joi, 8 noiembrie 2018

Traversând frontiere




Istoria fraților Lapedatu 


14 noiembrie 2018




Vă invităm și vă așteptăm cu drag la o nouă întâlnire organizată în cadrul GRIPS 
    Dr. Andreas Wild, vicepreședinte al Fundatia Lapedatu va susține joi, 14 noiembrie 2018, începând cu ora 15:00, o prelegere despre viața și activitatea fraților Lapedatu în România și în context european.
    Istoria unică a fraților gemeni Alexandru și Ion Lapedatu, exemplară pentru epoca Marii Uniri, conține momente definitorii legate de traversarea frontierelor. Copilăria și adolescența sunt dominate de granița Imperiului Austro-Ungar, în timpul primului război mondial, granița de est va fi definitorie pentru traiectoria lui Alexandru. După război, centrul de interes se deplasează spre vest. Alexandru pleacă la Conferința de pace la Paris în decembrie 1918, iar Ion are misiuni internaționale esențiale pentru finanțele țării, în special în Germania. În august 1939, frații sunt amândoi în străinătate, iar declanșarea celui de-al doilea război mondial face brusc drumul spre casă foarte complicat. La sfârșitul războiului, granițele Europei de est se vor închide ermetic pentru o jumătate de secol, cu efecte fatale pentru generația Marii Uniri.
    Istoria fraților Lapedatu ilustrează exemplar capacitatea oamenilor de a depăși frontiere de orice tip: geografice – traversând granițele între State, pentru motive publice sau familiale; sociale - doi gemeni născuți în sărăcie, ridicându-se la înalte funcții și contribuind semnificativ la viața unei națiuni; temporale – traversând epoca de supresiune a memoriei sub dictaturi și reapărând în spațiul public pentru a da o pildă și o încurajare generațiilor viitoare.
Locul desfășurării New Europe College, Strada Plantelor, nr. 21, București

Safta Brâncoveanu - Chipul unei nobile prințese




Palatul Mogoșoaia 


17 noiaembrie 2018




   Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului vă invită sâmbătă, 
17 noiembrie 2018, de la ora 17:00, în Sala Scoarțelor a Palatului Mogoșoaia la conferința:
Safta Brâncoveanu - Chipul unei nobile prințese
Prezintă:
Maica Cleopatra Ștefanache (Mănăstirea Godoncourt, Franța)
Oana Marinache (Asociația Istoria Artei)
Intrarea este liberă!

Transport public: de la gura de metrou 1 Mai (Piața Chibrit) 
circulă la fiecare 15-20 minute linia 508 către Mogoșoaia (stația Palat brâncovenesc), 
preț călătorie 2 lei
Transport privat: taxă de parcare 2 lei/zi/autovehicul
Palatul este deschis în fiecare zi, de marți până duminică, între 10:00 – 18:00

Să ne cunoaștem artiștii - Giuvaere solemne




Florica Fărcașu















Articol publicat în Almanahul Femeia 1969. Decembrie 1968.









Articole publicate în Revista Arta, nr. 4 - 5. Aprilie - mai 1971. 

Pe simezele ploieștene - Înfățișări




Arta plastică contemporană românească 


Adriana Brăileanu 


Muzeul de Artă Ploiești 


14 noiembrie 2018





Orașul din adâncuri




Muzeul de Istorie Naturală 


Sibiu 


9 noiembrie 2918 - 30 aprilie 2019





Afiș realizat de: Nicu Trif

Text oferit de curatorii expoziției (colectivul MIN coordonat de Ana-Maria Păpureanu):

    În fiecare an, pe 8 noiembrie, este marcată Ziua Internațională a Zonelor Urbane. Această zi aniversară este sărbătorită din 1949, în peste 30 de țări, cu scopul de a veni în sprijinul specialiștilor interesați, dar și a publicului larg, cu soluții pentru organizarea orașelor fără a afecta mediul înconjurător. Omul, una dintre forțele naturii, construiește și transformă mediul înconjurător după placul său. 
    Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu (secție a Muzeului Național Brukenthal), protectorul mediului înconjurător, prezintă, cu această ocazie, orașul sau urbea din adâncurile mărilor și oceanelor, cu care împărțim spațiul vital. ”Orașele” naturale ale Terrei sunt afectate direct sau indirect de zonele urbane antropice. Dezvoltarea sustenabilă a celor din urmă va asigura continuitatea mediului natural și a resurselor necesare generațiilor viitoare. Expoziția cuprinde peste 100 de locuitori ai mărilor și oceanelor și vă invităm să îi cunoașteți pentru a contribui pozitiv la viitorul casei noastre comune – Pământul. Această expoziție vine în completarea expoziției permanente generale a muzeului. Piesele expuse fac parte din colecțiile Societății Ardelene de Științele Naturii din Sibiu, care încă de la înființare în 1849, a avut ca obiectiv cunoașterea valorilor naturale ale lumii și captarea interesului a cât mai mulor iubitori ai naturii spre necesității protejării și conservării acestora.
   Pe copil îl educă tot ce îl înconjoară: câmpul, pădurea, râul, marea, munţii, rândunelele, cucul. Faceţi tot posibilul ca şi copiii dumneavoastră să iubească tot ce-i înconjoară, pentru că fără dragostea faţă de natură şi animale, omul nu poate să simtă din plin, ceea ce numim, cu cel mai minunat dintre cuvinte – VIAŢA. (C. Mihăiescu)

Exponatul lunii - Microscopul petrografic




Muzeul Național de Geologie 


București 


noiembrie 2018




    În fața aflorimentului, din "arsenalul” geologului, al doilea instrument ca importanță după ciocan, este lupa și asta din cauză că după ce roca a fost spartă, geologul dorește să afle din ce minerale este ea compusă. Din motive practice, dimensiunea lupei și puterea ei de mărire sunt relativ reduse, pe teren fiind posibile doar observații preliminare asupra mineralelor. Mai exact, un geolog cu experiență ar putea preciza cu un grad rezonabil de certitudine numele mineralelor sau grupurile din care acestea fac parte, dar ar avea dificultăți în a preciza ordinea de cristalizare, relațiile spațiale dintre granulele minerale, prezența și natura unei zonalități chimice, etc. Una dintre cele mai vechi metode de investigare a mineralelor este microscopia optică, care se numără și astăzi printre cele mai populare și utile metode de studiu mineralogic. Evident, piesa centrală a acestei metode este microscopul petrografic.
    Microscopul petrografic este un microscop cu ajutorul căruia se fac observații mineralogice în lumină transmisă. Acest lucru înseamnă că lumina trebuie să treacă prin rocă. În acest scop, din eșantionele de rocă se obțin secțiuni cu o grosime de 30 μm (prin comparație, hârtia folosită la imprimantă are o grosime de 40 μm). Cu o putere de mărire chiar și de 100x, mineralele se văd într-o lumină nouă, la propriu, din cauză că acest tip de microscop folosește lumina polarizată, sensibilă la anizotropiile mineralelor.
    Pe lângă identificarea mineralelor în sine, cu ajutorul microscopului petrografic pot fi investigate mai multe aspecte, cum ar fi culoarea, valoarea indicelui de refracție, alterațiile, incluziuni fluide și minerale, maclarea, ordinea de cristalizare, ș.a. Posibilitățile de investigare și gradul de precizie disponibile în ziua de azi fac insuficiente observațiile la acest tip de microscop, dar metoda rămâne una dintre primele etape ale cercetărilor mineralogice și petrografice datorită bogăției de date care se pot obține relativ ușor și cu cost foarte redus.
    Microscopul (și trusa asociată acestuia) expus în cadrul expoziției Centenar Geologic găzduite de Muzeul Național de Geologie este produs de firma Zeiss în perioada anilor 1930 și a fost utilizat în cadrul Institutului Geologic al României.

Sala de cinema. Cinebucurești.100 de ani de modernitate




Lansare de carte 


Mihaela Pelteacu, Laurențiu Damian


Librăria Mihai Eminescu, București 


14 noiembrie 2018



    Editura Pro Cultura vă invită miercuri, 14 noiembrie a.c., ora 18:00, la Librăria Mihai Eminescu București, la primul dintre cele două evenimente dedicate lansării volumului colectiv Sala de cinema. Cinebucurești.100 de ani de modernitate, autori: Mihaela Pelteacu, Laurențiu Damian.
    Alături de autori, vor fi invitați pentru o discuție inedită despre film și arhitectură, Prof. univ. dr. arhitect Mircea Ochinciuc și Conf. univ. dr. Vlad Leu, director imagine. Întâlnirea va fi moderată de Ruxandra Fulger, Redactor șef Cinemateca Română.
    Rezultat al proiectului cultural CineBucurești. 100 de ani de modernitate, inițiat de Asociația Pro Cultura, volumul Sala de cinema, publicat în ediție bilingvă română-engleză, continuă demersul argumentativ pentru susţinerea redescoperirii și punerii în valoare a sălilor de cinema, atât pentru calităţile lor arhitecturale şi urbanistice dar şi ca mijloc unic de conservare a filmului ca operă de artă.
    Demersul autorilor pornește de la o percepţie particulară ce recunoaște relația fondatoare dintre sala de cinema şi oraşul modern și susține, alăturându-se altor eforturi, recuperarea și reactivarea sălilor istorice din zona centrală. Prin sondarea spaţiilor de proiecţie volumul identifică o topografie urbană particulară pe care sala de cinema a generat-o în ansamblul orașului în relație cu locuirea, relevând o solidaritate interesantă, considerată dintr-o perspectivă arhitectural-urbanistică și cinematografică.
    Lansarea-eveniment va continua vineri, 23 noiembrie a.c., începând cu ora 18:00, la Cinemateca Eforie- Sala Jean Georgescu, cu dezbateri urmate la ora 19:00 de o proiecție de film.
   Va fi permanent alături noi, prin muzică și dans, prezența artistică inspirantă a Ioanei Lupescu și a membrilor echipei București Swing Dance Society.

Contribuţii româneşti la patrimoniul cultural european




Plurilingvism și Interculturalitate


Bacău 


9 - 10 noiembrie 2018







    Centrul de Cultură George Apostu din Bacău este partener în proiectul realizat de Asociaţia Culturală Artă-Tradiţii-Patrimoniu Fără Frontiere AFJ Bacău, în perioada 7 - 11 noiembrie 2018, intitulat Contribuţii româneşti la patrimoniul cultural european: Tristan Tzara 55, Benjamin Fondane 120, finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, prin Programul de aniversare a Centenarului României (1918 - 2018) și a Primului Război Mondial. 
    Proiectul este realizat în parteneriat cu Facultatea de Litere a Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău (prin Grupul de cercetare interdisciplinară LOGOS, afiliat Centrului INTERSTUD şi Departamentul de limba şi literatura română şi știinţe ale comunicării), Centrul de Cultură George Apostu din Bacău, Teatrul Municipal Bacovia şi Departamentul de literatură, teatru şi cinema al Universităţii Laval din Québec, Canada.

Ardent Art




Arta plastică contemporană românească 


Galeria Occidentului, București 


9 - 23 noiembrie 2018




Artisti participanti: 

Cristina Tudose, Angela Buruian, Bogdan Calciu, Catrinel Alexe, Doriana Habian, 
Cristiana Catuneanu, Daniel Munteanu, Carmen Costea, Iosif Gudasz, Vasilica Iancu, 
Mioara Durbaca, Alexandrina Dinu, Lia Aciobanitei, Ioana Condurateanu, Tania Davidica, Adina Moldova Titrea si de asemenea trei perechi de parinti si copii care le-au mostenit talentul: Alina Delia Pocian si Anna Carina Pocian, Daniela Roman si Maria Danila, 
Luminita Savulescu si Alexandru Cristian Popescu.
Curator: Adina Moldova Titrea

Va asteptam cu drag la vernisaj in data de 9 noiembrie 2018, ora 18:00
   Expozitia este cu vanzare iar 30% din incasari la vanzarea lucrarilor vor fi folosite pentru achizitionare de haine, rechizite si articole de igiena pentru copiii de la Singureni - judetul Giurgiu, carora le-am devenit de 3 ani, prieteni si sprijin atunci de cate ori s-a putut.

Să ne cunoaștem artiștii




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Constantin Stănescu




În Oameni și șoareci de J. Steinbeck, alături de Mihai Alexandru.









În Marele soldat de Dan Tărchilă, alături de C. Rauțchi.


Articol publicat în Caiet (număr nespecificat), Teatrul Național I. L. Caragiale. 1987. 


Unirea românilor: deziderat şi finalitate




Universitatea din Craiova 


12 - 14 noiembrie 2018






    Facultatea de Ştiinţe Sociale a Universităţii din Craiova în parteneriat cu Muzeul Olteniei Craiova şi Societatea de Ştiinţe Istorice din România organizează, cu prilejul Centenarului, în perioada 12-14 noiembrie 2018, Conferinţa Naţională intitulată Unirea românilor: deziderat şi finalitate. 
    Deschiderea lucrărilor Conferinţei va avea loc pe data de 13 noiembrie 2018, ora 10:00, la Aula Mihai I al României a Universităţii din Craiova (clădirea Rectorat). Vor participa la eveniment profesori, cercetători şi muzeografi din ţară. Cu această ocazie, va fi decernat titlul de Doctor Honoris Causa, domnului Ioan-Aurel Pop, Preşedinte al Academiei Române. De asemenea, evenimentul va fi completat cu lansări de carte precum și cu vernisarea a trei expoziții printre care amintim Epopeea Marii Uniri ce cuprinde imagini inedite din colecțiile Muzeului Olteniei.

Album omagial




Lansare de carte 


Marius Bodochi 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


8 noiembrie 2018







Centenar neconvențional




Cafeneaua critică 


Biblioteca Centrală Universitară Carol I, București 


8 noiembrie 2018





   După o vacanță de vară prelungită, Cafeneaua critică își reia cu aceeași energie dezbaterile. Tema ediției de joi, 8 noiembrie - Centenar neconvențional: perspectiva feministă, scriitori căzuți, cantata Tiberian. Deschiderea noii "stagiuni” a Cafenelei critice va avea loc mâine, de la ora 19:00, la Biblioteca Centrală Universitară Carol I, Salonul Carol I (Strada Boteanu 1).