joi, 17 august 2017

Publius Ovidius Naso la Pontul Euxin - Bimilenar




Arta plastică contemporană 


Casa de Cultură, Mangalia 


17 august - 6 septembrie 2017






    Muzeul de Artă Constanța, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici – Filiala Constanța, a deschis joi, 17 august 2017, la Casa de Cultură din Mangalia expoziția Publius Ovidius Naso (43 a.Ch. – 17 p.Ch.) la Pontul Euxin - Bimilenar. Aceasta va sta la dispoziția publicului până la data de 6 septembrie 2017. Acțiunea face parte din proiectul Publius Ovidius Naso (43 a.Ch. – 17 p.Ch.) la Pontul Euxin - Bimilenar, proiect finanțat de Primăria Municipiului Constanța prin programul proiecte culturale 2017 - Bimilenar Ovidius, care va fi implementat în perioada august – noiembrie 2017.
    Evenimentul comemorează cei 2000 de ani de la moartea marelui poet latin, Publius Ovidius Naso care a fost considerat, alături de Horațiu și de Virgiliu, unul dintre clasicii literaturii latine. Acesta s-a născut la Sulmona, în Italia şi a murit la Tomis, Constanţa de astăzi, din România, după un exil, hotărât de împăratul Augustus, care a durat opt ani.
   Expoziția reunește lucrări de grafică, inspirate din opera marelui poet latin, care sunt realizate de artişti din Italia, Grecia, Bulgaria şi România. Expun artiștii plastici Lino Alviani, Arturo Faiella și Yoselin Giovani din Italia; Alex Dimitriadis, Xenis Sachinis și Kostis Spanopoulos din Grecia; Peter Lazarov, Yavora Petrova și Bozhidar Tonev din Bulgaria, Loretta Băluţă, Marieta Besu, Aurel Bulacu, Zuzu Caratănase, Mircia Dumitrescu, Suzana Fântânariu, Emilia Kiss, Eugenia Leca Botezatu, Anna - Maria Orban, Lelia Rus Pîrvan, Matei Şerban Sandu și Atena Elena Simionescu din România.

Clujul și locuitorii săi văzuți de fotograful Ferenc Vererss




Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei 


Cluj - Napoca 


16 august - 15 septembrie 2017




    Expoziția prezintă colecţia de clişee pe sticlă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, clișee realizate cu precădere în ultimele decenii ale secolului al XIX-lea, de către Ferenc Veress, primul fotograf de renume al Transilvaniei. Atelierul deschis de acesta la Cluj, în anul 1853, a fost cel dintâi cabinet fotografic de aici şi din întreaga Transilvanie.
    Expoziția dorește să impresioneze prin calitatea excepțională a imaginilor pozitive ale clișeelor, care au fost realizate prin fotografiere și apoi prin corectarea şi retușarea lor digitală. Toate aceste operațiuni au fost efectuate de specialistul muzeului nostru, Károly Török, unul dintre organizatorii acestui eveniment. Un aspect inedit al expoziției constă în faptul că o parte a imaginilor au fost prelucrate color de Károly Török, în încercarea de a reproduce nuanțele care colorau ținutele clujenilor de altădată.
    Expoziția va fi deschisă din data de 16 august 2017 (începând cu ora 12:00, conform orarului) şi până în 15 septembrie 2017. Ea se încadrează perfect și în seria manifestărilor culturale desfășurate în orașul Cluj cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare, ediția a 8-a (14-20 august 2017).

Ferestre spre Asia




Lansare de carte 


Adrian Stoica 


Biblioteca Județeană Panait Istrati, Brăila 


22 august 2017







Zeițe și șamani în credințele străvechi. Plastica antropo-zoomorfă – de la artă la identitate




Casa Filipescu-Cesianu 


București 


11 august 2017 - 31 iulie 2018





    Expoziția Zeițe și șamani în credințele străvechi. Plastica antropo-zoomorfă – de la artă la identitate este coordonată și realizată după un concept dezvoltat de Dr. Adrian Majuru, manager, de Dr. Theodor Ignat, coordonator al Biroului de Arheologie și de Dr. Dan Pîrvulescu, director adjunct.
   Tematica expoziției Zeițe și șamani în credințele străvechi. Plastica antropo-zoomorfă – de la artă la identitate a fost influențată de structura colecției de Arheologie a Muzeului Municipului București, care deține o impresionantă varietate de figurine antropomorfe și zoomorfe, cea mai mare parte fiind încadrate în perioada neo-eneolitică, dar și o serie de piese aparținând epocii bronzului și celei de-a doua epoci a fierului (La Téne). Piesele provin din săpăturile arheologie desfășurate în preajma Bucureștiului la început de secol XX, în așezările Boian-Gumelnița de la Vidra, Măgura Jilava, Chitila Fermă, Cernica, dar și cele mai târzii de la Cățelu-Nou sau Popești.

Caierul verii




Arta plastică contemporană românească 


Muzeul Satului Bănățean, Timișoara 


21 august 2017





Povești despre Cluj




Memoria documentelor 


Cluj - Napoca 


17 august 2017




Asociația Vechiul Cluj continuă seria de conferințe neconvenționale Povești despre Cluj.
Invitați ai acestei întâlniri vor fi: Varga Attila și Bogdan Stanciu.
Invitat permanent: Tudor Salagean.
Invitații noștri vor vorbi despre 
Masoneria clujeană și Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului 
și despre Un clujean celebru: Abraham Wald.
    Proiect realizat cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Municipiul Cluj-Napoca și al Consiliul Judetean Cluj. Eveniment desfășurat în cadrul Zilele Culturale Maghiare din Cluj 2017. Visit Cluj!
    Evenimentul va avea loc la H33 - Social Innovation Hub, 
strada Horea nr. 33 (fostul depozit Prodvinalco).