marți, 2 februarie 2021

Pe simezele de peste Ocean

 


Prezențe românești peste hotare 


Claudiu Presecan 


Fountainhead Gallery, Seattle, SUA 


4 - 27 februarie 2021



Poligrafie și publicații de artă

 


România muzicală







În fotografie: Octavian Lazăr Cosma, muzicolog.


Titus Moisescu, muzicolog.



Victor Giuleanu, muzicolog.






Liviu Rusu, compozitor și muzicolog.


Nicolae Călinoiu, muzicolog.


Lakatos Ștefan, muzicolog.




Petre Codreanu, muzicolog.


Eugen Pricope, muzicolog.


Eugenia Cernea, muzicolog.


Grigore Constantinescu, muzicolog.


Gheorghe Firca, muzicolog.


Benko Andras, muzicolog.


Capitol publicat în volumul: România Muzicală, 1980.

Dilemă și acum valabilă

 


De pe ecranele cinematografelor de-odinioară




Cadru din filmul Trecătoarele iubiri.






Articol publicat în Magazin special Cinema 1978.

Celebrități din Lumea Plutitoare - Stampe japoneze

 


Muzeul Național al Literaturii Române 


București 


5 februarie - 10 aprilie 2021




   Muzeul Național al Literaturii Române și Asociația Șerban și Asociații, Societate civilă de avocați, în parteneriat cu Asociația culturală Pictor Octavian Smigelschi, organizează, în perioada 5 februarie – 10 aprilie 2021, expoziția-eveniment Celebrități din Lumea Plutitoare. Stampele japoneze, care vor fi expuse în cele trei săli de la parterul sediului MNLR din Calea Griviței 64-66, fac parte din colecția privată Ukiyo-e George Șerban.

   Expoziția este un record pentru România, prin numărul de lucrări expuse – 200 de stampe japoneze create de cei mai importanți artiști ukiyo-e, în perioada 1603-1868, cunoscută sub numele de epoca Edo, lucrări care acoperă marile teme ale acestei fascinante arte: istorie, teatrul kabuki, bijin-ga sau portrete ale unor femei frumoase – gheișe sau curtezane, shunga sau arta erotică și peisajul.

    În expoziție vor putea fi admirate și lucrări originale, realizate de Hishikawa Moronobu (1618-1694), Okumura Masanobu (1686-1764), Suzuki Harunobu (1724-1770), Isoda Koryusai (1735-1790), artiști din Școlile Torii, Katsukawa sau Utagawa, Katsushika Hokusai (1760-1849), Keisai Eisen (1790-1848), Kikukawa Eizan (1787-1867) și alții, precum și cărți Hokusai, Eisen, Harunobu și Kunisada, realizate în secolul al XIX-lea, care conțin xilogravuri originale.

   La vernisajul care va avea loc în data de 5 februarie 2021, ora 15:00, va fi lansat și catalogul expoziției, realizat de George Șerban și dr. Alexandru Chituță. Accesul la eveniment se face doar pe bază de invitație.

   Vă așteptăm din 5 februarie 2021, de luni până vineri, la sediul MNLR din Calea Griviței 64-66, în intervalul orar 10:00 – 18:00, pentru a explora universul japonez specific epocii Edo, un adevărat regal adus simplității, subtilității și expresivității. Vizitarea se face în baza unei programări la numărul de telefon 0762 671 698.

Organizatori: Muzeul Național al Literaturii Române din București, 

Asociația Șerban și Asociații, Societate civilă de avocați

Parteneri: Asociația culturală Pictor Octavian Smigelschi

...contemporan cu Marea Unire

 


Muzeul Juețean de Etnografie și Artă Populară Maramureș


Baia Mare 


2021




   Iarna este anotimpul șezătorilor și al poveștilor...e vremea potrivită așadar să vă spunem și noi povestea unui covor deosebit, primit ca donație de muzeul nostru în anul 2018. Și nu este vorba despre un covor oarecare...covorul cu pricina este "bătrân" ...a bătut deja suta de ani și este contemporan cu Marea Unire iar în prezent se află expus la loc de cinste  în Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară din Maramureș unde vă așteaptă să îl (re)descoperiți.

     Creatorul lui este Letiția Paul, soția lui Paul Grațian care a fost preot greco-catolic în Bozânta Mică și în a cărui casă se țesea foarte mult, după cum nepoata lor – Clemența Letiția Moga, cea care a dăruit covorul muzeului, ne mărturisește. Și tot de la ea aflăm că bunica ei,  Letitia, s-a născut în Silivaș, jud. Cluj și a fost ultimul din cei zece copii ai familiei Pușcașiu și că dragostea pentru țesut se poate să-i fi fost insuflată în familie: câteva din surorile ei mai mari erau învățătoare iar dintr-o casă cu multe fete cu siguranță nu lipsea nici interesul, nici războiul pentru țesut. Devenind preoteasă și învățătoare în Bozânta Mică, s-a implicat cu siguranță, după cum intelectualii vremii o făceau, în activități sociale, se implica în comunitate, participa la șezători și împărtășea interesul pentru țesut sau ”lucrul de mână”.  

     Covorul este specific Maramureșului, după cum cercetarea făcută până acum ne arată. Este lucrat din urzeală de cânepa si beteală din lână, câmpul său ornamental urmărind o schemă compozițională simplă prin alternanța a trei motive geometrice identince: romburi concentrice cu margini în trepte care au valoare de simbol - copacul vieții și sincope decorative înguste, geometrice, pe un fond cromatic reținut ce armonizează. Chenarul dublu închis ce flanchează câmpul decorativ principal în tonuri adânci încheagă pe verticală compoziția, o dinamizează prin alternanța motivelor geometrice ale romburilor de dimensiuni mici.

    Țesut în anii de după Marea Unire, când în coloritul materialelor textile se foloseau și substanțe chimice, la fel și coloritul covorului este dat atât de substanțe chimice cât și de substanțe vegetale. Atât prin îmbinarea culorilor cât și prin valorificarea sistemului ornamental geometric, se dezvăluie o inventivitate rafinată unită cu un sentiment foarte sigur al stilului.

     Covorul a fost creat probabil în anii '20 când, după cum cercetarea ne dezvăluie, a avut loc și căsătoria dintre cei doi tineri: Letiția și Paul. Letiția nu a trăit mult, a murit la vârsta de 33 de ani dar povestea acestui covor a mers mai departe prin fiica ei și a ajuns la nepoata ei : Clemența Letiția Moga, cea care a donat covorul, acest ”lucru de suflet ” după cum ne-a mărturisit, Muzeului Județea de Etnografie și Artă Populară din Maramureș.

 

Ștefan Florian- muzeograf

     Anamaria Nagy- conservator

Prisma țepoasă / Spiky Prism

 


Arta plastică contemporană românească 


Dacian Andoni 


Galeria de Artă Kriterion, Mirecurea Ciuc 


27 ianuarie 2021



Equilibrium

 


Expoziție de fotografie


Edwina Kasler, galerii de artă 


EM Art Gallery, Deva 


6 - 27 februarie 2021




Fotograful si fotografia se comporta ca un organism viu: exista sau nu.

    In societate ne dezvoltam liniar, uniform, darwinist chiar, dar artistul tinde sa se distanteze, sa se contureze diferit. Trairile si limbajul metaforic il determina sa devina un singuratic al propriei lumi.

   Cum ar putea el sa existe in aceasta ipostaza? Simplu: aflandu-si propriul echilibru, acel Equilibrium materializat in colectia de lucrari aflate pe simeza EM Art Gallery din Deva, in perioada 6 - 27 februarie 2021. Expozitiei i-a fost acordat patronajul Asociatiei Artistilor Fotografi Hunedoreni.

    Vernisajul expozitiei va avea loc sambata, 6 februarie 2021, ora 17:00 la EM Art Gallery Deva, Bd. 1 Decembrie 1918, nr. 27.

 

Pe simezele Capitalei - Artiști la Muzeu

 


Arta plastică contemporană românească


Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici, București 


ediția a II-a, 24 februarie - 30 mai 2021




    Muzeul Municipiului București invită iubitorii de artă contemporană să descopere expoziția Artiști la Muzeu care va fi deschisă începând de miercuri, 24 februarie 2021, în Sala de conferințe a Muzeului Dr. Nicolae Minovici.

    Expoziția intitulată Artiști la Muzeu va continua demersul inițiat de Muzeul Municipiului București în anul 2016 și oferă publicului interesat de artă contemporană ocazia să descopere dintr-o altă perspectivă activitatea unor muzeografi și restauratori, a căror misiune este aceea de a proteja și pune în valoare obiectele de patrimoniu, dar care, în paralel cu această responsabilitate majoră, construiesc propriul univers artistic.

    Această expoziţie de grup este organizată cu participarea artiștilor: Dinu Mihai Fălcoianu, Aida Simona Grigore, Rodica Ion, Nazen Ștefania Peligrad, Simona Predescu, Cristina Vasiliu, Marilena Murariu și Vasile Dobre. Expoziția va include picturi și tapiserii care abordează teme de actualitate – de la chipuri care ne privesc cu candoare la personaje misterioase, ființe ludice, compoziții amețitoare, geometrii secrete, până la abordări satirice și reprezentări auctoriale.

***Muzeul Nicolae Minovici

Pe simezele sătmărene - Reproduceri...

 


Victor Petru Pop 


Muzeul de Artă Satu Mare


2 februarie 2021




   Victor Pop aduce pe simezele sătmărene o expoziție inedită, un exercițiu de măiestrie al unei mari pasiuni: pictura. Deși profesional a urmat o altă cale, arta, în multiplele ei forme, a fost domeniul căruia i-a dedicat timpul său liber. A fost elevul profesorului Radu Șoneriu și a urmat cursurile Școlii de Arte din Satu Mare, unde a fost îndrumat de profesoarele Parádi Hajnalka și Szemak Zsuzsa.

    Meloman, vizitator fidel al expozițiilor de artă și participant la evenimentele importante ale Secției de Artă a Muzeului Județean, a ajuns într-un moment de bilanț al pasiunii pentru pictură, pe care dorește să-l împărtășească prietenilor și tuturor iubitorilor de artă ce vor trece pragul acestei expoziții al cărei vernisaj. Vă așteptăm cu drag – să nu uitați masca!

Dr. Felicia Grigorescu