miercuri, 18 mai 2016

Co-Exist




Arta plastica contemporana romaneasca


Rodica Benintendi


Centrul Cultural European pentru UNESCO Nicolae Balcescu, Bucuresti  


31 mai - 10 iunie





    Dacă există ceva care poate vorbi mai bine despre mine, Rodica Benintendi, acel ceva îl reprezintă lucrările mele.
   Creațiile mele se adresează oamenilor care știu sau vor să afle că arta este dătătoare de satisfacții, iar darul acesta special l-am primit, copil fiind, de la talentații mei profesori Deac, Mătăsăreanu, Mărgărit, Ghemes, Bulacu și mulți alții în școlile pe care le-am urmat. Adevărați maeștri ai frumosului, profesorii mei… M-am considerat privilegiată de  soartă atunci când aceștia mi-au vorbit, cu inima celor îndrăgostiți de frumos, de procesul prin care un individ, aparent ca oricare altul, transformă un material brut în ceva unic și emoționant.
   Pentru a mă desăvârși, am continuat transformarea mea de la etapa aspirantă la care mă aflam la sfârșitul anilor  ’90, alături de mari dascăli ai vremurilor, la Florența, în Italia.
  Am trecut printr-o metamorfoză determinată de Focardi G., un artist care m-a ajutat să-mi descopăr latura misterioasă și disponibilitatea de a nu mă opri asupra unui singur mod de a mă exprima. Drept pentru care m-am exprimat prin lucrări murale, lucrări pe pânză de mari dimensiuni realizate cu diferite tehnici, pictură textilă pe diferite feluri de suporturi (haine de ocazie, încălțăminte și, nu în ultimul rând, pictura manuală pe draperii și perdele). Am înțeles astfel că realizez lucrări unice.
   Strict pictural, viziunile mele se configurează asemenea viselor, îndrăznelii și stridențelor, se armonizează reciproc și totul devine posibil, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori în vis. În acest context am văzut și am putut medita la modul în care ideile demonstrează procesul fundamental al ființei umane, închipuind forme, gânduri, vise.
   Fără emfază și afectare, am vrut ca pictura mea să rezoneze cu interiorul privitorului, înainte de a fi contemplată vizual. Apetitul meu pentru culoare mă îndeamnă la etalarea unei tonalități vii, a unei efervescențe a culorii pe care nu o descoperi decât în lucrările mele. Culoarea pentru mine este o petrecere.


   Am îndrăznit să aspir la un rafinament subtil și pentru acest lucru folosesc aur, argint sau cupru, într-o manieră mai puțin obișnuită. Pentru că am îndrăzneala visului am creat o tehnică mixtă, generic spus este de fapt o combinație a tehnicii “Grisaille”, tehnica prin care, la bază, o imagine este executată în întregime în tonuri de gri și este realizată astfel încât să poată produce iluzia unei sculpturi sau a unui relief. Am modificat acest concept, încercând să păstrez iluzia formelor ieșite din cadru. Pe aceeași pânză folosesc culori de ulei care îmi creează confortul și aspectul mătăsii, alături de culorile foarte versatile acrilice, care, prin intensitatea paletei de culori, îmi astâmpără setea de culoare.
   Desăvârșesc multe din lucrările mele prin suprafețe, linii în relief. Pentru mine, acest gen reprezintă un spațiu al libertății, nonconformismului și al unicității. Mi-am dorit, performanțe tehnice și amprenta personală în toate lucrările mele, cu mesaj sonor, în contrast cu aparența mea structură sufletească introvertită.
   Chiar dacă sunt o visătoare, nu doresc să mă cantonez într-o formulă artistică și voi continua să explorez noi modalități de expresie, să transmit permanent emoție, în toate formele ei.
   Sunt departe de desăvârșire, dar tot ceea ce fac mă ajută să mă simt vie, intensă, profundă, mai bună ca om. Rețeta este simplă… Îmbinarea talentului cu ambiția și exercițiul, concentrarea și   dorința de a atinge o nouă dimensiune.
Am îndrăznit să visez și cu smerenie recunosc că încă nu am spus totul.
 Perfecțiunea nu există?!!? Totuși, o caut!
***

11 septembrie, o zi obisnuita


Lansare de carte


Denisa Udroiu


Muzeul Memorial B. P. Hasdeu, Campina


21 mai 2016





Cumințenia Pământului. Aceasta nu este o piatră




Arta plastica contemporana romaneasca


Muzeul National de Arta al Romaniei, Bucuresti


19 mai - 17 iulie 2016



   Muzeul Naţional de Artă al României vă invită joi, 19 mai, ora 18:00, la vernisajul expoziţiei Cumințenia Pământului. Aceasta nu este o piatră.
   Expoziţia îşi propune să arate straturile narative care acoperă una dintre cele mai cunoscute şi controversate lucrări din arta românească modernă: Cuminţenia Pământului.
   Realizată de Constantin Brâncuşi în 1907, Cuminţenia Pământului a fost prima dată expusă în România la Societatea Tinerimea Artistică. Imediat a început un scandal care a polarizat lumea culturală. De atunci și până în prezent mica "piatră” a fost una dintre cele mai comentate piese din arta românească.
    Curatoarea Valentina Iancu, împreună cu istoricii de artă Doina Lemny şi Alina Petrescu arată poveştile Cuminţeniei într-o expoziţie documentară. Valoarea culturală a operei lui Brâncuşi a crescut constant prin dialogul pe care încă îl provoacă printre artiştii contemporani. Expoziţia documentară va fi completată de o expoziţie de artă contemporană, o selecţie de piese care aduc o dimensiune actuală artei brâncuşiene. Vor expune: Irina Botea, Mircea Cantor, Alexandra Croitoru, Vlad Nancă, Manuel Pelmuş, Dan Perjovschi şi Alexandra Pirici.
   La vernisaj vor fi prezentate în premieră două lucrări de artă performativă, parte din selecţia curatorială, realizate de Alexandra Pirici și respectiv de Manuel Pelmuş. Intervenţia coregrafei Alexandra Pirici a fost concepută special pentru sala Brâncuşi din Galeria Naţională, o lucrare de artă vie care aduce o interpretare nouă, feministă, lucrării lui Constantin Brâncuşi: Cuminţenia Pământului nomadă.

Durata: 19 mai – 17 iulie 2016
Loc: Muzeul Naţional de Artă al României, Auditorium, (Str. Știrbei Vodă 1-3)



Muzeul Brailei Carol I - Sectia Etnografie


19 mai 2016



   Joi, 19 mai 2016, ora 10:00, Secția Etnografie a Muzeului Brăilei Carol I (strada Polonă, nr. 14), va organiza o activitate în colaborare cu Școala Gimnazială Aurel Vlaicu Brăila (director prof. Carmen Elena Guşatu).
Programul cuprinde ritualuri de invocare a ploii prezentate de copiii Școlii Gimnaziale Constantin Sandu Aldea Brăila:
- Caloianul, interpretat de grupa mare; îndrumator: profesor învăţământ preprimar Ştefana Căldăruş;
- Paparudele, interpretate de clasa a IV-a, îndrumator: profesor învăţământ primar Gianina Miron;
Coordonator: dr. Brîndușa Ilie, muzeograf - Secția Etnografie a Muzeului Brăilei Carol I.

Video Art Event, Magic Mirror




Muzeul Tarii Crisurilor


Oradea


21 mai 2016





   “În sens figurat, omul contemporan este o oglindă a timpului său. Diferitele fețe ale realități înconjurătoare se oglindesc în mintea noastră și provoacă diverse reacții stimulând imaginația care apoi are efecte în știintă, cultură şi artă.”
Curator
Gabriela Diana Bohnstedt Gavrilaș

   Avem deosebita plăcere de a vă invita la a VII-a ediţie a manifestării internaţionale Video Art Event, Magic Mirror. Evenimentul face parte din programul Noaptea Muzeelor - 21 mai 2016.   Acesta se va desfăşura în spaţiile Cetăţii Oradea, corpul J, Grota Roşie, din Piaţa Emanuil Gojdu, nr. 41, între orele 19:00-01:00.
  Video Art Event este o manifestare internațională anuală de artă video care se desfășoară începând cu anul 2010 la Oradea şi la Milano. Evenimentul artistic este organizat de către Asociaţia Culturală Conflux, Departamentul de Arte Vizuale al Facultății de Arte din cadrul Universității din Oradea şi Muzeul Ţării Crişurilor în colaborare cu Asociația Culturală VisualContainer din Milano, grup care desfășoară o activitate internațională consistentă, în acest domeniu. Astfel, gândit sub forma unui dialog intercultural sub auspiciile unui for academic, proiectul Video Art Event a reușit să creeze până acum la nivel local, dar şi internaţional, un prilej de dialog cultural instituțional, acesta fiind unul dintre obiectivele majore ale manifestării.
   Pentru această ediție am reușit să atragem alături de noi și parteneri ai evenimentului Agenția de Management al Destinației Bihor. Considerăm că promovarea obiectivelor turistice prin evenimente culturale vor avea efect pozitiv asupra imaginii turismului local.
  Pentru ediţia Magic Mirror vor fi prezentate 2 selecţii. Una făcută de Asociaţia Culturală VisualContainer care constă dintr-un număr de 8 lucrări video iar cealaltă făcută de Asociaţia Culturală Conflux. Pentru selecţia Conflux au aplicat iniţial 1101 artişti din toată lumea dintre care au fost selectaţi 20, printre care şi artista Joan Gratz din USA care în 1990 a luat premiul Oscar pentru animaţie.
   Lucrările video din cadrul evenimentului nostru vor fi prezentate în perioada 09-19 iunie 2016 şi la Milano în galeria de pe strada Via Federico Confalonieri, pentru ca mai apoi să fie încărcate pe platforma online www.visualcontainer.tv
***

Interferențe culturale româno-bulgare la Dunărea de Jos





Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova


Muzeul Casa Domneasca, comuna Brebu


21 mai 2016





   Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova vă invită sâmbătă, 21 mai 2016, ora 14:00, la sediul secției sale Muzeul Casa Domnească din comuna Brebu, județul Prahova, să participați la vernisajul expoziției temporare itinerante Interferențe culturale româno-bulgare la Dunărea de Jos.
   Vizitatorii vor fi uimiți de bogăția de culoare și somptuozitatea costumelor tradiționale și a podoabelor ceremoniale bulgărești. Exponatele datează din secolul al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea și provin de la bulgarii stabiliți acum aproape două secole în Câmpia Română.
   Evenimentul va fi susținut de un program artistic de muzică populară, prezentat de Ansamblul folcloric Datina al Primăriei Băleni din județul Dâmbovița, Grupul folcloric Brebenelul al Școlii Gimnaziale Matei Basarab Brebu și Cercul de canto popular al Colegiului Național Militar Dimitrie Cantemir Breaza din județul Prahova.

Pe simezele Capitalei




Arta plastica contemporana romaneasca


Alecu Ivan Ghilia


Cercul Militar National, Bucuresti


23 mai - 5 iunie 2016





    Autor a peste 60 de cărți și peste câteva sute de tablouri de toate genurile (de la compoziție, natură statică, la portret, flori și peisaj) Alecu Ivan Ghilia este laureat al Premiului Academiei; Premiului Eminescu pentru proză; este distins cu The Special Book Award acordat de Literat – XXI din Washinton; a primit Marele Trofeu și Marele Premiu acordate de asociația pentru Pace a Religiilor din România; e de două ori decorat cu Meritul Cultural în grad de Cavaler, o dată ca scriitor, a doua oară ca pictor; are Diplomă de Excelență pentru " întreaga activitate depusă în slujba filmului românesc ”.
   Fiind unul dintre studenții favoriți ai Profesorului Corneliu Baba, a purtat strălucirea artei maestrului său în toată lumea, impunându-și propria sa personalitate și stil diversificat de la expoziție la expoziție; de la prima personală din 1980 (marcând aniversarea vârstei de 50 de ani) care i-a deschis drumul spre America, artistul și-a urmat vocația și destinul prin numeroase expoziții în țară și străinătate : București, Cluj, Iași, Botoșani, Dorohoi, Giurgiu, Alexandria, Cairo, Moscova, Varșovia, Roma, Veneția, New York, Las Vegas, Portland, Oregon, Miami, etc...
   Tabourile lui sunt expuse în Muzeul de Artă din Râmnicul Vâlcea; în Galeria special dedicată artistului din incinta modernei clădiri a bibliotecii județene Antim Ivireanu; câteva tablouri figurează în Galeria de Artă a Universității Yeshiva din New York și în colecții particulare din România, Japonia, Italia, Polonia, Belgia și Suedia.
   În palmaresul său se mai înscrie o Expoziție Natopicassiana, deschisă la Sediul Central NATO din Bruxelles și o mare Retrospectivă (200 tabouri) ocupând în întregime Sala Brâncuși de la Parlamentul României.
  Expoziția constituie o reîntoarcere fericită la lirismul coloristic din începuturile uceniciei, de sub influența maestrului Corneliu Baba și Tonitza (profesorul profesorului Baba).
  Artistul la 86 de ani, cu sufletul adolescentin, se răsfață și îi răsfață pe vizitatori provocându-i cu vibrațiile incantatorii ale unui neo-impresionism marca Ghilia, ce se conjugă feeric cu grația acestor luminoase zile de sfârșit de Mai, început de Iunie.

Vernisaj: 23 mai 2016, ora 16:00, deschis printr-un
recital regal Nichita Stănescu - dedicat pictorului, prezentat de
maestrul Victor Rebengiuc, actorul îndrăgit de marele public
Sala Ronda - Cercul Militar National, intrarea liberă
***Uniunea Artiștilor Plastici din România

Descoperă o lume disparută la...




Muzeul National de Geologie


Bucuresti


21 mai 2016




   Institutul Geologic al României participă, ca în fiecare an, la evenimentul Noaptea Europeană a Muzeelor cu Muzeul Național de Geologie, un muzeu aparte, care prin strădaniile multor cercetatori oferă publicului, într-o sistematizare logică și extrem de atractivă, cele mai moderne idei care stau la baza științelor asupra Terrei. Sâmbătă, 21 mai 2016, vizitatorii sunt invitați să cunoască:
1. Interiorului Muzeului Național de Geologie unde se va deschide holul principal și etajul, cu proiecții de filme geotematice realizate de Societatea Română de Televiziune, expoziție foto-documentară 110 ani de la înființarea Institutului Geologic al României, vizitarea sălilor de expoziție permanentă, care conțin piese intrate în Patrimoniul Național, o veritabilă incursiune într-o lume dispărută și turul ghidat text & audio-video, Dinozaurii Pitici din Hațeg cu ajutorul aplicației gratuite pentru telefoanele mobile prin platforma de storytelling digital IZI.TRAVEL.


2. Exteriorul Muzeului Național de Geologie va găzdui:
Expo cristal – expoziția cu vânzare de bijuterii, pietre prețioase și semiprețioase.



Lapidariu MNG - expoziție dedicată rocilor utile pentru construcții și siturilor protejate. În cadrul acestei expoziții în aer liber sunt prezentate cele mai reprezentative roci din carierele României și eșantioane din situri protejate. Cu această ocazie, vizitatorii pot să descopere diversitatea rocilor după condițiile de formare, culoare, localitatea în care se găsesc, forma lor specifică și fosilele pe care le conțin. Au fost invitate să participe cu esantioane, unele dintre cele mai mari firme de produse pentru placaje și drumuri din țară.
Mai multe informatii:
- web: www.geology.ro ,
- facebook: MuzeulNationalDeGeologie
- tel: 031/438.17.44

Festival Literar International Romano-German




Lectora


Suceava


editia a IV-a, 17 - 19 mai 2016




Totul despre desfasurarea festivalului pe:
***Muzeul Bucovinei

Noii Ingeri ai Dreptatii




Inceputurile picturii europene in ulei


Muzeul Judetean de Arta Ion Ionescu-Quintus, Ploiesti 


18 mai 2016








Culoare și lumină în arta plastică gorjeană





Arta plastica contemporana romaneasca


Galeriile Municipale de Arta Targu Jiu


20 mai 2016





   În data de 20 Mai 2016, ora 18:00, în cadrul manifestărilor socio-culturale Zilelele Municipiului Tg Jiu, Filiala Târgu Jiu a UAP din România, în parteneriat cu Primăria Tg Jiu, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare Constantin Brâncuși și Universitatea Constantin Brâncuși din Tg Jiu va organiza, la Galeriile Municipale de Artă din Târgu Jiu, din Strada Traian nr. 27, vernisajul expoziției taberei de pictură Culoare și lumină în arta plastică gorjeană desfășurată în Thassos (Grecia) în perioada 9 -16 mai 2016.
***Uniunea Artiștilor Plastici din România

O veste buna!




Muzeul Ceasului Nicolae Simache


Ploiesti


20 mai 2016




   Muzeul Ceasului Nicolae Simache Ploiești, unic în rețeaua muzeală din România, înființat în anul 1963 de ctitorul muzeelor prahovene, profesorul Nicolae Simache, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, revine în peisajul cultural prahovean și național joi, 19 mai 2016, ora 11:00, prin vernisarea noii expoziții permanente, în edificiul emblematic pentru municipiul Ploiești, din strada Nicolae Simache nr. 1.
    Clădirea muzeului, monument istoric de la sfârșitul secolului al XIX-lea, a fost restaurată cu fonduri nerambursabile, sub egida Consiliului Județean Prahova, în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor – Poli urbani de creștere.
   Tematica expoziției valorifică, într-o manieră modernă, o mare parte a patrimoniului de excepție al muzeului, în baza unui proiect științific și muzeotehnic adecvat noilor concepte și tendințe expoziționale ale muzeografiei europene de profil.
  Timpul se scurge constant și sigur, dar un scurt popas în lumea fascinantă a orologeriei oferă publicului vizitator prilejul de a admira principalele tipuri de ceasuri, care ilustrează evoluția secolului al XX-lea și incită la descoperirea de informații noi ale acestui domeniu, prin intermediul sistemelor și aplicațiilor interactive care întregesc tematica muzeului.
  Expoziția permanentă a Muzeului Ceasului Nicolae Simache Ploiești așteaptă publicul interesat de valențele multiple ale domeniului său valorificator, la sediul acestuia, din Ploiești, str. Nicolae Simache nr. 1, începând cu data de 20 mai 2016, de marți până duminică, între orele 9:00-17:00.
***Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova

Lemnul în cultura populară teleormăneană




Muzeul Judetean Teleorman


Alexandria


20 mai 2016 - 28 aprilie 2016





   Muzeul Judeţean Teleorman organizează, în colaborare cu Muzeul Municipal de Istorie Petre Voivozeanu din Roşiorii de Vede, expoziţia Lemnul în cultura populară teleormăneană.
  Deschiderea expoziţiei va avea loc vineri, 20 mai 2016, ora 11:00, în spaţiul secţiei de etnografie a muzeului.
  Lemnul în cultura populară teleormăneană valorifică patrimoniul atât al Muzeului Judeţean Teleorman cât şi cel al Muzeului Municipal de Istorie Petre Voivozeanu Roşiorii de Vede. De asemenea, expoziţia cuprinde şi obiecte aparţinând colecţionarului Teodor Săceanu din Alexandria şi meşterului popular Marin Albu din Dobroteşti.
   Expoziţia prezintă obiecte din lemn folosite altădată în uzul gospodăresc, ştiut fiind faptul că în gospodăria ţărănească teleormăneană mai toate obiectele erau din lemn, materia primă fiind dată de bogăţia pădurilor Teleormanului.
  Sunt expuse obiecte de uz casnic ( putinei, piuă, cârpător, blide, linguri de lemn, căpistere), piese de mobilier ţărănesc (poliţe, masă joasă şi scaune cu trei picioare, ladă de zestre), obiecte de cult (pristolnice). O altă gamă de obiecte din lemn lucrate de dogarii şi tâmplarii teleormăneni care şi-au găsit locul în expoziţie sunt cele legate de meşteşugul casnic al prelucrării fibrelor: fuse, sucală, maşina de tors, maşina de egrenat bumbac, dărac etc. Pentru a ilustra meşteşugul dulgheritului, este expusă o tejghea de dulgherire împreună cu uneletele folosite la acest meşteşug: fierăstraie, rindele, burghie de mai multe dimensiuni etc. În expoziţie sunt prezente şi instrumente muzicale ţărăneşti: ţitera, fluiere şi cavale.
   Expoziţia Lemnul în cultura populară teleormăneană va rămâne deschisă până pe data de 
28 aprilie 2017.

(Time #0.4) The Poem




Arta plastica contemporana romaneasca


Andreea Albani


Centrul Cultural Palatele Brancovenesti, Mogosoaia


21 mai 2016



    (Time #0.4) The Poem este o reprezentare vizuală de stocare a memoriei, o recontextualizare subiectivă a timpului și spațiului. Notațiile grafice fac corp comun cu pictura, rezultatul fiind un poem vizual. (Andreea Albani)
   Câteva picturi sonore sub numele de Între-VEDERI se vor desfășura în mai multe spații ale Centrului Cultural Palatele Brâncovenești, Mogoșoaia: în grădină, pe treptele palatului cât și în interiorul expoziției (Time #0.4) The Poem. Intervențiile sonore ale grupului de improvizație au fost configurate după o analiză a lucrărilor artistei Andreea Albani. Fiecare tablou muzical va urmări amănunțit câte un singur parametru sonor. Astfel, va fi produsă muzică șoptită, muzică foarte lentă, foarte rapidă sau în forță. Muzica în forță va elibera vociferări nocturne, ca un răspuns în oglindă la expoziția Andreei Albani, Vocile materiei, desfășurată în același loc cu câțiva ani în urmă.
   Echipa instrumentală: grupul de improvizație liberă multumult (Călin Torsan – instrumente de suflat, Victor Podeanu – chitară, Marius Achim – baterie, Cristian Gherghel – sunet) și invitata Irinel Anghel (performer vocal, performance artist).
One-man show realizat după Opiniile unui clovn de Heinrich Böll
Interpretează: Alex Buescu / Regia: Anca Maria Colțeanu
   În Opiniile unui clovn sunt aduse în discuție subiecte controversate precum nazismul, antisemitismul, intruziunea bisericii catolice în viața socială și efectele politice asupra societății germane, societate aflată într-o perioadă de tranziție după sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial.
  Ipocrizia, minciuna, înstrăinarea și marginalizarea individului într-o societate materialistă, predominanța dogmei religioase și uniformizarea colectivă sunt subiecte abordate în piesa de teatru-manifest.
Vă așteptăm cu drag!
Concept eveniment Noaptea Muzeelor, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Mogoșoaia,
Raluca Băloiu
   Cu ocazia Nopții Muzeelor, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești pune la dispoziția vizitatorilor un autobuz RATB/ Ruta: Piața Victoriei – Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Mogoșoaia, traseu aprox 50 min./Plecări din Piața Victoriei - ora 19.00, 21.00, 23.00/ Plecări de la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Mogoșoaia: 22.00, 24.00, 02.00
   În incinta Centrului Cultural Palatele Brâncovenești, Mogoșoaia, cu ocazia Nopții Muzeelor sunt deschise și alte spații expoziționale:
Cuhnie – Structuri în echilibru, Liliana Mercioiu Popa, curator Marilena Preda Sânc/ Ghețărie – expoziție de ceramică Corpul dislocat, Arina Ailincăi, curator Raluca Băloiu.
***

Expozitie de quilt-uri pentru copii




Casa de Cultura Friedrich Schiller, Bucuresti


Alexandrina Popescu, Alexandra Filotti


19 - 31 mai 2016





   Casa de Cultură Friedrich Schiller găzduiește de 13 ani expoziții de quilt-uri. Publicul este familiarizat deja cu aceste cuverturi de pat matlasate, genți, sacoșe, obiecte de îmbrăcăminte, fețe de masă decorative, obiecte decorative de Crăciun etc.
   De această dată, expozantele Alexandrina Popescu și Alexandra Filotti vor expune quilturi pentru copii: cuverturi pentru pătuțul copilului sau un fel de covorașe pe care copilul se poate juca.
   Fiecare obiect este unicat, hand made. Este realizat din materiale viu colorate sau pastelate, imprimeuri potrivite pentru copii. Copiii le vor îndrăgi și se vor atașa de ele. Aceste păturici sînt un cadou potrivit în orice ocazie, la aniversare, la botez. Pe de altă parte pot avea și o latură instructivă, vor învăța să distingă culorile, să recunoască forme geometrice, animăluțe etc. Quilturile pentru copii pot fi personalizate în execuția lor pot fi folosite materiale recuperate din hăinuțele copilului. Cînd copilul va crește, acest quilt va rămîne o amintire dragă.

Prezintă:
Alexandrina Popescu și Alexandra Filotti

Date de contact:
Alexandrina Popescu

Tapiserie




Arta plastica contemporana romaneasca


Ruxandra Sibil Mermeze


Galeriile Orizont, Bucuresti


28 mai - 8 iunie 2016






Vernisaj: 26 mai, ora 18:00.
***Uniunea Artiștilor Plastici din România


Salonului Naţional de Minerale, Fosile şi Geme




Muzeul Olteniei


Craiova


editia IX-a, 20 mai 2016






    Muzeul Olteniei Craiova, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Dolj şi, în parteneriat, cu Primăria Municipiului Craiova şi Consiliul Local, organizează vineri, 20 mai, în Piaţa William Shakespeare, începând cu ora 11:00, a IX-a ediţie a Salonului Naţional de Minerale, Fosile şi Geme, manifestare care se va desfășura până duminică, 22 mai, ora 15:00.
   În România, primele mostre de minerale, fosile şi geme au fost expuse la Cluj-Napoca începând cu anul 1993, manifestarea fiind iniţiată de profesorul Virgil Ghiurcă de la Universitatea Babeş-Bolyai, un pasionat de colecţionarea şi şlefuirea mineralelor. La primele manifestări luau parte colecţionari de minerale şi fosile, pasionaţi din toată ţara, tineri sau vârstnici, interesaţi sau numai curioşi. Încet-încet, în oraşele cu tradiţie în exploatarea mineralelor (Baia Mare) sau în centre universitare ca Timişoara, Oradea, Iaşi, Bucureşti, manifestările de acest gen s-au extins, astăzi ajungând să fie prezenţe obişnuite în peisajul social şi cultural de la noi.
   La Craiova, prima ediţie a Salonului Național de Minerale, Fosile și Geme a fost organizată de specialiştii de la Muzeul Olteniei, în anul 2008, şi s-a bucurat de aprecierea publicului şi a participanţilor. An de an, numărul participanţilor a crescut, la ediția din acest an fiind așteptați peste 40 de participanți din țară și din străinătate. Publicul a venit în număr mare în fiecare an, mereu mai interesat şi mereu mai informat. Acesta este şi scopul principal al Salonului: educaţia făcută prin intermediul unei manifestări în cadrul căreia publicul vine în contact nemijlocit cu exponatele.
   Participanţii la ediția din acest an sunt colecţionari şi comercianţi de minerale, fosile şi geme din ţară (Baia Mare, Satu Mare, Cluj-Napoca, Arad, Tulcea, Bucureşti etc.) sau din străinătate (Ungaria, Ucraina, Moldova). De o simpatie aparte se bucură participanţii care provin din Africa, stabiliţi în România. La ultimele ediţii au participat şi câţiva craioveni care au prezentat bijuterii hand-made. În general participanţii sunt oameni cu o pregătire superioară în domeniu (Emil şi Livia Spiac, Carmen şi Costin Andrei, Andrei Gorduza etc.) sau pasionaţi care au aprofundat cunoştinţele, ajungând la un nivel ridicat de competenţă, capabili să ofere explicaţii şi îndrumări publicului vizitator sau cumpărătorilor.
   În mare, Salonul este o expoziţie în aer liber, un târg, dar şi o bursă a mineralelor, fosilelor şi gemelor, menită a informa şi a forma un publicul vizitator. Pentru a accentua latura educativă, formatoare, în cadrul Salonului sunt cuprinse şi conferinţe susţinute de specialişti, care prezintă subiecte din mineralogie şi din paleontologie. La ediţia din anul acesta sunt programate două astfel de conferinţe: Fosile din Oltenia, susţinută de dr. Constantin Enache, cercetător de valoare, liderul geologilor din Oltenia, şi Silexul - mineral sau unealtă?, susţinută de dr. Ștefan Negreanu, cadru didactic la Facultatea de Geografie a Universității din Craiova.
    Considerăm că cea de-a noua ediţie a Salonului Naţional de Minerale, Fosile şi Geme, care se va desfăşura în Piața William Shakespeare din Craiova se va bucura de atenţia publicului larg şi va marca o nouă contribuţie la constituirea unei frumoase tradiţii.
***Muzeul Olteniei

Colocviul Naţional Studenţesc Mihai Eminescu




Universitatea Alexandru Ioan Cuza


Iasi


editia a XLII-a, 19 - 20 mai 2016




   Colocviul Naţional Studenţesc Mihai Eminescu, ediţia a XLII-a, organizat de Catedra de Literatură română G. Ibrăileanu a Facultăţii de Litere, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, se va desfășura anul acesta în perioada 19-20 mai.
  Deschiderea lucrărilor Colocviului va avea loc joi, 19 mai 2016, ora 09:00, în Sala Ferdinand (etajul al II-lea, Corpul A al Universității), iar comunicările pe secţiuni se vor desfăşura joi, 19 mai, între orele 15:00-19:00 şi vineri, 20 mai, între orele 08:00-11:00 în Amfiteatrele III. 11, III. 12 şi în sălile „G. Ivănescu” şi „Al. Dima” (corp A, etajul al II-lea).
   Conferința de deschidere a colocviului din acest an se intitulează Eminescu şi faliile imaginarului crepuscular și va fi susținută de dl profesor Călin Teutișan, conf.dr. la Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
   Festivitatea de premiere va avea loc vineri, 20 mai, ora 14:00, în sala Al. Dima (corp A, etajul al II-lea).
   Lucrările Colocviului se vor desfăşura în secţiunile: I. EXEGEZE II. CRITICA CRITICII/STUDII CULTURALE; III. STILISTICĂ ŞI POETICĂ, LEXICOGRAFIE POETICĂ; IV. PUBLICISTICĂ, ÎNSEMNĂRI, CORESPONDENŢĂ; V. ATELIER DE TRADUCERI

A. Tema generală a colocviului din acest an: Venin si farmec 

B. Interpretarea, din perspective diferite, a poeziilor: Ce şopteşti atît de tainic…, Ah, mierea buzei tale, Venin şi farmec…

C. Subiecte la libera alegere a studentului.

   Pentru Atelierul de traduceri se propun creaţiile: Ce şopteşti atît de tainic…, Ah, mierea buzei tale, Venin şi farmec…. Traducerile vor fi însoţite de: (a) istoria şi “critica” versiunilor precedente; (b) interpretarea semnificaţiei poetice a creaţiei traduse.
   Partenerii acestei manifestări ştiinţifice sunt Editura Universităţii Alexandru Ioan Cuza, Iași, Revista de cultură contemporană Timpul, Editura Adenium, Revista Convorbiri literare, Editura Timpul, Editura Convorbiri literare, Editura Polirom şi Primăria Municipiului Iaşi.
   Cele mai bune comunicări studenţeşti vor fi publicate în revista Studii eminesciene, publicaţie întemeiată în 1980, de regretatul profesor Dumitru Irimia, inițiatorul Colocviului, și coordonată actualmente de prof. dr. Lăcrămioara Petrescu și asist. dr. Ilie Moisuc.
***TIMPUL

Anul 1916 - O adevărată bisectoare a Marelui Război




Interferente culturale


Petre Otu


Cercul Militar National, Bucuresti


19 mai 2016




   Joi, 19 mai 2016, ora 17:15, la Sala Cinema, va avea loc expunerea cu tema Ultima etapă a neutralității românești. Negocieri și ultimatumuri susținută de profesor universitar dr. Petre Otu, istoric.
Intrarea liberă.
***Cercul Militar Naţional

Plante carnivore...de Noaptea Muzeelor





Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Ion Borcea


Bacau


21 mai 2016





   Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Ion Borcea Bacău, organizează sâmbătă, 21 mai 2016, începând cu ora 20:00, la sediul din strada Aleea Parcului, nr. 9, vernisajul expoziţiei temporare Plante carnivore.
   Plantele carnivore grupează specii foarte diferite, peste 520 la număr, aparţinând la 15 genuri şi 6 familii de dicotiledonate, care sunt răspândite pe întreg globul (mai puţin în deşerturi şi zonele foarte reci): Sarraceniaceae (genurile Sarracenia, Heliamphora, Darlingtonia), Nepenthaceae (genul Nepenthes cu 65 de specii), Droseraceae (genurile Drosera, cu 90 specii, Drosophyllum, Dionaea, Aldrovanda), Byblidaceae (genul Byblis), Cephalotaceae (genul Cephalotus) şi Lentibulariaceae (genurile Utricularia, cu 275 de specii, Pinguicula, Genlisea, Biovularia). În cadrul expoziţiei noastre publicul larg poate admira reprezentanţi din patru genuri: Sarracenia, Nepenthes, Drosera, Dionaea, putând observa şi tipurile de capcane (veziculară, adezivă, plesnitoare, ulcior, tirbuşon) întâlnite în lumea plantelor carnivore.
    În ceea ce priveşte plantele carnivore, nu doar că nu trebuie să-ţi fereşti pisica să nu treacă pe lângă ghiveciul tău cu "planta buclucaşă”, dar nici măcar nu trebuie să stai să-i prinzi muşte. Bun, dar nici să nu îţi iei o astfel de plantă pe ideea că te va feri de ţânţari şi vă promitem că nu v-a sări după ţânţarii pe care îi aveţi în cameră! Planta poate foarte bine să trăiască şi doar din fotosinteză (să nu uităm, vorbim despre plante verzi), mai ales dacă o ajutaţi cu ceilalţi factori de mediu: lumină, temperatură, umiditate.
Vă așteptăm!
Persoană de contact: dr. Ioan Daniel Maftei – muzeograf
Telefon: 0234/512006.


   Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Ion Borcea invită publicul băcăuan să participe în noaptea de 21 mai 2016 la cea de-a XII-a ediţie a Nopţii Europene a Muzeelor.
  Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, la manifestare participând în prezent toate ţările membre ale Consiliului Europei.
  În cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Ion Borcea Bacău, evenimentul Noaptea Europeană a Muzeelor, este sărbătorit în fiecare an, începând din 2007.
  Între orele 20:00-01:00 (0100 fiind ora de intrare a ultimului vizitator), vor fi organizate diverse activităţi la sediul Muzeului de Ştiinţele Naturii Bacău. Astfel, la ora 20:00 va avea loc vernisarea expoziţiei temporare Plante carnivore şi vor fi deschise spre vizitare şi celelalte expoziţii:
- Expoziţiile permanente: Păduri din România, Ocrotirea naturii, Flori din adâncurile Terrei,
- Expoziţiile temporare: Din lumea fluturilor, Aloe vera - planta minune.
- Expoziţia itinerantă: Simţurile animalelor nocturne.
- Sera cu plante ornamentale a Muzeului de Ştiinţele Naturii.
   De asemenea, publicul larg este invitat să participe la Gala filmului ştiinţific unde poate viziona filme documentare având drept subiect natura.
  În condiţiile în care cerul va fi senin, după ora 22:00, se vor face observaţii astronomice asupra Lunii, planetelor Marte, Jupiter şi Saturn, a stelelor duble şi multiple şi a roiurilor stelare.
Cu ocazia acestui eveniment intrarea în muzeu este gratuită!


Adinuta si Ursul Ȋmparat



Arta plastica contemporana romaneasca


Adriana Florea Baloiu


Go Contemporary, Bucuresti


19 mai - 26 iunie 2016





Go Contemporary are plăcerea să vă invite joi, 19 mai 2016, la vernisajul expoziţiei 
Adinuta si Ursul Ȋmparat un solo show al artistei Adriana Florea Băloiu.
   Proiectul a fost expus în august 2015 la Muzeul Brăilei, Centrul Cultural Nicăpetre şi este adus, împreună cu o serie de lucrări noi, în faţa publicului din Bucureşti.
   Expoziţia poate fi vizionată în perioada 19 mai – 26 iunie 2016, fiind un eveniment paralel al Bienalei Internaţionale de Artă Contemporană Bucureşti 7 (www.bucharestbiennale.org).
  “Nu ştiu alţii cum sunt sau cum e prin alte părţi, dar eu cand mă gândesc la mine copil, văd doar urşi împăiaţi şi întâmplări ce-mi bulbucau ochii ca la păpuşile Barbie. Am rămas şi azi cu uimirile, şi azi la fel ca atunci, cu aceleaşi întrebări şi nedumeriri care mă urmaresc fidel. Mă privesc în oglinda fetiţei cu geantă roşie, breton şi cămaşă nouă cumpărată de străbunica mea. Mergem împreună să-mi facă o poză pe un scaun de rafie, lângă un urs împăiat. Se amenajase locul acela special pentru copii şi amintiri de neuitat, iar eu, frumos îmbrăcată chipurile, pieptănată la fel de frumos, de mână cu bunica, mă îndrept spre a imortaliza un moment absurd: poza cu ursul.
Bunica a murit acum 5 ani, ursul încă se mai plimbă prin oraşele de provincie.
Aceasta este o poveste, povestea copilului din mine ce încă işi trăieste copilăria independent de lumea adultului şi a sistemului convenţional, fără coloana vertebrală şi cu valori înjumătăţite sau dispărute de tot, într-un dialog aparent dar deloc paradoxal.
   Mai departe, aici este vorba despre închipuirea unei lumi copilăreşti pe scheletul unui adult disfuncţional şi confuz. Lucrările aduc un mix de bucurie izvorâtă din conturarea amintirilor din copilărie şi un mod de abordare nervos sau/şi ironic, provenit din imaginea adultului asupra lumii în care şi-a încarcerat copilul smuls din universul poveştilor. Poveşti, nu cu scufiţa roşie şi lupul cel rău, că lupul nu e rău, (nu ştiu de ce ne învaţă aşa ceva, copii fiind) sau capra cu trei iezi că doar mama nu mă încuie in casă şi pleacă de nebună la coafor lăsându-mă sa descui uşa pedofilului avid de lolite fragede şi curioase. Totuşi nu suntem predispuşi a fi personajele lui Henry Miller din Opus Pistorum, nu toţi şi nu în genere, în orice caz.
   Adinuţa creşte şi se formează fericită către adultul din ce in ce mai puţin fericit şi mai mult conştient de propria percepţie asupra ei şi mediului inconjurător. Se priveşte în oglinda eului şi nu se recunoaşte in forma modelată de toţi factorii la care a fost sau s-a supus. Contrastul între idealul informal şi generalul dasein formal naşte demoni greu de invins. Aşa se desfasoară călătoria spre copilul cu geantă roşie dinspre copilul pierdut şi treaz de azi.”
***Uniunea Artiștilor Plastici din România

Noapte de teatru la muzeu




Muzeul Judetean Teleorman


Alexandria


21 mai 2016





    Muzeul Judeţean Teleorman marchează a XII-a ediţie a Nopţii Muzeelor printr-o Noapte de teatru la muzeu.
   Între orele 18:00 – 20:00, în curtea muzeului, vor fi puse în scenă două piese de teatru : Serpentina – de Paul Everac şi Boul şi viţeii – de Ion Băieşu. Interpretează Trupa de Teatru Scenik din cadrul Centrului Judeţean de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei şi Creaţiei Populare Teleorman. Regia artistică aparţine lui Nicolae Doboş.
   Iubitorilor de expoziţii şi de colecţii, Muzeul Judeţean Teleorman le va deschide gratuit porţile celor trei expoziţii permanente - Înapoi în timp: Arheologie şi Numismatică în judeţul Teleorman (Sala Neoliticul, Sala Eneoliticul, Sala Tezaure Monetare), Aspecte etnografice teleormanene şi Colectivizare în Teleorman. Rezistenţă şi acceptare forţată - şi a celor trei expoziţii temporare Păpuşile şi moda franceză de-a lungul timpului (în colaborare cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova), Lemnul în cultura populară teleormăneană (cu exponate din patrimoniul Muzeului Judeţean Teleorman, al Muzeului Municipal de Istorie Petre Voivozeanu Roşiorii de Vede şi din colecţia Teodor Săceanu şi a meşterului popular Marin Albu din Dobroteşti), Sosirea militarilor francezi în Alexandria, 6 noiembrie 1918 (Exponatul Lunii )
   Parteneri în organizarea ediţiei din acest an a Nopţii Muzeelor sunt : Consiliul Judeţean Teleorman, Centrul de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei Populare Teleorman şi Media Sud TV.
  Muzeul beneficiază de ghidaj audio realizat în cadrul ediției Noaptea Muzeelor 2016 pe mobil și disponibil pe izi.TRAVEL aici: https://izi.travel/…/792ef22c-e9ab-4bd6-b2fe-539bb8cd708d/ro
***