luni, 10 decembrie 2018

Nemuritorii de rând




Lansare de carte 


Ana Barton 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


13 decembrie 2018




   Librăria Humanitas de la Cișmigiu vă invită joi, 13 decembrie, de la ora 19:00, la lansarea romanului Nemuritorii de rând de Ana Barton, recent apărut la Editura Herg Benet.
   Invitați, alături de autoare: Anca Ciuciulin, Dez, Marius Constantinescu
Moderator: Alex Voicescu
Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.

Bucureștii. Lumea




Lansare de carte 


Augustin Ioan 


Uniunea Arhitecților din România, București 


15 decembrie 2018




   Aşa a fost să fie, am umblat mult, mai ales după 1989; fie cu bursele de cercetare şi de studiu, fie invitat să vorbesc la felurime de şcoli de arhitectură, dar nu numai (acum predau, de pildă, şi la un colegiu teologic american, iar în SUA am vorbit adeseori la departamente de studii slave, unde greşit este adăugată, dacă este, cultura română, în vreme ce, la Oxford, am fost un an arondat facultăţii de istorie).
   Deocamdată, nu am fost mai la est de Ierusalim şi de Ankara. Mai la vest de Seattle, San Francisco şi Los Angeles nu am ajuns, nici mai la sud de Joal, în Senegal, iar la nord (dar, la drept vorbind, şi est) – stă ca reper Moscova. În unele locuri am stat, adunat zi la zi, ani (Cincinnati, OH), sau măcar luni bune (Budapesta). Calculasem, la un moment dat, că, mai mult de trei luni, am stat în aproape douăzeci de apartamente sau case, iar hotelurile nu le-am mai numărat. Nu e de mirare că mă visez adeseori, coşmaresc, că nu am cameră la cămin (am fost căminist şase lungi ani de viaţă), sau că nu am unde pune capul peste noapte. Şi ţara mi-am vizitat-o îndelung, poate nu atât de temeinic pe cât mi-aş fi dorit, dar, în orice caz, oraşele cu facultăţi de arhitectură le ştiu bine, iar Braşovul şi Sinaia îmi sunt ca acasă.

Instrucțiuni...doar pentru cunoscători




Colecții și Colecționari 


Înscrisuri de toate felurile






***Din arhiva Lt. Col. Rădescu Nicolae
- Comandantul U. M. 01380, Arad - 


Pe simezele biastrițene - Momente




Arta plastică contemporană românească 


Galeria Arelier Art C14, Bistrița 


4 - 31 decembrie 2018





Lecturi în premieră




Nora Iuga, Albert Denn 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


11 decembrie 2018




    Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la o seară de lecturi în premieră cu Nora Iuga și Albert Denn marți, 11 decembrie 2018, de la ora 17:00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe), în Sala Perpessicius.
   Nora Iuga va citi din proaspătul ei volum apărut la Casa de Pariuri Literare Alături cu drumul iar Albert Denn din volumul său, apărut la aceeași editură, Îmi pipăi cu frică tălpile.
   Întâlnirea cu Nora Iuga este de fiecare dată privită de public ca fiind unică. Are o amprentă aparte, un stil inconfundabil și păreri argumentate. "Iubirea e cel mai dumnezeiesc și mai demonic sentiment fiindcă ea naște lumea. Și mai știu eu un secret. Ce nu e dat să împlinim aici sunt sigură că împlinim în alte galaxii mereu travestiți, mereu necunoscuți, dar mereu nimerind la elementul acela unic care are valențele noastre”, mărturisea într-un interviu scriitoarea Nora Iuga. "Nu știu să fac pe modesta. Știu că mulți mă iubesc, știu că seduc publicul, de îndată ce urc pe o scenă și spun primele fraze, oriunde mă aflu, pentru că și stângăciile și ridicolul sunt cuceritoare, când știi să le vinzi, ca orice improvizație inspirată”. Deschisă, inspirată și atentă la talentul tinerilor mereu, Nora Iuga l-a descoperit pe Albert Denn de ceva vreme și îl susține așa cum crede că se cuvine.
   Nora Iuga, poetă, prozatoare și traducătoare, s-a născut la 4 ianuarie 1931 la București. Numele adevărat al scriitoarei este Eleonora Almosnino. În 1953 absolvea Facultatea de Filologie a Universității din București. A lucrat ca profesoară de limba germană, bibliografă la Biblioteca Centrală de Stat și ca redactor la Editura Enciclopedică. În perioada 1977-1986 a fost ziaristă la publicațiile de limbă germană Neuer Weg si Volk und Kultur. Printre cele mai cunoscute volume de poezii ale scriitoarei se numără: Captivitatea cercului (1970), Inima ca un pumn de boxeur (1982), Dactilografa de noapte (1996), Capricii periculoase (1998), Autobuzul cu cocoșați (2001), Fetița cu o mie de riduri (2005). Scrie și proză, traduce din limbile germană și suedeză. Deținătoare a numeroase premii și distincții, Nora Iuga a obținut patru premii ale Uniunii Scriitorilor, iar în anul 2007 a fost distinsă cu Premiul Friedrich Gundolf.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm!

Ziua Porților Deschise




Cercul Militar Național 


București 


15 decembrie 2018





Serata Procopiu la Palat




Medii magnetice de înregistrare. Un secol de evoluție accelerată


Alexandru Stancu


Muzeul Științei și Tehnicii Ștefan Procopiu, Iași 


13 decembrie 2018





Conversații la muzeu




Muzeul Național Cotroceni 


București


Tudor Giurgiu 


11 decembrie 2018




    Producătorul și regizorul de film Tudor Giurgiu este invitatul Muzeului Național Cotroceni marți, 11 decembrie, ora 18:00, în Salonul Cerchez, în cadrul ultimei întâlniri cu public de anul acesta, din seria Conversații la muzeu.
    Jurnalistul Matei Martin va aborda în dialogul cu Tudor Giurgiu teme actuale, oferind totodată publicului ocazia de a adresa întrebări celui care a înființat la Cluj TIFF - Festivalul Internațional de Film Transilvania.
    Programul Conversații la muzeu are în centru personalități ale culturii române și a fost conceput pentru a evoca, prin intermediul unor discuții deschise și pline de substanță, evenimente relevante din istoria noastră, momente speciale, proiecte și idei despre evoluția societății românești în acest veac.

O seară ca-n povești...din hârtie colorată




Expoziție origami - quilling 


Centrul Județean de Cultură Prahova, Ploiești 


11 decembrie 2018





Pe simezele nemțene




Arta plastică contemporană românească 


Petru Diaconu 


Sestri Art Gallery 


11 decembrie 2018





Dumnezeu, cauza tuturor lucrurilor




Gânduri duhovnicești 


Nicolae Constantin 


Cercul Militar Național, București 


13 decembrie 2018





Intrare liberă.

Istoria din arhive...




Lansare de carte 


Arhivele Naționale ale României, București 


12 decembrie 2018




    Avem plăcerea de a vă invita la lansările de carte organizate de către Arhivele Naționale, miercuri, 12 decembrie 2018, începând cu ora 14:30, la sediul instituţiei noastre din Bd. Regina Elisabeta 49, sector 5, Bucureşti:

1. Arhivele Marii Uniri (1917-1920), Volumul I: Fonduri instituționale / The Archives of the Great Union (1917-1920), Volume I: Institutional Fonds (coord. Ioan Drăgan)
2. Sub cenușa Imperiului. Soldați români în armata austro-ungară (volum de documente)
3. Armata română în războiul de reîntregire. Campaniile din anii 1916 și 1917 (coord. Ion Giurcă, Editura Cetatea de Scaun, Târgoviște)
4. Sub semnul infinitului vertical (DAR Development Association)
5. 1918. Marea Unire în documente (set didactic).

  Vor lua cuvântul: Ioan Drăgan, Liviu Maior, Dan Mărgărit, Ion Giurcă, Manuel Stănescu, Bogdan Caranfilof.