joi, 11 octombrie 2018

Patrimoniu industrial - Exploatare prin cultură




Serile patrimoniului 


Casa Artelor, Timișoara 


15 octombrie 2018




    Povestea unui proiect inedit. Și o temă mai actuală ca niciodată. Cea a patrimoniului industrial. Direcția Județeană pentru Cultură Timiș continuă seria evenimentelor din cadrul proiectului Serile patrimoniului, cu o întâlnire inedită. Patrimoniu industrial – exploatare prin cultură este titlul evenimentului care are loc în 15 octombrie, de la ora 18:30, în sala StudioArt a Casei Artelor.
    “Tema aleasă de noi pentru întâlnirea din octombrie este extrem de vastă și actuală. Tocmai de aceea, am ales să dezbatem un caz concret: cel al minei Petrila – un loc cu o istorie recentă foarte zbuciumată, un loc al cărui destin pare a fi însă unul mai… norocos decât al altora. Și asta grație unor oameni din zonă, în frunte cu deja celebrul Ion Barbu, care se încăpătânează să transforme ruinele fostei mine, într-un spațiu cultural vizibil și viu.” – spun organizatorii evenimentului
   Întâlnirea din 15 octombrie va debuta cu proiecția filmului Planeta Petrila – producție regizată de Andrei Dăscălescu și distribuită de Transilvania Film. Proiecția va fi urmată de o serie de discuții pe tema patrimoniului industrial. Invitați ai evenimentului sunt Ion Barbu și arhitectul Mihai Danciu.
"La fel ca întreaga Vale a Jiului și, de fapt, toate orașele post-industriale, Petrila trece printr-un proces de regăsire a unei rațiuni de a fi. Dincolo de resemnare sau fatalism, atitudini întâlnite cu precădere în discursul colectiv, orașul continuă să se contracte lent, rezultat al diminuării activităților economice care i-au determinat inițial apariția. În acest peisaj post-industrial, specific din perspectivă socio-economică şi culturală, intervenţiile asupra patrimoniului industrial sunt strâns legate de asumarea unui program general de regenerare prin cultură.     Parcursul de până în prezent arată doar primele etape ale unui proces amplu de reconversie care se construiește treptat și influențează viitorul întregii comunități. Faptul că Mina Petrila devine un nou centru al orașului reprezintă șansa unei schimbări în discursul general, de la resemnare la optimism şi de la fatalism la ataşamentul la valorile comune care formează comunitatea petrileană la apusul mineritului." - spune arhitectul Mihai Danciu
  Rezervările se fac pe adresa de mail: arheologie@culturatimis.ro pana în 12 octombrie. 
  Costul unui bilet este de 10 lei, iar biletele se obțin de la Casa Artelor, înaintea evenimentului. 

Patrimoniul copiilor - Bombastic




Muzeul Etnografic al Moldovei 


Iași 


17 octombrie - 14 noiembrie 2018





   Asociația Da’DeCe, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național Moldova Iași și Nod Makerspace, lansează o nouă inițiativă prin care patrimoniul devine prietenos, accesibil și parte din viața copiilor, într-un proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național: Patrimoniul copiilor.
    Sub numele de Bombastic, parte din colecția de jucării donată de Iosif Herțea asociației Da’DeCe va fi accesibilă într-o expoziție surprinzătoare și provocatoare, pentru copii între 4 și 12 ani. Expoziția poate fi vizitată gratuit, în perioada 17 octombrie – 14 noiembrie 2018, la Palatul Culturii din Iași, în spațiul Muzeului Etnografic al Moldovei. Vernisajul va avea loc marți, 16 octombrie, ora 11:00.
   Expoziția propune șase zone expoziționale care corespund fiecărui cuvânt din cele care susțin afirmația: Obiectele prețuite de colecționar devin patrimoniul de mâine. Va exista, așadar, un colț despre obiecte vizibile sau invizibile, reale sau dorite, un altul despre ce înseamnă prețios și ce sentimente provoacă prețiozitatea, cum e să fii colecționar și cum poți să-ți faci singur o colecție, cum devin/ se transformă obiectele în timp sau în funcție de oameni, ce înseamnă patrimoniu și ce rost are timpul de mâine/ viitorul? Expoziția este despre căutare, căci labirintul asta înseamnă, dar oferă și indicii de descoperit despre jucării colecționate, precum și despre sine în raport cu obiectele și provocările întâlnite.
 Expoziția va fi însoțită de două serii de ateliere pentru copii:
24 - 25 octombrie – ateliere de teatru pentru grădinițe cu Daniela Mișcov
30 - 31 octombrie – ateliere de meșteșugărit jucării din lemn cu Dumitru Maxim Alexeev.

Echilibru fragil




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul C. I. Nottara




Premieră: 16 noiembrie 1968.


Program de sală (filă format A4 împăturită în două).
Stagiunea: 1968 - 1969.















Gilda Marinescu (Agnes) și George Constantin (Tobias).








Liliana Tomescu (Claire) și George Constantin (Tobias).




Articol publicat în Revista Teatrul, nr. 1. Ianuarie 1969.

Sibiu 100




Muzeul Național Brukenthal 


Sibiu 


11 octombrie - 30 decembrie 2018



Curatori: 
dr. Adrian Luca (Muzeul Național Brukenthal) și
 dr. Alexandru Nicolaescu (Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu)
Partener: Brukenthal von Studio
Acțiune cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu

  După 100 de ani de la realizarea României Mari, suntem în măsură să evaluăm aportul orașului Sibiu la realizarea acestui deziderat, ținând seama de pregătirea evenimentului și de instituțiile românești care au funcționat în orașul de pe Cibin, începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
   După momentul 1 decembrie 1918, petrecut la Alba-Iulia, principalele instituții care aveau ca sarcină realizarea unificării Transilvaniei, Banatului, Maramureșului și Crișanei au fost Consiliul Dirigent și Marele Sfat Național Român. În prima parte a existenței lui, decembrie 1918 – noiembrie 1919, Consiliul Dirigent condus de Iuliu Maniu a avut sediul la Sibiu, unde au funcționat și Resorturile componente. Acest organism cu puteri executive a reușit, într-o perioadă dificilă, să introducă ordinea și să realizeze tranziția către noul stat. În acest demers a fost secondat, pentru scurtă perioadă, de Marele Sfat Național Român, care și-a desfășurat activitatea tot la Sibiu.
    Elementul de modernitate al expoziției vine din combinarea fotografiilor vechi, realizate de Emil Fischer la începutul secolului al XX-lea, cu fotografii din perioada contemporană, realizate de Adrian Luca în 2018, dar, în același timp, și picturi realizate de membrii Asociației Brukenthal von Studio: Ilie Mitrea, Ioan Muntean, Andrei Popa și Cătălin Precup. Demersul de față prezintă clădirile în care au funcționat cele două instituții menționate mai sus, subliniind și schimbările prin care au trecut ele în ultimii 100 de ani. Nu au fost uitate nici clădirile unde au funcționat ASTRA, Partidul Național Român din Transilvania, dar nici străzile sau panoramele orașului care surprind, adesea, viața cotidiană de la mijlocul secolului al XX-lea și din perioada contemporană. Considerăm că astfel de abordări sunt necesare în momentele aniversare, deoarece – deseori – uităm faptul că evenimentele se petrec nu doar în acord cu o coordonată temporală, ci și cu o coordonată spațială în care se reflectă momentele irepetabile ale vieții de zi cu zi.

Remember Francisc Kelen




Expoziție de fotografie 


Galeria Clio, Arad 


12 octombrie 2018




   Dragi prieteni ai Aradului, Complexul Muzeal Arad și Consiliul Județean Arad, în parteneriat cu FotoClubPro Arad, vă invită să ne amintim împreună de una dintre marile personalități ale orașului de pe Mureș: Francisc Kelen EFIAP. Trecut la cele veșnice anul trecut, Francisc Kelen a fost un împătimit al Aradului frumos, un artist care a imortalizat ineditul Aradului în milioane de cadre.


Expoziția omagială va avea loc în data de 12 octombrie 2018, la ora 18:30, la sala Clio.
   Pe toți cei care l-ați cunoscut și prețuit, dar și pe cei care iubiți Aradul și îi apreciați personalitățile autentice, vă așteptăm să ne fiți alături.


Kapos Art




Arta plastică contemporană românească 


Art Nouveau Galeria, Târgu Mureș 


11 - 31 octombrie 2018





Ofițerul recrutor



De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Mic





Revista Teatrul, nr. 12. Decembrie 1968.
Premieră: 16 noiembrie 1968.


Ion Marinescu (Sergentul Kite), Dumitru Furdui (Domnul Worthy) și
Victor Rebengiuc (Căpitanul Plume).



Eliza Plopeanu (Melinda).




Scenă din spectacol.





Articol publicat în Revista Teatrul, nr. 1. Ianuarie 1969.
Pe copertă: Irina Petrescu (Silvia).

Femeie, nu ți-e îngăduit să mori!




Lansare de carte 


Magdalena Dorina Suciu 


Cetate, Târgu Mureș 


16 octombrie 2018







Inaugurare Monument al Eroilor Români




Agenția de Știri Bune 


Worms, Germania 


9 octombrie 2018




    Marţi, 9 octombrie 2018, a avut loc ceremonia de inaugurare a Monumentului eroilor români din Primul Război Mondial din Cimitirul Auf Der Hochimer Höhe din oraşul Worms, landul Renania-Palatinat, Republica Federală Germania.
    Evenimentul a constat într-un ceremonial militar şi religios de sfinţire a monumentului şi un moment de rostire solemnă a numelor celor 168 de militari români morţi în lagărul de prizonieri din această localitate în timpul Primului Război Mondial cărora le este dedicată opera comemorativă de război.


    Acest memorial a fost finanţat în exclusivitate de către Ministerul Apărării Naţionale, prin Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, şi realizat cu sprijinul Primăriei oraşului Worms. Finalizarea acestui proiect a creat cadrul pentru organizarea unor manifestări comemorative organizate, dar şi pentru gesturi individuale de cinstire a sacrificiului pe care l-au făcut militarii români decedaţi pe teritoriul Germaniei.
     Delegaţia Ministerului Apărării Naţionale, prezentă la eveniment, a fost condusă de către secretarul de stat pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului din Ministerul Apărării Naţionale, domnul Nicolae Nasta.
    La activitate, au mai fost prezenţi membri ai comunităţii româneşti din Germania, precum şi cetăţeni români veniţi din Ţară. Partea germană a fost reprezentată de primarul oraşului Worms, domnul Michael Kissel.


   În semn de recunoştinţă, la finalul ceremoniei, participanţii au depus coroane şi jerbe de flori la monument.
   Evenimentul a oferit tuturor prilejul de a se înclina în faţa sacrificiului suprem făcut de militarii români morţi pentru ţară şi se înscrie în seria manifestărilor organizate de statul român pentru marcarea Centenarului Primului Război Mondial, conflict armat la finalul căruia, poporul român a realizat proiectul de uniune naţională – Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.