luni, 21 martie 2016

De pe scenele si ecranele lumii




Olivia de Havilland


Colectii si Colectionari


Inscrisuri de toate felurile







Ca sa stim despre cine vorbim, este bine sa fim si informati:

Olivia de Havilland - Wikipedia, the free encyclopedia


Olivia de Havilland s-a mutat la Paris in 1956.
Cu prilejul prezentei pe pamant american, actrita acorda un interviu pentru 
Revista Dialogue On Film, editata de
American Film Institute.
La sediul acestei organizatiei (non-profit), din Beverly Hills, California.
Fotografiile luate cu aceasta ocazie, pe 23 octombrie 1974,
sunt realizate de Peter Santoro.
Fotografiile din filmele actritei fac parte din colectia lui David Chierichetti. 






In rolul "Catherine", alaturi de Ralph Richardson, in The Heiress.



In The Herrie, alaturi de Montgomery Clift.


To Each his Own.



Government Girl.




Robin Hood. Alaturi de Robin Flynn.


To Each his Own. Impreuna cu Roland Culver.


The Snake Pit. In rolul "Virginia" alaturi de Minna Gombell si Celeste Holm.




To Each his Own.



Gone with the Wind.




Aceasta revista am gasit-o in primul dosar (caci sunt trei)
al unei documentatii pentru elaborarea unui volum. 


...aparut in 1978.


Inca nu am reusit sa citesc sutele de pagini. 
Sunt sigur insa ca voi mai reveni la acest subiect, sunt lucruri foarte interesante.
De impartasit cu voi, cititorii mei.

***
Recunostinta si deosebite multumiri se cuvin
Mihaelei si lui Traian Mihailescu 
pentru aceasta generoasa donatie.

Art Bunavestire 30




Muzeul de Arta Cluj - Napoca


26 martie - 10 aprilie 2016




   Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, în colaborare cu Muzeul Țării Oașului Negrești-Oaș, Asociația Artistică Art Bunavestire, Primăria și Consiliul local Negrești-Oaș, Consiliul Județean Satu Mare și C.J.C.P.C.T. Satu Mare organizează, în perioada 26 martie – 10 aprilie 2016, o expoziție colectivă aniversară, cu caracter retrospectiv, reunită sub genericul Art Bunavestire 30.
   Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la fondarea, în 1987, la Negrești-Oaș, a unei grupări artistice care, peste timp, a devenit Grupul Art Bunavestire. Cu fiecare an, prin calitatea crescândă a operei artiștilor săi și prin notorietatea invitaților lor, ce nu de puține ori a depășit granițele naționale, activitatea acestei grupări a devenit un „fenomen” recunoscut la nivel regional, iar mai apoi național.
   Cei șapte artiști plastici fondatori au adus alături de ei, pe parcursul celor treizeci de ani parcurși împreună, un număr de artiști români și străini importanți, colecția de artă contemporană a Muzeului Țării Oașului cuprinzând în prezent un număr de peste 200 de lucrări donate de expozanți. Simezele Muzeului Țării Oașului, au devenit treptat, prin investițiile surprinzătoare făcute în semn de apreciere din partea edililor locali, unele de nivel european, iar lăcașul în forma sa modernizată a fost consacrat cu numele Dr. Mihai Pop, aparținând regretatului medic și director al spitalului local, unul dintre susținătorii de suflet și faptă ai primelor manifestări.
     Prin expozițiile anuale din ce în ce mai ample, devenite reprezentative în partea de nord vest a țării și calitatea artistică și umană a artiștilor nucleului de bază, au fost atrase aici personalități importante ale cronicii, istoriei și criticii de artă și ale vieții culturale românești, care au onorat prin prezența și discursul lor obiectiv toate vernisajele anuale. Între aceștia, profesorii Dr. Gheorghe Arion, Dr. Nicolae Latiș, Dr. Ovidiu Pecican, Dr. Tiberiu Alexa, Dr. Laura Ghinea, esteticianul Corneliu Antim, Dr. Gheorghe Vida, Pavel Șușară, cronicarul Augustin Cozmuța, poeții Ioan Nistor, George Vulturescu și Vasile Mic, au evidențiat, cu fiecare ocazie, acest fenomen devenit de nivel național.
    Expoziția de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca prezintă, pe simeze, o valoroasă selecție de lucrări (pictură, sculptură, grafică, arte decorative și instalație) din colecția Muzeului Țării Oașului, cuprinzând aproximativ 90 de lucrări donate de către artiștii participanți, de-a lungul celor trei decenii.
    Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă, 26 martie 2016, ora 17:00, în sălile de expoziții temporare (etaj) ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca, în prezența multora dintre artiștii expozanți și a partenerilor instituționali de la Negrești-Oaș: Muzeul Țării Oașului, Asociația Artistică Art Bunavestire, Primăria și Consiliul local Negrești-Oaș, Consiliul Județean Satu Mare, C.J.C.P.C.T. Satu Mare. Din partea muzeului va fi gazdă Dl. Director al Muzeului de Artă Cluj-Napoca, CS.I.Dr. Lucian Nastasă-Kovács, și Dr. Florin Gherasim, muzeograf, curatorul expoziției.
    Lucrările expoziției aniversare Art Bunavestire 30 pot fi vizionate în perioada 26 martie – 
10 aprilie 2016, miercuri - duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.
Dr. Natalia Lazăr, manager cultural al Muzeului Țării Oașului,
și Conf. univ. Dr. Andrei Florian, UAD Cluj-Napoca,
membru fondator, inițiator și membru al grupului de organizare a
Retrospectivei Art Bunavestire 30.

Cultura si sport in Dealul Copoului




Lansare de carte


Dan Teodorescu


Pensiunea-Restaurant Aristocrat, Iasi


16 aprilie 2016





Basarabia Pamant Romanesc




Casa Municipala de Cultura Geo Bogza


Campina


25 martie 2016





Clubul de lectura si promovare Junimea-Scriptor




Lansare de carte


Anamaria Ciobotaru, Helene Cardona


Biblioteca Universitara Mihai Eminescu, Iasi


24 martie 2016






Expo Antichitati; Expo Handmade




Colectii si Colectionari


Timisoara


editia a 108-a, 22 - 25 martie 2016







Stimate doamne, stimaţi domni
   Salba Târgurilor de Antichităţi şi Handmade, de pe strada Mărăşeşti începe în această primăvară, cu ediţia 108, în perioada 22-25 martie, între orele 9:00-20:00. 
   Organizatorul EXPO TIMIŞOARA INTERNAŢIONAL vine în întâmpinarea, atât a firmelor expozante dar mai ales a numeroşilor vizitatori, cu o ofertă specifică de produse tip antichităţi şi foarte diverse tip handmade, care la preţuri absolut rezonabile, pot intra în posesia pasionaţilor de obiecte vechi, sau se pot constitui în cadouri, care să bucure sufletele tuturor.
Responsabil proiect,
Ing. Culea Vladimir, tel. 041.700.148
***

Dreptul la timp: Nichita Stanescu




Expozitie de carte


Biblioteca Centrala Universitara Mihai Eminescu, Iasi


18 martie - 4 aprilie 2016




    Reprezentant al poeţilor anilor ’60, coleg de generaţie cu Cezar Baltag, Ana Blandiana, Ioan Alexandru şi Adrian Păunescu, Nichita Stănescu (1933-1983) are meritul indiscutabil de a fi creat un nou limbaj în poezia românească. "Poetul necuvintelor” a lăsat o operă de mare profunzime şi originalitate, concretizată în volume ca Sensul iubirii (1960), O viziune a sentimentelor (1964), Dreptul la timp (1965), 11 Elegii (1966), Necuvintele (1969), Cartea de recitire (1972), Starea poeziei (1975), Epica Magna (1978), Noduri şi semne (1982), care l-au impus nu numai în lirica românească, dar şi pe plan european, asigurându-i posteritatea. 


   A primit de 4 ori Premiul Uniunii Scriitorilor, a fost laureat, în 1975, al Premiului Herder, în 1978 este răsplătit cu Premiul Mihai Eminescu al Academiei Române, iar în 1982, cu Premiul Cununa de aur a Festivalului internaţional de poezie de la Struga. În anul 1979 fost propus de Academia Suedeză pentru includerea pe lista candidaţilor la Premiul Nobel.


   Pe 31 martie, Nichita ar fi împlinit 83 de ani... Expoziţia se doreşte un îndemn la lectură pentru redescoperirea operei ingeniosului poet care a schimbat limbajul, temele şi miturile lirismului românesc.

Pe simezele Capitalei




Arta plastica contemporana romaneasca


Eugenia Ionescu


Galeria Orizont, Bucuresti


28 martie 2016





Vernisajul expozitiei are loc pe 28 martie 2016, incepand cu ora 18:00.

Intre om si zeu




Adrian Munteanu


Fluturele din fantana


Casa Schuller, Medias


23 martie 2016





Iconari in Otopeni - Iconostasul




Lansare de carte


Libraria Bizantina, Bucuresti


25 martie 2016





Evenimentul se desfasoara incepand cu ora: 19:00.





Seara japoneza




Yasuhi Inoue: Nobila doamna din Yodo


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


23 martie 2016





    Miercuri, 23 martie, ora 19:00, vă aşteptăm la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr. 38) pentru o seară japoneză dedicată romanului istoric Nobila doamnă din Yodo de Yasushi Inoue, recent apărut în colecţia Raftul Denisei la Editura Humanitas Fiction.
    Vor participa: Nobumitsu Takamatsu, ataşatul cultural al Ambasadei Japoniei în România, Magdalena Ciubăncan, traducătoarea volumului, Mirela Murgescu, istoric, Bedros Horasangian, scriitor, şi Şerban Georgescu, coordonatorul Centrului de Studii Româno-Japoneze Angela Hondru. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, directorul general al Editurii Humanitas Fiction.
    În partea a doua a evenimentului va fi prezentat publicului costumul tradiţional de luptă al vechilor samurai.
    Accesul la eveniment se face pe baza unei rezervari la numarul de telefon 021 311 40 01 sau la adresa de email cismigiu@humanitas.ro, in limita a 100 de locuri disponibile, pana la data de 23 martie, ora 18.30.
***

De Ziua Internationala a Poeziei




Biblioteca Nationala a Romaniei


Elena Liliana Popescu


Bucuresti


21 martie 2016





    Biblioteca Națională a României, în parteneriat cuFacultatea de Limbi și Literaturi Străine și Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București, organizează luni, 21 martie 2016, ora 17:00, în sala Mircea Vulcănescu a Bibliotecii Naționale a României (Bd. Unirii nr. 22, sector 3), o prezentare a patru volume multilingve de poezie, de Elena Liliana Popescu, profesor la Universitatea din Bucureşti.
Se vor prezenta volumele:

Dacă; Un singur poem, de Elena Liliana Popescu, Editura Pelerin, Bucureşti, 2009, volum multilingv (în română și traduceri în 41 de limbi), prefață de Adrian G. Sahlean, postfaţă de Gheorghe Glodeanu.

Cânt de Iubire - Song of Love - Chanson d’Amour, de Elena Liliana Popescu, Editura Pelerin, Bucureşti, România & Editura Destine Literare, Montreal, Canada, 2013, volum trilingv, traducere în engleză de Adrian G. Sahlean, prefaţă şi traducere în franceză  de Estelle Variot, postfaţă de Theodor Damian.

Trei Poeme din Europa - Three Poems from Europe, de Elena Liliana Popescu, Editura Pelerin, 2013, Bucureşti, volum multilingv (42 de limbi care se vorbesc în Europa),  prefaţă de Raúl Lavalle, postfaţă de Alfredo Pérez Alencart.

Dacă ai ști - 22 x 29, de Elena Liliana Popescu, Editura Pelerin, 2015, Bucureşti, volum multilingv (29 de limbi),  cuvânt înainte:Joaquín Garrigós; prefață: Raúl Lavalle, postfață: Theodor Damian și Theodora Theohari Apostolidis, volum dedicat memoriei profesorului Nicolae Popescu, creatorul Școlii românești de Algebră și Teoria Numerelor, membru al Academiei Române.

Prezintă: Prof. dr. Theodor Damian (SUA), Prof. dr. Anca Irina Ionescu, Prof. dr. George Anca, Lect. dr. Joan Llinàs (Spania), Lect.dr. Duşiţa Ristin, Prof. dr. Elena Liliana Popescu.

Evenimentul se va încheia cu o lectură poetică în peste 12 limbi.

   Desigur, mă onorează faptul că sunt primul traducător al acestui poem într-o limbă străină, dar îmi dă şi un sentiment de responsabilitate, pentru că unele traduceri au fost făcute pornind de la versiunea engleză. Mă bucură impactul produs de acest poem asupra celor ce au ajuns să-l traducă, mulţi dintre aceştia fiind traducători cunoscuţi din limba română în diferite alte limbi. În ultimă instanţă, prezentul volum, constituit din poemul Dacă şi cele patruzeci şi două de versiuni, este nu doar un proiect literar îndrăzneţ şi unic în felul lui; el este şi un mesaj poetic devenit dialog intercultural sub semnul Poeziei. (Adrian G. Sahlean)

   Elena Liliana Popescu filosofează pe marginea fragilităţii existenţei noastre aici, a perisabilităţii şi vremelniciei, uneori pornind de la jocuri de sensuri şi de cuvinte şi culminând cu reflecţii antologice, ca atunci când vorbeşte despre (superba) povară a acestei cunoaşteri. (Theodor Damian).
***Biblioteca Naţională a României