luni, 19 noiembrie 2018

Dr. Laurențiu Oanea, Unirea de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918




Lansare de carte 


Felicia Aneta Oarcea 


Primăria Municipiului Arad 


20 noiembrie 2018




Marti, 20 noiembrie 2018
Sala Regele Ferdinand/Primaria Municipiului Arad

Orele 17:20-17:30 – Lansarea volumului
Dr. Laurențiu Oanea, Unirea de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918,
ediție îngrijită de dr. Felicia Aneta Oarcea,
Editura Gutenberg Univers, Arad, 2018
Prezintă: dr. Constantin Ioan Inel, managerul Complexului Muzeal Arad

Lansarea de carte are loc in cadrul evenimentului Conferința Națională Științifică Arad -
Capitala politică a Marii Uniri, Arad, 20 - 21 noiembrie 2018

Pe simezele Fălticeniului




Arta plastică contemporană românească 


Andrei Pennazio 


Muzeul de Artă Ion Irimescu, Fălticeni 


21 noiembrie 2018






Eroii noștri




Muzeul Memorial Octavian Goga 


Ciucea 


25 noiembrie 2018 - 25 ianuarie 2019




    Muzeul Memorial Octavian Goga instituție publică de cultură sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, în colaborare cu Direcţia Judeţeană Pentru Cultură Cluj, Uniunea Scriitorilor - Filiala Cluj şi Școala Populară de Arte Tudor Jarda Cluj organizează duminică, 25 noiembrie 2018, începând cu ora 13:00, la sediul Muzeului Memorial Octavian Goga din Ciucea, cea de-a XXXIV-a ediţie a Festivalului Naţional de Poezie Octavian Goga. Ediția din acest an va fi dedicată celebrării Centenarului Marii Uniri și omagierii “poetului pătimirii noastre“ Octavian Goga, care și-a dedicat viața și opera apărării drepturilor românilor din Transilvania și a militat activ în favoarea intrării României în Primul Război Mondial alături de puterile Antantei, a eliberării provinciilor româneşti aflate sub ocupaţie străină şi a desăvârşirii unităţii statale.
   Vă așteptăm, cu drag, să fiți alături de noi și să sărbătorim împreună împlinirea unui secol de la desăvârșirea unității noastre naționale și în același timp, să omagiem memoria celor care au contribuit la înfăptuirea acestui deziderat al neamului românesc!

În Auvergne...




Prezențe românești peste hotare 


Raluca Vulcan 


Clermont-Ferrand, Franța 


19 noiembrie - 22 decembrie 2018





Pe simezele sighețene - Eșantion de artist




Arta plastică contemporană românească


Muzeul de Etnografie Sighetu Marmației 


21 noiembrie 2018







Personalități vasluiene ale Marii Uniri




Muzeul Județean Ștefan cel Mare 


Vaslui 


27 noiembrie 2018




     Muzeul Județean Ștefan cel Mare Vaslui și Consiliul Judeţean Vaslui, în parteneriat cu Palatul Copiilor Vaslui vă invită marți, 27 noiembrie 2018, ora 11:00, să luați parte la desfășurarea lucrărilor Simpozionului științific Personalități vasluiene ale Marii Uniri urmat de lansarea volumului omagial Centenarul României Mari. Activitățile se vor desfășura în Sala Arta a Muzeul Județean Ștefan cel Mare Vaslui. Această manifestare cultural - științifică este dedicată Primului Război Mondial și Centenarului Marii Uniri, activitățile fiind înscrise în Programul Centenarul Marii Uniri al Ministerului Culturii și Identității Naționale.
     Deschiderea activităților va debuta cu susținerea unui microrecital de către elevii Ansamblului vocal - instrumental Izvorașul de la Palatul Copiilor Vaslui - coordonați de prof. Dănuț Bârzu.
    Simpozionul științific Personalități vasluiene ale Marii Uniri își propune ca, prin temele abordate, să evidențieze importanța realizării Marii Uniri a românilor de la 1 Decembrie 1918, rolul Armatei Române și a unor personalități de seamă în lupta pentru desăvârșirea acestui ideal național și, nu în ultimul rând, să pună accent pe contribuția unor oameni de seamă din zona actualului județ Vaslui la făurirea statului național unitar român.

Vor susține comunicări:

Prof. univ. dr. Paul Michelson, Huntington University - Indiana (USA), ex-președinte al Societății de Studii Românești din SUA – România secolului XX. Marea Unire a românilor
Prof. univ. dr. Cătălin Turliuc, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași – Personalități ale Marii Uniri din 1918
Col. (r) dr. Mircea Tănase, Ministerul Apărării Naționale – Rolul Armatei Române în realizarea Marii Uniri
Prof. dr. Nicolae Ionescu, Inspectoratul Școlar Județean Vaslui – Personalități vasluiene în lupta pentru desăvârșirea idealului național
Prof. Costin Clit, Colegiul Național Cuza - Vodă Huși – Personalități hușene ale Marii Uniri
Dr. Laurențiu Chiriac, Muzeul Județean Ștefan cel Mare Vaslui – Personalități bârlădene ale Primului Război Mondial și ale Marii Uniri

   Un alt moment important al acestei manifestări va fi lansarea volumului omagial Centenarul României Mari (Editura Junimea, Iași, 2018), coordonat de prof. dr. Ramona Maria Mocanu.       Volumul va fi prezentat de prof. univ. dr. Cătălin Turliuc de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași și prof. dr. Ramona Maria Mocanu, managerul Muzeului Județean Ștefan cel Mare Vaslui.
    În încheierea activităților va avea loc un recital de gală susținut de către elevii coralei Fantasia din Vaslui - dirijați de prof. Vasile Negură.

Organizatorii evenimentului sunt:

    prof. dr. Ramona Maria Mocanu, managerul Muzeului Județean Ștefan cel Mare Vaslui
             dr. Laurențiu Chiriac, Muzeului Județean Ștefan cel Mare Vaslui
             Anca Iuliana Iordachi, Muzeului Județean Ștefan cel Mare Vaslui
             dr. Mihai Cristian Șelaru, Muzeul Județean Ștefan cel Mare Vaslui.

Vă așteptăm cu drag să ne fiți alături!

Triplu eveniment...




Lansare de carte 


Georg Mircea Mitrohin, Marie David 


Casa de Cultură Friedrich Schiller, București 


21 noiembrie 2018






Așa văzut-a Zaharia – improvizații într-o lume captivă




Expoziție de fotografie 


Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Cluj - Napoca 


24 octombrie 2018 - 10 ianuarie 2019





    Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Național al Țăranului Român și Ambasada Republicii Moldova în România vă invită sâmbătă, 24 noiembrie 2018, ora 14:00, la vernisajul expoziției de fotografie Așa văzut-a Zaharia – improvizații într-o lume captivă.
    Unirea Basarabiei cu Regatul României a confirmat printr-un act politic o comunitate de limbă și cultură, fiind succedată după două decenii de anexarea Basarabiei de către URSS. Asemenea oricărei schimbări politice majore, acest moment de ruptură a lăsat spații albe în istoria oficială și traume în memoria colectivă. Dincolo de interpretările propuse de istoricii asupra acelor momente frământate și a perioadelor în care Basarabia și România au avut evoluții separate, avem la îndemână micro-istoriile, care nuanțează și dau relief vieții sociale de la est de Prut. 
     O astfel de micro-istorie – de data aceasta vizuală – este și cea a lui Zaharia Cușnir și a satelor pe care el le-a fotografiat în anii ’50-’60 în mai bine de 4000 de clișee.
     Recent descoperită în podul unei case abandonate, la 200 km de Chișinău, arhiva fotografică a lui Zaharia ne oferă astăzi șansa rară de a privi viața rurală din Basarabia de după război într-o manieră care eludează realitatea îngrădirilor dictate de propaganda și discursul oficial al epocii. Fotograful-țăran școlit la Iași eșuează în încercarea de a se împotrivi intrării în colhoz, fiind închis o vreme. Se va refugia în schimb în fotografie. Cu o arie de cuprindere limitată la câteva sate, Zaharia Cușnir este un etnograf inocent care înregistrează episoadele sărbătorii și ale cotidianului, scene casnice sau de convivialitate, însă fără a se opri la ceea ce poate face oricine deține un aparat foto. Observația sa aparent tăcută este surprinzătoare prin dinamica multora dintre cadre, parcă impregnate de o stare de film. Îndrăzneala de a construi imaginea prin compoziții, straturi și relații între personaje și aparatul foto pare neverosimilă pentru acea perioadă într-un sat aflat la marginea URSS și cu atât mai mult pentru un sătean de rând – fierar, zidar, lucrător în colhoz –, a cărui viață a însoțit istoria Basarabiei de la apartenența la Imperiul Țarist până la căderea blocului socialist. Se poate spune fără nici o ezitare că Zaharia Cușnir este noua descoperire din familia inocenților, alături de Costică Acsinte și Vivian Maier.
     Așa văzut-a Zaharia – improvizații într-o lume captivă se alătură celorlalte proiecte curatoriale pe care Muzeul Național al Țăranului Român le-a conceput de lungul a peste douăzeci de ani în cadrul programelor Arhivei de Imagine, care cuprinde fotografii de la sat și de la oraș, de teren și de studio, realizate de către amatori și de către profesioniști, toate constituindu-se în martori ai unui secol de viață socială în comunitățile locuite de români și nu numai. Realizarea acestui proiect se datorează colaborării cu Ambasada Republicii Moldova în România și cu Asociația pentru Fotografie Documentară A-DOF din Chișinău, fiind susținut de Ministerul Culturii și Identității Naționale prin Programul dedicat Centenarului Marii Uniri.
     Expoziția va putea fi vizitată până pe 10 ianuarie 2019, de marți până duminică, între orele 10:00 și 18:00. Intrarea este liberă.
     Echipa curatorială: Nicolae Pojoga (lector superior, Catedra Multimedia a Academiei de Muzică, Teatru și Arte plastice din Chișinău), Cosmin Manolache, Iris Șerban (Muzeul Național al Țăranului Român din București)
    Cu sprijinul: Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Ambasadei Republicii Moldova în România
Parteneri: Editura Cartier, Asociația pentru Fotografie Documentară A-DOF din Chișinău.

Națiunea română și Marea Unire de la 1 Decembrie 1918




Alexandrina Cernov


Muzeul de Istorie Paul Păltănea, Galați 


20 noiembrie 2018




     Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galaţi vă invită marţi, 20 noiembrie 2018, începând cu ora 16:00, să participaţi la conferinţa susținută de doamna academician Alexandrina Cernov: Națiunea română și Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.
    Conferința face parte din proiectul cultural Uniforme militare din Primul Război Mondial, finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.
    Evenimentul se va desfăşura la Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galaţi, secţia Lapidarium din str. Mr. Iancu Fotea, nr. 2 bis (lângă Biserica Greacă).
Vă aşteptăm ! Intrarea liberă.

Pe simezele orădene - Salon Anual - 100




Arta plastică contemporană românească 


Galeriile de Artă Oradea 


20 noiembrie - 12 decembrie 2018