vineri, 21 februarie 2020

Pe simezele medieșene - Noi!




Arta plastică contemporană românească 


Muzeul Municipiului Mediaș


21 februarie 2020





Un surîs în plină vară




De pe ecranele cinematografelor de-odinioară 


Cinemateca




Într-un moment al discuției prozatorul D. R. Popescu (stânga) și
regizorul Geo Saizescu (dreapta).








Sebastian Papaiani 4 probe de film.






Articol publicat în Revista Cinema, Nr. 6. Iunie 1963.









Consemnare publicată în Revista Flacăra, Nr. 5. 1 februarie 1964.








Florina Luican la primul ei film.
Consemnare publicată în Revista Cinema, Nr. 2. Februarie 1964.









Articol de Dinu Săraru.
Grupaj publicat în Revista Cinema, Nr. 6. Iunie 1964.

Reform and Renewal in Medieval East and Central Europe. Politics, Law and Society




Lansare de carte 


Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Cluj - Napoca


23 februarie 2020




    Academia Română – Centrul de Studii Transilvane și Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită duminică, 23 februarie 2020, ora 12:00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21, la lansarea volumului Reform and Renewal in Medieval East and Central Europe. Politics, Law and Society, coordonat de Suzana Miljan, Éva B. Halász și Alexandru Simon, apărut sub egida comună a Academiei Române, Academiei Croate de Științe și Arte și Universității din Londra.
    Volumul reunește 28 de lucrări de mare valoare științifică, realizate de istorici din șapte țări: Croația, Marea Britanie, Republica Moldova, România, Rusia, Serbia și Ungaria, care abordează subiecte de mare interes ale istoriei Europei central-orientale în secolele X-XVI.
    Lucrarea va fi prezentat[ de istorici de prestigiu ai spațiului central-european: Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române; Damir Karbić, directorul departamentului de științe istorice al Academiei Croate de Științe și Arte; Éva B. Halász, cercetătoare în cadrul Grupului pentru Studii Medievale din Ungaria; Suzana Miljan, cercetătoare la Institutul de Științe Istorice și Sociale din Zagreb.
     Volumul reprezintă o importantă realizare științifică, dovedind că dialogul rămâne principala modalitate de cooperare între specialiști, care oferă astfel un excelent exemplu de urmat pentru politicienii din spațiul central-est european.

Renaşterea unui imperiu: cultură şi guvernare în perioada dinastiei chineze Song




Lansare de carte


Camelia Pantazi Tudor 


Librarium TNB, București


28 februarie 2020




   "Cartea Renaşterea unui imperiu: cultură şi guvernare în perioada dinastiei chineze Song se prezintă ca un studiu destinat atât cititorilor obişnuiţi, dornici să descopere lumea chineză în splendoarea epocilor sale de glorie, cât şi specialiştilor care vor găsi aici un studiu riguros, o sinteză a unor secole de istorie fără de care omenirea ar fi fost în mod neîndoielnic mult mai săracă. Redactarea într-o manieră limpede, cursivă, bogăţia de informaţii atent selectate, obiectivitatea în prezentarea evenimentelor reprezintă calităţi ce recomandă cartea de faţă drept o lectură incitantă şi extrem de utilă pentru toţi cei pasionaţi de civilizaţia multimilenară a Chinei.”
                                                          prof. dr. Luminița Bălan

Pe simezele Capitalei - Treptele de foc




Arta plastică contemporană românească 


Nicolae Guțu


Cercul Militar Național, București


17 februarie - 5 martie 2020