joi, 13 decembrie 2018

Jurnal de călătorie (1830-1930)




Muzeul Memorial Mihail Kogălniceanu 


Iași 


15 decembrie 2018 - 15 ianuarie 2019




   Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi vă invită să vizitați, la Muzeul Memorial Mihail Kogălniceanu, în perioada 15 decembrie 2018 – 15 ianuarie 2019, expoziția temporară 
Jurnal de călătorie (1830-1930).
   Organizată de Muzeul de Istorie a Moldovei – Muzeul Memorial Mihail Kogălniceanu şi Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii Ştefan Procopiu – Muzeul Poni - Cernătescu, din cadrul Complexului Muzeal Naţional Moldova Iaşi, în parteneriat cu Serviciul Județean Iași al Arhivelor Naționale, expoziţia valorifică bunuri culturale din patrimoniul celor două muzee memoriale.
    Specialiștii aduc în atenţia publicului obiecte uzuale, indispensabile unei călătorii de lungă durată. În bagajul călătorului de altădată se regăsesc: jurnalul de călătorie, veşminte, truse de toaletă, trusa de scris, aparatul de fotografiat, binoclul, biletele de drum, paşapoarte.
  Jurnalul de călătorie consemnează emoţii, povesteşte întâmplări insolite, relatează momente de neuitat.
   Vernisajul va avea loc sâmbătă, 15 decembrie, ora 13.00, la Muzeul Memorial Mihail Kogălniceanu din Iași (Strada Mihail Kogălniceanu nr. 11)

FOTOnarațiuni




Expoziție de fotografie 


Muzeul Civilizației Dacice și Romane, Deva 


14 decembrie 2018





    Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, vă invită să participați vineri, 14 decembrie 2018, începând cu ora 18:30, la vernisajul celei de-a doua ediție a salonului de iarnă al artiștilor fotografi hunedoreni, intitulat FOTO narațiuni.     
    Evenimentul va avea loc în spațiile special destinate artelor plastice și vizuale din Palatul Magna Curia și prezintă publicului 26 lucrări, de la tot atâția artiști fotografi, printuri de mari dimensiuni (100 x70 cm).
    Salonul este organizat de către Asociația Artiștilor Fotografi Hunedoreni (AAFH), în colaborare cu Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, fiind o acțiune derulată sub patronajul Asociației Artiștilor Fotografi din România (AAFR). Evenimentul reprezintă o sinteză a nivelului valoric al expozanților, un periplu estetic ce articulează într-un mod armonios cea mai rafinată materie – lumina. 
   Expun: Grigore Roibu, Adrian Stoica, Ovidiu Alexandru Popa, Raul Poenar, Marius Isfan, Andrei Rosetti, Mihai Panaitescu, Oana Andone, Ovidiu Rațiu, Adrian Trifu, Mihai Jeic, Nicolae Oprea, Cătălin Tibori, Claudiu Dungă, Daniel I. Iancu, Iulian Solda, Gabriel Hordea, Ioan Todor, Cornel Gușat, Vasile Sârb, Alexandru Cozma, Radu Munteanu, Traian Urieș, Edwina Kasler, Cristian Rus.
   "De-a lungul timpului fotografia a crescut ca artă de sine stătătoare. Fotografia este, pentru cei pasionați, felul lor de a vedea și opri timpul în loc cu scopul de a arăta celorlalți modul în care își imaginează realitatea. Arta depinde acum, într-o mare măsură, de tehnologie. Suntem obișnuiți zi de zi, prin intermediul rețelelor de socializare, să privim mii de imagini. Uneori, însă, unele cadre par să ne privească pe noi. Atunci știm că am descoperit o fotografie ce a surprins mai mult decât o secvență întâmplătoare a realității ce ne înconjoară”, spune 
Grigore Roibu, președinte AAFH și curator al expoziției.
    Expoziția FOTO narațiuni este o selecție a celor mai bune fotografii realizate în acest an de membri AAFH. Multitudinea de genuri abordate arată faptul că fiecare autor are propria sa modalitate de a se exprima prin imagine. "De la fotografia de stradă sau arhitectură, la arta conceptuală sau fotografia de portret, trecând prin spectaculoase scene de peisaj, toate aceste „practici” de sinceritate vizuală conțin ingredientul magic al pasiunii pentru imaginea fotografică, cu toate extensiile ei ca limbaj de comunicare contemporan”, completează 
Grigore Roibu.
    Salonul de iarnă este ultimul eveniment din acest an organizat de AAFH. Cu această ocazie cu care va fi înmânat titlul Fotograful anului, distincție pe care AAFH o oferă fotografului care a contribuit în mod excepțional în anul 2018 la promovarea artei fotografice hunedorene. 
   În cadrul evenimentului, Cvartetul Cuore, format din Iudith Mărăşescu – vioara I , Rodica Bucur – vioara II , Adrian Lazăr – violă, Camelia Iakab – violoncel, va oferi un moment muzical cuprinzând piese din creația compozitorilor A. Vivaldi, W. A. Mozart, F. Schubert, E. Grieg, S. Joplin.
Vă așteptăm!
Secția de Marketing și Relații cu Publicul

Expansiunea unui domeniu: telecomunicațiile în timp de război



Muzeul Științei și Tehnicii Ștefan Procopiu 


Iași 


15 decembrie 2018





   Muzeul Științei și Tehnicii Ștefan Procopiu din cadrul Complexului Național Muzeal Moldova Iași organizează sâmbătă, 15 decembrie 2018, începând cu ora 10:00, în Sala Ștefan Procopiu de la Palatul Culturii, expoziția interactivă și atelierele educaționale Expansiunea unui domeniu: telecomunicațiile în timp de război.
   Derulat în cadrul Programului Centenar al Primăriei Iași, cu sprijinul Radioclub YO8KAE, Clubul Sportiv Municipal Iași și Radioclub Iași (YO8KIS), proiectul interactiv evidențiază momente importante care au marcat evoluția telecomunicațiilor, cu accent pe tipurile de aparate specifice acestui domeniu.
     Prin intermediul atelierelor educaționale, vor fi efectuate demonstrații practice de lucru cu aparate vechi și noi, utilizate de radioamatori pentru transmisia la distanță.
   La eveniment sunt așteptați atât pasionații de telecomunicații, cât și publicul dornic de a intra în contact cu mijloacele de transmisie utilizate în comunicarea la distanță.

Manager,
Dr. Lăcrămioara Stratulat
Şef Birou Relaţii Publice,
Dr. Coralia Costaş

Salonul anual al artelor vizuale




Arta plastică contemporană românească 


Muzeul de Artă Timișoara 


13 decembrie 2018 - 29 ianuarie 2019







Datini și obiceiuri de iarnă. Măști de Anul Nou




Muzeul Etnografic al Moldovei 


Iași 


15 decembrie 2018 - 13 ianuarie 2019





    Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național Moldova Iași organizează, în perioada 15 decembrie 2018 - 13 ianuarie 2019, expoziția temporară Datini și obiceiuri de iarnă. Măști de Anul Nou.
    Selecția expozițională va aduce în fața publicului măști confecționate de meșteri populari renumiți din zona Moldovei (Neamț, Botoșani, Iași), dar și obiecte de recuzită din patrimoniul muzeului - o împletire de vechi și nou, în spiritul perioadei în care ne aflăm.
    Dintre toate practicile asociate intervalului de regenerare a timpului, etalarea măștilor de Anul Nou continuă să reprezinte momentul cel mai așteptat în comunitățile din Moldova. Confecționate din materiale diverse și invocând personaje zoomorfe sau antropomorfe, cu alai specific sau parte a unui „alai de alaiuri”, măștile de Anul Nou se întâlnesc în zona Moldovei într-o mare varietate tipologică. Rolul important al acestora reiese și din forța cu care meșteșugul confecționării măștilor reușește să se mențină actual.
   Vernisajul va avea loc sâmbătă, 15 decembrie 2018, ora 11:00, la Palatul Culturii, în spațiul expozițional al Muzeului Etnografic al Moldovei, și îi va avea invitați pe elevii Școlii Gimnaziale D. Sturdza din Popești - structura Hărpășești (județul Iași), care vor prezenta obiceiuri de iarnă specifice zonei din care provin.

Aici Radio Moldova




Muzeul Mihai Codreanu 


Iași 


16 decembrie 2018




   Duminică, 16 decembrie 2018, cu începere de la ora 12:00, vă invităm la Muzeul Mihai Codreanu – Vila Sonet, la vernisajul instalației Aici Radio Moldova.
   Proiectul pune în evidență rolul radioului în evoluția societății și marchează aniversarea a 
77 de ani de la inaugurarea postului Radio Moldova, care poartă numele de Radio Iaşi din anul 1956.
    Expoziția, concepută ca o instalație, prezintă publicului aparate de radio şi obiecte de patrimoniu din Colecţia Mihai Codreanu și, în premieră, colecţii ale revistelor Radio Adevărul, Radio România, Radio Universul, programele posturilor Radio România și Radio Moldova din perioada 1936-1945, echipamente militare de recepţie, folosite pe front în cel de al Doilea Război Mondial, pentru ascultarea emisiunii Poşta militară radio de la Radio Moldova, componente electronice originale din perioada interbelică folosite în echipamente de recepţie şi emisie radio, fotografii din epocă, din colecţie privată.

Pe simezele constănțene




Arta plastică contemporană românească 


Ileana Micodim 


Muzeul de Artă Constanța 


15 decembrie 2018





Campionatul poveștilor




Ioana Nicolaie, Sidonia Călin 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


15 decembrie 2018




   Librăria Humanitas de la Cișmigiu și Editura Cartier vă invită sâmbătă, 15 decembrie, de la ora 11:30, la Campionatul poveștilor cu scriitoarea Ioana Nicolaie și ilustratoarea Sidonia Călin, pe baza cărții Călătoria lui Medilo, recent apărută în colecția Cartier Codobelc.
   Oare cum se joacă Medilo, un băiat cârlig de rufe? Ce prieteni are? Cum crește el într-un loc în care nu i se poate întâmpla nimic rău? De ce pleacă-n cea mai mare aventură? E destul să-l însoțiți în călătorie, ca să descoperiți toate răspunsurile. Pregătiți-vă de tot felul de surprize, precum ajutorul dat de-o doamnă păpădie. Veți înțelege pe parcurs cum dragostea fiecărei mame mută lumea din loc.
Vârsta recomandată: +4 ani  
   Participarea la eveniment este gratuită și se face pe baza unei rezervări prealabile pe Eventbook. Rezervările se fac numai pentru copii, nu și pentru adulții însoțitori.