mișcare

 


Muzeul Județean Satu Mare 


4 iunie - octombrie 2021




    Expoziția Luxul necesar. Statutul social și prosperitatea comunităților în mișcare invită la o introspecție în mentalul colectiv al unor comunități care afișează un lux ce pare, în aparență, inexplicabil. Punctul de pornire l-a reprezentat fenomenul social actual din Țara Oașului, fenomen ce se remarcă printr-o etalare a bogăției, ce se manifestă mai ales în costumul ceremonial și în palierul arhitectural. Expoziția pune față în față elemente identitare ale unor grupuri etnografice la care etalarea bogăției este consecință a dobândirii unei prosperități neatinsă de alte comunități.

    Din zona Brașovului sunt evidențiate comunitățile de negustori sași și români (Șcheii Brașovului), precum și cele ale oierilor mocani și ale ceangăilor din zona Șaptesate. Din zona Sătmarului sunt prezentați șvabii și oșenii, două comunități care printr-o muncă susținută și nenumărate sacrificii, au reușit să devină proprietari de terenuri și să construiască gospodării și case impresionante. Din zona Careiului și din zona Hajdú-Bihar sunt descrise comunitățile de haiduci, comunități de păstori și militari care au dobândit privilegii și au mânat turme mari de vite spre zonele cu deficit alimentar din Europa Centrală.

    Goana după prosperitate a presupus eforturi deosebite, realizate prin perseverență și în același timp, a stimulat inteligența și curajul la cote supraomenești. Inevitabil, goana după bogății a dus la acțiuni îndrăznețe aflate la limita realului, la experiențe neobișnuite trăite pe meleaguri îndepărtate, cu parfum exotic, dezvăluind încercări asemănătoare celor trăite de Ulise, arhetipul întreprinzătorului călător. Vizitatorii expoziției vor constata cu surprindere că spiritul de inovație și de aventură ce a caracterizat omul modern, nu s-a manifestat doar pe mări și oceane. Același spirit de aventură a fost prezent și în interiorul continentului european, la zona de contact dintre "Occidentul rațional" și "Orientul fantastic".

    Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 4 iunie, ora 17:00, la sediul  Muzeului Județean Satu Mare, B-dul V. Lucaciu 21.

Vă așteptăm!


Pe simezele clujene - Zbor interior

 


Arta plastică contemporană românească 


Adam Keleti


Muzeul de Artă Cluj-Napoca 


3 - 13 iunie 2021




   Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj organizează, în perioada 3 - 13 iunie 2021, expoziţia retrospectivă Zbor interior a artistului Adam Keleti. Deschiderea oficială a avut loc joi, 3 iunie 2021, de la ora 12:00, în prezența artistului, a fiului acestuia, Edwin Keleti și a managerului Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Lucian Nastasă-Kovács.

   Această primă expoziție personală într-un spațiu muzeal a artistului Adam Keleti, curatoriată de dr. Dan Breaz, pune în valoare lucrări care sintetizează activitatea artistului dintr-o jumătate de secol de creație. Adam Keleti (n. 1944) a absolvit Institutul Pedagogic, Secția Arte Plastice, în anul 1965, avându-i profesori pe Forró Antal, Mircea Vremir și Nemeș Sabin. Între anii 1965 și 1968 a colaborat ca grafician la revistele România literară, Utunk, Korunk și Tribuna. Începând din anul 1968 a activat, neîntrerupt, ca grafician-ilustrator la USAMV Cluj, pentru o perioadă de 43 de ani. În acest interval, activitatea sa artistică s-a focalizat pe fotografia artistică, grafica alb-negru și tehnica guașei, având participări la expoziții naționale. Calitatea creației sale a fost recunoscută atât prin premii, cum a fost premiul al II-lea la Bienala de artă fotografică de la Oradea (1980), cât și prin colaborări cu instituții de artă, precum Institutul de Arte Plastice Ioan Andreescu, unde a fost invitat de către prof. univ. Savel Cheptea pentru a prezenta diaporame grupate sub titlul Confluențe citadine.

    Lucrările artistului se află în colecții private din țară și din străinătate, în Franța, Germania, Suedia, Israel, Statele Unite ale Americii sau Mexic. O selecție reprezentativă pentru evoluția creației lui Adam Keleti este prezentată publicului larg, în premieră, în expoziția Zbor interior.

***Muzeul de Arta Cluj-Napoca

 

"La Chilia-n port"...și nu numai...

 



România de-altădată




Chilia, desen din 1826.










Consemnări publicate în Ziarul Universul de joi, 1 septembrie 1932. 

Armonii de Primăvară

 


Expoziție de fotografie 


Virgil Leițoiu


Casa De Cultură Mihai Ursachi, Iași


6 iunie 2021




   "Cele peste douăzeci de crâmpeie din natură, ode aduse frumosului vegetal, nu doar reverberează zeci de detalii cromatice, ci te face să simți mireasma de frunză și de iarbă tânără, copleșitoare, să privești renașterea naturii, lipsită de prezența omului. Uneori sub puternica lumină a soarelui, alteori surprinse prin lumina difuză, cernută de aburii mugurilor de floare, “primăvara” lui Virgil se dezvăluie atât figurativ dar și metaforic, fiecare amănunt al naturii fiind investit cu o valoare poetică de o gingașă candoare.” - Maria Bilașevschi, critic de artă.

Vernisaj: 6 iunie, ora 12:00.

Umbrele copacilor tăiați

 


Lansare de carte


Mircea Teculescu 


Librăria Elstar, Câmpina


3 iunie 2021



Expoziție de tapiserie

 


Arta plastică contemporană românească


Ruxandra Sibil Mermeze 


Biblioteca Națională a României, București


2 - 15 iunie 2021



Cinci ani de la restart

 


Observatorul Astronomic Victor Anestin 


Bacău 


4 iunie 2021




    Vineri, 4 iunie 2021, începând cu ora 11:00, cu ocazia împlinirii a 5 ani de la redeschiderea pentru public a subunităţii Observatorul Astronomic Victor Anestin şi a împlinirii a 45 de ani de existenţă a acestui obiectiv cultural, să participaţi la activităţile organizate la sediul nostru, din str. Ion Ghelu Destelnica nr. 8 (fostă Trotuş).

Din program:

• prezentarea proiectelor desfăşurate în perioada 2016 – 2020, 

a serviciilor şi produselor culturale ale Observatorului Astronomic Bacău;

• vernisarea expoziţiei de fotografie: Observatorul Astronomic Victor Anestin Bacău

 - 5 ani de la restart;

• prezentarea pliantului Observatorul Astronomic Victor Anestin – scurt istoric;

• observaţii asupra Soarelui (dacă cerul va fi senin).

    Special pentru publicul nostru, sunt deschise spre vizitare expoziţia permanentă Universul – de la Pământ la Stele şi expoziţia temporară Astronomia în antichitate. Participarea la spectacolele de planetariu se face doar cu programare telefonică la numărul: 0234/513724.

Vârsta inocenței

 


Arta plastică contemporană românească 


Mihai Ungureanu 


Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Mogoșoaia


29 mai - 30 iunie 2021



Dor de Eminescu

 


Colecții și Colecționari


Salonul Național Mihai Eminescu


Palatul Parlamentului, București 


10 - 28 iunie 2021




Vor expune medalii, plachete, insigne, grafică, pictură, colecționari din toată țara.

Obiectul lunii - Secvență japoneză

 


Muzeul Otilia Cazimir 


Iași 


1 - 30 iunie 2021




   În iunie, vă invităm la Muzeul Otilia Cazimir, unde veți putea admira obiectul lunii: un goblen lucrat în anul 1959 de poetă, reprezentând o secvență japoneză.

   Un goblen original, cu scop ornamental, are ca personaje doi copii, o fetiță îmbrăcată în kimono, cu obi roșu, purtând în picioare sandale geta și șosete albe și un băiețel cu părul prins în coadă împletită, îngenuncheat, cu mâinile întinse, poate cerând iertare.

***Muzeul Național al Literaturii Române Iași



Muzeul Nocturn

 


Muzeul Județean Gorj Alexandru Ștefulescu 


Târgu Jiu 


12 iunie 2021



Caietele Constantin Noica

 


Lansare de carte


Muzeul Municipal Câmpulung 


3 iunie 2026