vineri, 15 aprilie 2016

Cultura. Origine. Semnificatie




Muzeul Judetean Buzau


Colegiul National Mihai Eminescu, Buzau


18 - 23 aprile 2016





Si tot la Buzau, in aceeasi organizare:




Dialog cu Dany Madlen




Arta plastica contemporana romaneasca


Dany Madlen, Gheorghe Zarnescu


Galeria Noua, Bacau


20 aprilie 2016






Starchiojd - Mostenirea culturala




Lansare de carte


Ioana Ruxandra Fruntelata, Cristian Musa


Starchiojd


17 aprilie 2016






Anuala de Arta Religioasa




Ipostaze ale sacrului


Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti, Bucuresti


24 aprilie - 8 mai 2016





    Expoziția va avea loc în perioada 24 aprilie – 8 mai la Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti, Șos. Kiseleff nr. 30 (la parterul fostului sediu al Ministerului Culturii).
   Anuala din acest an este organizată în pateneriat cu Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti și face parte din programul manifestărilor dedicate împlinirii a 80 de ani de la înființarea Muzeului Național al Satului.

Vernisajul va avea loc în ziua de 24 aprilie – Duminica Floriilor, orA 13:30.

   În cadrul evenimentului restauratorii și creatorii de artă sacră își vor prezenta operele realizate în anul anterior, proiectele multianuale ce s-au finalizat de curând sau sunt încă în desfășurare dar și rezultatele cercetarii de atelier.
   Vor fi invitați membri AFAPRR Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP cât și alți membri ai Uniunea Artiștilor Plastici din România, ca și studenți de la UNARTE și alți artiști și/sau restauratori din muzee, instituții de cultură din București și din țară, artiști străini propuși către Comitetul de Direcție și Comisia Profesională a AFAPRR.
    Parteneri în organizarea expozitiei sunt Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti și Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi.
   Vor lua cuvântul doamna conf. univ. dr. Paula Popoiu, director general al Muzeului Național al Satului Dimitrie Gusti și vor prezenta criticii de artă: dr. Roxana Pasculescu, dr. Marius Tita și părintele dr. Florin Șerbănescu, consilier patriarhal.
   Curatorii expoziției sunt: pictor Cristian Olteanu, pictor restaurator Dr. Irina Sava și istoric cerc. șt. Florin-Ionut Filip Neacsu. (afaprr.ro)

Picnic RODnic




Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti


Bucuresti


17 aprilie 2016





   Picnic cu bunătăți românești, într-un loc încărcat de tradiții și istorie! Duminică, pe 17 aprilie, scoateți din casă păturica, paletele de badminton și voia bună și veniți cu cei dragi la relaxare în natură, la Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti.
     Noi o să vă așteptăm cu zacuscă, salate, dulcețuri, sandvișuri, siropuri și alte gustări numai bune de încântat papilele gustative. În programul zilei vom avea și un mic workshop de olărit.

Notă: Intrarea la Muzeul Satului se face pe baza de bilet
 iar participarea la picnic este gratuită.

Preț bilete
Adulți - 10 lei
Pensionari și posesori de carduri Euro 26 - 5 lei
Elevi și studenți - 2,5 lei
Preşcolari - acces gratuit

Cât de frumos poate fi un oraș urât. Povești și amintiri din Ploiești




Lansare de carte


Muzeul Municipiului Bucuresti


22 aprilie 2016





     Asociația pentru Educație și Dezvoltare Urbană are plăcere de a vă invita la lansarea volumului Cât de frumos poate fi un oraș urât. Povești și amintiri din Ploiești.
     Evenimentul va avea loc vineri, 22 aprilie, de la ora 19:00, la Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu.
    Alături de noi vor fi o parte din autorii volumului, cu care vom vorbi despre ce înseamnă un oraș frumos, care sunt amintirile și poveștile care îi leagă de locul unde s-au născut sau au locuit și câte dintre experiențele trăite au fost determinate de orașului "bulevardului cu castani”.
    Cât de frumos poate fi un oraș urât este provocarea pe care le-am adresat-o ploieștenilor și ne bucurăm că ecoul ei și-a găsit răspuns în cele treisprezece povești și amintiri care alcătuiesc volumul publicat de Asociația pentru Educație și Dezvoltare Urbană în colecția Memento.
    Acoperind aproape un secol, textele din Cât de frumos poate fi un oraș urât surprind episoade semnificative din istoria mare a Ploieștiului (bombardamentele din cel de-al Doilea Război Mondial, naționalizările și sistematizările comuniste), dar, mai ales, istorii personale ale oamenilor ale căror vieți s-au intersectat sau suprapus cu cea a "urbei lui Moș Ploae”. Alături de autorii înșiși, protagoniști devin cinematografele Cinemascop și Tineretului, Gările de Sud și de Vest, Școala Normală de Fete Regina Maria și chiar "alimentara din colțul străzii”, mirosul de cafea și paharul de Coca-Cola ce purta gustul mult așteptat al schimbării.
    Colecția Memento cuprinde volume colective și individuale care recuperează povești și amintiri ale orașelor din alte vremuri și ale locuitorilor acestora. Fie că e vorba de istorii personale sau biografii, cărțile păstrează și împărtășesc cititorilor secvențe dintr-un trecut care fascinează și ademenește.
Partener: Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu
Concepție și realizare grafică: Cătălina Ruxandra Gherghinoiu

Cartea poemelor mele nescrise




Varujan Vosganian


Muzeul de Arta Cluj - Napoca


20 aprilie 2016






***Evenimente Muzeul de Artă

Preoti si marturisitori in temnitele comuniste




Ilie Imbrescu, Boris Raduleanu


Memorialul Inchisoare Pitesti


23 aprilie 2016





   În Sâmbăta lui Lazăr, la Memorialul Închisoarea Pitești vom vorbi despre două figuri de preoți și sinuosul lor drum prin România comunistă, de la predici incomode la arestări repetate și condamnări grele la închisoare.
   Despre Boris Răduleanu și Ilie Imbrescu ne vor vorbi chiar copiii lor: Galina Răduleanu și Paul Imbrescu care au cunoscut la rândul lor persecuția comunistă.
    Discuția va fi condusă de Adrian Nicolae Petcu, cercetator în arhivele comunismului și în istoria recentă a Bisericii Ortodoxe Române.
    Conferința se va desfășura sâmbătă, 23 aprilie 2016, de la ora 17:00, la Memorialul Închisoarea Pitești.
***Fundația Memorialul Închisoarea Pitești

Destinul tragic al Basarabiei




Lansare de carte


Institutul National pentru Studiul Totalitarismului, Bucuresti


20 aprilie 2016




   Centrul de Studii ruse şi sovietice Acad. Florin Constantiniu, din cadrul Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului şi Departamentul de Filologie rusă şi slavă al Facultăţii de Limbi şi Literaturi străine a Universităţii din Bucureşti vă invită la dezbaterea Destinul tragic al Basarabiei şi lansarea volumelor Basarabia şi destinul ei secret. Mărturii şi documente istoric de Vasile Sturza şi Apostol D. Culea în slujba românilor din Basarabia de Cornel Popescu, Cristina Narcisa Vergatti şi Radu Ştefan Vergatti.
    Vor lua cuvântul: dr. Radu Ciuceanu (I.N.S.T.), prof. univ.dr. Ioan Scurtu (A.O.Ş.R.), prof. univ. dr. Radu Ştefan Vergatti (A.O.Ş.R.), prof. univ. dr. Antoaneta Olteanu (UniBuc), dr. Ion Constantin (I.N.S.T.), dr. Ioan Popa, Ilieş Câmpeanu (Editura Litera) şi amb. Vasile Sturza.
   Evenimentul va avea loc miercuri, 20 aprilie a.c., orele 11:00-13:00, la sediul Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului, str. Arhitect Grigore Cerchez 16, sector 1, Bucureşti.

Ouă încondeiate




Iasi


editia a XVI-a, 15 - 17 aprilie 2016





  Manifestarea interactivă Ouă încondeiate, ajunsă la a XVI-a ediţie, organizată de Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional Moldova Iaşi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi, Asociația ART – Meșteșugurile Prutului şi ASIM – Asociaţia Societăţilor Imobiliare din Moldova, se va derula în perioada 15 – 17 aprilie 2016, pe pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt (vizavi de Palatul Culturii).
   Muzeul Etnografic al Moldovei doreşte prin această manifestare să promoveze meşteşugurile tradiţionale specifice perioadei pascale.
Programul manifestării este 10:00 – 18:00. Intrarea este liberă.
Vă aşteptăm!
***

Apocalipsa




Prezente romanesti peste hotare


Florin Mihai


Galeriile de Arta Dobrich, Bulgaria


12 - 25 aprilie 2016




***Uniunea Artiștilor Plastici din România

Arheologie vizuala a magazinelor evreiești din strada Lipscani




Anca Tudorancea


Muzeul Municipiului Bucuresti


21 aprilie 2016






   "Moda în România anilor 1925 -1935, în toate fanteziile ei, era totuşi moderată: accentele de maximă extravaganţă, dintre anii 1925 – 1930 nu depăşeau talia lungă până la şolduri şi fusta până la genunchi...." (Amelia Pavel, Un martor în plus, 1997)

   Arheologia magazinelor evreiești din strada Lipscani se referă la încercarea de cartografiere, prin reclame, fotografii și alte indicii a ceea ce a fost Lipscaniul în anul 1925, un loc la modă și de mode (legat în special de comerțul de haine).
   Una dintre sursele de imagine folosite, Anuarul Socec din 1925, este un ghid extrem de util pentru contemporani, care punea toţi profesioniştii laolaltă, pe specializare, alfabetic, cu adresă şi numere de telefon, la care se adăugau contra cost reclame sau litere îngroşate. Este o bază de date care reflectă perfect participarea economică evreiască şi cea a majorităţii. Ca element caracteristic, reclamele sunt gândite sobru, cu o prezentare tip portvizit de diferite dimensiuni şi probabil cu diferite costuri. Din selecţia profesioniştilor evrei (pe criteriul numelui) listaţi în cele 688 de pagini şi aranjarea lor pe zone de locuire, am avut în vedere reconstituirea ocupaţională a străzilor (un procedeu laborios, cu rezultate inedite, ale cărui rezultate sunt publicate pe larg în cartea mea Coduri vizuale. Evreii din București (1881 – 1941), Hasefer, 2013). Am rearanjat aceste nume şi adrese după arterele principale şi străzile comerciale vechi, pentru o vizualizare ocupaţională evreiască a anului 1925.
    Alt marker interesant este chiar firma magazinului, care oferă indicii preţioase despre ceea ce atrăgea un potenţial cumpărător în 1925. Ca tendinţă surprinsă de numele firmelor evreieşti (şi a firmelor în general), conform selecţiei menţionate se remarcă o creştere a influenţei modei englezeşti şi americane, mai ales în ceea ce priveşte moda masculină (probabil datorată filmelor la modă). Moda franceză rămâne un etalon în ceea ce priveşte magazinele pentru femei şi copii şi în zonele centrale şi conservatoare.
    Vedem o segregare din acest punct de vedere pe Calea Victoriei (ca punct de reprezentare socială al elitei), pentru confecţii şi galanterie de dame: Fin de Siécle (Saul Israelovici & Fiu), Au Gout Parisien (Alexandru Zilberman), Carnaval de Paris (Iosef M. Fischer), Chic Mondaine (Nissim Athias & Leon Benaroyo), Luvru (Blumer, Gani, Elias), Maison Suzanne (R. Roth), Magazin de Paris (I. Goldstein) şi respectiv pentru confecţii şi galanterie pentru bărbaţi: Intim Club (Goldenberg & Weinberg), Derby (Anton Kaufman), Perfect House (Safir Isac & Cohn), High Life (Jean Bally), Grand – Leader (Spachner & Co), Phillips, (Phillippe Rubinştein), sau încălţăminte: Old England (V.A. Hertz).
    Preponderenţa spre firmele de galanterie şi stofe cu nume franceze se manifestă şi în centrul vechi comercial precum în strada Lipscani: Paris chic (Amalia Zucherman), Au Monde Elegant (Moritz – Traian Schnirer), Ville de Nice (Katz & Mănescu Grunberg), Très Parisien (Jaccques Benaroyo), Au Sans Pareil (Herman Mathias & Co) etc.
    Ecourile acestui vechi prestigiu comercial european nu sunt la fel de utile şi în arterele industriale sau de acces în oraş (Rahovei, Moşilor, Griviţei) unde sunt din ce în ce mai frecvente firmele în limba română, pe înţelesul cumpăratorului de rând. Firmele, care se aflau în competiţie directă chiar una lângă cealaltă apelează la reclame şi firme pictate uşor de recunoscut sau de ţinut minte. Anca Tudorancea (Ciuciu)

   Prezintă Anca Tudorancea - cercetător în istorie la Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România - Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România şi lector asociat la Centrul Goldstein Goren – Universitatea Bucureşti. Publicaţii recente: Coduri vizuale. Evreii din Bucureşti (1881 – 1941), (teza de doctorat), Bucureşti, Hasefer, 2013; Istorii si imagini din Bucureştiul evreiesc, Felicia Waldman, Anca Ciuciu, Bucureşti, Noi Media Print, 2011; Acţiunea Credinciosul. Şef Rabinul dr Moses Rosen şi comunitatea evreiască în arhivele CNSAS, Bucureşti. Hasefer, 2008.

Intrarea 7 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiilor organizate la Palatul Suţu.

Următoarele conferinţe de joi:

28 aprilie 2016 – Falsificarea monedei în decursul diferitelor perioade istorice
 cu Dan Pîrvulescu
În ultima zi de joi a fiecărei luni, programul este prelungit până la ora 21:00.
5 mai 2016 - Fotograful Iosif Berman cu Emanuel Bădescu
12 mai 2016 - Ritualuri pascale urbane cu Cătălin D. Constantin

101 medalii




Muzeul Mihai Eminescu


Iasi


17 aprilie - 30 iunie 2016






   Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează expoziția 101 Medalii, în perioada  17 aprilie – 30 iunie 2016, la Muzeul Mihai Eminescu, Colecția Istoria teatrului românesc. 
Autorul expoziției este Ianis Strupulis (Riga, Letonia).

    Artistul leton s-a născut în anul 1949, la Vacpiebalga, Letonia. A studiat la Academia Letonă de Arte, secția Sculptură. Portofoliul său include peste 440 de expoziții, în 25 de țări. Este autorul a peste 770 de medalii și are lucrări expuse în 57 de muzee din 16 țări, printre care muzee din Letonia, British Museum, Centrul Dante din Ravenna, Muzeul Vaticanului, muzee din Ungaria, România, Polonia, Danemarca.
   Membru FIDEM (International Art Medal Federation), Ianis Strupulis este unul dintre cei mai cunoscuti artiști medaliști, cu numeroase premii internaționale (Premiul Trienalei de Artă Baltică din Lituania în 1986 și 1989, Medalia de Aur la Bienala DANTE de la Ravenna in 1992 si 2009, a fost decorat cu numeroase distincții de stat ale Republicii Letonia). Are, de asemenea, lucrări de sculptură, artă grafică și pictură și lucrează în bronz, ceramică, creion, ulei, lemn.
    Vernisajul expoziției va avea loc pe data de 17 aprilie, la Muzeul Mihai Eminescu, începând cu ora 11:00.
***Muzeul Național al Literaturii Române Iași

Comunitatea bulgară din Galaţi. Istoria familiei Geshov




Lansare de carte


Danubius Acta Symposium


Muzeul Casa Colectiilor, Galati


18 aprilie 2016





    Editura Muzeului de Istorie Galaţi vă invită luni, 18 aprilie 2016, ora 13:00, la evenimentul cultural prilejuit de lansarea sub egida revistei Danubius a unei noi serii de publicaţii, intitulată Acta Symposium.
    În această serie vom pune la dispoziţia cititorului studiile şi materialele prezentate în cadrul Simpozioanelor şi Sesiunilor de comunicări ştiinţifice, naţionale şi internaţionale, organizate de Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galaţi.
    Inaugurăm seria Acta Symposium publicând studiile şi articolele susţinute în cadrul Simpozionului internaţional Comunitatea bulgară din Galaţi. Istoria familiei Geshov, eveniment cultural-ştiinţific desfăşurat în data de 21 aprilie 2015.
    Acest Simpozion a făcut parte din proiectul general Promovarea patrimoniului cultural imobil din Galaţi al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi. Lucrările Simpozionului şi expoziţia foto-documentară Legăturile familiei Guechoff (Geshov) cu Galaţiul, au fost organizate de către Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galaţi, partener în acest proiect.
   La acest eveniment cultural a participat şi o delegaţie a Ambasadei Bulgariei la Bucureşti, condusă de către Excelenţa Sa, domnul Ambasador Aleksandar Filipov.
     Pentru organizarea expoziţiei foto-documentare, domnul Ambasador a avut amabilitatea de a transmite Muzeului de Istorie Paul Păltănea Galaţi o serie de documente şi fotografii, în copie, privind comunitatea bulgară din Galaţi în secolele XIX-XX.
    La eveniment participă domnul Aleksandar Filipov, Ambasador al Republicii Bulgaria în România, domnul dr. Iavor Stoyanov, consilier al Ambasadei Republicii Bulgaria în România şi doamna prof. univ. dr. Aneta Mihaylova de la Institutul de Studii Balcanice din Bulgaria.
    Manifestarea se va desfăşura la Muzeul Casa Colecţiilor (str. Eroilor, nr. 64), secţie a Muzeului de Istorie Paul Păltănea Galaţi.
***Muzeul de Istorie "Paul Păltănea" Galati

Povesti din Bucuresti




Modernistul Duiliu Marcu in Bucurestiul interbelic


Caru' cu Bere, Bucuresti


22 aprilie 2016






  "Preocuparea mea de a găsi soluţii originale româneşti, de a lua din arhitectura clasică numai claritatea, simplitatea, ponderea, euritmia, proporţiile, meticulozitatea studiilor de detaliu, precizia execuţiei [...] au constituit pentru mine o linie de conduită, un crez care mi-a servit ca îndreptar în întreaga mea activitate. Iată în ce împrejurări am încercat să creez.”
(Duiliu Marcu – Arhitectura, 1912-1960, Ed. Tehnică, 1960, Bucureşti, p. 21)
 ***

Principiile alimentatiei crestine




Pr. Arhim. Iustin Petre


Biblioteca Judeteana Ion Heliade Radulescu, Targoviste


19 aprilie 2016