joi, 19 octombrie 2017

Dincolo de Sfârșit. Istorii cartografice




Conferințe de istoria artei 


Dalina Bădescu 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


ediția a IV-a, 24 octombrie 2017




    Vă invităm marți, 24 octombrie, la cea de-a patra Conferință de Istoria Artei din această sesiune, Dincolo de Sfârșit. Istorii cartografice care va fi susținută de Dalina Bădescu, istoric de artă.
    Vom vorbi despre modurile în care cartografia a fost un instrument de mediere între lumea văzută și cea nevăzută, despre teritorii imaginare, despre porți de acces către alte lumi și despre atlasuri astrologice.
    De la discul solar Nebra, până la modelele matematice ale Universului, și de la cercurile Infernului lui Dante până la harta lui William Faulkner, vom trece prin cele mai importante momente din istoria cartografiei, în care Sfârșitul Lumii vizibile nu a însemnat decât primul pas spre o eliberare a spiritului și a imaginii.

Reprezentanţe diplomatice la Dunăre de Jos şi Marea Neagră




Complexul Muzeal de Științele Naturii Răsvan Angheluță 


Galați 


20 - 29 octombrie 2017






   Sub genericul Arhive, Cetăţenie şi Interculturalism, Serviciul Judeţean Galaţi al Arhivelor Naţionale va vernisa vineri, 20 octombrie 2017, ora 12:00, la sediul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi expoziţia Reprezentanţe diplomatice la Dunăre de Jos şi Marea Neagră, manifestare organizată de Serviciile Judeţene de Arhivă din Constanţa, Brăila, Galaţi şi Tulcea, în parteneriat cu instituţia muzeală gazdă. În cadrul expoziţiei vor putea fi văzute aproximativ 200 de documente (în fotocopie) din perioada 1835-1940, respectiv fotografii, cărţi poştale, corespondenţă diversă, toate oferind publicului informaţii despre mediul de afaceri, activităţile comerciale şi personalităţile vremii. Expoziţia îşi propune să aducă în prim plan importanţa consulatelor în stabilirea şi dezvoltarea legăturilor economice şi diplomatice dintre aceste porturi şi Europa. Documentele expuse reflectă ideea de multiculturalitate la Dunărea maritimă şi Marea Neagră, în aceste porturi cu o istorie bogată, cu populaţie eterogenă, cu personalităţi care au jucat un rol important în viaţa diplomatică şi comerţul extern al României. De asemenea, acest eveniment este şi un omagiu adus celui care a fost Virgil Coman, director al Arhivelor Naționale ale României – filiala Constanţa, care s-a stins din viaţă fulgerător, în anul 2016, la numai 43 de ani, iniţiatorul expoziţiei. La vernisaj vor fi prezenţi şefii Serviciilor Judeţene ale Arhivelor Naţionale din Brăila, Galaţi, Tulcea şi Constanţa. Expoziţia Reprezentanţe diplomatice la Dunăre de Jos şi Marea Neagră va rămâne deschisă la Galaţi până pe 26 octombrie 2017 după care aceasta va fi itinerată la Brăila.

Interferențe. Pictură și bijuterie contemporană




Galeria Romană 


București 


20 octombrie 2017






    Vineri, 20 octombrie, incepand cu ora 19:00, are loc o noua expozitie din traseul Camera Lucidă, care alatura pictura bijuteria contemporane. Organizat de Assamblage – Asociatia Nationala a Autorilor si Designerilor de Bijuterie Contemporana in colaborare cu Galeria Romana si cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National, proiectul reuneste forme conexe de arta vizuala, intr-un discurs dedicat comemorarii a 100 ani de la incheierea Primului Razboi Mondial.
    Bijuterie contemporana: o selectie curatoriala formata din 18 designeri parte din asociatia Assamblage, prezentati in prealabil in cadrul expozitiilor ROOM 40 @ Romanian Design Week 2017 si Camera Lucida – O perspectiva asupra Marelui Razboi prin intermediul bijuteriei contemporane @MNIR – Muzeul National de Istorie a Romaniei.
    Designeri expozanti: Ana Marchetanu, Andreia G. Popescu, Arina Nitulescu, Cleopatra Cosulet, Contemporia (Ioana Streza & Alexandru Burlacu), Diana Pantea, Anayd Blu (Diana Tobosaru), Life in Mono (Tana Enedi), Malute (Luiza Teodorescu), Gabriela Secarea, Gena Tudor, Juls (Teodora Rus), Roxana Hodorog, Razvan Popa, Temper (Diana Vasile), Irina Dimiu, Mihaela Dumitrasu si Mihaela Coman.
Design expoziție: Arh. Ioana Ardelean
Curator expozitie: David Sandu
    Pictura si ceramica: Lucia Trifan. După 40 ani de absență, Lucia Trifan se întoarce în România să expună in cadrul Galeriei Romane. Pentru această expoziție, a trimis 40 de pânze. În timp ce se afla în România, uraganul Irma a devastat insula in care locuia – St. Martin, distrugand atelierul si implicit, restul de lucrari ramase acolo.

Tabăra de pictură de la Vama




Arta plastică contemporană românească 


Muzeul de Istorie Suceava 


19 octombrie - 12 noiembrie 2017





Peștele cu aripi




Lansare de carte 


Răzvan Popescu 


Biblioteca Județeană V. A. Urechia, Galați 


20 octombrie 2017