Decor, eleganță, stil – cămașa femeiască tradițională de Mărgău




Muzeul Etnografic al Transilvaniei 


Cluj - Napoca 


23 - 30 iulie 2017





    Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită vineri, 23 iunie 2017, ora 13:00, la sediul instituției din str. Memorandumului nr. 21, la vernisajul expoziției Decor, eleganță, stil – cămașa femeiască tradițională de Mărgău.
    Alegerea datei vernisajului nu este întâmplătoare. Muzeul Etnografic al Transilvaniei s-a alăturat de la bun început inițiativei comunității online La Blouse Roumaine de a sărbători Ziua Universală a Iei, oferind publicului vizitator în mod regulat, în jurul Sânzienelor, câte o expoziție care pune în valoare exemplare rare și valoroase din colecția de cămăși a instituției. În anul 2015 am prezentat o selecție amplă din colecția Brătianu–Cantacuzino, în anul 2016 am abordat, în paralel, problema respectării statutului piesei originale de port și cea a cultivării tradiției în costum prin replici și piese de inspirație tradițională, cu implicarea membrilor grupului Semne cusute.
     Anul acesta am ales să prezentăm o selecție de cămăși originale, de mare vechime, dintr-o zonă restrânsă: comuna Mărgău, situată în Depresiunea Călățele, județul Cluj. Majoritatea pieselor expuse au fost colecționate de către inimoasa învățătoare Maria Panea, originară din localitatea Mărgău, și a fost donată muzeului în anul 1975, prezenta expoziție reprezentând un gest de recunoștință adus acestei atitudini de înaltă ținută civică.
    Este foarte rar ca un muzeu să posede o colecție atât de mare – peste 350 de exemplare –dintr-un singur tip de artefact și dintr-o singură comună. O asemenea situație face posibilă o analiză aprofundată a bogăției stilistice, a evoluției structurale, a decorului, a tehnicilor de ornamentare întâlnite la somptuoasa cămașă mărgăoană. În același timp, expoziția constituie un omagiu adus fetelor și femeilor de odinioară, care – creând aceste piese de mare diversitate decorativă și înaltă valoare artistică – au generat un fond inestimabil de modele pentru creatoarele contemporane dornice să se conecteze la fluxul creator al artei tradiționale.
    Prin acest demers expozițional, muzeul nostru își reafirmă vocația sa de punte cognitivă și afectivă între trecut și prezent.
   Expoziția poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10:00-18:00, în perioada 
23 iunie - 30 iulie 2017.

Pe simezele Capitalei




Arta plastică contemporană românească 


Mircea Muntenescu 


ARCUB, București 


6 - 27 iunie 2017






Miracolul lemnului la țăranul român




Colecții și Colecționari 


Cartofilie - Nicolaie Stan 


Muzeul Etnografic Sighetu Marmației 


20 iunie 2017







Ideologii ale prezentului




Arta plastică contemporană românească 


Marius Burhan 


Galeria de Artă Gheorghe Naum, Brăila 


1 - 20 iulie 2017





    "Expozia de pictură și instalație dedicată de Marius Burhan realității atât de actuale a violenței, ca aspect fundamental al războiului cu formele lui clasice și metastazierea sa în terorism, pornește de la coonvingerea că războiul modern și actual nu au caracter spontan, ci sunt rezultatul unor strategii de ansamblu ale conflictului între civilizații diferite și scopuri similare a căror brutalitate concretă și lăcomie nesăbuită sunt travestite în ideologii sofisticate, bazate pe seturi de principii antagonice. La nivelul reprezentării, lucrările realizează atmosfera presantă de haos, de distrugere prin violența mișcării maselor informale de culoare, în relații violente, cu întrepătrunderi fluide, context în care se disting forme reziduale de clădiri și figuri de soldați, și resturi agresive de instrumentar războinic. Actuala expoziție face parte dintr-un ciclu mai amplu dedicat violenței, geografiei și resorturilor sale." (Alexandra Titu, București, 15 iunie 2017)

Verbum Domini Manet in Aeternum: Bibliile lui Samuel von Brukenthal




Muzeul Național Brukenthal 


Sibiu 


21 iunie - 31 august 2017




Curator: Alexandru-Ilie Munteanu
    Expoziția aduce în atenția publicului colecția de Biblii a baronului Samuel von Brukenthal.
Una din cele mai bine vândute cărți din istorie, Biblia a exercitat o atracție deosebită pentru colecționarii epocii moderne, acest lucru fiind valabil și în cazul Guvernatorului Marelui Principat al Transilvaniei.
    În Brukenthalisches Bibliothekskatalog, inventarul bibliotecii întocmit după moartea baronului, apar menționate peste 30 de biblii, în limbi precum latină, germană, franceză, engleză, ebraică etc.
    Cea mai veche Biblie expusă în expoziție este un incunabul din 1478, tipărit de Anton Koberger, din Nuremberg, iar cea mai recentă este o biblie tipărită la Berlin, în 1786. Printre exponate se mai găsesc: șase biblii din secolul al XVI-lea (ieșite din tipografii precum cea lui Froben sau Robert Estienne), peste zece ediții ale Bibliei din secolul al XVII-lea (inclusiv Biblia Polyglotta Londinensia, tipărită începând cu anul 1657), două ediții din Biblia latina (publicate în Tubingen, în anul 1606, respectiv 1609), o biblie în limba cimrică / galeză (1718), o Biblia Hebraica (tipărită la Amsterdam, în 1753) și, nu în ultimul rând, ediții ale Bibliei după Martin Luther, tipărite la Ulm, Halle etc.

Pe simezele hunedorene - la Castel




Arta plastică contemporană românească 


Ștefan Bostan 


Muzeul Castelul Corvinilor, Hunedoara 


22 iunie - 3 iulie 2017





    După ce a expus câteva dintre picturile sale, anul trecut, pe simezele Cafenelei dependente de cultură Jos pălăria din Deva, Ștefan Bostan se întoarce la Hunedoara pentru a organiza o nouă expoziție. De această dată, este vorba despre o expoziție de grafică și pictură, în cadrul căreia va expune aproximativ 35 de lucrări. 
    Vernisajul expoziției are loc joi, 22 iunie, de la ora 17:30, în Sufrageria Bethlen din cadrul Castelului Corvinilor. Intrarea la vernisaj este gratuită. 
   "Am pregătit în jur de 35 de lucrări, în care predomină peisajele alb-negru, lucrări cu Castelul, flori acrilice etc. Peisajele sunt de la noi din județ, din Apuseni, de la grădina Botanică din Simeria, toate realizate într-un stil realist, apropiat de cel al fotografiei. Într-adevăr, am mai avut expoziții la <Jos pălăria> , și personală și de grup, dar acum am decis să fac un asemenea eveniment și la Hunedoara, la Castel, mai ales pentru faptul că sunt hunedorean și aici m-am născut, am crescut și am făcut școala. În plus, la Castel am început să pictez pentru că acolo ne ducea de la școală să facem schițe. Lucrările mele vor fi expuse pe simezele castelului până în data de 3 iulie”, a menționat Ștefan Bostan.

Povești cu ii




Muzeul Satului Petru Caraman, Muzeul Zonei Pescărești 


Pădurea Gârboavele 


24 iunie 2017






   De 24 iunie, la pomenirea nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, în popor se sărbătoreau (și încă se mai sărbătoresc în multe zone) Sânzienele. Nu întâmplător comunitatea dedicată iei a ales tocmai această zi pentru a sărbători esența portului tradițional românesc.
   Ia – bluza albă țesută și brodată manual, nesecată sursă de inspirație pentru creatorii de modă de pe toate meridianele, reprezintă, de una singură, o întreagă cultură. Fiecare tăietură, fiecare chenar, fiecare element de broderie, fiecare culoare înseamnă ceva.
    Sunt ii de sărbătoare și ii de jelire, ii de mireasă și ii de copilă, ii de cânepă, in sau spumă de borangic, cusături de noroc, de viață lungă, de bucurie, de belșug, de înțelepciune și de protecție...
    De Sânziene, Centrul Cultural Dunărea de Jos onorează Ziua Universală a Iei împreună cu toți colegii și prietenii din artă și cultură ce își desfășoară împreună activitatea sub egida Consiliului Județean.
    Îi invităm pe gălățeni să sărbătorească alături de noi legendara bluză în care sunt cusute câteva milenii de istorie în 24 iunie, la porțile soarelui.
   La Muzeul Satului și Muzeul Zonei Pescărești din Pădurea Gârboavele ghizii Centrului Cultural Dunărea de Jos vor oferi – ca de obicei – tururi gratuite ale muzeelor, cu explicații și povești, vor avea loc demonstrații ale meșterilor populari de confecționare a iei tradiționale de Covurlui și vor fi expuse ii pentru cei care doresc să le cumpere, în timp ce Ansamblul Folcloric Doina Covurluiului va susține un concert special de Sânziene.
Program:
Ora 9:00 - instalare stand cu ii de vânzare și stand demonstrație țesut/brodat
Ora 10:00 – deschidere acces public
Ora 11:00 - Sosire oficialități la Muzeul Satului, Pădurea Gârboavele
Ora 11:15 - Turul celor două muzee (Muzeul Satului și Muzeul Zonei Pescărești)
Ora 12:00 - Ședință foto (Fotoclubul Dunărea de Jos)
Ora 12:30 - Omagiu adus iei românești: ateliere de lucru: semnificația semnelor și simbolurilor pe cămașa românească, semnificația culorilor în funcție de zona culturală
Ora 13:00 - concert – Ansamblul Folcloric Doina Covurluiului (orchestră, soliști, dansatori)
Ora 17:00 - închiderea programului pentru public

Pe poteci de munte




Expoziție de fotografie 


Dumitru Rotari 


Muzeul Grăniceresc Năsăudean, Năsăud 


20 iunie 2017







Deprindere în metal și sticlă




Arta plastică contemporană românească 


Ileana Dana Marinescu 


Galeria Senso, București 


20 iunie - 21 iulie 2017






    Marți, 20 iunie 2017, ora 18:00, vă invităm la Galeria SENSO (Bd. Unirii nr. 15, Bucuresti), unde va avea loc vernisajul expoziției artistei Ileana Dana Marinescu Deprindere în metal și sticlă.
   Evenimentul este organizat cu sprijinul Catena, prin Programul Catena pentru Arta, și va fi prezentat de criticul de artă Mădălina Mirea.


   "Ileana Dana Marinescu este un spirit scormonitor. Fie că sapă după ouă, fie că balansează micro- cu macro- universul, că propune bijuterii pereţilor sau iscodeşte apa, aerul şi pământul pentru a fura detalii pentru jivinele sale, este mereu în căutarea bucăţii de materie pe care să o reînsufleţească. Nu cunosc alt artist roman contemporan, capabil să epuizeze valenţele expresive ale unui ciob, ale unui rest de lucrare, sau ale unei sticluţe de parfum. Viziunea sa se hrăneşte constant dintr-o inepuizabilă ingenuitate şi fiecare lucrare este măsura unei perpetue ingeniozităţi. Ceea ce ne propune azi Ileana Dana Marinescu la Galeria Senso, este o lume de vietăţi în mişcare, din care răzbate surâsul creatorului, într-un dialog hâtru şi neîncrâncenat, aşa cum bătrânul tâmplar nu a reuşit să aibă cu păpuşa sa însufleţită.” - Mădălina Mirea, critic de artă.
Intrarea este liberă.

Târgul de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel




Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti 


București 


23 - 25 iunie 2017






    Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti vă invită, în perioada 23 – 25 iunie, la Târgul de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, eveniment ce face parte din programul cultural Târguri din satul de altădată.
    Programul este deosebit de atractiv, bogat și variat și cuprinde: târgul meșterilor populari, spectacole de datini și obiceiuri, recitaluri de muzică populară, șezătoare, ateliere interactive de creație, teatru de umbre.
   Sâmbătă, 24 iunie începând cu ora 14.:00, publicul este așteptat la Drăgaică – spectacol sușținut de ansamblul Hora al Colegiului Naţional Al. I. Cuza – Alexandria, jud. Teleorman.
   Duminică, 25 iunie ne vom întâlni cu: folclorul autentic prin intermediul ansamblurilor folclorice Druscelele – Arad și Veselia al Casei de cultură Sf. Teofana – Vidin, Bulgaria; șezătoarea reprezentanţilor comunităţii din Avrig, Sibiu; recitalurile de muzică populară susținute de interpreții Ionuţ Robert Pumnea și Claudia Olariu – Sibiu.
Ateliere interactive de creație:
Vineri - Duminică
23 iunie - Opincărit – Alexandru Ilinca, Rm. Vâlcea (Troiţa Şanţ)
Olărit – Cristian Munteanu, Bucureşti (Casa Chiojd)
24 iunie - Împletituri din nuiele - Ioan Raduly, Şimoneşti, Harghita (Casa Bancu)
25 iunie - Olărit – Raluca Iorga, Horezu, Vâlcea (Casa Chiojd)      
Vă aşteptăm în atmosfera specifică a târgurilor de odinioară, să târguiți cele mai frumoase obiecte, să degustați produse din gastronomia tradiţională!