duminică, 8 octombrie 2017

Tragedia spaniolă



De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul de Stat Ploiești






Premieră: 4 decembrie 1969.






Cronică publicată în Revista Teatrul, Nr. 1. Ianuarie 1970.

LEGO® To Brick Continued




Muzeul Național Tehnic Prof. Ing. Dimitrie Leonida 


București 


11 - 22 octombrie 2017




   Dragi prieteni, asa cum v-am obisnuit in ultimii patru ani, va invitam sa vizitati expozitia de creatii LEGO® To Brick Continued organizata de RoLUG in parteneriat Muzeul National Tehnic Prof. Ing. Dimitrie Leonida, in perioada 11-22 octombrie 2017. Anul acesta a doua oara. Creatiile s-au inmultit, Locul de desfasurare este in sala de expozitii temporare a Muzeului, la sediul sau din Parcul Carol I, Bucuresti.
   Veti avea ocazia sa admirati creatii personale din piese LEGO, construite deinimosii si inventivii membrii RoLUG, dar si seturi oficiale din diverse teme LEGO. Va asteptam cu multe surprize!
   Si de aceasta data, copiii vor avea amenajat un spatiu special pentru ei, unde isi vor putea pune in practica talentele de mici constructori.
   Toti vizitatorii vor primi cate un voucher de discount, pe care il vor putea folosi pentru achizitionarea de seturi LEGO cu pret redus, in magazinul online toy-joy.ro si magazinele LEGO® Certificate din Afi Cotroceni si ParkLake Bucuresti, City Park Mall din Constanta si Afi Ploiesti
Expozitia este deschisa de miercuri pana duminica, in intervalul 10:30-18:00.
   Pretul biletelor este de 5 lei / copil si 10 lei / adult. In data de 20 octombrie, intrarea este libera.
   In data de 21 octombrie va asteptam la concursul RoLUG Technic Xperience editia a 2-a, in Parcul Carol. Veti avea ocazia sa vedeti masinute radiocomandate ce se vor intrece pe trasee spectaculoase, dar si robotei gata de lupta!
Va asteptam cu drag!

În lumea personajelor Lowendal




Muzeul Colecțiilor de Artă 


București 


13 octombrie 2017 - 31 ianuarie 2018





   O expoziție dedicată operei lui George Löwendal cu ocazia aniversării a 120 ani de la nașterea artistului constituie un moment de reevaluare a unei creativități ce poate fi descifrată sub semnul unei paradoxale și fericite excepții. Născut la Sankt-Petersburg într-o familie nobilă, cu vechi rădăcini princiare daneze, ajunge în România după primul război mondial printr-un accident al sorții: va poposi mai întâi la București (1921-1925) și se va stabili apoi, pentru un deceniu, la Cernăuți, unde va lucra ca pictor scenograf și director tehnic al nou înființatului Teatru Național. Cosmopolitul oraș bucovinean, spațiu legendar central-european, a fost fără îndoială benefic pentru creativitatea lui Löwendal, care a intrat în avangarda mișcării teatrale și artistice, fapt documentat mai ales de schițele scenografice sau de costum, dar și în studiile expresioniste ale portretelor sale. Modernitatea înnoitoare, cultivată de Löwendal în lumea prin excelență citadină a Cernăuților din anii interbelici, se va îmbina neașteptat cu o vână tradițională, regăsită odată cu descoperirea unui teritoriu genuin: Bucovina, cu peisajele, mănăstirile și, mai ales, cu țăranii săi.
   Prezenta expoziție-dosar dorește să evidențieze forța creatoare cu care Löwendal a abordat în opera sa o multitudine de genuri și stiluri, de la proiecte scenografice avangardiste, la portrete cu vână expresionistă, de la peisajele influențate de lecția impresionismului și postimpresionismului la pictura religioasă neobizantină.
   Selecția propusă (în jur de 120 de lucrări aparținând Fundației Löwendal), va ilustra această diversitate a activității sale artistice.
   Alături de lucrările de pictură și grafică, expoziția va cuprinde și un aparat documentar - texte și fotografii - ilustrând biografia artistică a lui Löwendal.

Să ne cunoaștem artiștii




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Mișu Fotino (1886 - 1970)









Articol publicat în Revista Cinema, Nr. 469. 23 februarie 1940.


În Clopoțelul de alarmă, unul din(tre) vechile succese.




Din albumul de familie: tatăl și fiul (1935).




Articol publicat în Revista Teatrul Nr. 1. Ianuarie 1970. 

Corpul îngerilor. Fragmente dintr-o istorie a ierarhiilor cerești




Lansare de carte 


Bogdan Tătaru-Cazaban 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


12 octombrie 2017





    Editura Humanitas vă așteaptă joi, 12 octombrie, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la lansarea volumului Corpul îngerilor. Fragmente dintr-o istorie a ierarhiilor cerești de Bogdan Tătaru-Cazaban, apărut recent la Editura Humanitas, cu o prefață de Andrei Pleșu. 
La eveniment vor vorbi, alături de autor, Andrei Pleșu și Madeea Axinciuc.
    "De la Augustin și Toma de Aquino până la Duns Scotus și Ockham, de la Origen până la Bonaventura și până la fenomenologi și exegeți contemporani din toate zările, lucrarea de față se mișcă, liberă de prejudecăți, într-un spațiu amplu și policrom. În mediul academic și spiritual românesc se aude o muzică prea puțin sau deloc auzită până acum. E vorba de o reflecție vie asupra «formelor multiple ale realului», de «condițiile de posibilitate ale unor ființe pur inteligibile», de o «ontologie a intermediarului» și o «teologie a proximității». Angelologia devine, astfel, un exercițiu exploratoriu, care vizează orizonturi largi. În definitiv, ea culminează în antropologie, definind, prin contrast, limitele naturii umane. Scrisă limpede, construită subtil, nutrită de o admirabilă erudiție, lucrarea propune un autor matur și rafinat. Sub neobosita documentație a fiecărei pagini se simte palpitul unei curiozități genuine, al unei autenticități de o rară calitate, al unei angajări spirituale pentru care cunoașterea nu e un simplu depozit de fișe, ci o cale.“ (Andrei Pleșu)
    Bogdan Tătaru-Cazaban (n. 1977) a urmat studii de filozofie și teologie la Universitatea din București și stagii de cercetare la Colegiul Noua Europă (București) și la EHESS/Maison des Sciences de l’Homme (Paris). Este doctor în filozofie al Universității din București, cercetător științific la Institutului de istorie a religiilor al Academiei Române, co-fondator al revistei Chora. Revue d’études anciennes et médiévales: philosophie, théologie, sciences> și membru al mai multor asociații și societăți academice.
    A publicat: Dumitru Stăniloae sau paradoxul teologiei, în colaborare cu Teodor Baconsky (Anastasia, 2003); Pluralitatea metafizicii medievale. Istorie şi structuri (Polirom, 2005); Mănăstirea Hurezi/Monastery of Hurezi, în colaborare cu pr. Gabriel Herea (Artec Impresiones, 2009); O filozofie a intervalului. In honorem Andrei Pleşu, în colaborare cu Mihail Neamțu (Humanitas, 2009); Memory, Humanity and Meaning. Essays in Honor of Andrei Pleşu’s sixtieth Anniversary, în colaborare cu Mihail Neamțu (Zetabooks, 2009); Sfântul Martir Iustin Filozoful. O introducere (Deisis/Stavropoleos, 2010); Comuniune și contemplație. Despre creștinismul patristic și bizantin (Zetabooks, 2011). A tradus din Augustin (Humanitas, 2004; Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă, 2010), Boethius (Polirom, 2003), Hugo din Saint-Victor (Univers Enciclopedic, 2005), E. Lévinas (Humanitas, 2006), R. Klibansky, E. Panofsky şi F. Saxl (Polirom, 2002). A îngrijit volumele: André Scrima, Duhul Sfânt şi unitatea Bisericii. Jurnal de Conciliu, și Sf. Ioan Damaschin, Despre cele două voinţe ale lui Hristos (Anastasia, 2004).
    Între 2010 și 2016 a fost ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran de Malta. A primit Ordinul Pius al IX–lea în grad de Mare Cruce (Sfântul Scaun), Ordinul Pro Merito Melitensi în grad de Mare Cruce (Ordinul Suveran de Malta), Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, Ordinul Coroanei Belgiei în grad de Comandor.