joi, 4 iunie 2020

Unora le place pop-ul...




Puiu Năstase







Articol publicat în Cărăbuș Expres, supliment al caitului-program
al teatrului Constantin Tănse. Toamna anului 1989.

***Pe net găsiți câteva înregistrări cu acest interpret.
Eu vă ofer una în care o acompaniează pe fiica lui, Raluca

Familia, personaj principal al filmelor noastre




De pe ecranele cinematografelor de-odinioară

















Grupaj publicat în Revista Cinema, Nr. 1. Ianuarie 1988.



Pe simezele brașovene - Fluo Immersion




Arta plastică contemporană românească 


Andrei Popa


Muzeul de Artă Brașov


5 iunie - 9 august 2020





Vernisaj: vineri, 5 iunie a.c., ora 12:00

Curatori: 

dr. Alexandru Constantin Chituță (Muzeul Național Brukenthal)
Radu Tătaru (Muzeul de Artă Brașov)

Fluo Immersion. 
Culori halucinante, subiecte organice și prietenoase
 – un experiment psihedelic pentru contemporani.

    Semnat Andrei Popa, proiectul expozițional pe lângă un statement impresionant, orientat spre public, oferă o călătorie între exterior și interior, între noi și Univers. Mai exact o transă activă indusă cromatic în care rolul șamanului este jucat de pânze ample în culori vibrante și laviuri fluorescente sau fosforescente.


    Folosirea tehnicilor și materialelor dependente de lumină îl fac pe Andrei Popa unic în peisajul artistic autohton. Lucrările sale au trei canale de percepție: lumina diurnă care relevă întreg subiectul; lumina ultravioletă care, datorită culorilor fluorescente, ne permite să vedem caractere esențiale ale compozițiilor și, în ultimă fază, lipsa totală a luminii – culorile fosforescente care trasează linii simple sau scheletul compozițiilor văzute în lumină ambientală.
Toate aceste faze de schimbare a luminii dau dinamică expoziției ce propune publicului abordarea clasică, happening și performance pe aceeași simeză.
    Între artiștii emergenți, cu ample cunoștințe de istoria și teoria artei, Andrei aduce un suflu nou, bazat pe cunoașterea prin studiu și experiment. Tematica lucrărilor sale pleacă de la fascinația pentru pattern-uri și geometrii întâlnite la plante, fenomene naturale sau monumente de arhitectură. Andrei aderă la curentul Post Contemporan (PoCo) – o filosofie estetică deschisă spre viitor, ce combate de-constructivismul decadelor trecute. Prin direcțiile abordate, el caută să readucă spiritul umanizator în sfera creativității, dând uitării pe cel dominat de lamentare, distrugere și chestionare continuă a valențelor umane.
    Vă putem garanta faptul că Fluo Immersion este o expoziție pentru toate vârstele și exigențele!

Mijloace de transport tradiționale și unelte agricole




Muzeul Satului Bucovinean 


Suceava



    Dragi vizitatori, cei care ajungeți la Muzeul Satului Bucovinean, trebuie să știți că la gospodăria Câmpulung Moldovenesc, situată lângă Școala Securiceni, pe lângă interioarele casei, în anexe, aveți parte de o surpriză, plăcută!


    Mai exact în șura cu grajd și cămară puteți viziona o expoziție permanentă, în care sunt prezentate mijloace de transport şi unelte agricole tradiționale din arealul bucovinean.
    În interiorul şurii veți vedea o şaretă (trăsură) achiziţionată de la Dărmăneşti, o căruţă (cu ladă, cu încuietoare - în care se păstrau lucrurile mai de preţ atunci când gospodarii mergeau la târg), precum şi roţi de car, juguri, şei, tarniţe, scări de şa, piese din patrimoniul muzeului, bine întreţinute şi conservate.


    Tot aici sunt expuse atelaje pe tălpi precum: sanie, sănciu, sanie cu coş, iar dacă trageți un ochi în cămară o să vedeți multe alte unelte pentru munca câmpului; pluguri (din care unul cu cotiugă), o grapă şi o marcă pentru făcut rânduri.
    Vă invităm pe toți, și pe adulți – pentru o cură de aducere aminte, dar și pe cei tineri și foarte tineri – pentru că au ocazia să cunoască mijloacele de transport și ”gadgeturile” vremurilor trecute!
    Și mai ales pentru că suntem într-o perioadă a transportului ecologic, mai eco decât atât nu aveți unde vedea!

Premieră...columbofilă



România de-altădată








Articol publicat în Revista Flacăra, Nr. 16. 18 aprilie 1957.

Manifestare "de elită". Și de tradiție




Festivalul Muzicii de Cameră


Brașov




Așa cum a fost anul trecut. La a 42-a ediție.


Ediția a VI-a, 28 iunie - 6 iulie 1975.


Articol publicat în Revista Flacăra, Nr. 28. 19 iulie 1975.

Pe meleaguri botoșănene




Muzeul de Arheologie Săveni






Articol publicat în Revista Știință și Tehnică, Nr. 8. August 1964.

***Alte informații despre acest muzeu le puteți găsi aici: