marți, 19 martie 2019

36 de zile cu Lilith




Lansare de carte 


Florin Dochia 


Librăria Elstar, Câmpina 


22 martie 2019





Festivalul Artelor Nichita Stănescu




Centrul Dramatic Mythos 


Ploiești 


ediția a XIV-a, 21 - 31 martie 2019




Programul complet al manifestării îl aflați accesând link-ul de mai jos:

Să ne cunoaștem artiștii




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Ludovic Antal (1924 - 1970)




Desen de Silvan.





Editura Dacia, Cluj. 1973.



Pe simezele Capitalei




Arta plastică contemporană românească 


Konstanyn Ungureanu-Box 


Galeria Căminul Artei, București 


19 martie 2019






Festivalul European Latin Grec




Lectură publică din Iliada 


Biblioteca Județeană Ioan N. Roman, Constanța 


22 martie 2019






Dintre comorile constănțene




România de-altădată 


Constanța - Cazinoul







Maria Ventura în 1913.



Al. Davila în rolul principal din Cîntecul lebedei de George Duval și Xavier Roux,
piesă prezentată la inaugurarea Cazinoului din Constanța, august 1910. 




N. Leonard și Elena Leonard în Dragoste de țigan.










Articol publicat în Gong '88, Almanahul Revistei Teatrul. Decembrie 1987.


De la locomotiva cu abur la cea electrică




Colecții și Colecționari 


Leonard Alexandru Pop


Cartofilie Centrul Universitar Nord, Baia Mare 


ediția a II-a, aprilie 2019 




***link.

Să ne cunoaștem artiștii




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Eugenia Dragomirescu





În Nu sînt Turnul Eiffel de Ecaterina Oproiu, Teatrul de Stat din Piatra Neamț.



Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 4. Aprilie 1966.



Consemnare publicată în Revista Flacăra, Nr. 25. 18 iunie 1966.


Desen de Silvan.





Editura Dacia, Cluj. 1973.

Pe simezele ieșene - Ephedra




Arta plastică contemporană românească 


Beatrice Anghelache 


Galeria de Artă Th. Pallady, Iași 


21 - 29 martie 2019






Cutie cu fotografii în căutarea unui muzeu




Expoziție de fotografie 


Nicu-Dan Gelep 


Muzeul Olteniei, Craiova 


19 martie 2019




    Muzeul Olteniei din Craiova, Asociația Omnia Photo și Fotoclubul Mircea Faria vă invită marți, 19 Martie 2019, ora 18:00, în sala Ștefan Ciuceanu a Muzeului Olteniei Craiova din str. Madona Dudu nr. 14, la vernisajul expoziției de fotografie Nicu Dan Gelep - Cutie cu fotografii în căutarea unui muzeu.
    Expoziția va mai fi vernisată joi, 21 martie 2019, ora 18:00, la Farmacia Anacora, Craiova, str. A. I. Cuza nr. 9 și vineri, 22 martie 2019 ora 18:00, la Cabinetul Cultural- Galeria 1 mp de Arta (Foto 2B) Craiova str. Madona Dudu nr. 10.
    Evenimentul reprezintă continuarea un experiment început în 2011, an în care fotografiile lui Nicu Dan Gelep, deținător al distincției E.F.I.A.P, au fost expuse simultan în patru locuri din Craiova. Din 2011 până astăzi, în spațiul farmaciei Anacora, aflată la parterul blocului Lumea copiilor, clădire în care a locuit domnul N. D. Gelep, sunt expuse permanent 4 fotografii care au făcut istorie. O bună parte din timp, fotografiile și-au avut locul în vitrina farmaciei, cu vedere spre Teatrul Național Marin Sorescu. Astăzi fotografiile și-au găsit locul lor pe un perete interior, de unde pot fi admirate de vecini, de turiști și de trecători în căutarea stării de bine.
    Cutie cu fotografii in căutarea unui muzeu conține o serie de fotografii selectate de Dorian Delureanu și prezentate publicului în premieră, precum și lucrări clasice din colecția N. D. Gelep. Nu lipsesc din expoziție celebrele imagini solarizate ale Teatrului Național și ale Muzeului de Artă din Craiova. Majoritatea lucrărilor expuse fac parte din colecția donată de domnul N. D. Gelep Muzeului de Artă din Craiova, colecție aflată în prezent în custodia Fotoclubului Mircea Faria. Câteva fotografii expuse au fost recuperate de către Dorian Delureanu, fiind scoase de domnul Gelep în fața atelierului, pe hol, drept "rebuturi”. Imaginile color expuse sunt printuri după diapozitive ORWO, digitizate în cadrul unei operațiuni de voluntariat a asociației Omnia Photo.
    Dorian Delureanu, promotorul evenimentului, l-a cunoscut pe fotograful Nicu Dan Gelep în anii ’90 și își amintește: "A fost o șansă mare să pot lucra mai bine de 7 ani în același atelier în care domnul Gelep a developat role întregi de istorie a fotografiei. Era o perioadă boemă, domnul Gelep ieșise de multă vreme la pensie iar eu, tânăr inginer cu perspective de a ajunge la Uzina Mecanica Rovinari, am "aterizat” direct în atelierul fotografic al Teatrului Național, grație unei oferte de nerefuzat primită din partea domnului Emil Boroghina, directorul teatrului. Cu această expoziție intenționez să pun la încercare memoria celor care l-au cunoscut pe omul Gelep sau pe fotograful Gelep, pe colegul Gelep, pe vecinul Gelep. Îmi doresc ca cel puțin 100 de impresii, de la persoane diferite, sa poată fi adunate într-un album omagial Gelep100”.
     Evenimentul este organizat de Asociația Omnia Photo și Fotoclubul Mircea Faria și va fi găzduit în patru avanposturi ale fotografiei din Craiova: Muzeul Olteniei, str. Madona Dudu nr. 14, Farmacia Anacora, str. A. I. Cuza nr. 9, Cabinetul Cultural-Galeria 1mp de Artă, Str. Madona Dudu nr. 10, Cabinetul medical Delmedica, str. Kogalniceanu 19.
    Prin acest eveniment ne propunem să deschidem o fereastră de lumină între fotografia românească, comunitate și starea de bine, la o sută de ani de la nașterea lui Nicu Dan Gelep. Așa cum scria el, în 1968, unui prieten într-o scrisoare, îți spunem și ție, celui de astăzi: "Dragă prietene, Mă bucur mult că ai răspuns la apelul meu, mai ales pentru faptul că tu erai unul dintre cei a căror adresă n-o cunoșteam”.
    Asociațiile promotoare ale evenimentului militează pentru înființarea unui muzeu de fotografie in Craiova, expozițiile organizate propunându-si să deschidă un dialog pe aceasta temă intre deținătorii de arhive fotografice si administrația locală.