vineri, 11 iunie 2021

Nicolae Iorga - 150 de ani de la naștere

 


Biblioteca Academiei Române 


București


15 - 25 iunie 2021




Vor lua cuvântul:

- acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române

- acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române și președinte al Secției de arte, arhitectură și audiovizual

- prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române și director general al Bibliotecii Academiei Române

- prof. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române

- Gabriela Dumitrescu, curatorul expoziției

    Expoziția, concepută de Cabinetul de Manuscrise, Carte Rară și de Cabinetul de Stampe, Fotografie, Hărți, aduce în atenția publicului pagini de manuscris din studiile elaborate de Nicolae Iorga, fragmente de discursuri, corespondența cu personalități culturale și politice ale epocii, pasaje din scrierile dramatice, articole referitoare la evoluția societății românești, relevând calitățile de enciclopedist ale istoricului.

    Fotografiile de grup și de familie, volumele de scrieri, medaliile și obiectele personale expuse, provenind din fondul Bibliotecii Academiei Române și din patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române, oferă repere esențiale asupra preocupărilor de excepție ale omului de cultură.

   Istoricul Nicolae Iorga (1871-1940), membru titular al Academiei Române și preşedinte al Secţiunii de Istorie (1924-1927), este o figură emblematică a vieții românești din secolul XX. Teoretician al istoriei, medievist de prestigiu, promotor al istoriografiei și al studiilor sud-est europene, traducător, scriitor, jurnalist, diplomat și om politic, Iorga a contribuit în mod decisiv la consolidarea unităţii culturale a românilor din toate teritoriile.

   Expoziția va fi deschisă în perioada 15 - 25 iunie 2021 și poate fi vizitată zilnic, între orele 10:00-15:00, cu respectarea tuturor normelor sanitare aflate în vigoare.

Cele mai frumoase peisaje din China

 


Expoziție de fotografie 


Muzeul Județean Gorj Alexandru Ștefulescu, Târgu Jiu


12 iunie 2021





   Cea de-a treia expoziție digitală dintr-o serie de trei primite de la Ambasada Republicii Populare Chineze la București: Cele mai frumoase peisaje din China. Expozițiile vor putea fi admirate și la sediul Muzeului Județean Gorj din strada Geneva nr. 8 pe data de 12 iunie, de Noaptea Muzeelor, între orele 15:00 – 0:00. Intrarea este liberă. Vă așteptăm!

Carol al II-lea. Un rege controversat

 


Lansare de carte 


Narcis Dorin Ion 


Academia Română, București 


15 iunie 2021




     Lucrare amplă, în cinci volume și peste 2000 de pagini, considerată un eveniment editorial și științific, realizată de istoricul Narcis Dorin Ion, director general al Muzeului Național Peleș.

Cartea va fi prezentată de:

- acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române

- acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, președintele Secției de arte, arhitectură și audiovizual

- acad. Victor Spinei, vicepreședinte al Academiei Române, președintele Secției de științe istorice și arheologie

- prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române și director general al Bibliotecii Academiei

    Cele cinci volume, apărute într-o elegantă viziune grafică, sunt rodul a peste 25 de ani de cercetare științifică minuțioasă în arhive și în biblioteci, un proiect ambițios ce reușește să ofere o perspectivă integratoare asupra vieții și activității Regelui Carol al II-lea, abordând atât temele larg cunoscute și luminând, mai ales, acele zone ocultate sau ocolite până acum de studiul istoric.

    Autorul nu se ferește să trateze niciunul dintre elementele controversate ale prezenței publice a principelui și viitorului rege Carol al II-lea, dar prezintă obiectiv și documentat aspectele benefice ale activității sale politice și culturale. Sunt reliefate implicarea concretă în actul de guvernare, anvergura culturală a regelui, dorința sa sinceră de modernizare a țării, înțelegerea lucidă și profundă a contextului geopolitic.

    Definită de autorul ei drept album monografic, lucrarea este, de fapt, un impresionant studiu biografic, nu doar prin dimensiunile sale, cât mai ales prin vastitatea și diversitatea documentației, care reconstituie itinerariile unei vieți princiare și regale ce nu poate fi înțeleasă decât prin integrarea și evaluarea într-un cadru mai larg, românesc și european. Astfel, monumentala lucrare a istoricului Narcis Dorin Ion constituie și o excelentă frescă a României interbelice, cu deosebire a perioadei de domnie a Regelui Carol al II-lea, epocă tumultuoasă și dificilă pe întregul continent.

  Academicianul Răzvan Thedorescu, care prefațează cele cinci volume, apreciază: "Cu o economie prosperă, cu o Capitală care înflorea urbanistic și devenea cel mai internațional oraș modern al Europei răsăritene, cu o Fundație pentru Literatură și Artă care a constituit o vârstă fastă a literelor române, deceniul domniei carliste a însemnat, între 1930-1940, momentul de zenit al vechii Românii. Cu toate acestea, posteritatea nu a fost deloc clementă cu suveranul. Un asemenea monarh, o asemenea domnie și un asemenea deceniu de istorie românească își meritau mult așteptatul cronicar. El este Narcis Dorin Ion, iar roadele trudei sale cărturărești sunt absolut impresionante."


Noaptea Muzeelor

 


Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță


Caransebeș 


12 iunie 2021



Omul, timpul, spațiul

 


Arta plastică contemporană românească 


Ion Mândrescu


Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Cluj - Napoca


12 iunie - 11 iulie 2021




    Ion Mândrescu este unul dintre cei mai importanți sculptori români contemporani, cu expoziții numeroase atât în țară, cât și în străinătate. Are mai multe premii și distincții, numeroase lucrări în colecții private și este prezent permanent cu opere în galerii din București, Viena și Paris. Are peste 200 de lucrări în colecții private din România, Franța, Anglia, Germania, Italia, Israel, SUA, Grecia, Austria și Serbia. 

    Expoziția propusă cuprinde 17 lucrări care definesc temele majore: Structurile, Călătorii inițiatice, Sfinxul, Însingurare, Omul, timpul, spațiul, Murim spre a ne naște. 

    Vizitarea expoziției este gratuită în cadrul Nopții Muzeelor 2021, după care vizitarea ei se va desfășura zilnic, până în 11 iulie, în prețul biletului de intrare la MNIT, conform programului Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei și cu respectarea condițiilor legale.

Japonia departe-aproape de Bacău

 


Casa Memorială George Bacovia 


Bacău


15 - 16 iunie 2021




COMUNICAT

    Cei 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Japonia și România vor fi marcaţi şi la Bacău, de către Complexul Muzeal Iulian Antonescu prin organizarea celei de a IV-a ediţii a evenimentului Japonia departe-aproape de Bacău în cadrul căreiase va desfăşura un atelier inedit de scriere creativă, respectiv de haiku.

Colaboratori ai acestui eveniment sunt,

Școala Gimnazială Alexandru Ioan Cuza Bacău 

(profesor pentru învăţământul primar, Mirela Spiţă);

Școala Gimnazială Mihai''Drăgan Bacău (profesor Lidia Sabău);

Școala Gimnazială Alexandru Ioan Cuza Bacău 

(profesor pentru învăţământul primar, Monica Creangă);

Revista Plumb şi  muzeograf Tincuţa Bernevic

 Atelierele se vor desfăşura în decursul a două zile

 - marți, 15 iunie, de la ora 14:00 şi miecuri, 16 iunie, de la ora 10:00, la 

Casa Memorială George Bacovia, str George Bacovia nr. 13.

Coordonator proiect,

Mihaela Băbuşanu,

Complexul Muzeal Iulian Antonescu, Bacău

Pentru pasionații de grădinărit

 


Inițiative de toată lauda 


Grivița Verde 


București 


12 iunie 2021




GRIVIȚA VERDE îi invită sâmbătă, 12 iunie, pe cei pasionați de grădinărit să participe la Amenajarea Grădinii Urbane din Calea Griviței 397.

 

În intervalul 10:00-17:00, participanții, sub atenta coordonare a peisagistei Corina Trancă, 

vor participa la următoarele activități:

 

• Curățarea spațiului verde.

• Așezarea de scoarță din lemn.

• Transplantarea unor segmente de gard viu.

• Decopertarea pământului de la baza nucilor și de pe marginile spațiului verde.

• Montajul patului de flori.

• Plantarea materialului dendrologic nou și transplantarea speciilor perene deja existente în spațiul verde.

Spania, prin obiectivul a 4 fotografi clasici spanioli

 


Expoziție de fotografie 


Centrul de Cultură Urbană, Casino, Cluj - Napoca


14 - 27 iunie 2021



Pe simezele timișorene - Heads 2

 


Arta plastică contemporană românească


Dragoș Neagoe 


Calpe Gallery, Timișoara 


10 iunie - 9 iulie 2021



O istorie regăsită

 


Muzeul Național Brukenthal 


Sibiu 


9 iunie - 4 iulie 2021




   Dacă nu ați văzut niciodată cum arată un sit arheologic, sau doriți să aflați care sunt unele dintre cele mai spectaculoase descoperiri aparținând istoriei umane milenare în Transilvania, vă invităm în luna iunie, în Piața Mare a orașului Sibiu, la o expoziție fotodocumentară.

   Cele 12 panouri prezintă aspecte fotografice ale șantierelor arheologice și, mai ales, descoperirile din cadrul acestor proiecte desfășurate în ultimii 10 ani în județele Sibiu, Alba și Hunedoara.

   O parte dintre descoperiri sunt surprinse in situ, precum mormântul dublu (aprox. mileniul II î. Chr.) sau mormântul de inhumație (a doua jumătate a sec. II d. Chr.) și inventarul funerar al acestuia.

   Alte descoperiri sunt prezentare după restaurare, precum mască miniaturală și figurine zoomorfe (aprox. mileniul VIII – VII î. Chr.), amulete (aprox. mileniul VI î. Chr.), car votiv, miniatural (sec. II î. Chr.), tezaur monetar din argint (sec. III – I î. Chr.), etc.

   Expoziția face parte din proiectul AFCN cu același nume, privind aspecte fundamentale în studierea primele  comunități  sedentare,  care  au  locuit  pe  teritoriul  României.  

Bun venit la muzeu!

 


Muzeul de Artă Vasile Grigore pictor și colecționar 


București 


12 iunie 2021



Tricouri de Legendă

 


City Park Mall 


Constanța 


7 - 20 iunie 2021





Vino să ne vizitezi și să descoperi:

    o colecție de peste 70 de tricouri purtate de jucătorii Echipei Naționale de fotbal în ultimii 50 de ani, biletele și programele de la meciuri celebre sau medalii și fanioane dedicate Echipei nostre Naționale, multe dintre ele cu vechime de peste 80 – 90 de ani.

   Te așteptăm cu drag să retrăim împreună momente emoționante din meciuri memorabile, descoperind tricourile purtate de jucători legendari, care au făcut istorie în Echipa Națională, precum Gheorghe Hagi, Nicolae Dobrin, Gică Popescu, Mircea Lucescu, Rodion Cămătaru, Dorinel Munteanu, Ladislau Boloni sau Anghel Iordănescu.

Pe simezele Capitalei - bcc

 


Arta plastică contemporană românească


Borbala Tamas, Constantinescu Anca, Cosmin Joian 


Elite Art Gallery, București 


15 iunie - 15 iulie 2021