luni, 7 decembrie 2020

Regina Maria - Mama Regină

 


Centrul Cultural Expo Arte 


București


7 decembrie 2020 - 15 ianuarie 2021




    Demersul nostru expozițional dorește să ilustreze faptul că există un "stil Regina Maria” care, asemenea stilului victorian, ar trebui documentat, studiat, predat. În acest sens, vor fi expuse piese din colecția Iuliei Gorneanu.

     Expoziția este completată de planșe cu fotografii inedite, documente, acuarele și lucrări grafice reprezentative ale Reginei Maria, ce creează un parcurs istoric documentat de prof. Sorin Mărgărit, doctorand al Facultății de Istorie. Cu studii superioare în științe juridice, științe politice și istorie, recunoscut colecționar de documente istorice, curator și organizator de expoziții și evenimente culturale, este autorul mai multor cărți și albume pe tema istoriei Bucureștiului și a Marelui Război.

    Expoziția Regina Maria –Mama Regină poate fi vizitată la sediul Centrului Cultural Expo Arte, din strada Batiște nr. 14, în perioada 7 decembrie 2020 – 15 ianuarie 2021, de luni până vineri, între orele 10:00-17:00. Expoziția se va desfășura respectând toate normele igienico-sanitare în vigoare, astfel că vă invităm să vă programați vizita în avans la numărul de telefon 0739 846 534 sau la adresa de e-mail hello@expoarte.ro. Accesul este gratuit.

File de istorie (stagiunea 1884 - 1885)

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Național București

















Privire istorică. Volumul III (Teatrul din București 1877 - 1901).
Editura pentru Literatură. 1969.

Deschide ușa, creștine!

 


Expoziție de fotografie


Nicoleta Constantin


Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti, București 


12 decembrie 2020




    În luna decembrie, Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti vă invită la o expoziție inedită. Nicoleta Constantin, fotograf amator, pune în prim-plan legătura dintre spațiul sacru și spațiul profan printr-o expoziție cu peste 20 de fotografii înfățișând uși ce aparțin unor cunoscute lăcașuri de cult creștine din România.

    "Aflându-ne în pragul unei uși avem așteptări, dorințe, emoții, o întreagă paletă afectiv-comportamentală, care ne determină să punem niște întrebări legitime: «ce este în spatele ușii?», «de ce mă aflu aici?», «ce m-a determinat să ajung în fața ușii?», «să intru sau să nu intru?», «oare am cheia potrivită?». A minimaliza rolul acestui element de arhitectură ce delimitează spații și lumi, a-l reduce la nivelul unui simplu obiect de decor sau utilitate, ar însemna lipsirea de importanță a elementului de legătură dintre spațiul sacru și spațiul profan. Accesoriile ușii/porții (tocul, pragul, cheia, mânerul) prezintă aceeași importanță, indiferent că ne raportăm la ușa unei locuințe sau a unui loc public (lăcaș de cult, muzeu, teatru, școală etc).

    Uși mari, mici, ferecate, închise, întredeschise... te îmbie sau te alungă. Deschide ușa, creștine! este un mesaj cu două direcții într-o societate tot mai secularizată: spre oamenii care au căzut în uitare și au subvalorizat importanța salvării prin intermediul Bisericii; spre autorități, de a nu închide calea credincioșilor spre Casa lui Dumnezeu. Să ne amintim învățătura lui Isus Cristos «Dați Cezarului ce este al Cezarului și lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu» (Marcu 12, 17)" (Nicoleta Constantin)

    Expoziția va putea fi vizitată începând cu data de 12 decembrie 2020, în foaierul Clădirii Administrative din Șoseaua Kiseleff nr. 30, de luni până duminică, între orele 9:00 și 17:00.
 

140 de ani de la înființarea Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara

 


Muzeul Civilizației Dacice și Romane 


Deva


8 decembrie 2020




   Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, a pregătit o nouă expoziție pentru vizitatorii săi.

    Astfel, începând cu 8 decembrie 2020, cei care trec pragul muzeului vor putea vizita expoziția 140 de ani de la înființarea Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara, în Sala Șemineului din palatul Magna Curia. "În cadrul expoziției am dorit să prezentăm, prin materiale ilustrative, principalele aspecte din activitatea acesteia. 

    Ședința de constituire a Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara a avut loc pe 13 mai 1880, în sala mare a Casinei Naționale din Deva. Cu această ocazie participanții au dezbătut și votat Statutul, care a fost trimis pentru aprobare Ministerului de Interne. Acesta a cerut câteva modificări, care au fost introduse, iar Statutul a primit aprobarea finală pe 8 decembrie 1880.

    Au urmat câțiva zeci de ani de activitate, în care membrii Societății au încercat să pună în valoare și să protejeze bogățiile istorice și naturale ale comitatului Hunedoara, au constituit un muzeu și o bibliotecă, au realizat numeroase cercetări de teren (în domeniul arheologiei, etnografiei și științelor naturii), au studiat documentele referitoare la istoria comitatului Hunedoara și au publicat numeroase lucrări științifice și de popularizare referitoare la această zonă.

     Vizitând expoziția veți putea afla informații cu privire la activitatea Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara, la muzeul care a funcționat în cadrul acesteia, la activitatea de cercetare a membrilor săi și la modul cum a fost administrat Dealul Cetății Deva. Acestora li se adaugă scurte biografii ale unora dintre membrii remarcabili ai Societății" relatează dr. Cristina Bodό, cercetător științific, Secția de Arheologie a Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.

Vă așteptăm cu drag!


Printre oaspeții lui Tănase...

 


Lumea și noi...


Harry Baur





Articol publicat în Cărăbuș, 
Caiet program al Teatrului C. Tănase. Sfârșitul anului 1988.

"puica de drac"

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară


Nuți Pantazi







Articol publicat în Cărăbuș, 
Caiet program al Teatrului C. Tănase. Sfârșitul anului 1988.

I-a fost mentor lui Fuego...

 


Petre Gălușanu






Articol publicat în Cărăbuș, 
Caiet program al Teatrului C. Tănase. Sfârșitul anului 1988.

***Mai multe despre Petre puteți afla și de aici:

Proiectul Art by Fuego – Artă pentru suflet, în casa familiei ...

Pe simezele Capitalei - Galateea grup

 


Arta plastică contemporană românească 


Galateea Contemporary Art, București 


7 - 13 decembrie 2020




   De mai bine de 10 ani de la redeschiderea galeriei Galateea Contemporary Art toate programele curatoriale au inclus, la finalul sau deschiderea anului, expoziția grupului de artiști care susțin, în mod voluntar, activitatea galeriei.

  Într-un an pandemic, care ne-a afectat pe toți – inclusiv publicul cât și operatorii culturali - artiștii au căutat soluții individuale de adaptare la situația actuală. În aceste condiții de incertitudine, artiștii ceramiștii au dorit să-și expună o parte din lucrările realizate de ei în expoziția Galateea grup. Unele lucrări au ca rezultat propria cercetare în acest context, altele au fost realizate într-un mod intuitiv cu ceva timp în urmă.

    Rezultatul acestui "laborator” individual concretizat prin expoziția Galateea grup este semnat de: Vlad BASARAB, Bianca BOEROIU, Cristina BOLBOREA, Adela BONAȚ, Gherghina COSTEA, Anca DRAGU, Lucia LOBONȚ, Romana MATEIAȘ, Nicolae MOLDOVAN, Aniela OVADIUC, Cristina POPESCU RUSSU și Iulian VÎRTOPENU.

Expoziția din acest an are doi artiști ceramiști invitați: 

Maria CIOATĂ și David Leonid OLTEANU.

Curator: Vasile Cercel

PR. Proiect: Anca Dragu

Responsabil proiect: Georgiana Cozma


Dintre artiștii Revistei...

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Camelia Mitoșeru






Articol publicat în Cărăbuș, 
Caiet program al Teatrului C. Tănase. Sfârșitul anului 1988.


Începuturile flotei comerciale românești

 


Din istoria navigației românești
















Articol publicat în Almanahul Mării (editat de Revista Tomis, Constanța), 1989.