luni, 14 decembrie 2020

Pe simezele Capitalei - Acasă

 


Arta plastică contemporană românească 


Eugenia Hagiu Andrei


Galeria Simeza, București 


18 decembrie 2020 - 3 ianuarie 2021




    Gradina, Casa locuita, Chip si asemanare, Nuntasi, La bunici, Calea catre acasa, Rugaciune, Vase, Fereastra spre mare, Introspectie, Prin livezi, Iarna in livada, Asteptare, Candela aprinsa sunt câteva dintre titlurile propuse în încercarea de a defini Cine este ACASĂ.

Eugenia Hagiu Andrei

Cu trenul pe Marea Neagră!

 


Din istoria industriei românești, 


Nave RO-RO, Feriboturi




Păltiniș, denumită ulterior Sammarina A și mai apoi Gramosti.
Din 2013 dată la fier vechi...





Feribotul Mangalia. De peste zeci ani, inactiv...



Articol publicat în Almanahul Mării (editat de Revista Tomis, Constanța), 1989.

Pe simezele clujene - Homo Sum

 


Arta plastică contemporană românească 


Bruno Maria Bradt


Muzeul de Artă Cluj-Napoca 


16 decembrie 2020 - 14 ianuarie 2021




    Muzeul de Artă Cluj-Napoca și revista de cultură Tribuna vă invită să vizitați, în perioada 16 decembrie 2020 – 14 ianuarie 2021, expoziția Homo Sum a artistului Bruno Maria Bradt.

   Deschiderea expoziției va avea loc în prezența artistului și a invitaților săi: Vákár István, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj; Mircea Arman, directorul Revistei Tribuna Cluj-Napoca; Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca și Cristina Simion, Tyni Griffon Gallery Gem. U.G. Nürenberg, curatorul expoziției. Evenimentul va fi transmis on-line în data de 16 decembrie 2020, de la ora 18:00.

    Născut în 1962 la Timișoara, Bruno Maria Bradt a urmat cursurile Liceului de Artă din orașul natal și ale Academiei de Arte Ion Andreescu din Cluj.

   În 1984, emigrează în Germania, unde urmează și absolvă secția de design a Academiei de Arte din Nürnberg și se afirmă în designul industrial și cel publicitar, fără să uite nici o clipă dragostea lui pentru desen, asupra căruia s-a concentrat în ultimii zece ani.

   Finalist al celui mai important concurs de artă din Franconia, Nürnberger Nachrichten Kunstpreis, și premiat al Consorțiului artistic Erlangen, una dintre cele mai dragi recunoașteri rămâne pentru el Premiul I pentru desen al Olimpiadei Naționale a Liceelor de Artă, obținut la Cluj, în 1980.

   Într-un arc peste timp, exact patruzeci de ani mai târziu, Bruno Maria Bradt revine în România cu o expoziție impresionantă, Homo Sum ("om sunt", din dictonul latin "Om sunt, și nimic din ceea ce e omenesc nu îmi e străin"), la invitația revistei de cultură Tribuna, în sălile și sub patronajul Muzeului de Artă din Cluj-Napoca.

   Începând de joi, 17 decembrie, vizitatorii Palatului Bánffy vor putea vizita expoziția și vor putea admira o succesiune de lucrări de mari dimensiuni, realizate în creion, pastel, guașe și cărbune pe carton, împletind fragmente autobiografice cu portrete monumentale ale unor cunoscuți și necunoscuți, într-un stil inconfundabil, care îmbină tehnica desenului clasic cu efecte vizuale moderne, perspective neobișnuite, aeriene și efecte 3D impresionante.

    Cea mai cunoscută lucrare a sa, "12", cu referire la cei doisprezece apostoli, prezentată publicului din Nürnberg, Erlangen si Würzburg, Germania, este și cea mai complexă: o suită de lucrări realizate de artist cu oameni ai străzii, pentru care s-a documentat câteva luni în adăposturile din Nürnberg și a cunoscut multe și dureroase povești.

    Arta desenului, până nu demult în declin și nedrept neglijată, găsește în Bruno Maria Bradt un reprezentant care reușește să îmbine strălucit o viziune artistică modernă, proaspătă și inovatoare cu o impecabilă tehnică de sorginte renascentistă” (Dr. Cristina Simion).


File de istorie (stagiunea 1891 - 1892)

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Național București




N. Rădulescu - Niger.











Privire istorică. Volumul III (Teatrul din București 1877 - 1901).
Editura pentru Literatură. 1969.