vineri, 28 mai 2021

Pe când eram mai visători

 


Colecții și Colecționari 


Biblofilie 


Colecția SF (3) 


Aceeași colecție, aceeași siglă, același format. 
Doar editura e alta, respctiv Albatros.


Voicu Bugariu - Vocile vikingilor. 1970.
Coperta: Damian Petrescu.


Un pic de neant (antologie franceză de anticipație). 1970. 
Coperta: Damian Petrescu.


Dorel Dorian - Ficțiuni pentru revolver și orchestră. 1970.
Coperta: Corneliu Bîrsan.


Cecilia Dudu - Conia 3 "secole". 1970.


Mircea Oprița - Argonautica. 1970.
Coperta: Damian Petrescu.


George Ricus - O viață aparte. 1970.
Coperta: George Ricus.


Radu Theodoru - Regina de abanos. 1970.
Coperta: Damian Petrescu.


Jules Verne - Robur cuceritorul. 1970.
Coperta: Adrian Ionescu.


Radu Nor - Mister în zece ipostaze. 1971.
Coperta: Dumitru Ionescu.


Miron Scorobete - Femeia venită de sus. 1971.
Coperta: Gheorghe Marinescu.



Și de-cum, urmează Fantastic Club...


***Imaginile prezentate le-am găsit hălăduind pe net. 
Wikipedia sau anticariatele on-line să trăiască!
La loc de cinste:
Nu de alta, dar colecția personală s-a pierdut pe timpul deselor schimbări
de...regim și de domiciliu. Sufăr și acum...

Artist plasric, scriitor

 


Arta plastică contemporană românească


Eugen Ispir (1909 - 1974)





Autorul romanului. Coperta îi aparține. Editura Cugetarea. 1939.


Brocart.


Consemnare publicată în Revista România literară, Nr. 27, de joi, 3 iulie 1969.


Tulcea, 2 iunie 2021 - 30 aprilie 2022

   Miercuri, 2 iunie, de la ora 15:00, o nouă expoziție va fi vernisată la parterul Casei Avramide, intitulată și Casa Colecțiilor. Este vorba de expoziția de plăci ceramice Eugen Ispir (19 la număr) din colecția de Artă Decorativă Europeană a Muzeului de Artă din Tulcea.


***Mai multe despre Eugen puteți afla și de aici:

sau de aici:

 

Decenii de Memorie Vizuală - Fotografii de Ana și Gheorghe Tripon

 


Muzeul Național al Țăranului Român 


București 


3 - 27 iunie 2021




     Expoziția dedicată fotografilor Ana și Gheorghe Tripon expune fotografii realizate de aceștia între anii 1958-1992, dar și fotografii create de fotografi necunoscuți din prima jumătate a secolului al XX-lea. Locuind în Băița, județul Hunedoara, cei doi fotografi au captat memoria locurilor, a oamenilor și a momentelor importante din viața lor, a evenimentelor sociale și a costumelor și textilelor tipice zonei. Fotografiile lor sunt în mare parte monocrome (alb-negru), dar au realizat și fotografii colorate și în culori.

    Fotografiile Anei și ale lui Gheorghe Tripon au împlinit dorința membrilor comunității comunei Băița de a imortaliza imaginea celor dragi și momentele principale din viața lor. Pe lângă această misiune, fotografiile lor documentează stilul de viață și bunurile fizice tradiționale ale acestei regiuni printre care arhitectura, costumul și inventarul textil produs în gospodăria tradițională. Prin fotografiile acestora se pot vedea schimbările rapide care s-au produs pe durata secolului al XX-lea și se pot stabilii conexiuni între diferitele perioade de timp.

    În contextul în care astăzi evoluția fotografiei dă oricui posibilitatea creării instantanee a unei imagini, fotografiile Anei și ale lui Gheorghe Tripon, care de la captarea imaginii pe film la procesarea acestuia erau produsul unei intense munci artistice, dar și de acuratețe tehnică, rămân unice.

    Fotografiile din expoziție aparțin colecțiilor Muzeul Textilelor, Ana Tripon, Familia Nicșa, Elena Țucă și Victoria Tripon.

   Expoziția va putea fi vizitată la Muzeul Național al Țăranului Român, Sala Irina Nicolau, până la 27 iunie 2021, de marți până duminică, între orele 10:00 și 18:00. Lunea este închis.

   Prețul biletului de intrare: adulți - 8 lei; pensionari - 4 lei; elevi și studenți, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau ușor - 2 lei

 

Restituiri – Arhitectul Alexandru Zagoritz (1881-1916)

 


Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova 


Ploiești 


31 mai - 31 decembrie 2021





    Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova vă invită luni, 31 mai, ora 11:00, la sediul din Ploiești, str. Toma Caragiu nr. 10, la vernisarea expoziției temporare Restituiri – Arhitectul Alexandru Zagoritz (1881-1916).

    Demersul expozițional își propune să restituie memoriei colective locale biografia unui arhitect prahovean pe nedrept uitat. Sunt valorificate o serie de documente din patrimoniul muzeului, însoțite de panouri foto-documentare, prin intermediul cărora putem trasa principalele repere ale vieții și activității acestuia.

   Descendent după tată al unei familii de origine aromână, Alexandru Zagoritz s-a născut la Mănești, la 31 mai 1881. Urmează studiile la Ploiești, cele primare la Școala nr. 3, apoi Liceul Sf. Petru și Pavel, pe care îl absolvă în 1901. În liceu a manifestat o deosebită aplecare spre studiul literaturii, geografiei și desenului. Îndemnurile repetate ale fostului său coleg, Toma T. Socolescu, precum și pasiunea desenului îl determină să se înscrie în 1902 la Școala Superioară de Arhitectură din București. Se face repede remarcat de profesorii săi, în special de Ion Mincu, principalul exponent și promotor al stilului neoromânesc în arhitectură. Pe parcursul anilor de studii întocmește o colecție de desene în creion care înfățișa case, biserici, troițe precum și motive tradiționale de decorație și ornamentație arhitectonică, pe care avea să o completeze ulterior cu prilejul numeroaselor călătorii în zonele rurale ale țării. Cea mai importantă realizare din această perioadă o reprezintă releveul Mânăstirii Văcărești (1908), făcut în colaborare cu C. Iotzu.            Diplomat al Școlii Superioare de Arhitectură, Alexandru Zagoritz se stabilește în București pentru a lucra în cadrul biroului de arhitectură al mentorului său, Ion Mincu. Scurta sa carieră de arhitect nu a fost lipsită de realizări importante. Timp de doi ani a supravegheat lucrările execuției Băncii Comerțului din Craiova (actualul sediu al Primăriei), din 1912 pe cele ale Muzeului de Artă Națională (actualul sediu al Muzeului Țăranului Român), pentru ca din 1914 Comisiunea Monumentelor Istorice să-l însărcineze pe Zagoritz la conducerea lucrărilor de restaurare a bisericii Stavropoleos, începute de Mincu în 1903.

     Tot arhitectului Alexandru Zagoritz i se datorează și inițiativa înființării primului muzeu istoric al Ploieștilor în cea mai veche casă din această urbe, casa Hagi Prodan. În articolul publicat în revista Convorbiri Literare din martie 1915, el semnala valoarea istorică și artistică a acestei case și propunea salvarea ei de la ruină prin înființarea Muzeului Prahovei.

    Reprezentant al stilului neoromânesc, Alexandru Zagoritz a fost autorul unor proiecte de arhitectură pentru reședințe private și clădiri publice, unele dintre acestea rămase neidentificate. I se pot atribui cu certitudine trei edificii private construite după planurile sale: una în Ploiești și două în București, din păcate toate dispărute astăzi.

    La intrarea României în Primul Război Mondial, locotenentul de rezervă Alexandru Zagoritz este mobilizat pe front. A luat parte cu unitatea sa la acțiunile armatei române desfășurate în Dobrogea. În dimineața zilei de 21 sept. 1916, în timpul luptei de la Amzacea, este rănit la ambele mâini. A fost evacuat de pe front, întâi la Fetești, ulterior la București. În pofida eforturilor depuse de medici, starea de sănătate a lui Alexandru Zagoritz s-a agravat brusc, acesta murind la 31 octombrie 1916 în sanatoriul dr. Gerota. Trupul neînsuflețit al arhitectului a fost adus la Ploiești unde, la 3 noiembrie 1916, a fost înmormântat cu onoruri militare în cimitirul Viișoara. În 1925, familia i-a ridicat aici un bust din bronz, operă a sculptorului Frederic Storck.

Expoziția temporară va putea fi vizitată în intervalul 31 mai - 31 decembrie 2021.

muzeograf Adrian Stan

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova

Pe simezele Aradului - Manifest

 


Arta plastică contemporană românească


Maria Furnea, Celus Ciobanu 


Galeria Națională de Artă Delta, Arad


3 - 30 iunie 2021




Păpușile Arădeanca

 


Colecții și Colecționari


Ioana Frățilă


Muzeul de Etnografie Vergu - Mănăilă, Buzău


1 iunie 2021




Vă așteaptă peste 200 de păpuși Arădeanca, din colecția doamnei Ioana Frățilă,

Târgul European al Castelelor

 


Muzeul Castelul Corvinilor 


Hunedoara


ediția a VI-a, 28 - 29 mai 2021




La ediţia din acest an a Târgului European al Castelelor se vor prezenta cu standuri:

Cetatea Alba Carolina, Castelul Bran, Castelul Karolyi – Carei, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Cetatea Medievală Mălăieşti, Complexul Naţional Muzeal Curtea Domnească – Târgovişte, Cetatea Şiriei şi Castelul Bohus, Cetatea Feldioara, Cetatea Medievală Râşnov, Cetatea Poenari, Muzeul Oraşului Oradea, Muzeul Naţional al Banatului, Cetatea Târgu Mureş, Cetatea Făgăraş, Cetatea Rupea, Cetatea Deva, Palatul Brukenthal (Muzeul Naţional Brukental), Cetatea Şoimoş, Direcţia Generală de Administrare Monumente şi Promovare Turistică a Judeţului Hunedoara şi, bineînţeles, gazda - Muzeul Castelul Corvinilor.


Pe simezele ieșene - Penultima expoziție...

 


Arta plastică contemporană românească


Dan Smântânică


Galeriile de Artă Nicolae Tonitza, Iași


30 mai - 10 iunie 2021





Ziua covorului turkmen

 


Muzeul Național al Țăranului Român 


București 


27 - 30 mai 2021





Expoziţia va putea fi vizitată până pe 30 mai 2021, între orele 10:00 şi 18:00, la Sala Acvariu.

Vă aşteptăm!


Pe simezele nemțene

 


Arta plastică contemporană românească


Carmen Cărbunariu


Galeria de Artă Lascăr Vorel, Piatra Neamț


1 - 14 iunie 2021