marți, 6 august 2019

Starea țăranului ilustrată în cărțile poștale. România 1894-1943




Lansare de carte 


Nicolae Stan 


Muzeul de Istorie Teodor Cincu, Tecuci 


10 august 2019




    Muzeul de Istorie Teodor Cincu, în parteneriat cu Casa de Cultură, oferă tecucenilor  o Seară culturală autentică sâmbătă, 10 august 2019, începând cu ora 18:30, eveniment ce va cuprinde lansare de carte, muzică de divertisment cu soliștii Casei de Cultură Tecuci, iar la final proiecția unui film documentar.
    Vom începe cu lansarea cărții Starea țăranului ilustrată în cărțile poștale. România 1894-1943, autor Nicolae Stan, filatelist și cartofilist lieștean, care a dobândit în lunga sa activitate numeroase premii naționale și internaționale.
    Cunoscut ca un pasionat privind reprezentarea țăranului român în cărțile poștale, el deține o colecție diversă, bogată și frumoasă, publicănd o lucrare deosebit de valorasă pe acastă temă.
Alături de specialiștii invitați: Șerban Drăgușanu – filatelist, actor, Conf. univ. dr. Aurel Stan, prof. Mihaela Bulai, dr. Iulian Bot și prof. Ionel Necula, vom cunoaște munca și pasiunile filatelistului Nicolae Stan, apropriindu-ne astfel de un domeniu fascinant al frumosului și cunoașterii.
    Seara de august va continua cu evoluția tinerilor artiști ai Casei de Cultură: Daria Șerban, Raluca Alexe, Georgiana Panaitiu, Ana și Lucian Andrei.
    La lăsarea serii va fi proiectat un film-documentar care prezintă anii de suferință și eroism ai ostașilor români ce au luptat în Războiul de Întregire Națională 1916-1919, un sacrifiu ce a dus la împlinirea visului milenar al românilor: Unirea.
Vă așteptăm!

La aniversară




Liliana Tomescu 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


12 august 2019





    Muzeul Național al Literaturii Române vă invită luni, 12 august 2019, de la ora 18:00, la un eveniment special, aniversarea celor 90 de ani pe care actrița Liliana Tomescu îi va împlini chiar în acea zi.
    În Sala Perpessicius din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 o vor omagia pe îndrăgita artistă, stabilită de ani buni în Suedia, Sanda Manu, Anda Caropol, Ada D’Albon, Doina Papp, Rodica Mandache, Constantin Paraschivescu. Moderator: Marina Spalas.
    Între 1950 și 1980 a fost actriță a Teatrului Nottara din București. Timp de peste 30 de ani, Liliana Tomescu a reușit record peste record, pe alocuri imposibil de egalat.  Pygmalion a avut circa 500  de reprezentații, Ciocârlia, 400, Luna dezmoșteniților, puțin peste 600 iar Adio, Charlie! s-a jucat de 870 de ori. În 1964 i s-a acordat titlul Artistă Emerită, un alt record, deoarece avea numai 35 de ani atunci și era cea mai tânără actriță care l-a primit vreodată la acea vârsta. În 1980 s-a refugiat în Suedia unde, la scurt timp, i s-a acordat cetățenia suedeză.
    A făcut filme cu Ion Popescu Gopo, printre care S-a furat o bombă, De-aș fi Harap Alb, Pași spre lună. Avea parte, cumva numai de comedii. "Spre norocul meu, apucasem să iau și lecții de dans, lecții în particular. Am avut un profesor extraordinar, pe Trixy Checais. Era un geniu, un mare dansator, de la care am învățat de toate, de la clasic până la modern. În paralel, am luat și lecții de muzică, de pictură... Am avut dintotdeauna convingerea că un actor trebuie să știe cât mai multe lucruri, pentru a intra cât mai bine în pielea cât mai multor personaje”, afirma Liliana Tomescu într-un interviu.
    A iubit teatrul cu pasiune, iar când era pe scenă și juca ce-i plăcea, uita cu desăvârșire de lumea de-afară. "Nu-ți mai pasă nici de cenzură, nici că s-au oprit gazele și că pe scenă e viscol, iar în sală și acasă, caloriferele sunt înghețate. M-am simțit bine cu toți partenerii mei. Aveam o senzație de comunicare cu ei și cu sala, cu publicul, nemaipomenită”, recunoștea actrița.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm cu drag!

...pe front




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară







Articol publicat în Ziarul Timpul de vineri, 5 februarie 1943.


Pe simezele Capitalei - Semne




Arta plastică contemporană românească 


Maria Constantinescu 


Galeriile Sabion, București 


8 - 30 august 2019




    Expoziția Semne a artistei Maria Constantinescu, în care, lucrări de mari dimensiuni pictate pe sticlă, alcătuiesc un univers spiritual, cu îngeri, compoziții zodiacale și fuioare ale timpului, poate fi vizitată în Galeriile Sabion, începand cu 8 august până pe 30 august 2019.
***Sabion

"Ca un început, o promisiune..."




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Municipal (2)




Nicolae Soreanu.


Consemnare publicată în Istoria teatrului în România, vol. III (1919 - 1944).
Editura Academiei R.S.R., 1973.



Consemnări publicate în Ziarul Timpul de marți, 26 ianuarie 1943.


Consemnare publicată în Ziarul Timpul de vineri, 5 februarie 1943.


Anunț publicat în Ziarul Universul de duminică, 16 aprilie 1944.


Consemnare publicată în Revista Arta Liberă, Nr. 1. 10 decembrie 1944.



Exponatul lunii august




Muzeul Universității Politehnica 


București 


august 2019





      Cartea de impresii a Institutului Politehnic din București, cu semnăturile echipajului 
Apollo 12 (Charles Conrad Jr., comandant, Alan L. Bean, pilotul modulului lunar, Richard F. Gordon Jr., comandantul modulului de comandă). Membrii navei spațiale au fost primiți, la Consiliul de Stat, pe 2 martie 1970.


Săptămâna plutăritului




Pe Bistrița Aurie 


Comuna Ciocănești 


11 - 17 august 2019






De pe simezele de-odinioară




Arta plastică contemporană românească 


1936




Kimon Loghi. Foto: Wikipedia





Consemnări publicate îm Revista Colegiului Național S-tul Sava.
Nr. 1 - 2. Octombrie - Noembrie 1936.



La sfârșit de ianuarie...în '43




De pe ecranele cinematografelor de-odinioară 


Cinemateca




La Trianon (n.a.)












***Culese din Ziarul Timpul de marți, 26 ianuarie 1943.



Pe simezele Capitalei - Conexiune în Brahma




Arta plastică contemporană românească 


Liusic Vrapciu, Vladimir Păun-Vrapciu 


Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti, București 


26 august - 9 septembrie 2019







Centenarul Parohiei Elisabetin




Muzeul Național al Banatului 


Timișoara 


7 august 2019




    Miercuri, 7 august 2019, de la ora 18:00, ne dăm întâlnire în mansarda B2 a Bastionului Maria Theresia pentru vernisajul expoziției aniversare Centenarul Parohiei Elisabetin.
   Peste 200 de piese de patrimoniu cu o valoare inestimabilă vor putea fi admirate în perioada care urmează în cadrul MNaB. Obiecte de cult, icoane, crucifixuri, documente, fotografii, corespondență în original, partituri în manuscris și alte comori așteaptă să fie re(descoperite).       Vor prezenta: Corina Cranciova, muzeograf; Ioan Hațegan, istoric; Dan Ciobotaru, arheolog și preot István Barazsuly, paroh al Parohiei Romano-Catolice din Timișoara III, Elisabetin. Expoziția va putea fi vizitată de marți până duminică în intervalul orar 10:00 – 18:00.