luni, 6 decembrie 2021

Retrospectivă

 


Arta plastică contemporană românească 


Eugen Gâscă 


Muzeul de Artă Târgu Mureș 


9 decembrie 2021 - 18 februarie 2022



Scrieri despre literatura română

 


Lansare de carte 


Alexandru Ciorănescu 


Muzeul Național al Literaturii Române, București


8 decembrie 2021




    Muzeul Național al Literaturii Române vă invită miercuri, 8 decembrie 2021, ora 17:00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, la evenimentul de lansare a volumului Scrieri despre literatura română semnat Alexandru Ciorănescu, Editura Spandugino, 2021. Invitați: Mircea Anghelescu, Mihai Zamfir, Cristina Stoian. Moderator: Luana Stroe.

    Din peisajul eclectic al literaturii române, structurat la confluența dintre marile curente de gândire și generațiile care le-au asimilat în mod creator, reputatul critic și istoric literar Alexandru Ciorănescu recuperează cu acribie operele unor scriitori de certă valoare, dar pe nedrept ignorați de memoria culturală a posterității. Minuțiosul volum Scrieri despre literatura română ilustrează, cu o rară eleganță argumentativă, impresionantul efort de arheologie textuală, menit să restituie nu doar monografiile unor autori uitați, precum Alexandru Depărățeanu, sau prea puțin înțeleși la timpul lor, precum Ion Barbu, ci și un corpus de documente inedite, adevărate monumente literare culese cu asiduitate din arhivele vremii. Încercând să descopere „unitatea profundă a cunoașterii”, Alexandru Ciorănescu ne invită la o pasionantă incursiune în orizontul studiilor culturale, cercetând poezia esențelor, reverberațiile timpului în opera lui Mihai Eminescu, dar și consecințele marilor idei care au modelat spiritul european și, implicit, scrierile unor prozatori precum Nicolae Filimon, Duiliu Zamfirescu și Mircea Eliade.

    Participarea la evenimente este liberă, iar accesul se face cu prezentarea certificatului verde şi numai în baza unei rezervări la adresa programe@mnlr.ro sau la numărul 0736.598.451 (WhatsApp).

 ***Muzeul Naţional al Literaturii Române

Medicina și Arta

 


Arta plastică contemporană românească 


Muzeul de Istorie a Medicinei, Iași 


6 - 12 decembrie 2021



Sub masca actorului

 


George Motoi


Muzeul Național al Literaturii Române, București


7 - 30 decembrie 2021




    Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește, în perioada 7 – 30 decembrie 2021, la sediul din Calea Griviței 64-66, Sala Alexandru Oprea, expoziția Sub masca actorului prin care Asociația Culturală GERMINIS dorește să aducă un omagiu marelui actor și regizor George Motoi care ar fi împlinit 86 de ani în luna ianuarie 2022 și a cărui carte postumă a fost recent publicată.

   „Cei care l-am văzut, își vor aminti, în mod sigur, de destinul lui de erou al scenei și al filmului, de un echilibru aparte al ființei lui, în raport cu ce se întâmpla în jur, și de un destin artistic împlinit.” (Ion Caramitru, în deschiderea expoziției – pe data de 4 martie 2020, în foaierul Media al TNB)

    Fotografiile expuse în cadrul expoziției, reprezentative pentru bogata sa carieră artistică, surprind roluri pe cât de diverse, pe atât de nuanțate, ca expresivitate și vigoare.

    „Actorul este instrumentul cu claviatura de suflete, caractere și glasuri”, considera George Motoi. Iar  fotografiile din această expoziție transmit, încă, ecoul „sunetelor” acestui „instrument” atât de fin și de puternic, totodată…

Acuarela - De la suflet la suflet

 


Arta plastică contemporană românească 


Dan Vucicovici 


Galeria Nicolae Mantu, Galați


7 - 21 decembrie 2021




Noduri marinărești

 


Costel Mândroiu 


Biblioteca Județeană Pamait Istrati, Brăila 


decembrie 2021





    Biblioteca Județeană Panait Istrati Brăila are deosebita plăcere de a găzdui expoziția permanentă de Noduri marinărești realizată de Costel Mândroiu. Aceasta poate fi admirată în holul Secției Împrumut pentru Adulți, iar cei interesați pot descoperi și studia: colaci de salvare (pentru persoanele căzute în apă accidental), cange (pentru scoaterea, agățarea obiectelor sau persoanelor căzute în apă), sondă (folosită la măsurarea adâncimii apei, aproape de mal), termometru (folosit pentru măsurarea temperaturii la interiorul și la exteriorul navei), tacheți (folosiți la legarea saulei de la pavilioane sau a parâmei de la ambarcațiuni), rodanțe (care folosesc la protejarea gașelor metalice de la balustradele mobile), scripeți (se întâlnesc la grui, pentru ridicarea ambarcațiunilor – bărci sau șalupe – sau sunt folosiți la catarg, pentru ridicarea sau coborârea pavilioanelor saulă), bandulă (folosită la manevra de acostare a navei sau la salvarea unei persoane căzute în apă), scară pilot (se montează în bordul navei cu scopul de a permite manevra de acostare a ambarcațiunilor – șalupă, barcă – sau urcarea scafandrilor la bord). 

    Pe lângă aceste obiecte, pe panou pot fi admirate și creațiile lui Costel Mândroiu: panoplii cu noduri, elemente și însemne marinărești, care pot fi folosite la decorarea încăperilor, pot fi dăruite sau folosite ca material didactic, brelocuri pentru chei sau șnururi pentru fluiere marinărești (siflee).

    Autorul expoziției este un apropiat al bibliotecii din Brăila. Acesta a lucrat ca voluntar în cadrul mai multor ediții ale Clubului de Vacanță, unde i-a inițiat pe copii în tehnica realizării nodurilor marinărești, familiarizându-i astfel cu ceea ce înseamnă viața pe o ambarcațiune. De asemenea, Costel Mândroiu a participat de-a lungul timpului la numeroase concursuri și expoziții, unde lucrările sale au primit atât aprecierea publicului, cât și premii de la jurii de specialitate. Multe dintre obiectele realizate din pasiunea pentru marină au trecut granițele țării, ajungând sub formă de suvenire în Turcia, Serbia, Ucraina, Norvegia și chiar în Statele Unite ale Americii.

     Vă invităm să descoperiți ce poate lua naștere atunci când pasiunea se împletește cu studiul și rigoarea vieții de marinar!

     Mulțumim domnului Costel Mândroiu, care a oferit bibliotecii în pragul sărbătorilor de iarnă un dar ce poate fi privit ca un simbol al Brăilei, oraș port la Dunăre.

Salonul de sculptură

 


Arta plastică contemporană românească 


Galeria Simeza, București 


6 - 30 decembrie 2021



Cărți Poștale și scrisori de Crăciun și Anul Nou

 


București Mall 


București 


10 - 31 decembrie 2021




    În preajma Crăciunului și a trecerii dintre ani, cele mai așteptate sunt clipele în care primim sau pregătim cadouri și mesaje pentru cei dragi. Orice obiect se transformă într-un dar nobil atunci când este însoțit de gândurile noastre, transmise prin viu grai sau așternute pe hârtie. Când distanțele devin tot mai mari, iar călătoriile sunt tot mai rare, tocmai cuvintele sunt cele care ne apropie cu adevărat.

    Vă invităm ca, în acest an, să trimiteți câte o scrisoare tuturor persoanelor cărora doriți să le mulțumiți pentru că fac partea din viața voastră. Iar pentru a vă inspira, noi am ales din bogata colecție a Muzeului Național al Literaturii Române scrisori și cărți poștale transmise de scriitori prietenilor și rudelor sau primite de la acestea, cu „vaste și complexe urări”, cu „mult noroc și plină sănătate din pragul anului care începe” și urări care fac trimitere, bineînțeles, și la inspirație: „La mulți ani! Și la mai multe schițe, momente, nuvele, romane”.

   Expoziția, organizată de MNLR cu sprijinul deosebit al București Mall Vitan și în parteneriat cu Centrul pentru Tineret al Municipiului București, va putea fi vizitată în centrul comercial, zilnic, în perioada 10 - 31 decembrie 2021.


Echipa proiectului expozițional

Relații Publice: Andreea Balaban

Muzeografi: 

Daniela Băbu, Radu Băieșu, Diana Iancu-Albu, Oana Oros, Mihaela Stanciu, Anni Udrea

Creație grafică: Anca Ivan

Multimedia: Alex Ursu

Fotograf: Dan Vatamaniuc

 ***http://www.mnlr.ro/

O lume de basm

 


Galeriile Dumitru I. Grumăzescu 


Iași 


6 decembrie 2021