vineri, 3 septembrie 2021

Secunda 58

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul de Stat Oradea




Premieră: 29 ianuarie 1960.














Grupaj publicat în Revista Teatrul, Nr. 3. Martie 1960.









Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 4. Aprilie 1960.

Afghanistan: Chipuri ale războiului

 


Expoziție de fotografie 


Ilie Pintea 


Muzeul Civilizației Dacice și Romane, Deva


11 septembrie 2021




   Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, în colaborare cu Unitatea Militară 01794 Deva, cu participarea jurnalistului-corespondent Radio România Actualități, d-l Ilie Pintea, vă invită la un eveniment deosebit dedicat Armatei Române și prezenței militarilor români în teatrele de operații din Afganistan.

    Este vorba despre vernisarea expoziției foto Afghanistan: Chipuri ale războiului. In memoriam slt. p.m. Mădălin Stoica a corespondentului Radio România Actualități Ilie Pintea.

   Pentru orice jurnalist, oamenii sunt cei care fac o poveste să merite să fie spusă, și așa s-a întâmplat și cu incursiunile jurnalistului Ilie Pintea în Afganistan: aproape fiecare om pe care l-a întâlnit acolo în anii în care a însoțit batalioanele românești are o poveste. A călătorit cu militarii români în mai multe baze de operații înaintate din această țară a contrastelor, a văzut sate afgane desprinse parcă din alt timp și a adunat chipuri ale războiului, care spun singure povestea acestui loc fascinant.

   Chipurile militarilor din cadrul Coaliției, ale copiilor din satele afgane ori ale oamenilor care se mișcau pe drumurile dintre orașe, cu o siguranță pe care nu o aveau cu câțiva ani în urmă, sunt o oglindă plină de semnificații a acestei lumi.

    De aceea, aproape toate fotografiile pe care le veți putea vedea expuse la Deva sunt cu oameni - copii care se joacă, militari în misiune ori portrete ale afganilor - pentru că războiul asta înseamnă: oameni. Fie că luptă, fie că zâmbesc ori privesc cu încrâncenare spre viitor, oamenii de aici spun povestea unei țări măcinate de război, așa că abordarea aceasta a fost cea mai potrivită pentru a ilustra Afganistanul așa cum l-a văzut Ilie Pintea.

    Expoziția de față este prima și singura expoziție de fotografie organizată în baza militară de la Kandahar, vernisată chiar de Ziua Națională a României, în 2017, și dedicată memoriei sublocotenentului post mortem Mădălin Stoica, de la Batalionul 280 Brave Hearts, căzut la datorie într-un atac cu mașină capcană, pe care Ilie Pintea l-a cunoscut și intervievat la Kandahar, cu puțin înainte de moartea sa.

   Expoziția a mai fost fost vernisată, de Centenarul României la Los Angeles, sub înaltul patronaj al Consulatului General al României la Los Angeles, dar și la Institutul Cultural Român din București, la Centrul de Presă al Radio România și la Cartierul General al NATO din Bruxelles, în cadrul reuniunii miniștrilor apărării din cadrul Alianței Nord-Atlantice din februarie 2020.

   Vernisajul de la Deva este unul care are loc într-o zi plină de semnificații: 11 septembrie este nu doar data la care se încheie oficial misiunea Coaliției Internaționale în Afganistan, dar și data la care se împlinesc 20 de ani de la atentatul terorist asupra World Trade Center, care a determinat cel mai lung război purtat de America.

    Intenționăm ca într-o astfel de zi, când atenția întregii lumi e îndreptată spre Afganistan, să aducem în lumină militarii români, cei mai buni ambasadori ai țării noastre în lume.

   Evenimentul va avea loc cu participarea extraordinară a col.(r.) Ene Toni, ofițer de relații publice în Afganistan, veteran în teatrele de operațiuni din Afganistan și Irak, a reprezentanților UM 01794, Batalionul 53 Geniu Scorillo din Deva, și a unui tânăr militar, Sd. Cap. Bulea Alexandra Adriana, anul II, Facultatea de Management Militar, specialitatea Managementul organizației, arma Geniu.

Pe simezele brașovene

 


Arta plastică contemporană românească 


Galeriile de Artă Amfitryon de la BBC, Brașov 


7 - 28 septembrie 2021



Despre "aspectele noi, specifice, proprii vieții noastre"

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul de păpuși




Mircea Sîntimbreanu.










Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 3. Martie 1960.

Evocare

 


Doina Păuleanu 


Muzeul Colecțiilor de Artă, București 


9 septembrie 2021




    Muzeul Național de Artă al României și Asociația Prietenii Muzeului Național de Artă al României organizează joi, 9 septembrie 2021, ora 18:00, la Muzeul Colecțiilor de Artă o evocare a celei care a fost excepționalul istoric și critic de artă, director al Muzeului de Artă Constanța, Doina Păuleanu (1948-2020 ).

    Autoare a unor expoziții de importanță națională și al unor lucrări esențiale de istoria artei focalizate asupra modernității în arta românească, Doina Păuleanu pregătea, înainte de tragica sa dispariție sa, un volum monografic dedicat sculptorului Oscar Han care a apărut postum, în primăvara acestui an.

     În contextul expoziției Oscar Han (1891–1976) deschisă la Muzeul Colecțiilor de Artă cu lucrări împrumutate și de la Muzeul de Artă Constanța, va fi prezentată această lucrare amplă, iar invitații, personalități din lumea muzeală, a artelor plastice și colaboratori apropiați vor evoca personalitatea celei prematur dispărute. Va fi vizionat un film documentar care îi este dedicat, realizat prin programul Catena pentru artă.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

    Evenimentul va avea loc la sediul muzeului din Calea Victoriei 111 și participarea se va face cu purtarea obligatorie a măștii pe toată durata acestuia.

    În fotografie: Doina Păuleanu la deschiderea expoziției Pictura românească din colecția Fundației Bonte, Muzeul Colecțiilor de Artă, 2017

În deplasare...la Ciorogîrla

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Studioul Actorului de Film C. Nottara





Dorel Livianu.



Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 3. Martie 1960.

Școala de altădată

 


Asociația Muzeului Jucăriilor, 


Cora, București 


3 septembrie - 3 octombrie 2021



Optimiștii...de la sud de Dunăre

 


Din arena circului românesc de-odinioară


Circul de Stat București








Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 3. Martie 1960.

Pe simezele petroșenene

 


Arta plastică contemporană românească


Galeria Ianza-Art, Petroșani


9 septembrie 2021



Discipolul diavolului

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Național I. L. Caragiale




Scenă din actul I. Premieră: 5 februarie 1960.







Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 3. Martie 1960.