luni, 24 septembrie 2018

Pe simezele Capitalei - Construcții




Arta plastică contemporană românească 


Tiberiu Zelea 


Galeria Eforie, București






Cronică (semnată Mihai Drișcu) publicată în
Revista Arta, nr. 2. Februarie 1983.



Partida de vânătoare




Lansare de carte 


Stelian Tănase 


Muzeul de Artă Ploiești 


27 septembrie 2018







Pe simezele clujene - Retrospectivă




Arta plastică contemporană românească 


Teodor Botiș 


Muzeul de Artă Cluj - Napoca 


27 septembrie - 21 octombrie 2018





    Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de cultură care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, organizează, în perioada 27 septembrie – 21 octombrie 2018, o amplă expoziţie retrospectivă de pictură purtând semnătura artistului clujean Teodor Botiş, eveniment ce se înscrie ca parte integrantă a ansamblului de manifestări culturale dedicate celebrării unui veac de modernitate a statului român.
   Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, 27 septembrie 2018, ora 18:00, la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca (Palatul Bánffy, P-ţa Unirii nr. 30), în prezenţa unor distinşi invitaţi: I.P.S. Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului; acad. Ioan Aurel-Pop, istoric, preşedinte al Academiei Române şi rector al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca; prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovács, istoric, Manager al Muzeului de Artă Cluj-Napoca; prof. univ. dr. Negoiţă Lăptoiu, istoric şi critic de artă; Horia Bădescu, poet, prozator, eseist şi traducător; Alexandra Sârbu, comisar de expoziţie.
    Concentrându-se asupra unei selecţii de lucrări provenite exclusiv din colecţia familiei, actuala expoziţie își propune să creioneze o privire sinoptică de mare relevanţă asupra creaţiei artistice din ultimele două decenii a maestrului Teodor Botiș, una dintre personalităţile de referinţă în arta contemporană românească, pe care o recomandă cu prisosință consistenta sa carieră profesională de anvergură naţională (cu notabile ecouri internaţionale), atestată printr-un palmares expoziţional redutabil şi, nu în ultimul rând, prin prestigioasele premii şi distincţii naţionale și internaționale care i-au fost conferite de-a lungul timpului.
    Evoluția operei sale picturale a cunoscut o traiectorie unitară, precizându-se ca o autentică "scriitură” a organicităţii ce a urmat etape înscrise firesc în coordonatele unei viziuni de o pregnantă originalitate, a cărei marcă distinctivă trădează strânse conexiuni cu filonul fecund al artei populare tradiţionale româneşti. Lucrările sale fructifică cu preponderenţă valenţele decorative ale suprafeţei picturale, decantată şi transfigurată simbolic în largi desfăşurări cromatice cu intensități și nuanțări atent orchestrate, raporturile dintre forme supunându-se unei ritmicităţi ornamentale, saturată de reverie poetică şi de meditaţie spirituală, care le structurează contrapunctic în jurul unor nuclee iradiante.
   Pictorul clujean Teodor Botiş (n. 20 august 1938, Gherla, judeţul Cluj) a frecventat cursurile secţiei de pictură a Institutului de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj (promoţia 1962), la clasa profesorului Aurel Ciupe, formația sa artistică desăvârșindu-se în cadrul unei specializări urmate în anul 1964, sub îndrumarea maestrului Corneliu Baba. A desfăşurat o intensă activitate didactică în învăţământul superior de artă clujean, mai întâi la Facultatea de Desen din cadrul Institutului Pedagogic (1962-1973), apoi la catedra de pictură a Institutului Ion Andreescu (1974-1994). Ca membru al Filialei Cluj a Uniunii Artiștilor Plastici din România (din 1969), a deschis o serie importantă de expoziții personale și a participat cu consecvență la expozițiile regionale și județene, fiind prezent și în peste 200 de manifestări expoziționale de grup, festive și republicane. Lucrările sale au fost integrate în importante expoziții românești organizate peste hotare, precum și în manifestări cu participare internațională. 
    A fost distins cu numeroase ordine, premii şi diplome de excelenţă, dintre care amintim: Premiul pentru tineret al Filialei Cluj a Uniunii Artiştilor Plastici din România (1972); Ordinul Muncii (1972); Diploma de onoare a Bienalei Internaţionale de Pictură de la Kosice (1986); Laureat al Festivalului Internaţional Lucian Blaga, Chişinău (1992); Premiul pentru Pictură al Uniunii Artiştilor Plastici din România (2003); Diplomă de excelenţă şi Premiul pentru Cultură din partea Prefecturii judeţului Cluj (2003); Ordinul Meritul Cultural în grad de comandor, acordat de Preşedenţia României (2004); Titlul de Senior al Cetăţii, acordat de Primăria municipiului Cluj-Napoca (2011); Diploma Onoare pentru Cluj, acordată de Instituția Prefectului Județului Cluj (2013); Diploma Distincția culturală, conferită de Academia Română pentru întreaga creație la împlinirea vârstei de 75 de ani (2013) etc. 
    O serie numeroasă de articole şi comentarii privitoare la opera artistică a maestrului Teodor Botiş au apărut în paginile unor prestigioase publicaţii naţionale, sub semnătura unor personalităţi de referinţă ale criticii de specialitate. 
    Lucrările sale figurează în colecţii publice şi private din România, Africa de Sud, Anglia, Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, China, Croația, Danemarca, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Italia, Israel, Olanda, Spania, SUA, Suedia, Ungaria.

Centenarul Marii Uniri în Oltenia




Muzeul de Istorie și Arheologie 


Târgu Jiu 


25 septembrie 2018





Expoziția, vernisată începând cu ora 11:00, este deschisă timp de o lună.

Târgul Național pentru Artizanat și Meșteșuguri




Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti 


București 


28 - 30 septembrie 2018





    În perioada 28-30 septembrie, la Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti va avea loc Târgul Național pentru Artizanat și Meșteșuguri, organizat împreună cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului Bucureșți.
   Evenimentul va reuni peste 150 de artizani și meșteșugari care își vor expune produsele: de la ii, covoare, ouă încondeiate, icoane, ceramică tradițională și decorativă, produse brodate, bijuterii, până la articole din sticlă, lemn și mic mobilier artizanal.
   Vor fi organizate în aer liber o serie de ateliere de creație, cum ar fi: cel de olărit, de încondeiere a ouălor, de prelucrare a lemnului, icoane pe sticlă, confecționarea obiectelor din piele, modelaj în lut sau de cusut ii. Vizitatorii vor putea de asemenea să achiziționeze de la meșteri obiectele pe care aceștia le expun.
    La Târgul Național pentru Meșteșuguri și Artizanat 2018 vor fi prezenți și artiști de muzică populară care vor susține mai multe momente artistice pe parcursul celor trei zile. Pe Scena Dumitra vor evolua: Moaţele de la Câmpeni (Alba), Corul bărbătesc din Bosanci (jud. Suceava), Ansamblul Folcloric Studențesc Mugurelul al Universității Babeș Bolyai (Cluj Napoca), Taraful Teleormanul și Gelu Voicu, Ansamblul Țara Vrancei (jud. Vrancea), Fanfara Trandafirul din Calafindesti (jud. Suceava). 
    De asemenea, va fi prezentat în aer liber și filmul documentar Preoții români, Jertfă și Rugăciune pentru Unire, realizat de Trinitas TV.
    Totodată, cei care doresc să afle mai multe despre meșteșuguri, artă populară și tradiții vor putea să participe la cele două seminarii: Meșteșug și turism rural, susținut de conf. univ. dr. Maria Stoian, președinte ANTREC România și Artă populară și tradiții în anul Centenarului: Portul popular din colecțiile Muzeului Național al Satului Dimitrie Gusti, susținut de dr. Georgiana Onoiu, șef secție Tezaurizare Patrimoniu, Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti.
Programul complet, pe pagina evenimentului:

Care dintre noi/Which One of Us




Lansare de carte 


Chris Simion-Mercurian, Cătălina Flămînzeanu 


Librăria Cărturești Verona, București 


2 octombrie 2018




    Chris Simion-Mercurian, cunoscuta regizoare și autoare, lansează volumul Care dintre noi/ Which One of Us, un proiect special realizat împreună cu prietena ei Cătălina Flămînzeanu, fotograf, și publicat la Editura Trei. Dialogul dintre cele două artiste va fi moderat de Magdalena Mărculescu, director editorial Trei.
    Evenimentul va avea loc marți, 2 octombrie 2018, de la ora 19Ș00, în cafeneaua Librăriei Cărturești Verona.
    Care dintre noi/ Which One of Us este experiența majoră-magică a lui Chris după ce a primit recent diagnosticul de cancer și, în loc să închidă fereastra, a deschis-o larg. Albumul a început ca o joacă între ea și Cătălina, devenind pe parcurs un joc între ea și toată lumea. Chris vede paharul plin și când acesta e gol și scoate din orice suferință sensul, latura izbăvitoare: "Am ieșit pe plus, acest diagnostic mi-a reamintit ce e esențial. Am primit această «boală» ca pe un dar. Nu ca pe o nenorocire. Și am simțit neîncetat că Dumnezeu e cu mine.“
    Chris Simion-Mercurian (n. 1977) este absolventă a două facultăți din cadrul U.N.A.T.C. I.L. Caragiale (teatrologie în 1999 și regie teatru în 2004). A publicat nouă cărți, printre care Ce ne spunem când nu ne vorbim, 40 de zile, În fiecare zi Dumnezeu se roagă la Mine și Imperativele adolescenței, toate la Editura Trei. În teatru este recunoscută drept o regizoare cu o viziune modernă, inedită și cu un curaj estetic rar. Este inițiatoarea Festivalului de Teatru Independent Underclous și a proiectului Grivița 53 / G 53 –Primul teatru construit Împreună.
    Cătălina Flămînzeanu (n. 1979) este absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, specializarea Jurnalism, din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Pasionată de portretistică și fotografie de teatru, este fotograful oficial al Festivalului Undercloud. A realizat expozițiile FotografIE cu IE și Mama. Eseu despre iubire. Convinsă că emoțiile nu cad niciodată în banalitate, Cătălina știe să creeze, pentru cel aflat în fața aparatului foto, acel moment unic de încredere și, totodată, de vulnerabilitate.

Pe simezele bistrițene - Visuri de altădată...




Arta plastică contemporană românească 


Sever Săsărman 


Muzeul Grăniceresc Năsăudean, Năsăud 


26 septembrie - 10 noiembrie 2018 





Darwin și revoluția gândirii biologice




Bucharest Science Festival 


Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa 


28 septembrie 2018  




   Mihai Emilian Popa este geolog și paleontolog, profesor al Universității din București, Facultatea de Geologie și Geofizică, Fulbright Scholar la University of Florida, profesor invitat la Universitatea Claude Bernard din Lyon și Marie Curie Researcher în cadrul University College Dublin. Este specializat în Paleobotanică și Palinologie (studiul plantelor fosile), Stratigrafie și Paleoecologie și predă cu entuziasm Geologia, Paleontologia și Evoluționismul studenților săi din România și din străinătate. Nu în ultimul rând, Mihai este un pasionat comunicator de știință în aceste domenii fascinante.
   Participarea la eveniment este gratuită iar înscrierile se fac pe adresa info@antipa.ro, în limita locurilor disponibile.