luni, 24 mai 2021

Valori ale artei plastice gălățene

 


Arta plastică contemporană românească


Muzeul de Artă Vizuală, Galați 


24 mai -  14 iunie 2021




   Uniunea Artiştilor Plastici din România  organizație a creatorilor profesioniști din domeniul artelor vizuale, salută inițiativa Filialei Galați de a marca printr-un eveniment expozițional special aniversarea a 70 de ani de existență a Filialei. Este un moment special pentru că expoziția aduce pe simeze operele unor artiști ce au creat istoria culturală recentă a Galațiului și au avut o contribuție importantă la întreținerea unui climat cultural elevat pe domeniul artelor vizuale.

   Orașul se poate mândri cu o școală de artă contemporană unică în România prin factorii educaționali implicați în acest proces și mă refer aici la Liceul de Artă recunoscut prin nivelul ridicat al formării profesionale, la Scoala superioară de Artă, la activitatea  Filialei Galați a UAP din România și la unicul Muzeu de Artă Contemporană de pe teritoriul României în afara Bucureștiului.

   Prin atenția acordată domeniului nostru Galațiul a devenit o scenă importantă pentru cultura vizuală contemporană. Muzeul de sculptură  de pe malul Dunării unic prin anvergura și calitatea operelor create aici și Muzeul de Artă Contemporană vor  putea să reconstitute evoluția artei românești pe parcursul a 70 de ani de creație. Este perioada în care Filiala Galați a UAP din România  s-a implicat în producția, promovarea și tezaurizarea  valorilor artei contemporane, creind un mediu profesionist stimulativ pentru  cultura contemporană.

    Domeniul artelor vizuale este cel mai frecventat domeniu din sfera culturii și această aniversare se constituie într-un  bun prilej de a atrage și mai mult atenția asupra creației contemporane și asupra rolului ei în modelarea profilului cultural și spiritual al cetățenilor.

   Aniversarea de la Galați completează în acest an calendarul unor evenimente semnificative pentru artele vizuale la nivel național și anume aniversarea a 100 de ani de la crearea Sindicatului Artelor Frumoase în anul 1921, sindicat ce a fuzionat cu Sindicatul Artelor mixte din teritoriu și au format în anul 1950 Uniunea Artiștilor Plastici.

   Aș vrea să menționez în acest context și rolul determinant al administrației locale în crearea infrastructurii culturale instituționale a orașului. Merită subliniat acest lucru pentru a marca o bună colaborare între autorități și organizația noastră, lucru  ce a contribuit la stimularea  creației  și punerea în valoare a patrimoniului cultural contemporan.

La mulți ani !

Prof. univ. dr. Petru Lucaci

Presedinte  Uniunea Artistilor Plastici din România

24 mai 2021

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu