vineri, 28 aprilie 2017

Ultimul moștenitor




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Victoriei




Foto: 100 Ro

***
Caiet - Program, Teatrul Victoriei, București.
Din păcate, îmi lipsesc primele două pagini.
Nu sunt sigur, dar înclin să cred că este chiar nr. 1.
Certă este însă stagiunea: 1944 - 1945.
Am consultat, în acest sens, mai multe surse concordante.

Comedia
articol semnat Marian (probabil) Maniu


Leny Caler
articol semnat Soare Z. Soare
























Pentru mărire, click pe imagine.



Siegfried: Schiță de decor pentru Femeia îndărătnică de Shakespeare.













***
Caietul nr. 2 îl găsiți publicat aici:

Imi pasa: Leny Caler


Culorile soarelui




Arta plastică contemporană românească


Constantin Dipșe 


Muzeul de Artă Cluj - Napoca 


3 - 21 mai 2017





    Muzeul de Artă Cluj-Napoca organizează, în perioada 3 – 21 mai 2017, expoziția de pictură Culorile soarelui a artistului bucureștean Constantin Dipșe. Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 3 mai 2017, la ora 18:00, în sălile de expoziții temporare (parter) ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca. Expoziția va fi prezentată de către Florin Gherasim, muzeograf organizator al evenimentului. De asemenea, personalitatea lui Constantin Dipșe va fi evocată de către doamna Maria Dipșe și Ionuț Dipșe, soția, respectiv, fiul artistului.
    Constantin Dipșe s-a născut la 26 septembrie 1917 în comuna Șurdești din județul Maramureș. A urmat treptele educației artistice până la absolvirea Institutului Nicolae Grigorescu din București, secția pictură, promoția 1945, la clasa profesorilor Nicolae Dărăscu și Camil Ressu.
    Activitatea artistică și expozițională a lui Constantin Dipșe, începută chiar din studenție, adună un buchet excepțional de strălucite momente, însemnând proiecte, burse, călătorii de studiu, participări la expoziții de anvergură în țară și străinătate (Franța, Germania, Italia, Austria, Polonia, Cehoslovacia, Grecia, URSS și până în țări din extremul orient, ca India, Pakistan, Japonia.) Dintre numeroasele premii și distincții, amintim doar Ordinul și Medalia Meritul Cultural. În prezent, numele său patronează spiritual școala din satul natal, Șurdești.          Deși s-a stabilit la București, artistul a revenit deseori în ținutul de baștină, iar sevele, amprentele Maramureșului s-au insinuat statornic în opera sa. Acest lucru a fost remarcat și de către numeroșii exegeți care, de-a lungul timpului, au descoperit în lucrările lui Constantin Dipșe, elaborate într-un demers creativ, statornic și continuu, de peste șase decenii, noi și noi valențe estetice. Organizat într-un moment aniversar, 100 de ani de la nașterea artistului, evenimentul de la Cluj-Napoca prezintă o selecție reprezentativă din opera sa, însoțită și de o bogată parte documentară (fotografii, scrisori, diplome, cataloage, broșuri) ce ilustrează traseul bogat al vieții și creației unui artist de excepție, Constantin Dipșe.
    Expoziția va fi deschisă spre vizitare în perioada 3 – 21 mai 2017, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00 - 17:00.

Exit




Lansare de carte 


Iulian Moreanu 


Biblioteca Municipală Dr. C. I. Istrati, Câmpina 


6 mai 2017






Ecranul




România de-altădată 


Colecții și Colecționari 


Înscrisuri de toate felurile





Caiet program cinema, Întreprinderea Cinematografică Raională Bacău. 1959.





















În curînd pe ecrane:












Visul spulberat













În curÎnd pe ecrane noul film romînesc