sâmbătă, 6 iunie 2020

Tramvaiul ieșean. Începuturi




Galeriile Dumitru I. Grumăzescu 


Iași 


12 iunie - 1 noiembrie 2020




    Singurul tramvai istoric de tip măturătoare, pentru curățat zăpada, construit la Iași, iese la cea mai importantă întâlnire cu ieșenii, după restaurarea din 1998.
    Aceasta va fi posibilă odată cu deschiderea expoziției Tramvaiul ieșean. Începuturi ce va avea loc vineri, 12 iunie, de la ora 17:00, pe Strada Lăpușneanu, la Galeriile Dumitru I. Grumăzescu, zi în care va fi marcată și Ziua Transportatorului 2020.
Exponatele vor putea fi admirate timp de cinci luni, până pe 1 noiembrie 2020.
    Expoziția Tramvaiul ieșean. Începuturi reunește momente, inițiative și proiecte dedicate tramvaiului din Iași, de-a lungul istoriei de 122 de ani.
    Desfășurată pe două paliere, interior și exterior, aceasta readuce în prim-plan unele dintre cele mai valoroase piese din patrimoniul Muzeului Transportului Public Iași, Sector Tramvaie.
    Expoziția interioară, găzduită de Galeriile Dumitru I. Grumăzescu Iași este alcătuită din 11 vitrine amenajate tematic, 11 panouri grafice informative, zonă de proiecție video și 3 zone interactive.
    Centrul de interes îl reprezintă tramvaiul istoric nr. 2 (măturătoare) expus pe strada Lăpușneanu.
    Tramvaiul, atestat documentar pentru prima dată în anul 1922, în registrele Societății Comunale de Electricitate Iași (S.C.E.I.), a fost construit la Iași, cu componente AEG și Siemens. Forma caroseriei anticipează tramvaiul de tip Iași, singurul din istorie construit și proiectat la Iași de către inginerii Huhulea și Dorogan. Tramvaiul istoric numărul 2 a fost restaurat de către inginerul ieșean Dorian Geba în anul 1998, cu ocazia aniversării centenarului transportului public electric la Iași.
   Expoziția este realizată de Compania de Transport Public Iasi, Galeriile Dumitru I. Grumăzescu Iași, Asociaţia Pasionaţilor de Transport Public Tramclub Iaşi, Atelier Spre, Memorat, cu sprijinul Primăria Municipiului Iași.
Directori artistici: Silviu Teodor-Stanciu; Tiberiu Teodor-Stanciu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu