sâmbătă, 7 decembrie 2019

Leopoldina Bălănuță - Evocare




Muzeul Național al Literaturii Române 


București 


12 decembrie 2019




    Muzeul Național al Literaturii Române, în colaborare cu Fundația Geo Barton, vă invită joi, 12 decembrie 2019, de la ora 17:00, în Mansarda sediului din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 la o evocare a actriței Leopoldina Bălănuță numită Pe-un picior de plai/pe-o gură de rai. Participă: Manuela Ciucur, Coca Bloos, Tania Filip, Dan Condurache, Florin Călinescu, Petre Moraru, Mihai Dinvale. Amfitrioni: Anita Barton și Loreta Popa.
    Născută la 10 decembrie 1934, Păulești, județul Vrancea, Leopoldina Bălănuță a absolvit în 1957 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (IATC) din București, la clasa Mariettei Sadova și a lui Marcel Anghelescu. A debutat la București, în regia lui Ion Cojar, jucând-o pe Velea din Prima întâlnire, de Tatiana Sîtina. Ultimul ei rol a fost cel din O batistă în Dunăre, de D.R. Popescu, la Teatrul Național, montat de același regizor. A fost distribuită în filme, mai ales în roluri cu încărcătură dramatică, Nunta de piatră (1972), Dincolo de pod (1975), Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii (1979), Clipa (1979), Bietul Ioanide (1979), Năpasta (1982). A fost distinsă cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) "pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.
     A făcut film şi teatru în căutarea autenticității, iubind diferența. A cutreierat lumea cu spectacolele de poezie, visând s-o schimbe. "Pentru că generaţia mea a găsit o lume jalnică. A găsit o lume bântuită de nebuni care s-au substituit lui Dumnezeu şi au transformat pământul ăsta hărăzit să fie rai pentru noi toţi, au transformat pământul ăsta în iad. Eu stau şi mă gândesc cu oroare că de când m-am născut n-a fost o clipă de pace pe pământ. (…) Ce mă cutremură este că aceşti nebuni, care ne-au decis nouă viaţa şi destinul, au forţa viruşilor, molipsesc mulţimile de ură şi de vrajbă, parcă îşi varsă peste lume, peste cei din jur, propriile dezechilibre, propriile tumori, propriile miasme scârboase. Mă gândeam câte dreptate a avut sărmanul Tarkovski, care spunea, parcă în ultimele zile ale existenţei lui: dacă Dumnezeu ar coborî pe pământ ar muri de infarct. Şi tot el spunea: Doamne, am obosit aşteptându-te!”, mărturisea într-un interviu marea actriță.
   Când a scris Emil Botta: "Poldi este o poezie pe care n-am apucat s-o aştern pe hârtie“, nimeni nu l-a contrazis. Era adevărat... Personalitatea Leopoldinei Bălănuță reprezintă un capitol special din istoria teatrului românesc, iar vocea actriței, așa cum a fost ea înregistrată în spectacole și filme, dar și în recitaluri, rămâne o marcă înregistrată. "Pentru mine, aşteptarea e sinonimă cu speranţa. Chiar şi ceea ce fac, meseria mea, ce este altceva decât un fel de a oferi oamenilor puterea să spere? Dar să nu mă înţelegeţi greşit. Nu e vorba de o aşteptare pasivă, ci o pregătire pentru ceea ce urmează să se întâmple. Chiar şi acel ultim lucru care i se poate întâmpla omului are nevoie de pregătire. Pentru mine, aşteptarea este un sentiment puternic şi pozitiv. Aşteptarea este pregătire“, spune Leopoldina Bălănuţă în volumul Actorul în căutarea personajului. Actrița s-a stins într-o toamnă acum 21 de ani.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Obiecte tradiționale...de la Muzeul Satului



Prezențe românești peste hotare 


Institul Cultural Român, Lisabona, Portugalia 


5 decembrie 2019 - 30 ianuarie 2020







Lumină și culoare în lada de zestre a satului românesc




Arta plastică contemporană românească 


Muzeul Mitropoliei, Iași 


6 decembrie 2019 - 31 ianuarie 2020





70 de ani de la Fenomenul Pitești




Muzeul Brăilei Carol I 


9 decembrie 2019




    Secția Istorie a Muzeului Brăilei Carol I organizează luni, 9 decembrie 2019, ora 10:00, în colaborare cu Liceul Pedagogic D. P. Perpessicius Brăila, o activitate cu tema 70 de ani de la Fenomenul Pitești.
Coordonator: Cătălina Mârza, muzeograf, secția Istorie.
    Participă elevii Liceului Pedagogic D. P. Perpessicius Brăila cu prezentări în PowerPoint.
    Între 1949-1952, la Penitenciarul Piteşti a avut loc unul dintre cele mai crunte experimente din spaţiul concentraţionar românesc: fenomenul reeducării prin tortură. Scopul reeducării era acela de a lovi în plin rezistenţa anticomunistă.
    Alexandr Soljeniţîn, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1970, fost deţinut politic rus, considera că metodele de tortură folosite la Piteşti au reprezentat "cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane”.

Autoportretul memoriei




Arta plastică contemporană românească 


Constantin Țînteanu 


Centrul de Cultură Palatele Brâncovenești, Mogoșoaia 


8 decembrie 2019 - 8 ianuarie 2020




    Centrul Cultural Palate Brâncovenești  de la Porțile Bucureștiului și Asociația Fighting for Art, vă invită sâmbătă, 14 decembrie 2019, ora 16, Sala Foișor, la vernisajul  expoziției  Autoportretul memoriei/cabinet de curiozități semnată de Constantin Țînteanu și curatoriată de Ana Petrovici-Popescu.
   Cabinetul de curiozități poate fi lentila biografică prin care este privită lumea, istoria, cultura, și care cuprinde actul colecționării, al recuperării, al restaurării și al imaginării memoriei. Un cabinet presupune selecția și gruparea unor obiecte pentru a aduce cunoaștere, însă această expoziție își propune imaginarea unor categorii care să pună problema trecerii timpului și a schimbării valorilor sociale și culturale, nu dorește scanarea și păstrarea unor timpuri contemporane, ci este un cabinet al întrebărilor. Johanna Drucker spunea că imaginile crează mai degrabă un sistem de credințe, decât le documentează, la fel cum lucrările lui Constatin Țînteanu par să creeze un sistem între realitate și ficțiune, între uitare și salvare. 
(Ana Petrovici-Popescu)
Expoziția poate fi vizitată în perioada 8 decembrie 2019 – 8 ianuarie 2020.

Pe simezele călărășene



Arta plastică contemporană românească 


Vasile Ivan 


Muzeul Municipal Călărași 


14 decembrie 2019 - 14 ianuarie 2020





Festivalul de datini și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou Florile Dalbe




Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti 


București 


14 - 15 decembrie 2019




    În zilele de 14 și 15 decembrie 2019, Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti organizează Festivalul de datini și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou Florile Dalbe. Tradițiile iernii vor prinde viață în cele două zile de eveniment, unde vizitatorii vor putea vedea "pe viu” cete de colindători și de mascați – ansambluri de datini și obiceiuri veniți din toate zonele țării.

Integrala poemelor




Lansare de carte  


Ana Blandiana 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


12 decembrie 2019




Maria Stuart




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Național I. L. Caragiale




Program de sală. Premieră: 14 ianuarie 1964.











Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 11. Noiembrie 1963.


Irina Răchițeanu-Șirianu în rolul titular și Dina Cocea în Elisabeta.
Coperta Revistei Teatrul, Nr. 2. Februarie 1964.




Florin Piersic (Mortimer) și Septimiu Sever (Leicester).



Irina Răchițeanu-Șirianu (Maria Stuart).



Dina Cocea (Elisabeta).





Nicu Dumitriu (George Talbot).
Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 3. Martie 1964.



Consemnare publicată în Revista Flacăra, Nr. 7. 10 februarie 1968.