joi, 30 noiembrie 2017

Centrul de Documentare și Cercetare a Culturii Vizuale Mihai Oroveanu




Muzeul Național de Artă Contemporană 


București 


6 decembrie 2017





    Muzeul Național de Artă Contemporană are plăcerea să anunțe inaugurarea Centrului de Documentare și Cercetare a Culturii Vizuale Mihai Oroveanu, un spațiu public destinat specialiștilor, dar și publicului larg interesat de fondul de documentare al muzeului.
    Miercuri, 6 decembrie, ora 19:00, vă învităm la deschiderea oficială a centrului care onorează amintirea lui Mihai Oroveanu, istoric de artă, fotograf, curator și director fondator al MNAC, în compania celor care i-au fost prieteni și colegi, precum și a membrilor Consiliului Științific al muzeului.
    Cu această ocazie se va deschide și expozița foto-documentară Vitrină. Practici ale memoriei și reconstrucției în cinci muzee românești, o colaborare între MNAC, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național al Literaturii Române, Muzeul Național al Țăranului Român și Muzeul Municipiului București, inițiată de cercetătorul în rezidență al MNAC Luca Zordan.
    Biblioteca centrului poate fi consultată gratuit și conține fondul documentar (mapele de artiști), aproximativ 6.000 de volume (cărți și cataloage) acoperind domenii precum istoria și teoria artei, artă contemporană românească și internațională, fotografie, piața de artă, arhitectură, design, istorie, sociologie, literatură, precum și circa 600 de numere dintre cele mai importante periodice având ca tematică arta contemporană.
    Spațiu multifuncțional, centrul va găzdui discuții, ateliere, conferințe, lansări de carte sau mici expoziții și își dorește să fie un loc de întâlnire și un posibil început al unei comunități extinse de cercetare a patrimoniului MNAC.

Șeful sectorului suflete/Ucigaș fără simbrie




Prezențe românești peste hotare 


Teatrul de Comedie 


Helsinki, Finlanda 


1969




Vasilica Tastaman și Radu Beligan.



Mircea Șeptilici și Radu Beligan.


Articol publicat în Almanah Flacăra 1970. Decembrie 1969.


Printre laureați la Festivalul Internațional de Folclor




Prezențe românești peste hotare 


Cairo, Egipt










Articol publicat în Revista Muzica, Nr. 3. Martie 1964.

OZN-uri deasupra României




Lansare de carte 


Dan D. Farcaș 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


6 decembrie 2017




    Editura Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, lansează volumul OZN-uri deasupra României scrisă de Dan D. Farcaș. Alături de autor, la evenimentul care va avea loc miercuri, 6 decembrie 2017, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, se vor afla Dumitru Prunariu, cosmonaut, Alexandru Mironov, jurnalist de știință și Gheorghe Cohal, director executiv ASFAN.
   OZN-uri deasupra României își propune ca prim obiectiv prezentarea unei selecții reprezentative a observațiilor și întâlnirilor de tip OZN din România, din secolul al XVI-lea până în prezent. Apoi, include o istorie a ufologiei din țara noastră, prezentând și personalitățile din acest domeniu, care au cules și examinat cea mai mare parte a cazurilor selectate. A treia parte a lucrării este o încercare de a înțelege ce se întâmplă în spatele fenomenului OZN, în general, ilustrată foarte bine de cazurile românești și evidențiind înrudirile cu evenimente folclorice, religioase, paranormale etc. În final, autorul expune și o ipoteză personală, pentru a explica cele observate, dincolo de simplismul clișeelor promovate în prezent în mediile de informare.
    "O carte extraordinară, conținând o multitudine de detalii fascinante asupra unui mare număr de cazuri, de la observații făcute de piloți, până la întâlniri cu entități extraterestre. Bogăția detaliilor o face valoroasă pentru oricine e interesat de acest domeniu." - Nick Pope, șeful proiectului OZN al Ministerului Apărării din Regatul Unit, 1991–1994.
    "O lectură esențială pentru pasionații de acest subiect. O carte bine documentată, care evidențiază importanța observațiilor OZN, petrecute de-a lungul istoriei României și nerelatate până în prezent." - John Hanson, editor/autor al seriei de volume Haunted Skies din Marea Britanie
    Dan D. Farcaş, născut în 1940, la Reşiţa, este absolvent de matematică şi fizică la Universitatea din Timişoara şi are un doctorat în matematică şi informatică la Universitatea din Bucureşti. A urmat cursuri de informatică la firma IBM din Franţa și Germania și la Sophia Antipolis din Franţa.
    Informatician, din 1962, la Institutul politehnic din Timişoara, la primul calculator alfanumeric românesc, MECIPT-1, pe care a realizat, între altele, simulări de reţele neuronale şi de sisteme biologice, în premieră pentru România. Începând din 1968, la CEPECA Bucureşti, a predat cursuri de informatică, a condus şi a participat la numeroase proiecte de informatizare, unele de nivel naţional, în special în managementul sănătăţii, al cercetării şi al proceselor industriale. A fost director la Institutul Român de Management (1990), director şi director adjunct al Centrului de Calcul şi Statistică Sanitară (1992-2002, cu întreruperi), consilier temporar al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi expert al Comisiei Europene, pentru informatizarea ocrotirii sănătăţii în România. Este cercetător principal I şi a fost consilier/expert I la Direcţia Generală de Politica Ştiinţei şi Management din Ministerul Cercetării şi Tehnologiei (1994-2000).
    Din 1991, a fost membru corespondent, iar din 1993 este membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale. Vicepreşedinte al Societăţii Române de Informatică Medicală în perioada 1991-2010. Membru fondator în 2006 al Centrului de Studii pentru Ştiinţele de Graniţă, în cadrul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO. Din 2013, este membru al Comitetului Român de Istoria şi Filosofia Ştiinţei şi Tehnicii al Academiei Române. Din anul 1998 a fost vicepreşedintele, iar din 2011 este preşedintele Asociaţiei pentru Studiul Fenomenelor Aerospaţiale Neidentificate (ASFAN).
    A publicat în România şi în străinătate circa 30 de cărţi, despre: informatică, eseuri filosofice, extratereştri, OZN-uri, memorialistică, SF etc., peste 1.200 de articole, majoritatea de popularizare, şi a participat la numeroase dezbateri radio şi TV, în ţară şi străinătate.

Din Regiunea Stavropol




De prin lume adunate...


Rusia 


Colecții și Colecționari 


Cartofilie



Jeleznovodsk.


Jeleznovodsk.


Jeleznovodsk.


Essentiki.


Essentiki.


Essentiki.


Piatigorsk.


Piatigorsk.


Piatigorsk.


Kislovodsk.


Kislovodsk.


Kislovodsk.


Mapă-set, cărți poștale necirculate. 1985.
Titaj: 100 000 de exemplare.



Ce-am avut...




România de-altădată 


Colecții și Colecționari 


Înscrisuri de toate felurile 


Reclame






































Pentru mărire, click pe imagini.
Reclame publicate în Almanah Flacăra 1970. Decembrie 1969.