miercuri, 13 iunie 2018

Scrisori eminesciene




Spectacol de teatru poetic 


George Custură 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


15 iunie 2018





Bunbury




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Tineretului




Scenă din actul III.



Florin Vasiliu - John Worthing (Bunbury).


G. Andreescu - Lane, Florin Vasiliu - Bunbury și N. Moțoc - Algernon Moncrieff. 


N. Moțoc - Algernon Moncrieff și Aurelia Sorescu - Cecily Carden.


Scenă finală din actul III.


Grupaj foto publicat în Revista Scena și Ecranul, nr. 7, aprilie 1957.


Pe simezele Capitalei - Creaturi acvatice




Arta plastică contemporană românească 


Ileana Dana Marinescu 


Galeria Senso, București 


11 iunie - 12 iulie 2018





Cupa destinului




Lansare de carte 


Florin Horvath 


Muzeul Municipal Curtea de Argeș 


14 iunie 2018








Gala Poeziei Române




Teatrul Național I. L. Caragiale 


București 


15 iunie 2018




   Invitație la Gala Poeziei Române Contemporane la București: 
vineri, 15 iunie 2018, ora 18:00 la Sala Media a Teatrului Național.
Gală a Poeziei ajunsă în Anul Centenarului la a treia ediție (după Iași și Cluj-Napoca).
   Participă: Leo Butnaru, Gabriel Chifu, Ion Cocora, Denisa Comănescu, Nichita Danilov, Gellu Dorian, Marian Drăghici, Horia Gârbea, Angela Marinescu, Ioan Moldovan, Ion Mureșan, Marta Petreu, Ioan Es Pop, Ion Pop, Adrian Popescu Nicolae Prelipceanu, Cassian Maria Spiridon, Liviu Ioan Stoiciu, Arcadie Suceveanu, Grete Tartler, Lucian Vasiliu.
Moderatori: Daniel Cristea-Enache, Răzvan Voncu.
Invitați: actorii Marius Bodochi și Gavril Pătru.       

Nostalgia Paradisului




Arta plastică contemporană românească 


Denisa Șerban Maschek 


Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Mogoșoaia 


17 iunie - 8 iulie 2018 





Pădurea întunecată




Lansare de carte 


Nicole Krauss 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


14 iunie 2018





   Joi, 14 iunie, la ora 19:00, în Librăria Humanitas de la Cișmigiu, Editura Humanitas Fiction vă invită la o discuție despre noul roman al lui Nicole Krauss, Pădurea întunecată. Publicat în colecția Raftul Denisei, cu traducere și note de Luana Schidu, Pădurea întunecată este un succes comercial și de critică din șirul cu care Nicole Krauss și-a obișnuit cititorii, dar este considerată și cea mai valoroasă carte scrisă de ea până acum. O reușită remarcabilă, mai ales după primirea pe care au avut-o romanele precedente, Istoria iubirii și Marea casă. La dialogul moderat de Denisa Comănescu, director al Editurii Humanitas Fiction, vor lua parte criticii literari Tania Radu și Cosmin Ciotloș și jurnalistul Andrei Crăciun.
   Pădurea întunecată a fost, în SUA, National Bestseller și a fost desemnată cea mai bună carte de ficțiune a anului 2017 de către Esquire, Times Literary Supplement, Elle Magazine, Publishers Weekly, Financial Times, Guardian și Globe and Mail. Este, de asemenea, cartea care l-a făcut pe Philip Roth, unul dintre modelele literare, devenit prieten și parter de corespondență al scriitoarei, să declare: “Un roman strălucit. Sunt plin de admirație“. Iar cronicile care au apărut de-a lungul anului 2017 în rubricile de critică ale marilor publicații americane descriu Pădurea întunecată în termeni fără echivoc, drept un roman elegant, triumfător, lucid și exaltant și unul care duce narațiunea convențională în direcții neconvenționale.
   Cu titlul luat dintr-un vers din Infernul lui Dante, este un roman misterios, care te absoarbe, urmând poveștile a două personaje distincte aflate într-o călătorie aproape inițiatică în Israel. Nicole este o tânără romancieră de 39 de ani din New York, în plină criză existențială și de creație, în timp ce Epstein este un avocat bătrân, fost antreprenor de succes, a cărui scară de valori se răstoarnă brusc. Amândoi își părăsesc familiile și par să străbată un drum dantesc, coborând cerc după cerc, fără să bănuiască ce îi așteaptă la capăt.
    "Romanul elegant, provocator și hipnotizant al lui Nicole Krauss este opera ei cea mai valoroasă de până acum. Viu, inteligent și uneori plin de umor, este un tur de forță fascinant.“ (Publishers Weekly)
    "Un roman triumfător, care sugerează hotărârea de a conduce narațiunea convențională în direcții neconvenționale. Proza lui Krauss oscilează între precizie și grație. Autoarea este incapabilă să scrie o singură frază care să nu pară cizelată până la perfecțiune. În Pădurea întunecată, Nicole Krauss a reușit să trateze cu finețe tematici dintre cele mai dificile.“ (San Francisco Chronicle)
    "Lucid și exaltant... Elias Canetti a scris despre Kafka la un moment dat că a căutat, mai presus de orice, să-și păstreze libertatea de a da greș. Fidelă acestui spirit, Krauss, o interpretă creativă și incisivă a lui Kafka, le permite lui Nicole și Epstein să-și recâștige libertatea de a da greș. Acest drept nu ar trebui tratat cu lejeritate. Este un mare dar nu doar pentru personajele sale, ci și pentru noi, cititorii ei.“ (New York Times Book Review)
    Accesul la eveniment este gratuit, pe baza unei rezervări prin Eventbook, aici: https://eventbook.ro/other/bilete-padurea-intunecata-nicole-krauss.

100 de ani de la Marea Unire




Lansare de întreg poștal 


Academia Română, București 


14 iunie 2018






Detalii despre acest eveniment aflați de aici:


Hortus Deliciarum




Muzeul Național al Țăranului Român 


București 


12 iunie - 1 iulie 2018





   Ideea acestei expoziții i-a fost inspirată artistei Victoria Zidaru de opera muzicală a cunoscutei mistice medievale, Hildegard von Bingen, care a trăit în jurul anilor 1200 în Germania și a cărei atmosferă pioasă și suavă amintește de statura umană primordială.
Conceptul pornește de la ideea restaurării atmosferei paradiziace într-o viziune plastică, folosindu-se de sculptură, obiect, instalații și performance.
  În sprijinul acestei idei vor fi folosite, cu preponderență, materiale vegetale: fân, plante uscate și mirositoare, crengi, cuiburi, pânză de casă din in și cânepă. În felul acesta, obiectele care vor compune instalațiile vor fi din pânză umplute cu material vegetal. De asemenea, miresmele plantelor vor face parte din instalațiile Stromata mare, Stromata mică, 8 Stâlpi, Arborele Vieții, Arborele Cunoștinței, Ecou, Sânul lui Avraam etc. Aproape toate obiectele din pânză vor fi brodate cu fir de cânepă reprezentând texte inserate în compoziții geometrice. În afară de lucrări selectate din cele trei expoziții recente ale artistei Victoria Zidaru – ZISSICUSUT, FLORILEGIU și HORTUS DELICIARUM, expoziția de la Muzeul Național al Țăranului Român va cuprinde lucrări noi, special gândite pentru acest proiect.
    Abordarea problemelor din această zonă spirituală, în vremea tulburată pe care o parcurgem, poate fi o îmbiere, o trezire și o pledoarie pentru regăsirea normalității, verticalității și firescului.
   Totodată, expoziția va fi însoțită de două proiecții video reprezentând două performance-uri care ilustrează bine acest concept: Înveșmântare și Urzeală în doi.
   Expoziția va putea fi vizitată la Sala Foaier, până pe 1 iulie 2018, de marți până duminică, între orele 10:00 și 18:00. Intrarea este liberă.

Instituții lirico-dramatice




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară




Carte poștală din colecția personală.
















Grupaj publicat în volumul România Muzicală. Editura Muzicală. 1980.