marți, 22 mai 2018

Schițe de iubire




Lansare de carte 


Pavone, Pitești 


27 mai 2018




Prezentarea (între orele 12:00 - 14:00) antologiei de povestiri romance Schițe de iubire.
La eveniment vor participa cei doi antologatori și o parte dintre autorii incluși în volum.

Evocare Tagore




Muzeul Național al Literaturii Române 


București 


26 mai 2018





  Sub semnul lui Tagore, primul laureat asiatic cu Premiul Nobel pentru Literatură, în 1913, Muzeul Național al Literaturii Române, Editura Cununi de stele și Centrul de Artă Euterpe vă propun un eveniment care îmbină trei arte îmbrățișate de Profetul Indiei: Poezie, Muzică, Dans sâmbătă, 26 mai 2018, ora 17:00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe).
   "Poezia este singurul adăpost a ceea ce este cu adevărat profund în viaţa mea”, spunea Rabindranath Tagore (7 mai 1861 - 7 august 1941). A fost un geniu multidimensional – poet, prozator, dramaturg, filosof, estetician, pedagog, muzician, compozitor, actor, regizor, coregraf, pictor. Dar mai întâi de toate poet, pronunțându-se pentru dreptate și adevăr. Căutarea adevărului vieții, al existenței l-a îndreptat spre drumul cugetului, spre probleme filosofice.      
    Întrebările legate de noima vieții și a lumii, care l-au frământat, au fost exprimate în poezii. Răspunsurile le-a găsit tot pe calea poeziei. Poezia n-a fost doar o muză, ea i-a fost însăși viața. Frumosul și adevărul s-au îmbinat cu iubirea în creațiile sale. A determinat destinul cultural al Indiei: a creat opere artistice de toate genurile literare, precum și în muzică, pictură și coregrafie, a înființat o universitate, a format generații de oameni de cultură.
    Muzica lui Tagore, ca și poezia lui, nu a putut fi încadrată în vreun gen. Se numește, simplu: Rabindra Sangeet – Muzica lui Tagore.
    În grădina Muzeului Național al Literaturii Române, Centrul de Artă Euterpe vă oferă, pe muzica lui Tagore, un spectacol de dans clasic indian, în conceptul și coregrafia lui Carmen Coțovanu Pesantez. Interpretează: Carmen Coțovanu Pesantez, Alina Ion, Angelica Floareș. Iar Carmen Mușat-Coman, reprezentantă a Editurii Cununi de stele, va împleti poezia cu biografia și opera celui ce avea să fie unul dintre cei mai iubiți scriitori din România.
   Tagore (tradus din bengali de Amita Bhose): „Dacă poezia mea face ca zâmbetul vostru să fie mai dulce şi lacrimile voastre mai frumoase, atunci voi şti că mi-am împlinit menirea de poet.”
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm cu drag!

Un an din viața Liubei B.




Lansare de carte 


Ioana Scoruș 


Librăria Cărturești Verona, București 


24 mai 2018




    Editura TREI vă invită la un dialog spumos și incitant despre romanul Un an din viața Liubei B. scris de Ioana Scoruș joi, 24 mai, ora 18:30, în Librăria Cărtureşti Verona - Ceainărie.
    Alături de autoare se vor afla Alex. Ștefănescu – critic literar, Ion Vianu – scriitor și psihiatru și Magdalena Mărculescu – director editorial TREI.
   Un an din viața Liubei B. este confesiunea tulburătoare a unei femei ajunse la maturitate, care-și radiografiază trecutul și spune povestea iubirilor ce i-au marcat definitiv viața.
    După un mariaj eșuat, Liuba descoperă voluptatea și libertatea singurătății, dar totodată resimte cinismul și detașarea inerente maturității. Iar în această libertate o întâlnire neașteptată îi va schimba destinul. Într-o librărie îl cunoaște pe poetul ale cărui poezii le-a descoperit în tinerețe, poezii încărcate de un erotism aparte, care au fascinat-o. Astfel, casa bătrânului poet, de care Liuba se îngrijește de trei ori pe săptămână, devine locul unde înflorește o pasiune amețitoare, care s-a născut, de fapt, cu multă vreme în urmă.
Pendulând între prezent și trecut, impregnată cu amintiri despre o copilărie idilică și o tinerețe marcată de schimbări istorice dramatice, cartea Ioanei Scoruș vorbește despre distorsiunile pe care le creează memoria, uneori până la a-ți confunda viața cu cea a predecesorilor tăi, cu tot ce poate decurge de aici.
    Ioana Scoruș (n. 1968) este psihanalist, având o dublă formație, științifică și umanistă. A semnat rubrica Scriitornicul din suplimentul cultural Litere, Arte&Idei și a publicat numeroase articole, interviuri, cronici de carte și poezie în revistele Dilema, România literară, Convorbiri literare, Timpul, Q Magazine, Psychologies etc. Semnează 49, rubrica săptămânală de proză scurtă din revista on-line LiterNet. A publicat o plachetă de versuri (Iubiri imperfecte, Ed. Premier), un roman (Povestea unei sinucideri, Ed. Albatros) și o carte de interviuri (Paradoxurile psihanalizei în România, Ed. Paralela 45).

Pe simezele Capitalei




Arta plastică contemporană românească 


Corneliu Ionescu 


Cercul Militar Național, București 


19 mai - 7 iunie 2018





Hai la băi...lângă Târgu Neamț




Stațiuni balneoclimaterice


Băile Oglinzi




Foto: Constantin Cioboată.




Articol publicat în Revista România pitorească, nr. 4 (208), aprilie 1989.

Icoane pe sticlă




Consiliul Județean Arad 


23 mai 2018




   Complexul Muzeal Arad deține în Colecţia de etnografie câteva icoane pe sticlă, aparţinand centrelor de iconari din zona Transilvaniei, cele mai renumite fiind icoanele de la Nicula.
Proiect expozițional realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Arad.
Consiliul Județean Arad (str. Corneliu Coposu 22)
Perioada expoziției: 23 mai – 4 iunie 2018, orele 9:00-17:00
Vernisaj: Miercuri, 23 mai 2018, ora 10:30
Curatori:
dr. Gabriel Hălmăgean, dr. Sorin Sabău/ Complexul Muzeal Arad
dr. Elena Rodica Colta / Centrul Cultural Județean Arad

Serata de scrisori




Grădina Cafe Verona 


București 


24 mai 2018




   Joi, 24 mai, de la ora 19:30, vă așteptăm în Grădina Café Verona la Serata cu scrisori.
Marius Chivu, Nora Iuga, Răzvan Exarhu, Gianina Corondan, Cătălin Ștefănescu, Ioana Pârvulescu, Alex Tocilescu și Genevieve Fieraru vor citi pe rând scrisori de dragoste ale scriitorilor români. Celebre, secrete, interzise, platonice, pătimașe, împărtășite, nefericite, iubirile lor ne lasă să privim pe furiș în dormitorul literaturii române.

Pe când Grigore Cervenschi avea "pile"...




România de-altădată (?!)


Borșa (2)




Hotelul Cascada. Ilustrată din colecția personală.





După cum v-ați dumirit deja, un caz evident de "mușamalizare"...


Articol publicat în Revista România pitorească, nr. 4 (208), aprilie 1989.







My Space/My Place




Expoziție de fotografie 


Ruth Oren 


Muzeul de Artă Cluj - Napoca 


22 mai 2018





Scena lirică - premierele stagiunii 1983 - 1984




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară





Scenă din baletul La piață de Mihail Jora: Aurora Rotaru.



Scenă din Interogatoriul din zori de Doru Popovici. 



Articol publicat în Scena lirică, nr. 3, 1983.
Editor: Opera Română, București.

Pe simezele Capitalei - Impresii




Arta plastică contemporană românească 


Dana Nechita 


Biblioteca Națională a României, București 


24 mai - 5 iunie 2018 





Ultima escaladă




Din evenimentele muntelui



Foto: Ionut Voda




Articol publicat în Revista România Pitorească, nr. 4 (208), aprilie 1989.

Restaurarea conacului de la Ghergani




Ovidiu Serghe 


Muzeul Municipiului București 


24 mai 2018




    Muzeul Municipiului București vă invită la Palatul Suțu să participați joi, 24 mai 2018, 
ora 18:30, la Conferința Restaurarea conacului de la Ghergani, un studiu de caz cu arhitectul Ovidiu Serghe, implicat în etapele restaurării conacului.
Coordonare conferințe: Cătălin D. Constantin
    Conacul de la Ghergani (situat la 30 de minute de București, pe drumul spre Târgoviște, în orașul Răcari), a fost reconstruit în două etape între 1869-1888, după schițele și viziunea lui Ion Ghica de arhitecții Dimitrie Berindey (1831-1884) și apoi de George Mandrea (1855-1916). Se înscria, ca și alte reședințe boierești din epocă, în categoria maisons de plaisance.
   Capela domeniului este realizată de arh. Dimitrie Berindei, aici găsindu-și odihna Ion Ghica și soția sa Alexandrina. Ridicată într-un stil neoromânesc timpuriu capela diferă de stilul palatului. Aceasta, asemeni palatului, a trecut prin cutremurele din 1940 și 1977 ce au degradat clădirile.
    Recent introdus in circuitul turistic, Domeniul Ion Ghica este marcat de o istorie ce se întinde până în secolul XVI. Situat la jumătatea distanței dintre București și Târgoviște, Domeniul de la Ghergani este declarat Monument istoric de importanță națională. A fost reședința lui Ion Ghica, descendent al familiei care a dat Moldovei și Țării Românești o adevărată dinastie de domnitori.
    Domeniul este strâns legat de personalitatea lui Ion Ghica, inițiator al Revoluției de la 1848, și înflăcărat promotor al Unirii Principatelor. Reședința de la Ghergani a fost unul dintre principalele locuri în care au fost făcute primele întruniri pentru planurile Unirii, împreună cu prietenii săi N. Bălcescu și Negruzzi.
     Prim ministru al României în patru rânduri, autor al Scrisorilor către Vasile Alecsandri – una dintre cele mai cuprinzătoare opere memorialistice ale secolului 19 din literatura română, Ion Ghica a marcat istoria României moderne și se numără printre fondatorii ei cei mai de seamă.
    Domeniul de la Ghergani cuprinde un parc natural desprins din vechii codrii ai Vlăsiei, cu o grădină romantică în mijlocul căreia se află conacul, inspirat de arhitectura franceză a epocii, și capela familiei Ion Ghica, bijuterie arhitectonică reprezentativă a stilului neoromânesc, în fața căreia se află mormintele familiei.
    Mai multe despre Ion Ghica și Domeniul de la Ghergani, pe site-ul www.domeniul-ghica.ro
Conferința urmărește evoluția procesului de restaurare și disecția etapelor sale: analiză istorică, arheologică, concepere proiect de arhitectură și implicit desfășurarea șantierului.
    Ovidiu Serghe s-a născut în 1991 la Roman, România. A studiat arhitectura în Iași, București și Vaduz, Liechtenstein de-a lungul celor 6 ani de Licență și Master. A avut internship-uri în București și Chur, Elveția colaborând cu Biroul de Arhitectură Conradin Clavuot. A câștigat numeroase competiții, incluzând locul 2 la C.A.S.A., locul 1 la competiția din Fanas, Elveția în perioada internship-ului, locul 1 la Portfolios Review la The Institute și a susținut prelegeri la O.A.R. București și în cadrul evenimentului Zilele Europene ale Patrimoniului. În prezent este arhitect stagiar în cadrul laboratorului de arhitectură PRODID.
Intrarea: 10 lei. În preţul biletului este inclusă vizitarea Palatului Suțu, în termen de 30 de zile.

"Fumatul dăunează grav sănătății"




România de-altădată






"Protest" publicat în Revista România Pitorească, nr. 4 (208), aprilie 1989.


Festivalul Internațional de Statui Vivante




Grădina Cișmigiu 


ediția a VIII-a, 23 - 24 mai 2018




   Festivalul Internațional de Statui Vivante, ediția a 8-a (22 - 28 mai) se va desfășura, timp de două zile, și în Grădina Cismigiu, cea mai frumoasă grădină bucureșteană, inaugurată în 1854.
   Peste 30 de Statui Vivante din România, Olanda, Spania, Portugalia și Ucraina își vor spune poveștile.
  Ceea ce face ca ediția din acest an să fie una cu totul excepțională este dimensiunea educativă pe care ne-am dorit-o. Dincolo de reprezentațiile invitațiilor și ale Teatrului Masca, Festivalul din acest an se consitutie într-un adevărat eveniment cultural-educativ. În spațiul festivalului va exista o zonă dedicată educației culturale: expozitii foto, expozitii de costume de Living statues, proiectii video și spații de documentare cu materiale informative despre teatrul outdoor și statuia vivantă, demonstații de machiaj.
  Vino la Festivalul Internațional de Statui Viante! Evenimentul unde teatrul de stradă este adus la superlativ. Intrarea este liberă!

Program 23 Mai:

18.00-18.40 / 19:00-19:40 / 20:00-20:40
România Teatrul Masca - Strigătele Parisului

Vânzătoarea de chibrituri, Vânzătorul de panglici,Vânzătorul de orvietan, Vânzătoarea de mături, Aprinzătoarea de felinare, Vânzătoarea de ouă, Cântăreața, Dantelăreasa, Spălătoreasa, Vânzătoarea de dulciuri,Vânzătorul de oale și tigăi, Vânzătoarea de pește, Modista, Plăpumăreasa, Vânzătorul de otrăvuri pentru șobolani.

18.40-19.20 / 19.40-20.20 / 20:40 -21:20

Portugalia: Helena Reis& Ana Torrie - Mr. Chocolate ( Domnul de ciocolată)
Spania: Francisco Aquado Anonuevo - Manuscrito ( Manuscrisul)
Olanda: Leveden Theater - Goddes of Agriculture ( Zeița Agriculturii), Heart Conquering ( Cuceritorii de inimi), Mademoiselle perfum ( Domnișoara parfum), Prince Charming ( Prințul fermecat), Snow-White ( Albă ca Zăpada)

19:20- 20:00 / 20:20-21:00/ 21:20-22:00
Ucraina: ArtelMYTH - B-Boy ( Băiatul B), Yaroslavna, Kosak, Assistant Governor ( Asistentul Guvernatorului),Levitating Alladin ( Alladin)
Olanda: Leveden Theater - The Angel ( Îngerul), The Host
(Gazda), The Photographer ( Fotograful).

Program 24 Mai:

18.00-18.40 / 19:00-19:40 / 20:00-20:40
România Teatrul Masca - Strigătele Parisului

Vânzătoarea de chibrituri, Vânzătorul de panglici,Vânzătorul de orvietan, Vânzătoarea de mături, Aprinzătoarea de felinare, Vânzătoarea de ouă, Cântăreața, Dantelăreasa, Spălătoreasa, Vânzătoarea de dulciuri,Vânzătorul de oale și tigăi, Vânzătoarea de pește, Modista, Plăpumăreasa, Vânzătorul de otrăvuri pentru șobolani.

18:40 -19:20 / 19:40- 20:20 / 20:40-21:20
Portugalia: Helena Reis& Ana Torrie - Mr. Chocolate ( Domnul de ciocolată)
Spania: Francisco Aquado Anonuevo - Manuscrito ( Manuscrisul)
Olanda: Leveden Theater - The Angel ( Îngerul), The Host
(Gazda), The Photographer ( Fotograful).
Ucraina: ArtelMYTH - Mr. Showtime ( Flașnetarul francez), Mr. &Mrs. Steam ( Domnul și Doamna Abur), Levitating Alladin ( Alladin)

19:20-20:00 / 20:20-21:00 / 21:20-22:00

Ucraina: ArtelMYTH - Governor (Guvernatorul), One day in the Life of Ukrainians ( O zi din viața ucrainenilor), Concordia ( Zeița concordia), B-Boy ( Băiatul B), Yaroslavna, Kosak, Assistant Governor (Asistentul Guvernatorului)

Meșterul Manole




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Muzical Brașov







Articol publicat în Scena lirică, nr. 3. 1983.
Caiet editat de Opera Română, București.





Pe simezele gălățene - Atelier 13




Arta plastică contemporană 


Teatrul Național de Operă și Operetă Nae Leonard, Galați 


22 mai 2018




  Asociația artiștilor plastici Atelier 13 a luat ființă în anul 1993 în orașul Dobrici, Bulgaria, cu statut de asociație juridică in scopuri culturale. Obiectivul principal al Asociației constă în participarea la viața culturală a orașului, în țară și peste hotare. Până în prezent, Asociația a organizat peste 60 de expoziții în Dobrici, Sofia, Plovdiv, Ruse, Velico Tirnovo, Silistra, Șumen, Balcic, Kavarna, Bratislava, Zadar-Croația.
   Membrii asociației : Veneta Gancheva - pictură, Georgi Atanasov - grafică, Georgi Sabev - sculptură, Dimitar Kostadinov - sculptură in lemn, Nikolay Todorov - pictură, Hristo Kralev - pictură, Hristo Konstantinov - pictură