sâmbătă, 6 februarie 2021

"Polițistele" noastre...

 


De pe ecranele cinematografelor de-odinioară











Grupaj publicat în Revista Cinema, Nr. 10. Octombrie 1972. 

Pe simezele Aradului - Punctul pe linie

 

Arta plastică contemporană românească


Nicolae Popa


Galeria Națională de Artă Delta, Arad


3 - 28 februarie 2021



Familia Iorga la Vălenii de Munte

 


Muzeul Memorial Nicolae Iorga 


Vălenii de Munte 


4 februarie 2021




    La 4 februarie 1901, în biserica Sfântu Nicolae din Şcheii Braşovului, a avut loc cununia religioasă a lui Nicolae Iorga cu Ecaterina Bogdan, naş fiindu-le Al. Tzigara-Samurcaş.

    Ecaterina Iorga era frumoasă, robustă, deloc artificială. Dragostea era pe deplin împărtăşită, chiar dacă ea era mai discretă, mai reţinută, mai puţin declarativă, ceea ce uneori chiar îl contraria pe Iorga.

    Din căsătoria doamnei Ecaterina cu profesorul N. Iorga au rezultat şapte copii: trei băieţii şi patru fete: Primul născut în cea de-a doua căsnicie, Mircea, a trăit între anii 1902 – 1966, a studiat la Torino, a fost inginer, profesor universitar la Politehnica Bucureşti şi subsecretar de stat în Ministerul Industriilor. Adriana, născută în 1904, a murit opt ani mai târziu, răpusă de o boală grea. Magdalena – născută în 1905 – a fost pictoriţă, cu studii la Paris. Ştefan (1906 – 1975) a fost medic, iar Liliana (1910 – 1985) a studiat Literele şi s-a căsătorit cu istoricul Dionisie M. Pippidi. Valentin – Nicolae (1912 – 1977) a fost arhitect şi conferenţiar universitar, în timp ce sora sa Alina (1916 – 1979), a studiat la Academia Julian Paris şi a făcut un mariaj cu Francisco La Plaza – consul al Argentinei la Bucureşti şi profesor la Buenos Aires. (muzeograf Mihaela Voicea)

 

Pe simezele botoșănene

 


Arta plastică contemporană românească


Galeriile de Artă Ștefan Luchian, Botoșani 


10 februarie 2021



De unde începe și unde se termină fabuloasa lume a dresurii

 


Din arena circului românesc de-odinioară




Elena Țipa și leul ei cel imponderabil.



















Articol publicat în Almanah Flacăra 1990. Decembrie 1989.

Eroinele – Femei românce și cehe din trecut și prezent

 


Muzeul Etnografic al Transilvaniei, 


Cluj - Napoca 


11 februarie - 14 martie 2021




    Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită la expoziția Eroinele – Femei românce și cehe din trecut și prezent.

    Eroinele – Femei românce și cehe din trecut și prezent este o expoziție dedicată curajului, dedicării și perseverenței tuturor femeilor care au luptat pentru drepturile lor, pentru libertate, egalitate și democrație. Organizată de Centrul Ceh București, Fundația Doina Cornea și Muzeul Etnografic al Transilvaniei, cu partenerii acestora, expoziția reunește portrete ilustrate ale unor figuri feminine marcante ale Cehiei și României, însoțite de scurte povești ale vieților lor impresionante.

    Expoziția va fi deschisă la Cluj-Napoca cu începere din data de 11 februarie, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, și va avea în centrul atenției formidabila personalitate a Doinei Cornea (1929-2018), autentică eroină a rezistenței anticomuniste și veritabil reper moral în anii dificili ai tranziției României spre democrație.