miercuri, 28 noiembrie 2018

Cartea răstălmăcirilor/Am fost un copil reușit?




Lansare de carte 


Octavian Soviany 


Hidden, București 


29 noiembrie 2018




    Vă invităm joi, 29 noiembrie, de la 19:00, la Hidden (Cornescu nr. 4) pentru lansarea a două noi cărți marca Octavian Soviany, unul dintre cei mai apreciați scriitori contemporani. 
    Am fost un copil reușit? adună amintirile lui Octavian Soviany iar Cartea răstălmăcirilor este o antologie de traduceri de poezie, în special franceză, ce include 45 de clasici.
    Alături de autor, vor participa criticul Adina Dinitoiu și directorul Hyperliteratura, scriitorul Andrei Ruse.

Tineri la tribuna ASTRA




Lansare de carte 


Naty Cosma 


Liceul Teoretic Alexandru Papiu Ilarian, Dej 


29 noiembrie 2018





Cadouri de Crăciun




Muzeul Național al Țăranului Român 


București 


7 - 9 decembrie 2018




Lumeee, lume,

   Anul acesta la Muzeul Țăranului Român, Moș Nicolae vine și cu Moș Crăciun! Așa că începând de vineri, 7 decembrie, până duminică, 9 decembrie, de la ora 10:00 de dimineață, până la 6:00 seara, la Muzeul Național al Țăranului Român, 120 de meșteri mari, cei mai pricepuți olari, lingurari, cojocari, cofetari, țesătoare, cusătorese, împletitoare, pielari, rudari, iconari, cioplitori... vin din toate zonele țării cu lucruri frumoase, numai bune de târguit.
    La târgul Cadouri de Crăciun, puteți admira și cumpăra: jucării, nuielușe, măști, ii, podoabe, opinci, cergi, scoarțe, coșuri de nuiele, străchini, oale de sarmale, icoane, pristolnice, blide, marame, ibrice, chimire, curele, genți, alambicuri, blidare, copăițe, sărărițe, pipernițe, găvane, lingurare, linguri, fluiere, ocarine, împletituri din pănușe, oale, scăunașe, ștergare, lăzi de zestre, catrințe, cămăși, fote, clopoței, zurgălăi, dar și turtă dulce, cozonaci, mere, miere, plăcinte, cofeturi, plante medicinale, țuică... și câte și mai câte.

Preț bilet: 4 lei, 2 lei (elevi, studenți, pensionari).
Intrarea la târg se face prin strada Monetăriei.

Marea Unire și Banatul




Muzeul Național al Banatului 


Timișoara 


24 noiembrie 2018 - 2 martie 2019







Centenart/Marea Unire




Arta plastică contemporană românească 


Muzeul de Artă Brașov 


23 noiembrie 2018 - 17 februarie 2019






   Centenart se dorește a fi mai mult decât un moment festiv, invitând și la un exercițiu de introspecție privitor la identitatea națională și la starea României de azi. La baza acestei expoziții se află un dialog inițiat de către curator cu opt tineri artiști referitor la impresiile lor despre România actuală, țara în care au ales să trăiască și să creeze, la felul în care se regăsesc (sau nu) în cultura și mentalitățile de aici, dar și cu privire la simbolistica vizuală și identitară general acceptată în memoria colectivă.
    Anca Brânzaș (Oradea, 1986), Felix Deac (Satu Mare, 1984), Pavel Grosu (Republica Moldova, 1991), Darius Hulea (Alba-Iulia, 1987), Adi Matei (Galați, 1980), Ada Muntean (Cluj-Napoca,1987), Rada Niță (Cluj-Napoca, 1989) și Diana Oțet (Cluj-Napoca, 1987) sunt absolvenți ai Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca și artiști cu o bogată activitate expoziţională, în ţară şi în străinătate. Unii transpun în lucrările lor un omagiu adus culturii și folclorului românesc și, de asemenea, unor personalități istorice marcante, iar alții surprind critic sau ironic diferite aspecte istorice, sociale, politice sau chiar elemente angoasante și tenebroase prezente în imaginarul colectiv național. Ideile lor au fost ipostaziate în medii de expresie diferite atât ca mesaj, cât și ca tehnică de realizare: pictură, sculptură, grafică, gravură, instalație, foto și film.


   Marea Unire reflectată în colecția Muzeului de Artă Brașov elebrează Marea Unire, cea mai importantă înfăptuire din istoria românilor. Colecția restrânsă de lucrări înfățișează scene din Primul Război Mondial, momente din timpul Adunării Naționale de la Alba-Iulia și portrete atât ale unor personalități care și-au adus contribuția la realizarea Unirii, cât şi ale celor au avut un aport remarcabil la etapele premergătoare acesteia (Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza și regele Carol I). Piesele pricipale sunt două maiestuoase portrete ale întregitorilor- regele Ferdinand și regina Maria- semnate de Coca Romano.




Conversații cu regele Mihai




Lansare de carte 


Stelian Tănase 


Ateneul Român, București 


4 decembrie 2018





    Grupul Editorial Corint lansează marți, 4 decembrie, ora 17:00, în foaierul Ateneului Român (str. Benjamin Franklin nr. 1-3), volumul Conversații cu regele Mihai de Stelian Tănase, o veritabilă pagină de istorie trăită. Evenimentul comemorează un an de la trecerea la cele veșnice a fostului suveran de la Palatul Elisabeta.
    Cartea Conversații cu regele Mihai este un proiect editorial inedit, parte a colecției Corint istorie autori români’ și care a fost îngrijit de către Elena Vijulie.
    Apărut pentru a marca un an de la dispariția regelui Mihai, titlul Conversații cu Regele Mihai este rezultatul transcrierii fidele a înregistrărilor audio/video realizate de scriitorul Stelian Tănase cu Regele Mihai de-a lungul mai multor zile, în aprilie 2005. În paginile ei, regele îşi povesteşte viaţa, copilăria, adolescența, anii în care a domnit, abdicarea, viața în exil, întoarcerea acasă şi, implicit, viaţa României din vremea sa. Dialogul este completat cu fotografii inedite și documente din Arhiva Casei Regale și de la Arhivele Naționale ale României.

Memorie, jertfă și înălțare




Arta plastică contemporană românească 


Mihai Coțovanu 


Muzeul Municipal Iași 


26 noiembrie - 20 decembrie 2018