luni, 2 martie 2020

Amintiri fără memorie




Lansare de carte 


Alexandru Ciorănescu


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București


5 martie 2020




    Editura Spandugino și Librăria Humanitas de la Cișmigiu vă invită joi, 5 martie, ora 19:00, la lansarea cărții Amintiri fără memorie de Alexandru Ciorănescu.
La eveniment vor participa Andrei Pleșu, Mircea Anghelescu și Lavinia Spandonide.
Moderator: Paul Marinescu.
    "Aceste amintiri nu sunt decât asta, aduceri-aminte; nu sunt nici memorii, nici un jurnal, nici cronica unei vieţi. Au fost scrise târziu, fără documentare, fără note anterioare, fără a mă servi de memoria celorlalţi. Judecând drept, un episod oarecare, aşa cum îl povestesc eu, nu e nici ce a fost, nici ce au crezut alţi martori despre el, ci numai ceea ce cred acuma despre ceea ce credeam atunci. Aceste pagini nu sunt un text literar, nici istoric. Nu sunt literatură, pentru că aceasta e un produs al imaginaţiei (şi totuşi, nu înţeleg memoria fără imaginaţie, şi viceversa). Nu sunt istorie, pentru că dovezile şi documentarea le fabric eu singur. Istoria ar fi în acest caz un produs al memoriei mele – şi n-am nicio încredere în memoria mea.” - Alexandru Ciorănescu
    "Memoriile profesorului Alexandru Ciorănescu sunt un veritabil monument literar, mărturie a unor vremuri făcute în mare parte din incertitudine și suferință, dar care aveau și o importantă componentă de umanitate, de neabătută strădanie spre împlinire morală și intelectuală și – caracteristic pentru toată viața profesorului Ciorănescu – de demnitate și umor.” - Mircea Anghelescu.
Vă așteptăm!

Dialoguri eminesciene




Daniela Nane, George Custură 


Muzeul Național al Literaturii Române, București


8 martie 2020



   Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la spectacolul de teatru poetic Dialoguri eminesciene în interpretarea actorilor Daniela Nane și George Custură duminică, 8 martie 2020, ora 17:00, în Mansarda sediului din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe). Rezervări: programe@mnlr.ro, responsabil Gabriela Toma.
   În anul în care se împlinesc 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, actorii Daniela Nane și George Custură propun publicului bucureștean un spectacol de teatru poetic, sub forma unor "Dialoguri”, atât de necesar pentru a evada din rutina cotidiană, nu o simplă rostire de poezie. Spectacolul a fost construit pe un gând ce are ca temă terapia prin poezie.
    Daniela Nane este actriță a Teatrului Bulandra din 1995 și are o carieră artistică solidă, cu roluri diverse și complexe, jucând în peste 50 de spectacole de teatru și filme de lung metraj și de televiziune, lucrând cu mulți regizori importanți si actori de renume: Andrei Șerban, Alexandru Darie, Horațiu Mălăele, Gerard Depardieu, Harvey Keitel, sir Ben Kingsley. S-a apropiat de poezie în adolescență, când asculta cu admirație versurile rostite de George Vraca sau Florian Pittiș și când a început, timid, să recite primele poeme. La un înalt nivel de performanță artistică, Pianul cu poeme îi dă șansa de a dărui oamenilor clipe de emoție și de regăsire, care să le reamintească de noblețea din suflete.
   George Custură a devenit cunoscut publicului datorită numeroaselor piese de teatru în care a jucat, reclamelor, rolurilor deţinute în sitcomuri precum  La bloc sau Vine Poliţia dar şi graţie rolului din telenovela Aniela. A debutat în 1980, pe scena Teatrului de Stat din Reşita, unde a fost repartizat să-şi facă stagiatura, după ce a absolvit Institutul de Teatru Târgu-Mureş, la clasa profesorului Constantin Codrescu. Din 1983, până în 1991, George Custură a jucat la Teatrul „Maria Filotti", din Brăila, iar din 1991 a venit la Braşov, unde continuă să joace şi astăzi pe scena Teatrului Sică Alexandrescu. Actorul a deţinut peste 40 de roluri principale în piese de teatru, a participat la turnee europene şi americane cu spectacorul Denaidele. A jucat şi în filme, respectiv în Hotel de lux, regia Dan Piţa, Cel mai iubit dintre pământeni, Ryna, Regii blestemaţi.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm!

Între real și ideal. Imagini ale neliniștii în pictura lui Phoebus




Virginia Barbu


Muzeul Colecțiilor de Artă, București


4 martie 2020




    Miercuri, 4 martie 2020, ora 18:00, vă aşteptăm la Muzeul Colecţiilor de Artă, la conferinţa Între real și ideal. Imagini ale neliniștii în pictura lui Phoebus care va fi susţinută în cadrul expoziţiei temporare Partea nevăzută a colecţiei Alexandru Phoebus de către Virginia Barbu, istoric de artă şi cercetător la Institutul de Istoria Artei G. Oprescu.
    Alexandru Phoebus (1899-1954) face parte din generația pictorilor români care debutează la sfârșitul anilor ʼ20, atingând deplina maturitate a creației în perioada tulbure de la jumătatea secolului XX. Artist discret, nonconformist, cu viață interioară bogată, Phoebus a creat o operă diversă în formulele ei de expresie, asimilabile curentului "noului realism” de circulație europeană. Pictura sa a fost apreciată de-a lungul timpului pentru claritatea viziunii plastice, construcția amplă a volumelor, sobrietatea și rafinamentul cromatic, abilitatea meșteșugului și încărcătura emoțională percutantă. Portretele, compozițiile și peisajele sale sunt marcate de un timbru personal în care își face simțită prezența tensiunea particulară între reflectarea critică a realității, din perspectiva artistului observator și martor al societății timpului căruia îi aparține, și reflexia meditativă, însingurată, proprie structurii visătoare a artistului creator.

Pe simezele ieșene - Pacifica




Arta plastică contemporană românească, Expoziție de fotografie


Susanna Pătraș Păstrăguș, Valentina Paraschiv 


Galeria de Artă Nicolae Tonitza, Iași


3 - 10 martie 2020





Exponatul lunii la Vivariu..




Complexul Muzeal de Științele Naturii Ion Borcea 


Bacău


martie 2020





Exponatul lunii martie




Muzeul Județean Teleorman 


Alexandria


1 - 31 martie 2020




    Pentru perioada 1 – 31 martie 2020, Muzeul Județean Teleorman propune publicului vizitator un obiect ce face parte din patrimoniul instituției noastre, colecția artă. Este vorba de Tabloul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, realizat de pictorul Anton Ventzel (1858-1917) în anul 1908.
   Lucrarea este o reproducere după tabloul oficial al pictorului Carol Pop de Szathmari, care fusese numit din 16 octombrie 1863 de domnitorul Cuza, pictor şi fotograf al Curţii.
   Tabloul realizat de Anton Ventzel are dimensiunile de 133,5 cm lungime și 85 cm lățime. Este semnat de pictor în partea stângă-jos, cu cerneală roșie. Față de lucrarea originală, există diferențe doar la nivelul detaliilor: masa este acoperită cu o pânză albă pe care sunt patru cărți (în tabloul original masa e acoperită cu o țesătură verde, pe care sunt două documente și două cărți, deasupra cărora se află chipiul cu egretă), jilțul lipsește, domnitorul ține în mână un document, pe jumătate răsucit, tip sul (în tabloul original mâna stângă este ținută pe garda sabiei), peste tunică Cuza are o mantie lungă prinsă cu un lanț frumos ornamentat (în tabloul original domnitorul poartă uniforma de general de dorobanți călări, mai multe ordine străine, conferite cu diferite ocazii:). Tabloul are o ramă aurie cu ornamente vegetale.
    Tabloul pictat de Anton (Tony) Ventzel a fost, probabil, comandat de oficialii orașului Alexandria pentru decorarea sălii de recepție a noii Primării, construcție care se finalizase în 1908. În monografia orașului din anul 1935 găsim scris următorul fapt: Primăria are o frumoasă sală de recepție în stil rococo, împodobită de o galerie de tablouri pictate de maeștrii alexăndreni Tudor și Ventzel. Tabloul a aparținut Primăriei, mai târziu Sfatului Popular Raion Alexandria care l-a inventariat cu nr. 864, pentru ca, în final, în condiții necunoscute, să intre în patrimoniul Muzeului Județean Teleorman.
    Anton (Tony) Ventzel a fost un pictor de origine austriacă care a pictat portrete, peisaje și flori. A avut expoziții în Craiova, la Ateneul Român în 1912 etc. A pictat peisaje rurale din localitatea Brezoi, în stilul lui Nicolae Grigorescu.
***Muzeul Județean Teleorman