sâmbătă, 29 februarie 2020

Seară de muzică și poezie Marin Sorescu




Muzeul Național al Literaturii Române


București, muzee


29 februarie 2020




    Muzeul Național al Literaturii Române vă așteaptă sâmbătă, 29 februarie 2020, de la ora 17:00, în Sala Perpessicius a sediului din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, la o Seară de muzică și poezie Marin Sorescu. Invitați: Dorel Vișan și Ionuț Bogdan Ștefănescu. 
    Marin Sorescu a fost poet, dramaturg, prozator, eseist și traducător. "Sorescu este un intelectual serios, care meditează la ceea ce scrie și scrie învăluind tragicul, sublimul, grotescul în plasa fină a ironiei. Poezia lui este, în fond, o meditație tristă, însă meditația îmbracă o haină de fantezie înșelător surprinzătoare”, scria despre Marin Sorescu academicianul Eugen Simion.
   Marin Sorescu aparține unei generații de poeți care și-a propus să redescopere lirismul, să reinventeze poezia, manifestându-se împotriva purismului, a retoricii clasice, a formalismului.
   A publicat primul său volum, Singur printre poeţi, în 1964 şi de atunci a impus un stil degajat, uşor ironic, fantezist, cu un profund simţ critic. Plecarea sa spre stele a fost înregistrată la 8 decembrie 1996, la Bucureşti.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm cu drag!

Bounty Mărțișor




Casa Universitarilor


București


29 aprilie - 1 martie 2020




    Indiferent de vreme, anul acesta primăvara ne găsește la Bounty Mărțișor, chiar în weekend-ul dintre anotimpuri.
Iar dacă primăvara nu vine de bună voie, o convingem noi !
    Cele peste 70 de branduri și creatori români legendari care vor fi prezenți la Casa Universitarilor și-au propus să v-aducă soarele-n piept reimaginând mărtișorul oriunde între tradițional, urban, fresh și surprinzător. Gama de produse va fi însă mult mai largă așa că pregătește-te să fii inspirat de tot ce-i bun, frumos și în serie limitată.

Ce găsești la Bounty Mărțișor ?

ți-am spus despre mărțișoare ? Mai spunem o dată ! Mărțișoare super-creative pentru ea, pentru el, pentru mame, colege, mătuși, prietene, iubite și oricui vrei tu să-i anunți primăvara, toate lucrate de crafteri iscusiți și pasionați;
haine de iubit în noul sezon, care propun un design și materiale alternative, croite de la zero, upcycled sau personalizate cu aplicații și picturi;
bijuterii și accesorii de autor, care au întotdeauna ceva interesant de spus;
produse de îngrijire și bunățăți fără nicio vină în cele mai neașteptate combinații, direct din natură;
bucurii pentru cei mici sau pentru copilul din tine, de la hăinuțe la jucării și multe alte născociri de poveste care au luat naștere în ateliere românești;
obiecte de design pentru un acasă mai românesc și mai de atmosferă;

    Cei care expun la Bounty Fair sunt români pasionați care au ales să-și facă din artă, design și handmade un stil de viață, mici ateliere care trec de preselecție și care au nevoie de susținerea ta pentru a continua. La fiecare ediție suntem în căutare de noi talente așa că dacă te încadrezi sau cunoști pe cineva pe care crezi că ar trebui să-l cunoaștem cu toții, scrie-ne !
 nu doar shopping: zonă de relaxare, zona gourmet și o zonă de arts&crafts unde copiii au ocazia să cunoască oameni creativi și să le încerce tehnicile
    Ți-am povestit cât de uimitoare e Casa Universitarilor ? Nu, pentru că asta trebuie să vezi cu ochii tăi :)


Bounty Mărțișor

29 februarie - 1 martie
Casa Universitarilor (str. Dionisie Lupu nr. 46)
orele 10:00-19:00
intrare – 10 lei/gratuit pentru copii (2 lei merg către o cauză
caritabila, NU include participarea la ateliere)
Fiecare bilet participă automat la tombola cu premii creative pe loc,
din partea brandurilor participante.
Odată cu participarea la acest eveniment îți exprimi acordul de a apărea în materialele foto-video de ansamblu care vor contribui la promovarea acestuia.
Ne vedem acolo !

Ce-am avut...și-o mai circula și azi?




România de-altădată, 


Din istoria industriei românești,






Consemnare publicată în Revista Flacăra, Nr. 35. 29 august 1970.


Exponatul lunii martie : Calculatorul românesc FELIX-PC




Muzeul Universității Politehnica București


martie, 2020




    FELIX-PC a fost proiectat ca prototip compatibil cu IBM PC de către Institutul Politehnic București – Catedra Calculatoare, între anii 1983-1984, fiind apoi preluat de către Întreprinderea de Calculatoare Electronice Felix S.A., pentru tehnologizare și introducere în fabricația de serie, între anii 1985-1990.
    FELIX-PC a reprezentat un nou tip de microcalculator personal-profesional, românesc, bazat pe microprocesoare din generația a-III-a, cu un grad ridicat de integrare tehnologică, structură compactă și un sistem de programe, care a acoperit o gamă largă de aplicații.
    Sistemul FELIX-PC are o magistrală de date configurabilă pe 16 biți sau 8 biți, în funcție de microprocesorul utilizat: 8086/8088.
    FELIX-PC utiliza monitoare RGBI, având sincronizări VSYNC, HSYNC separate, monitoare color cu intrare video-compus sau televizoare color în sistemele NTSC (3,54 MHz) sau PAL.

Pe simezele buzoiene - Retrospectivă, la ceas aniversar




Arta plastică contemporană românească 


Valeriu Șușnea


Galeriile de Artă Ion Andreescu, Buzău 


6 martie - 10 aprilie 2020






Asociația Cineaștilor din România. Populară sau Socialistă...




Din istoria cinematografiei românești 


ACIN




Victor Iliu.



Consemnare publicată în Revista Cinema, Nr. 2. Februarie 1963.




Articol publicat în Revista Cinema, Nr. 1. Ianuarie 1964.

Târg Produs de Cluj




Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, 


București, 


5 - 8 martie 2020





Pe simezele ialomițene - Poema satului românesc




Arta plastică contemporană românească 


Centrul Cultural Ionel Perlea, Slobozia


6 - 27 martie 2020





vineri, 28 februarie 2020

Din lumea desenului animat




De pe ecranele cinematografelor de-odinioară 


Constantin Mustețea (1927 - 1996)


Cinemateca




Constantin Mustețea.






Obsevație: în cele din urmă, filmul a rulat sub titlul Șase fabule cu un struț (n.a.)


Articol publicat în Revista Cinema, Nr. 6. Iunie 1963.

Florile, culorile




Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, 


Ploiești


ediția a III-a, 2 martie 2020




    Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploiești, str. Toma Caragiu, nr. 10 vă invită luni, 2 martie 2020, ora 11:00, la vernisajul expoziției lunii martie Florile, culorile – ediția a III-a. Expoziţia este organizată în colaborare cu profesorii îndrumători și elevii talentați ai Colegiului de Artă Carmen Sylva din Ploiești.
    Aflată la cea de-a treia ediție, expoziția Florile, culorile, vă propune să exploraţi vizual lumea fascinantă a florilor prin intermediul unei colecţii de Mărci Poştale de la jumătatea secolului al XX-lea. Tinerii artiști ai colegiului mai sus menționat, prin intermediul creațiilor realizate în diferite tehnici ale artei plastice (acuarelă, linogravură, ceramică, tuş, creion), pun în valoare florile, atât de dragi tuturor și care, prin coloritul și mireasma lor, ne înfrumusețează viața. Acest proiect expoziţional vă provoacă să redescoperiţi frumuseţea universală a florilor.
    Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova dedică acest proiect expozițional tuturor femeilor ca un prilej de bucurie ce marchează venirea primăverii, anotimp al renașterii naturii și implicit, al florilor.
Vă așteptăm cu drag!
Monica Cîrstea, muzeograf

Emanciparea femeii




Muzeul Brăilei Carol I


2 martie 2020




    Muzeul Brăilei Carol I în colaborare cu Școala Gimnazială Vasile Alecsandri Brăila organizează luni, 2 martie 2020, începând cu ora 800, o manifestare dedicată Zilei Internaționale a Femeii, cu tema Emanciparea femeii.
Coordonatori:
- Viorica Preda, muzeograf, secția Istorie, Muzeul Brăilei Carol I;
- Violeta Bădără, profesor, Școala Gimnazială Vasile Alecsandri Brăila.
Participă elevi și cadre didactice.

Pe simezele Capitalei - Florescență




Arta plastică contemporană românească 


Corneliu Drăgan - Târgoviște 


Galeriile Sabion, București


28 februarie - 10 martie 2020




    În perioada 28 februarie - 10 martie 2020, în cadrul Galeriilor Sabion, va avea loc expoziţia personală a artistului Corneliu Drăgan - Târgoviște, intitulată  Florescență.
    "Apariția primăverii, prilej de mare bucurie pe care o sărbătorim în fiecare an în preajma zilei de 1 martie, ne aduce și de această  dată soare și speranță în suflete, iubire față de tot ceea ce ne înconjoară, atât față de oamenii care ne stau alături în familie sau  în societate, cât și față de natură, de flori, de cer, de tot ceea ce ne înmiresmează și ne împrospătează existența odată cu ivirea  acestui anotimp atât de mult așteptat." - Ana Maria Măciucă.
     Expoziția reunește peste 30 de lucrări ale maestrului acuarelist de renume mondial, Corneliu Drăgan - Târgoviște, lucrări ce reprezintă o varietate de flori, o explozie de culoare și bucurie.

Târgul Mărțișorului




Muzeul Național al Țăranului Român 


București 


26 februarie - 1 martie 2020




    Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă în perioada 26 februarie – 1 martie 2020, între orele 10:00 și 18:00, la Târgul Mărțișorului. Evenimentul urmărește tradiția ultimelor târguri organizate de Muzeul Țăranului, oferind în continuare publicului posibilitatea de a se întâlni cu o ofertă bogată prin unicitatea și diversitatea mărțișoarelor.
    În peisajul târgurilor bucureștene, Târgul Mărțișorului de la MNȚR pune valoare pe obiectul handmade și pe inovație, încurajând creativitatea în sfera artistică și meșteșugul capabil să fie reînnoit cu noi particularități care să comunice prin expresivitate, imaginație, simț al umorului semnificațiile mai vechi sau mai noi ale mărțișorului. Participanții invitați — studenți, artiști, meșteșugari — folosesc ca sursă de inspirație lumea și mitologia țărănească ori imaginează noi forme ale creativității urbane: de la obiectul manufacturat și reciclat, care folosește materiile naturale devenite clasice, la amprenta unui design contemporan, banda desenată sau personaje și semne din mitologia urbană, imaginate pe o multitudine de materii neconvenționale.
   Târgul își propune să aducă în atenția publicului cumpărător și alte categorii variate de mărțișoare, care trimit la o serie de revizitări ale trecutului recent: mărțișorul de oraș, mărțișorul rustic, mărțișorul croșetat sau tip goblen, mărțișorul tradițiilor reinventate sau miniaturile din sticlă ale anilor optzeci, ca un contrapunct la creațiile ultimilor ani, în care principala expresie este cea a obiectului handmade.
    La fel ca în anii trecuți, printre participanții la târgul de anul acesta se numără și școli, fundații, asociații, organizații care desfășoară acțiuni cu caracter umanitar și sprijin pentru categorii defavorizate.
    Devenită accesoriu tradițional al Târgului Mărțișorului, oferta gastronomică, rămânând un susținător al micilor producători care vor fi alături cu produse ce sunt mai aproape de conceptul de bucătărie naturală, chiar dacă zona reprezentată este rurală sau urbană: turtă dulce din Harghita și Argeș, prăjiturele de casă și alte produse de patiserie din Alexandria, Baia Mare și Buzău, miere și dulcețuri din Ilfov, ceaiuri și plante de leac din Dâmbovița, dar și mere sau fructe uscate.
     Vă așteptăm ca în fiecare an să mărțișorim împreună cu fir alb și roșu timp de 5 zile!
Prețul biletului de intrare la târg: adulți - 8 lei; pensionari - 4 lei; elevi și studenți, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau ușor - 2 lei

joi, 27 februarie 2020

Pe simezele ploieștene - Mister Cromatic




Arta plastică contemporană românească


Teatrul Toma Caragiu, Ploiești


3 - 29 martie 2020





Tezaurul de la Răducăneni




Muzeul de Istorie a Moldovei 


Iași


28 februarie - 28 mai 2020




   Complexul Muzeal Național Moldova Iași anunță inaugurarea unei serii de micro-expoziții organizate sub titulatura Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei, la Palatul Culturii din Iași. Acestea vor aduce în atenția publicului obiecte de mare valoare, unele celebre, altele mai puțin cunoscute, sau chiar neexpuse vreodată în ultimii 30 de ani, ce provin din colecțiile tuturor muzeelor aflate în componența Muzeului de Istorie a Moldovei, inclusiv de la Muzeul Unirii, Muzeul Memorial Mihail Kogălniceanu din Iași și Muzeul Memorial Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa.
   Prima expoziție din această serie prezintă tezaurul de obiecte de podoabă și monede de la Răducăneni, datat la finalul mileniului I și care constituie una dintre cele mai importante descoperiri arheologice realizate în zona de la răsărit de Carpați în a doua jumătate a secolului al XX-lea.
   Compus în prezent din 59 de piese, tezaurul  a fost descoperit în 1969 și a urmat un traseu sinuos până când a intrat, în 1978, în colecțiile muzeului. Majoritatea pieselor sunt realizate din argint și constituie obiecte de podoabă și accesorii vestimentare (cercei, pandantive, mărgele, brățări și aplice). Alături de ele s-au păstrat patru mici lingouri și șapte monede arabe (dirhemi), emise în secolul VIII d. Hr., toate din același material.
   Expoziția va fi deschisă în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei de la Palatul Culturii, în perioada 28 februarie - 28 mai 2020, fiind accesibilă între orele 10:00 - 17:00 (de marți până duminică; accesul ultimului vizitator la 16:30).

Începuturile filmului românesc




De pe ecranele cinematografelor de-odinioară


Cinemateca




Sala Dacia, renumitul loc de întruniri politice ale Bucureștiului de la începutul
acestui veac, a cunoscut și asemenea manifestări: oamenii muncii, adunați de 1 Mai, 
își afirmă hotărîrea de a lupta pentru ideile socialismului (imagine din filmul
documentar Întîlnire la Sala Dacia.





În jurul căpițelor de in, "bătaia" firelor ca muncă rezervată femeilor și copiilor,
filmul Cultura inului rîmîne un documentar valoros prin surprinderea cîtorva
aspecte care dezvăluie condițiile grele de muncă ale țărănimii de atunci.




Articol publicat în Revista Cinema, Nr. 6. Iunie 1963.


Pe simezele constănțene




Arta plastică contemporană românească 


Dorin Barbu, Florin Stoiciu


Art Gallery, Constanța


28 februarie 2020





Istoria fotbalului arădean. Tradiție și performanță




Muzeul Memorial Ioan Slavici și Emil Montia 


Șiria


28 februarie 2020




   Vineri, 28 februarie, ora 15:00, la Muzeul Memorial Ioan Slavici și Emil Montia Șiria va avea loc vernisajul expoziției Istoria fotbalului arădean. Tradiție și performanță.
Organizator:
Complexul Muzeal Arad
Ionel Costin și Laura Ionela Moţ, muzeografi



Victor Brauner - Sărbătoarea Mamelor




Mihaela Petrov


Muzeul Național al Literaturii Române, București


7 martie 2020




    Muzeul Național al Literaturii Române vă invită sâmbătă, 7 martie 2020, de la ora 17:00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, la conferința susținută de dr. Mihaela Petrov care va prezenta un segment din opera lui Victor Brauner văzut prin prisma relației cu poezia, folclorul, ezoterismul și "artele primare”.
    Creația pictorului oglindește o nouă și originală viziune despre lume. Mitologii și Sărbătoarea Mamelor este titlul ultimului ciclu de opere realizat de artist și expus pentru prima oară la Galeria Alexandre Iolas din Paris în ianuarie 1966. În același an, Victor Brauner este invitat să reprezinte Franța la Bienala din Veneția. Născut în 15 iunie 1903 la Piatra Neamț, se stinge din viață în ziua de 12 martie 1966 la Paris. Reprezentant de seamă al avangardei istorice românești, Victor Brauner este unul dintre creatorii de primă importanță ai mișcării suprarealiste și ai artei veacului XX.
    Mihaela Petrov este istoric de artă. Experiența acumulată în decursul anilor la Muzeul Ludwig din Aachen și colaborarea cu Samy Kinge, expert în opera lui Victor Brauner, au contribuit la specializarea în arta modernă și contemporană și opțiunea pentru cercetarea operei brauneriene. Mihaela Petrov a încheiat în 2011 studiile doctorale la Universitatea Națională de Arte din București cu teza Victor Brauner - cuvântul scris și opera plastică. Caiete și carnete (1934-1965), Donația Jacqueline Victor-Brauner, Arhiva Bibliotecii Kandinsky, Centrul  Georges Pompidou, Paris. Cărți publicate: Victor Brauner. Cuvântul scris și opera plastică / 1934-1965, Editura Humanitas, 2012; Victor Brauner, pictopoet. Mărturii și proiecte consemnate în scris / 1924-1948, Fundația „Gellu Naum”, 2013; Victor Brauner, vizionar al timpurilor moderne, Fundația „Gellu Naum”, 2013; Victor Brauner. Progression mythologique de Victor ∞, Fundația Gellu Naum, 2016.
    "Mihaela Petrov reface parcursul plastic și tematic al operei lui Brauner, ilustrând asocierea imens diversificată și inspirat exploatată a cuvântului scris cu imaginea vizuală, punând accentul pe «pictopoezie». Autoarea configurează o «oglindă tematică» a operei lui Victor Brauner: tema hazardului, a realităților disparate, dar integrate unei misterioase și semnificate unități, tema «introviziunii», a «dublului», a «picturii dialectice», a celei de-a patra dimensiuni, a celei de-a «cincea esențe», tema «realizării simbolice», a regresiunii în sânul matern, a ființelor fantastice și a sensului lor magic, a «Totului în Tot», a descompunerii-recompunere, a «unui cod universal de semne»... Investigația presupune numeroase referiri la psihologie, alchimie, Cabală, folclor, Tarot, mitologie, antropologie culturală, literatură și filozofie”, nota Andrei Pleșu.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.              
Vă așteptăm cu drag!

Salonului Național de Plastică Mică




Arta plastică contemporană românească 


Galeria de Artă Brăila


ediția a XXI-a, 29 februarie - 8 aprilie 2020




    Dragi Colegi și Prieteni, vă invitam să participați sâmbătă, 29 februarie 2020, ora 12:30, în Galeria de Artă Brăila la vernisajul celei de a XXI-a ediții a Salonului Național de Plastică Mică - Brăila.
    Așa cum a fost conceput în urmă cu 21 de ani Salonul, netransformat în concurs, rămâne oglindă deschisă a artei plastice contemporane. Prezența pe simeze a multora dintre artiștii plastici consacrați s-a dovedit a fi definitorie pentru cei ce aspiră la consacrare.
Ne vom bucura să ne fiți oaspeți speciali.
Coordonator proiect,
Scenograf Gheorghe Mosorescu
Președinte Fil. Brăila a U.A.P.R
Afiș: Mosorescu Bogdan

miercuri, 26 februarie 2020

Târgul de Mărțișor




Muzeul Național de Geologie


București


27 februarie - 8 martie 2020