vineri, 19 octombrie 2018

Pe simezele ieșene




Arta plastică contemporană românească 


Sorin Purcaru  


Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Iași


18 - 25 octombrie 2018 





Salvador Dalí, Marc Chagall și Giorgio de Chirico: Teme biblice. Grafică și Obiect




Muzeul Orașului Oradea 


23 octombrie 2018 - 30 ianuarie 2019





   După un important succes în Letonia, Polonia și Lituania, Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural va găzdui expoziția Salvador Dalí, Marc Chagall și Giorgio de Chirico: Teme biblice. Grafică și Obiect.
   91 de lucrări de grafică (litografie, serigrafie, în ediții numerotate), tapiserie și obiect (bijuterie, medalioane, medalii), în serii numerotate și autentificate, care evocă preocuparea artiștilor pentru temele biblice, interpretate în cheie, suprarealist, la începutul secolul XX.
   Lucrările vor putea fi admirate începând cu data de 23 octombrie 2018, până în 30 ianuarie 2019. Expoziția ajunge la Oradea datorită parteneriatul încheiat între Colecția privată Kesauri și instituția muzeală.
   Vernisajul Expoziției Salvador Dalí, Marc Chagall și Giorgio de Chirico: Teme biblice. Grafică și Obiect va avea loc marți, 23 octombrie, ora 17:00, Palatul Princiar, et. I, Cetatea Oradea, alături de Sorina Jecza, galerist și președinte al Fundației Triade din Timișoara și criticul de artă Ramona Novicov.

Cele 91 de lucrări cuprind 7 secțiuni tematice:

1. Salvador Dalí - Paternoster
2. Salvador Dalí - MeDalíoane din seria: Twelve Tribes of Israel;
3. Salvador Dalí - Serii de MeDalí: The Ten Commandments;
4. Salvador Dalí - Serii de MeDalí: The Seven Days of Creation;
5. Alte lucrări religioase de Salvador Dalí
6. Marc Chagall – Seria: Cele 12 triburi ale Israelului;
7. Giorgio de Chirico – Seria: Apocalipsa lui Ioan.

   O constantă între preocupările spirituale ale celor trei artiști, temele biblice și-au găsit expresia în varii forme ale creației lor, de la marile capodopere, până la exercițiile din registrul decorativ.
   Colecția prezentă reflectă, într-o gamă largă, manifestări ale acestui traseu creator. Lucrările expuse stau mărturie pentru fiorul spiritual ce traversează limbajul modern al artei, animându-l, din interior, cu o forță de expresie ce continuă, și azi, să vorbească privitorului.
   Expoziția se poate vizita până în data de 31 decembrie iar costul unui bilet este de 20 lei.
Expoziția este organizată de Primăria Oradea prin Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural în colaborare cu Colecția privată Kesauri.

Moftul național/Zodia Cameleonului




Lansare de carte 


Dan Ghițescu 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


22 octombrie 2018 




    MNLR și Editura Palimpsest vă așteptă (între orele 17:30 - 18:30) la o dublă lansare: romanul Zodia Cameleonului și comedia Moftul național, două cărți de referință de Dan Ghițescu, ambele incitante, cu o ficțiune ce alternează între realism și oniric, cu oscilări de la dramatic la ironic. Piesa aduce în special în prim-plan pe Caragiale și personalități de anvergură ale epocii sale: Maiorescu, Eminescu, Macedonski, Delavrancea, Veronica Micle etc.
   Invitați: Ioan Cristescu, directorul MNLR, Alex Ștefănescu, Ioan Groșan, Aurel Maria Baros (președintele Filialei București Proză a Uniunii Scriitorilor din România), Emil Lungeanu și Anca Sîrghie iar din partea editurii Dana Pocea (consilier și redactor de carte) și Ion Cocora (director).
La finalul întâlnirii, autorul va răspunde la întrebări și va oferi autografe.

Conferințele Unirii




Prezențe românești peste hotare 


Cahul, Republica Moldova 


23 octombrie 2018




    Muzeul de Istorie Teodor Cincu Tecuci, în parteneriat cu Universitatea B. P. Hașdeu Cahul, desfășoară marți, 23 octombrie 2018, ora 12:00, prima parte a proiectului Conferințele Unirii ce se va desfășura la Liceul Teoretic Ion Creangă din Cahul, Republica Moldova.
    Proiectul are obiectivul de a prezenta componente ale istoriei naționale și locale ce au influențat procesul unirii din anul 1918. De asemenea, ne propunem prezentarea istoriei Tecuciului cetățenilor orașului Cahul, pentru a întării conexiunile cultural-educative și a dezvolta relațiile între cele două localități Tecuci-Cahul.

Dublu eveniment cultural tulcean




Lansare de carte/Arta plastică contemporană românească


Dumitru Nicodim/Florentina Carpov 


Biblioteca Județeană Panait Cerna, Tulcea 


23 octombrie 2018





Pe simezele Capitalei - Metamorfoza




Arta plastică contemporană românească 


Salonul Național de Artă Plastică Atitudini Contemporane 


Biblioteca Națională a României, București 


15 - 28 noiembrie 2018  





Stând la răscruce - incursiune în muzica afro-americană




Lansare de carte 


Spiridon Orlovschi 


Muzeul Județean Botoșani 


20 octombrie 2018




...la Sala Oglinzilor, de la ora 11:00....

Evoluția Orașului Oradea în regimul comunist (1945 - 1989)




Colecții și Colecționari 


Nicolae Meseșan 


Muzeul Orașului Oradea 


18 octombrie 2018





Pe simezele vâlcene - Descifrări în cemtenar 100




Arta plastică contemporană românească 


Marinella Dumitrescu, Mariana Constantinescu 


Galeriile Cozia, Râmnicu Vâlcea 


2 noiembrie - 1 decembrie 2018





Manevrele de toamnă ale oștirii române




Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I 


București 


27 octombrie 2018





    Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I găzduieşte sâmbătă, 27 octombrie 2018, în intervalul 10:00-14:00, manifestarea Manevrele de toamnă ale oștirii române dedicată aniversării Centenarului Marii Uniri.
   Activitatea va cuprinde o serie de acţiuni cu caracter istorico-militar, desfăşurate în curtea interioară a muzeului, cu participarea mai multor grupuri de reconstituire istorică, reprezentând armatele care au participat la luptele desfăşurate în timpul Războiului cel Mare pe teritoriul ţării noastre.
   Cu acest prilej, în holul de onoare al muzeului va fi deschisă o mini-expoziţie, intitulată 
Onor făuritorilor Marii Uniri care va putea fi vizitată doar în data de 27 octombrie 2018, pe perioada desfășurii acțiunii. În această mini-expoziție vor fi prezentate publicului vizitator piese extrem de valoroase din patrimoniul Muzeului Militar Național: uniformele purtate de regele Ferdinand I și regina Maria, cu ocazia intrării triumfale în București, în fruntea armatei române, la 1 Decembrie 1918, precum și ordinul Ferdinand, instituit în anul 1930 pentru a recompensa personalitățile care și-au adus contribuția la înfăptuirea Marii Uniri.
    Pe toată perioada expunerii, prețioasele exponate vor fi străjuite de o gardă de onoare compusă din membrii gupurilor de reconstituire istorică, echipați în uniforme de epocă.
    Manifestarea va începe la ora 10:00 printr-o scurtă ceremonie militară desfăşurată în faţa muzeului, cu participarea tuturor grupurilor de reconstituire istorică, după care membrii acestora se vor deplasa în curtea interioară a muzeului unde vor fi instalate standuri de prezentare a armatelor care au luptat în Primul Război Mondial.
    În acest spațiu se vor desfăşura demonstraţii şi prezentări ale uniformelor, echipamentului şi armamentului de epocă precum şi exerciţii tactice în conformitate cu regulamentele militare în vigoare în acea perioadă.
    Evenimentul organizat de Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I se adresează publicului doritor să cunoască aspecte inedite legate de epoca Primului Război Mondial.

Oamenii Unirii




Muzeul de Istorie Teodor Cincu 


Tecuci 


22 octombrie 2018




   Muzeul de Istorie Teodor Cincu Tecuci, în parteneriat cu Colegiul Național de Agricultură și Economie Tecuci, organizează evenimentul Unirea Transilvaniei cu România. Proiectul are obiectivul de a prezenta elevilor și publicului tecucean marile personalități care au contribuit în mod concret la realizarea Marii Unirii de la 1918.

Pe simezele sucevene - Visions




Arta plastică contemporană românească 


Leonard Adrian Melisch 


Muzeul Bucovinei, Suceava 


1 - 24 noiembrie 2018