marți, 14 mai 2019

Cave Canem (Păzește-te de câine)




Muzeul Județean Teleorman 


Alexandria 


16 mai - 14 iunie 2019




    Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, în colaborare cu Muzeul Judeţean Argeș, vă invită joi, 16 mai 2019, ora 10:00, la deschiderea expoziției Cave Canem (Păzește-te de câine).
    Conceptul expoziției a fost realizat de specialiștii Muzeului Județean Argeș, majoritatea exponatelor provenind de la instituția muzeală din Pitești. Muzeul Județean Teleorman a contribuit cu exponate din epoca neo-eneolitică, care atestă deasemnea relația dintre om și câine cu aproape 8000 de ani în urmă.
Expoziția va rămâne deschisă până la data de 14 iunie a.c.
    Expoziția prezintă sub diferite aspecte relația dintre om și câine de-a lungul timpului. În urmă cu 65 milioane de ani au apărut strămoșii mamiferelor printre care se afla și ordinul Carnivora. În prezent, ordinul cuprinde majoritatea mamiferelor carnivore, terestre și acvatice: lupi, câini, hiene, pisici, urși, nevăstuici, foci, otarii, morse, etc. Dintre carnivorele primitive, Miacidele sunt considerate strămoșii îndepărtați ai câinilor actuali.
Dintre canide, cele mai apropiate rude ale câinelui sunt: lupul (Canis lupus), vulpea (Vulpes vulpes) și șacalul (Canis aureus). Fiecare dintre aceste specii sălbatice, dar și altele, au fost considerate strămoși potențiali ai câinelui sau ai anumitor rase de câini.
     Momentul și localizarea domesticirii câinelui nu sunt clare. Există dovezi care susțin că primele încercări de domesticire au avut loc în Asia Centrală cu peste 15000 de ani în urmă. Alți cercetători sugerează că, în China, câini au fost domesticiți acum 16300 de ani pentru a servi ca animale de companie. Cele mai noi studii genetice arată că domesticirea câinilor a început în Europa, cu 18000-32000 de ani în urmă, în paleoliticul superior.
    Pentru neolitic avem dovezi privind existența mai multor rase de câini. Erau folosiți la vânătoare, pază dar și ca supliment alimentar. Oase cu urme de tăieturi pentru descărnare s-au descoperit în unele așezări ale culturii Gumelnița. Folosirea câinilor ca aliment este dovedit și pentru epoca geto-dacă.
    În antichitatea greco-romană, câinele a fost folosit pentru vânătoare, pază, sau luptele de gladiatori. Apar câinii de mici dimensiuni folosiți drept animale de companie.
    Dovezile directe ale conviețuirii dintre om și câine sunt oasele descoperite în așezări sau gropi rituale, picturile murale preistorice, statuetele din diferite materiale, basoreliefurile, mozaicurile sau chiar amprentele lăsate de câine pe cărămizi sau olane romane.
    Expoziția încearcă să deschidă o fereastră în timp către începuturile relației complexe dintre om și câine, aducând dovezi în acest sens.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu