marți, 13 martie 2018

Salonul Literar Axis Libri




Lansare de carte 


Biblioteca Județeană V. A. Urechia, Galați 


15 martie 2018




   Biblioteca Județeană V. A. Urechia Galați vă invită joi, 15 martie 2018, ora 17:00, la Salonul Literar Axis Libri, manifestare culturală organizată săptămânal în Sala de lectură Mihai Eminescu, la sediul central. Evenimentul va cuprinde lansarea următoarelor volume: Vlăstare de la Dunărea de Jos, autor Livia Ciupercă; Cadența timpului, autor Corina Matei-Gherman; Clanța și Resurecția, autor Vasile V. Popa și Postume, autor Vasile Gh. Popa. 
Moderatori vor fi Theodor Parapiru și Zanfir Ilie.

Centenarul Unirii Basarabiei cu România - Artizanii Marii Uniri




Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I 


București 


31 martie 2018




   Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I găzduieşte sâmbătă, 31 martie 2018, în intervalul 10:00-17:00, o manifestare dedicată aniversării Centenarului Unirii Basarabiei cu România.
   Activitatea va cuprinde o serie de acţiuni cu caracter istorico-militar, desfăşurate în curtea interioară a muzeului, cu participarea mai multor grupuri de reconstituire istorică, reprezentând armatele care au participat la luptele desfăşurate în timpul Războiului cel Mare pe teritoriul ţării noastre.
   În acest context va avea loc vernisarea unei prime mini-expoziţii din ciclul de manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri, intitulată Artizanii Marii Uniri.
   Cu acest prilej va fi expus pentru prima dată după mult timp, drapelul Regimentului 1 Moldovenesc, o piesă de o deosebită valoare istorico-militară.
   Manifestarea va începe la ora 10:00 printr-o ceremonie militară desfăşurată în faţa muzeului, cu participarea tuturor grupurilor de reconstituire istorică.
La ora 16:30, vor fi conferite diplome participanţilor.
   Evenimentul organizat de Muzeul Militar Naţional se adresează publicului interesat de prima etapă a Marii Uniri din 1918 – Unirea Basarabiei cu România – doritor să cunoască aspecte inedite legate de trecutul armatelor care au luptat în epoca Primului Război Mondial.
Intrare liberă!
Vă aşteptăm!


Promoția 1984




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale




Sper că l-ați remarcat pe viitorul soț al Principesei Margareta...



***Pagini publicate în Gong '85, Almanahul Revistei Teatrul.
Decembrie 1984.




Apariții editoriale dedicate Centenarului Marii Uniri




Lansare de carte 


Arhivele Naționale ale României, București


15 martie 2018




   1 Decembrie 1918 reprezintă un moment istoric crucial pentru identitatea poporului nostru: momentul Marii Uniri - idealul național în sfârșit împlinit. Un fotograf și camera lui de fotografiat ne fac să trăim, la un secol distanță, ceva din "culoarea”, speranța și gravitatea acestor zile însemnate. Cine este Samoilă Mârza? Cine este cel care a rămas cunoscut drept fotograful Marii Uniri? Editura Monitorului Oficial și Arhivele Naționale ale României vă invită să-l descoperiți, într-un album elegant, bilingv (română-engleză), ce reproduce fotografiile unui alt album, apărut acum aproape 100 de ani, dăruit de către fotograful însuși marelui om politic Iuliu Maniu.
    Cu un text introductiv semnat de istoricul Radu Mârza, ce atribuie și o dimensiune personală actului său recuperator, dată fiind înrudirea cu Samoilă Mârza, Albumul Marii Uniri conține 32 de fotografii, dintre care 5 înfățișează momentul propriu-zis al Adunării Naționale de la Alba Iulia, iar restul alte evenimente ori aspecte importante de la sfârșitul anului 1918 și începutul anului 1919: ceremonia de depunere a jurământului și de sfințire a steagului tricolor al unităților militare românești din Viena, momentul plecării spre Alba Iulia a unui grup de țărani din satul natal al fotografului, Galtiu, îmbrăcați în straie de sărbătoare, sosirea la Alba Iulia a generalului francez Henri Berthelot, un grup de ofițeri ai Regimentului nr. 5 de Vânători de Munte, alături de intelectuali, notabilități din oraș, țărani, porțile I și a III-a ale cetății din Alba Iulia, respectiv monumentul eroilor de la Custozza, aflat în piața centrală a cetății. Celor menționate mai sus li se adaugă o fotografie de grup ce-i reprezintă pe membrii Consiliului Dirigent al Transilvaniei, Bănatului și părților românești din Ungaria și o frumoasă fotografie de tinerețe a fotografului.
    Albumul România în timpul Primului Război Mondial. Aliați, adversari și propagandă. O istorie în imagini, sub semnătura prof. univ. dr. Alin Ciupală, ediție bilingvă (română-engleză), își propune să aducă în atenția publicului două aspecte mai puțin avute în vedere atunci când se discută despre participarea României în Primul Război Mondial, eveniment care a avut drept rezultat realizarea în 1918 a unirii tuturor provinciilor locuite de români:
- importanța surselor vizuale (fotografii, cărți poștale ilustrate, afișe, fluturași de propagandă, filme de epocă, benzi desenate) și a altor categorii de surse (medalii, plachete) în cercetarea trecutului și în înțelegerea unor procese complexe, precum războiul, proiectul național român, evoluțiile politice internaționale, Marea Unire. Dacă de cele mai multe ori cercetătorul a preferat sursele narative, documentele, în studiul subiectelor enunțate, imaginile pot fi la rândul lor la fel de relevante și chiar mai directe prin puterea lor de penetrare. Multe dintre cele cuprinse în albumul de față sunt unice, altele foarte rare, unele sunt uitate cu desăvârșire sau ignorate atunci când sunt identificate;
- subiectele spre care ne trimit aceste surse sunt la rândul lor inedite, precum: participarea femeilor din România la susținerea efortului de război al țării; organizarea pe teritoriul ocupat de Puterile Centrale a unor lagăre în care au fost deținuți militari francezi de origine africană capturați de germani pe frontul occidental; rolul omului simplu, pe lângă acela al personalităților, în război, atât în primele linii, cât și acasă; contribuția deosebită, civică, sanitară, politică, a reginei Maria; Primul Război Mondial în memoria colectivă românească după 1918 și până astăzi; bătălia propagandistică între Puterile Centrale și cele ale Antantei, la care România a luat parte de la început. Istoria în imagini o completează în mod fericit pe cea scrisă și îi oferă o culoare aparte, descompusă în toate nuanțele sale.
    Lansarea albumelor va avea loc la sediul Arhivelor Naționale ale României din bd. Regina Elisabeta nr. 49 în data de 15 martie 2018, ora 15:00. Despre acestea vor vorbi dr. Ioan Drăgan, director general al Arhivelor Naționale ale României, prof. univ. dr. Carol Căpiță și prof. univ. dr. Alin Ciupală, Facultatea de Istorie, Universitatea din București, conf. univ. dr. Radu Mârza, Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, și Anca Ivașcu, redactor-șef al Editurii Monitorului Oficial.

Înainte de ’89 era mai bine




Idei în Agora 


Casa Filipescu - Cesianu, București 


13 martie 2018




   Muzeul Municipiului București vă invită marți, 13 martie 2018, ora 18:00, la conferința Înainte de ’89 era mai bine - Bazele socio-demografice ale percepţiilor asupra comunismului
Gazda evenimentului - Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei, nr. 151)
Invitat: Cătălin Augustin Stoica; Moderator: Sorin Antohi - Asociația Orbis Tertius.

Contextul general

    Numeroşi lideri de opinie şi politicieni susţin că una dintre principalele piedici în calea modernizării rapide a României postcomuniste ar fi o aşa-zisă nostalgie faţă de comunism. În această interpretare, cei mai mulţi români ar fi încă prizonieri ai trecutului apropiat, oameni care nu au înţeles ce a însemnat comunismul pentru această ţară, persoane care nu apreciază democraţia şi libertatea individuală şi încă valorizează ideologii ce susţin colectivismul şi existenţa unui stat supradimensionat şi atoateprotector. Votul masiv pentru partide (teoretic) de stânga este, potrivit aceloraşi voci, un indicator al acestei nostalgii faţă de trecutul apropiat
În această conferinţă, va fi examinat conţinutul aşa-zisei nostalgii "generalizate” în raport cu defunctul regim comunist. Folosind date ale unui sondaj de opinie realizat în 2016 pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.500 de respondenţi adulţi, vor fi schiţate răspunsuri la întrebări precum: Ce anume regretă românii în raport cu trecutul apropiat? Regretă cei mai mulţi absenţa unor drepturi şi libertăţi fundamentale sau – mai degrabă – elemente ce ţin de sfera unor drepturi sociale? Pe ce dimensiuni (economice, politice şi sociale) lucrurile s-au îmbunăţăţit ori s-au înrăutăţit în raport cu 1989? Care sunt bazele socio-demografice ale percepţiilor asupra comunismului?

Cine sunt cei doi speakeri

   Cătălin Augustin Stoica (n. 1969) este Doctor în Sociologie al Universităţii Stanford. Licența în Sociologie la Universitatea București, titlul de Master în Societate şi Politică (Sociologie) la Central European University și titlul de Master în Sociologie la Universitatea Stanford. Între 2007 și 2015 a fost Director General al Centrului de Sociologie Urbană şi Regională (CURS). În prezent este conferenţiar universitar în cadrul Departamentului de Sociologie al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA). Are o vastă experienţă de cercetare în proiecte naţionale şi internaţionale realizate pentru instituţii precum Banca Mondială, Consiliul Naţional pentru Cercetare Ştiinţifică în Învăţământul Superior (CNCSIS), Centrul de Cercetare şi Consultanţă în Domeniul Culturii, Fundaţia Friedrich Ebert–România, The International Republican Institute (IRI), The National Democratic Institute for International Affairs (NDI). Lucrările sale au apărut în reviste şi volume publicate în România, SUA, Polonia, Germania.
   Sorin Antohi (n. 1957) este istoric al ideilor, eseist, traducător. A făcut studii de Engleză, Franceză (Universitatea Al. I. Cuza, Iași) și Istorie (EHESS, Paris). A predat mai ales la University of Michigan, Ann Arbor; Universitatea din București; Central European University, Budapesta – unde a fost și pro-rector academic, șef de departament, director fondator al Pasts, Inc. Center for Historical Studies; a făcut cercetări, între altele, la institute de studii avansate (Stanford, Berlin, Essen, Viena). A coordonat proiecte și rețele de cercetare, colecții de carte; a fost în conducerea unor instituții, organisme profesionale (între altele, membru în biroul Comitetului Internațional de Științe Istorice), publicații, fundații; a (co)organizat conferințe, seminarii, școli de vară. A ținut conferințe și comunicări în peste treizeci de țări. A publicat cinci volume de autor (unul la Paris), șase de convorbiri (cu: Adrian Marino, Mihai Șora, Alexandru Zub, Moshe Idel, Virgil Nemoianu, Cioran și Luca Pițu), șapte coordonate (unele în colaborare), șase traduse din franceză și engleză (în colaborare cu Mona Antohi), precum și texte de mai mică întindere.

Despre Idei în Agora

    Program dedicat analizei spiritului public, realizat de Muzeul Municipiului București în parteneriat cu Asociația Orbis Tertius / A Treia Lume -- care asigură conținutul. Întâlnirile au formate diferite (conferințe, colocvii, seminarii, dezbateri publice etc.), propunând un dialog între curente, mișcări, personalități, viziuni despre lume, teorii, ideologii aflate în consens, rezonanță, tensiune ori conflict. Intelectualii publici și universitarii, politicienii și oamenii de afaceri, studenții, întregul public educat încearcă astfel să înțeleagă împreună lumea în care trăiesc. În singurul mod posibil: prin dezbaterea critică a ideilor.
* Intrarea este 10 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiilor de la Casa Filipescu-Cesianu, în termen de 30 zile.

Să ne cunoaștem artiștii




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Petre Gheorghiu (1929 - 2000)







Consemnare publicată în Ziarul Scînteia tineretului, Nr. 6775, de marți, 2 martie 1971.










Interviu publicat în Revista Flacăra, Nr. 47. 20 noiembrie 1980.






Articol publicat în Gong '81, Almanahul Revistei Teatrul.
Decembrie 1980.








Consemnare publicată în Almanah Cinema 1981. Decembrie 1980.






Interviu publicat în Pygmalion, supliment la programul Teatrului L. S. Bulandra.
Toamna anului 1989.


***Mai multe despre acest artist puteți afla și de aici:

Petre Gheorghiu - Wikipedia


Pe simezele vâlcene




Arta plastică contemporană românească 


Lucia Juncu 


Galeria Cozia, Râmnicu Vâlcea 


16 martie 2018





Tour de France




Lansare de carte 


Julian Barnes 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


14 martie 2018




  Editura Nemira vă invită miercuri, 14 martie, de la ora 19:00, la evenimentul de lansare a volumului Tour de France de Julian Barnes - o declarație de dragoste pentru Franța de la un britanic. Evenimentul va avea loc la Librăria Humanitas de la Cișmigiu.
Vorbesc despre carte: Marina Constantinescu, Adina Dinițoiu și Radu Paraschivescu.
Moderator: Dana Ionescu, redactor-șef Nemira.
   Melodii, filme, cărți, tablouri, excursii, competiții și rețete culinare s-au strâns într-o carte născută, spune Julian Barnes, dintr-o "relație pasională“ cu Franța.
   Parcurgând Tour de France, facem o călătorie în spiritul francez și ne întâlnim cu scriitori, cineaști, muzicieni și creatori care îl reprezintă într-un fel sau altul. Printre ei, Jacques Brel și Jean-Luc Godard, Gustave Flaubert și George Simenon.
Dacă iubiți Franța, o veți iubi și mai mult citind eseurile unui englez îndrăgostit de ea.