vineri, 6 august 2021

Tabăra de scriere creativă

 


Memorialul Ipotești


9 - 15 august 2021




    În perioada 9 - 15 august 2021, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu organizează Tabăra de scriere creativă pentru poeții tineri care au debutat editorial în anii 2019 - 2020.

    S-au înscris unsprezece poeți dintre debutanții care au participat, în 2019 și 2020, la concursul pentru Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu – OPUS PRIMUM. Aceștia sunt: Cătălina Bălan, Elena Bălășanu, Vlad Berariu, Alexia Ema Burneci, Artur Cojocaru, Anastasia Gavrilovici, Mihai-Valentin Ivașcu, Antonia Mihăilescu, Mareșal Muscă, Veronica Ștefăneț, Marcel Vișa.

    Atelierele de scriere creativă vor fi coordonate de scriitorii Cosmin Perța și Moni Stănilă.

    Programul Taberei de scriere creativă de la Ipotești include: ateliere, la care tinerii poeți vor avea posibilitatea să se familiarizeze cu un set de instrumente teoretice și să-și dezvolte abilitățile practice de scriere a unui text poetic; lecturi și discuții pe texte; vizite pe traseele Ipotești-Botoșani, Ipotești - Călineștii-lui-Cuparencu, Ipotești – Cucorăni – Pomârla, Ipotești – Vorona – Joldești.

    În cadrul Taberei de scriere creativă, pe data de 11 august 2021, la ora 15:00, în amfiteatrul Laurențiu Ulici al Bibliotecii Naționale de Poezie Mihai Eminescu din Ipotești, va avea loc o nouă ediție a întâlnirilor Poeți în dialog la care vor participa poeții Andrei Dósa și Alexandru Vakulovski.

    Coordonatorii proiectului Tabăra de scriere creativă de la Memorialul Ipotești sunt Lucia Țurcanu, cercetător științific II, și Cristiana Voicu, bibliotecar.


În cinstea prieteniei româno - sovietice...

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Studioul Actorului de Film C. I. Nottara




Marietta Sadova și Corina Constantinescu în Familia de I. Popov.










Articol (semnat de Septimiu Secer) publicat în Revista Teatru și Muzică, Nr. 8. 1954.

Pe simezele constănțene - DintrUNA

 


Arta plastică contemporană românească 


Muzeul de Artă Constanța


5 august - 1 septembrie 2021



Poștă, timbre și clasoare

 


Colecții și Colecționari 


Râzvan Cândea 


Muzeul Civilizației Populare ASTRA, Sibiu 


7 - 22 august 2021





Ne întoarcem la începuturile filateliei !

   Expoziția Poștă, timbre și clasoare, cu timbre românești din 1885 până în prezent și dispozitive de telecomunicații, se va desfășura în perioada 7 - 22 august, între orele 10:00 - 18:00, în Căminul Cultural din Școala din Ticera, din cadrul Muzeului Civilizației Populare ASTRA din Sibiu.

Vă aștept cu drag !

Ciclul de concerte Beethoven

 


Filarmonica de Stat București




Stagiunea 1954 - 1955.





Articol publicat în Revista Teatru și Muzică, Nr. 4. 1955.

Pe simezele ieșene

 


Arta plastică contemporană românească


Mihai Ferbei 


Galeria de Artă Nicolae Tonitza, Iași


10 - 20 august 2021



Expoziția-Concurs de Modelism Cupa Tomis

 


Muzeul Național al Marinei Române 


Constanța 


7 - 15 august 2021



    Începând cu ora 10:00 va avea loc deschiderea oficială a Expoziției-Concurs de Modelism, ediția a VII-a, care se va desfășura în perioada 7 - 15 august 2021, organizată de Asociația Modelism Tomis în colaborare cu MNMR. Evenimentul va fi unul din cele mai complexe de până acum, putând fi admirate modele de aviație, blindate și vehicule militare, nave, figurine, instantanee și diorame. Mai mult, vor putea fi admirate piese aparținând Colecției Publice de Istorie Feroviară a României, modele feroviare interconectate și machete de locomotive. Foarte atractive sunt și modele funcționale ce vor face spectacol în bazinul cu apă din parcul expozițional.

    În cadrul competiției, Asociația Modelism Tomis propune publicului și o expoziție de pictură în acuarelă, Constanța în culori de apă, semnată de Daniel Manafu. Pot fi admirate clădiri istorice și emblematice ale Constanței însuflețite de culori delicate și optimiste.

    Expoziția-Concurs de Modelism Cupa Tomis se va derula în perioada 7 - 15 august 2021 în sălile de expoziție Clio și Contemporană II.

    Tot sâmbătă, începând cu ora 10:30, în salonul expozițional Lentila farului de la Tuzla, va avea loc Adunarea Generală a Ligii Navale Române. Este cea mai importantă întâlnire din an a acestei asociații, membrii reunindu-se pentru a analiza activitatea LNR și a stabili viitoarele proiecte ale Ligii.

De asemenea, începând de pe 7 august, în salonul expozițional „Clio”, va putea fi admirată expoziția de pictură „Ancore și pescăruși” organizată de membrele „Careului Doamnelor” din Liga Navală Română-filiala Constanța. Pe simezele MNMR expun: Anka Asciu Niculescu, Daniela Nicoleta Rădulescu, Ella Speriatu, Elena Hoinaru, Elena Dordea-Stănescu, Elena Cornelia Stănescu și Lacme Ifrim. Expoziția poate fi vizitată în perioada 7-29 august 2021.

    Reamintim publicului că, pe lângă expoziția permanentă, în salonul expozițional Lentila farului de la Tuzla, mai poate fi vizitată expoziția foto-documentară, arme albe și de foc, elemente de uniformă și obiecte personale, cu tilul: 80 de ani de la intrarea României în Al Doilea Război Mondial. Contribuția Forțelor Navale.

În cinstea eliberării Ungariei...

 


Lumea și noi...


Filarmonica de Stat București




Pianistul Sebok Gyorgy.









Articol publicat în Revista Teatru și Muzică, Nr. 4. 1955.

Pe simezele Capitalei - Poveste fără sfârșit

 


Arta plastică contemporană românească 


Laurențiu Dimișcă, Cîrstina de la Studina, Silviu Ioan Soare


Galeria 2 Art, București


6 - 31 august 2021




Este EuROpa pregătită pentru era digitală?

 


Cristian Presură 


Biblioteca Județeană Antim Ivireanul Vâlcea, Râmnicu Vâlcea


9 august 2021


Carnavalul circului

 


Din arena circului românesc de-odinioară 


Circul de Stat București










Articol publicat în Revista Teatru și Muzică, Nr. 4. 1955.

Pe simezele buzoiene

 


Arta plastică contemporană românească 


Emil Popa


Galeriile de Artă Ion Andreescu, Buzău


6 august 2021



Fiii Maicii Domnului

 


Muzeul Județean Satu Mare 


Satu Mare


5 - 13 august 2021



Actor, scriitor și om politic

 


Costache Aristia (1800 - 1880)









Articol publicat în Revista Teatrul și Muzică, Nr. 4. 1955.


Editura Meridiane, 1967.

***Mai multe despre Costache puteți afla și de aici: Wikipedia


Expoziție de modă și costum

 


Muzeul Național de Artă al României 


București 


7 iulie - 5 septembrie 2021




    Evenimentul vine în continuarea expozițiilor care au marcat, la Muzeul Național de Artă al României, împlinirea a 150 de ani de la înființarea Școlii de Belle Arte din București, actuala UNArte, și aniversarea a 50 de ani de la înființarea Departamentului Design a UNArte.

    Actuala prezentare se grefează pe elementele de display realizate de Cartierul Creativ în cadrul Romanian Design Week, în ideea continuării punerii în evidență a aportului de creativitate românească la configurarea designului contemporan.

   Expoziția cuprinde o amplă selecție de piese vestimentare care au fost admirate în evenimente internaționale de prestigiu, instalații costumare, prezentări video și ilustrații de modă.

   Este pentru prima dată când vizitatorii au oportunitatea de a explora bogăția de stiluri - de la cel convențional, la cel artistic și experimental - viziuni ce oferă publicului posibilitatea să descopere nenumărate modalități de a construi imaginea umană.

    Designul spațiului expozițional este realizat de Cumulus Architecture Office cu sprijinul Cartierului Creativ & UniCredit Bank.

Parterul Galeriei Naționale,

Calea Victoriei 49-53

7 iulie - 5 septembrie 2021

Program: miercuri – duminică, interval 10:00 – 18.00.

Preț bilet: 12 lei / 6 lei / 3 lei