miercuri, 21 noiembrie 2018

O călătorie în lumea materialelor textile - pe Pământ și până la Lună!




Muzeul Științei și Tehnicii Ștefan Procopiu 


Iași 


22 noiembrie 2018





    Vă așteptăm joi, 22 noiembrie 2018, de la ora 18:00, în Sala Ştefan Procopiu de la Palatul Culturii Iași, unde se va desfășura evenimentul lunii noiembrie din cadrul Seratelor Procopiu:
O călătorie în lumea materialelor textile - pe Pământ și până la Lună!
    Gazda seratei va fi Prof. univ. dr. ing. habil. Mirela Blaga, de la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași, Facultatea de Textile - Pielărie și Management Industrial.
    Textilele fac parte din viața noastră de zi cu zi, cu diverse utilizări, forme și valori estetice. Ce poate fi mai fascinant decât o călătorie în lumea plină de culori și texturi ale acestora din perspectivă istorică și a evoluțiilor necesare? Ce poate fi mai palpitant decât viitorul? Vom descoperi împreună multiplele calități și funcții ale materialelor textile actuale: inovative, compatibile cu țesuturile biologice, funcționale și inteligente, cu aplicații medicale, militare, de protecție, industriale, decorative, și nu în ultimul rând de design vestimentar.
    Materialele textile ale viitorului deschid porțile imaginației celor care vor să facă o carieră în domeniu: materiale ce pot integra micro și nanoparticule cu rol de autocurățare și vindecare, țesături care integrează senzori, actuatori și inteligență artificială pentru a te face invizibil sau salva din situații extreme, materiale textile de implant biologic sau haine care îți monitorizează starea de sănătate.
    Rolul materialelor textile în viața omului nu s-a schimbat de la inventarea lor în antichitate și până acum; în schimb științele, tehnologiile, artele au evoluat atât de mult, încât textilele sunt parte a călătoriei noastre din adâncurile Pământului, până la Lună! Pare incredibil, dar vă vom demonstra!
   Evenimentele desfășurate sub genericul Seratele Procopiu la Palat sunt organizate de Complexul Muzeal Național Moldova Iaşi – Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii Ştefan Procopiu şi Asociaţia Aliance of Educators for Science, Technology, Engineering, Mathematics and Informatics - ESTEEM România. 
   Coordonatorii acestui proiect sunt muzeograf Camelia Cristofor, expert, Muzeul Științei și Tehnicii Ștefan Procopiu și prof. univ. dr. Ovidiu Călțun, președinte ESTEEM România.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Rezervări: esteemro@gmail.com

România în Primul Război Mondial – 1916-1918




Lansare de carte 


Biblioteca Națională a României, București 


26 noiembrie 2018





   La evenimentul de lansare a albumului România în Primul Război Mondial – 1916-1918, realizat de un colectiv de cercetători și documentariști din cadrul Serviciului Colecții Speciale – Biblioteca Națională, vor lua cuvântul istoricii Filip Lucian Iorga – director-adjunct al Direcţiei Generale Programe prin Reprezentanţe şi în Comunităţile Istorice, din cadrul Institutului Cultural Român, Alin Ciupală – profesor în cadrul Facultății de Istorie a Universităţii Bucureşti și Alin Matei – profesor în cadrul Facultății de Istorie a Universităţii, precum și Elena Cojuhari – Serviciul Colecții Speciale, coordonatorul volumului.
    Dedicat Centenarului încheierii Primului Război Mondial, prin semnarea armistițiului de la Compiègne, în 11 noiembrie 1918, precum și Centenarului proclamării Marii Uniri, în 
1 decembrie 1918, albumul își propune rememorarea evenimentelor, personalităţilor și sacrificiului făcut de românii din toate provinciile istorice pentru împlinirea obiectivului național – Marea Unire din anul de glorie 1918. Participarea la Primul Război Mondial și derularea evenimentelor care au condus la actul Marii Uniri sunt descrise printr-o serie de documente de patrimoniu inedite sau mai puțin cunoscute – fotografii realizate de Serviciul Fotografic al Armatei, documente de arhivă (telegrame, rapoarte și alte acte de război), ziare, hărţi și partituri etc. din Colecțiile Speciale ale Bibliotecii Naționale.

Spitalul de la Poroschia. Haritina Gigârtu




Muzeul Județean Teeorman 


Alexandria 


22 noiembrie 2018





    Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, organizează, în colaborare cu Liceul Teoretic Constantin Noica din Alexandria, manifestarea Spitalul de la Poroschia. Haritina Gigârtu.
    Evenimetul va avea loc joi, 22 noiembrie 2018, ora 11:00, în Sala Multimedia a Muzeului Județean Teleorman.
    La manifestare vor lua parte elevi de la Liceul Teoretic Constantin Noica din Alexandria, îndrumați de profesoara Delia Ionescu.
    Muzeograful Steluța Pătrașcu le va prezenta tinerilor testamentul lăsat de proprietara moșiei Poroschia din județul Teleorman, Haritina Gigârtu, testament în care prevedea sumele necesare ridicării în comună a unei școli, a unei biserici, a unui spital și a unui azil de bătrâni.
    La rândul ei, profesoara Delia Ionescu va susține o comunicare cu titlul Portretul feminin în literatură.
    Manifestarea se înscrie în cadrul Programului Educaţional Muzeul – sursă de cultură și educație.

100 de ani de la unirea Bucovinei cu România 1918-2018




Muzeul de Istorie Suceava 


27 noiembrie 2018 - 13 ianuarie 2019




    Muzeul Bucovinei în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României, Arhivele Naționale ale României și Serviciul Județean Suceava al Arhivelor Naționale vă invită marți, 
27 noiembrie, ora 11:00, la Muzeul de Istorie, la vernisajul expoziţiei temporare 100 de ani de la unirea Bucovinei cu România 1918-2018.
    Eveniment cultural încadrat în amplele manifestări prilejuite de sărbătorirea centenarului revenirii Ţării Fagilor la Patria-mamă, expoziţia prezintă publicului, în premieră, documente originale ale Consiliului Național Român de la Cernăuți, obiecte care au aparţinut generalului Iacob Zadik, comandantul Diviziei 8 Infanterie, medalii legate de Marea Unire bătute în secolul trecut, sau mai recent, de către Consiliul Județean Suceava și Muzeul Bucovinei, 25 panouri cu fotografii și documente, multe din ele inedite, ș. a. 
    Fără îndoială, un punct de atracţie deosebit, prin valoarea istorică şi sentimentală pe care o au, vor fi cele două steaguri militare din perioada regelui Ferdinand și cascheta lui Constantin Prezan, fost mareșal al României, care, în calitate de șef al Marelui Cartier General, a coordonat personal în perioada Marelui Război operațiunile militare, inclusiv în Bucovina.


   Cu acest prilej vor fi lansate și două cărți, apărute recent la Editura Karl A. Romstorfer, sub semnătura dr. Mihai-Aurelian Căruntu: Unirea Bucovinei cu România (1918). Aspecte geopolitice și militare și Prăbușirea unei monarhii. Discursuri ținute în Camera din Viena în ajunul prăbușirii la 22 octombrie 1918, care vor fi prezentate de conf. univ. dr. Florin Pintescu.
Expoziția va fi deschisă până la data de 13 ianuarie 2019.



Neofiți pe simeze I




Arta plastică contemporană românească 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


15 - 30 noiembrie 2018







Istorie Culturală și Patrimoniu




Muzeul Național Brukenthal 


Sibiu 


22 - 23 noiembrie 2018





   Muzeul Național Brukenthal, prin secția Muzeul de Artă Brukenthal, organizează în perioada 22-23 noiembrie 2018, simpozionul național anual cu tema Istorie culturală și patrimoniu.
   La simpozion vor participa 20 de specialiști din Sibiu și din țară (București, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Mediaș) cu prezentări interdisciplinare, ce abordează teme de istoriei artei, etnologie, istoria cărții, arhivistică etc.
Programul simpozionului la

Târg boem la Centenar




Expoziție de fotografie 


Codrin Anton 


Muzeul de Artă Ion Irimescu, Fălticeni 


12 decembrie 2018





Salonul literar Axis Libri




Lansare de carte 


Aura Christi, Theodor Codreanu, Mircea Platon 


Biblioteca Județeană V. A. Urechia, Galați 


22 noiembrie 2018







Centenarul Marii Uniri




Arta plastică contemporană românească 


Casa de Cultură Gătaia 


28 noiembrie 2018






Sibiu – oraș al unirii




Expoziție foto-documentară


Sibiu 


19 noiembrie - 15 decembrie 2018





Locul de desfășurare: în apropierea Hotelului Continental Forum
Parteneri: Asociația Culturală Pictor Octavian Smigelschi, 
Arhivele Naționale Sibiu, Biblioteca Județeană ASTRA
Eveniment cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu și Consiliul Local Sibiu
Curator: dr. Alexandru Constantin Chituță

    Expoziția prezintă fascinanta poveste a Sibiului, martorul și actorul principal al unor evenimente importante înscrise cu litere de aur în istoria țării. Chiar dacă în decursul timpului străini de alt neam au condus Transilvania, la mijlocul secolului XIX, în Sibiu începe o adevărată luptă de emancipare a românilor: tipărire de cărți, înființare de instituții (Mitropolia, Banca Albina, Asociațiunea ASTRA), tipărire de ziare și reviste (Tribuna, Luceafărul, Tele¬graful Român, Transilvania), înființare de școli și gimnazii, propovăduire a cuvântului mântuitor și al unității de către zeci și sute de slujitori. Aceste eforturi au dus la evenimentul major de la 1 Decembrie 1918 - Marea Unire.
    Ca o recunoaştere a rosturilor însemnate pe care Sibiul le-a îndeplinit în mişcarea românilor pentru libertate şi apoi pentru unitate naţională, la Alba Iulia s-a hotărât ca Sibiul să fie reşedinţa Marelui Sfat Naţional, adunare legislativă provizorie până la unificarea instituţională cu România, şi a Consiliului Dirigent, forul executiv provizoriu şi acesta. Astfel că după Marea Unire prezența lui Iuliu Maniu sau a lui Alexandru Vaida Voievod în cetatea seculară a Sibiului erau mișcătoare.
    Fără îndoială, românii din ţinutul sibian au fost dintotdeauna propagatori şi luptători pentru idealul naţional. Iar privit în ansamblul său, instituții și oameni, marea ctitorie a Sibiului, urmărită cu înțelepciune, răbdare, pasiune, perseverență și jertfe a fost Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Lumea mea are hotar în cuvintele mele




Gânduri duhovnicești 


Niculae Constantin 


Cercul Militar Național, București 


22 noiembrie 2018




Intrare liberă.