joi, 23 iulie 2015

Insula Eternei Primăveri




Prezențe românești peste hotare


Institutul Cultural Român, Lisabona, Portugalia


29 iulie - 28 august 2015




   Institutul Cultural Român din Lisabona și Contemporanii au plăcerea de a anunța deschiderea expoziției de pictură Insula Eternei Primăveri ce va avea loc miercuri, 29 iulie 2015, ora 19:00, la sediul ICRL, Rua do Barão nº 8-10, Lisabona.
   Expoziția, rod al taberei de creație din Madeira organizată în cadrul proiectului Contemporanii în luna martie 2014, va reuni un fond de 30 de lucrări pictură semnate de șase artiști, nume definitorii pentru contextul cultural românesc și internațional: Dorin Coltofeanu, Teodora Coltofean, Ion Grigorescu, Ruxandra Grigorescu, Christian Paraschiv, Mihai Sârbulescu.
    Expoziția Insula Eternei Primăveri va fi deschisă de Radu Boroianu, Președintele Institutului
Cultural Român, Daniel Perdigao, Reprezentantul Institului Camoes din București și Maria Pașc, curatorul expoziției.
    Această expoziție a fost găzduită de Biblioteca Națională a României în perioada 17 iunie – 1
septembrie 2014 și de spațiul expozițional din Turnul BRD Groupe Société Générale in perioada 11 noiembrie – 15 decembrie 2014.
   “Aduc multă înțelegere sistemelor de rezidență și taberelor și cred în această capacitate de a te lăsa stârnit, fie că ești în grup, fie că ești în alt spațiu decât cel obișnuit. Numai că, în ultima vreme, n-aș putea spune că vreuna din aceste întâmplări au avut efecte atât de benefice, atât de profunde ca aceasta de față (...) Când am aflat că există o asociație care se numește Făuritori și un proiect care se numește Contemporanii (....) am realizat că acestea corespund unor nevoi ale noastre: am avea nevoie ca făuritorii adevărați să fie luați în seamă, am avea nevoie să ne dăm seama ce contemporani avem. Această expoziție mă convinge că asociația, proiectul Contemporanii, Maria Pașc, împreună cu toți colaboratorii ei, își doresc să facă ceva, iar acel ceva începe să se simtă. După aceea, în spatele lor, ca întotdeauna trebuie să stea și oameni care oferă mijloace materiale. Și aceștea sunt speciali în cazul acesta.(....) Punând la fel cum face orice galeristet etichete fiecărei lucrări, îmi permit să pun o etichetă, desigur foarte reductivă pe fiecare dintre expozanți. Mihai Sârbulescu este un maestru al redării sumei dintre stare și realitate prin expresia directă, puternică a materiei picturale și a culorilor. Teodora Coltofean este pasiunea împlinirii desenului prin lumină și culoare într-o tradiție postimpresionistă. La Dorin Coltofeanu aburul misterios plutește, intrigă și încorporează diferit de contemplarea lui Horea Paștina, pentru că, la Dorin Coltofeanu totul este întâmplare. Ruxandra Grigorescu avea dintotdeauna o densitate a culorii care amintește de Constantin Flondor, căruia i se adaugă un plus de senzualitate. Închinarea diferită, dar egală, în febrilitatea căutărilor. Spiritualitate ca sens profund multitudinea formelor și materiei supuse de artiști, iată ce i-ar caracteriza, atât de diferiți dar în același timp, atât de asemănători pe Christian Paraschiv și pe Ion Grigorescu.
Radu Boroianu, cuvinte rostite în cadrul discursului de deschidere al expoziției Insula Eternei Primăveri 17 iulie 2014, Biblioteca Națională a României.
***Contemporanii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu