marți, 27 septembrie 2016

Regele Ferdinand I al României și gesturile sale istorice




Muzeul Național Peleș


Ion Bulei


Sinaia


29 septembrie 2016





    Muzeul Național Peleș vă invită joi, 29 septembrie, ora 12:00, să audiați conferința susținută de prof. univ. dr. Ion Bulei.
    Intitulată Regele Ferdinand I al României și gesturile sale istorice, ea se înscrie în seria conferințelor publice, dedicate regilor și reginelor României.
    Cu o carieră universitară impresionantă, Ion Bulei rămâne unul dintre cei mai străluciți istorici ai epocii moderne românești.
    Viața în vremea lui Carol I, Viața cotidiană în timpul lui Carol I, Conservatorismul, Istorie și actualitate, Lumea românească la 1900, Regina Maria, O istorie a românilor, Românii în secolele XIX-XX, Europenizarea reprezintă doar câteva titluri de mare succes pe care și-a pus semnătura de-a lungul timpului.
   Anul acesta, Muzeul Național Peleș a editat catalogul expoziției temporare Regina Elisabeta a României – Un secol de eternitate, în care a publicat un text scris de prof. univ. dr. Ion Bulei.

Loss of Soul




Arta plastică contemporană românească


Botond Reszegh


Muzeul de Artă Arad


29 septembrie - 23 octombrie 2016




Sala Ovidiu Maitec/Muzeul de Artă Arad/Complexul Muzeal Arad
Str. Gheorghe Popa de Teiuş, nr. 2-4, etaj 2
29 septembrie - 23 octombrie 2016
Vernisaj : Joi, 29 septembrie 2016, ora: 19:00
Curator : dr. Adrian Sandu – artist vizual (Complexul Muzeal Arad)
Prezintă:
Adriana Oprea – critic (Muzeul Național de artă Contemporană a României)
Boszormenyi Zoltan – scriitor
    Muzeul de Artă, din cadrul Complexului Muzeal Arad, prezintă, în premieră, expoziția de grafică, semnată de artistul Botond Részegh. Vernisajul va avea loc joi, 29 septembrie, ora 19:00, evenimentul fiind prezentat de Adriana Oprea – critic și Boszormenyi Zoltan – scriitor. Expoziția este deschisă la Arad, în perioada 29 septembrie-23 octombrie 2016.
   Evenimentul este realizat cu sprijinul financiar al ConsEvenimentul este realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Arad.
   "Pentru artistul Botond Részegh, Loss of Soul, titlul dat expoziţiei de la Muzeul de Artă din Arad – este numele dezumanizării. Încă nu e totul pierdut (lost soul), ci e mai degrabă un proces al pierderii în curs. Loss of Soul este numele dat seriei de Capete, lucrările expoziţiei, şi e un titlu cu pathos – criticii ar zice <expresionist> , cu atât mai mult cu cât se referă la portrete fără faţă, chipuri fără imagine, feţe fără suflet. Ele sunt făcute de un grafician la bază care comută spre pictură cu o suspectă relaxare, pentru că pictura a fost mereu un miraj, un fruct oprit, un alter-ego al artelor grafice; pictura e Celălaltul graficii şi invers, ca un corp (pasta şi carnozitatea) oferit unui cap (structura şi cerebralitatea).
    Capetele lui Reszegh Botond sunt mase fără formă aglutinate într-o consistenţă suspectă, urâtă, brutală. Şi în grafică şi în pictură, Reszegh Botond este pe cât de direct în cum face – sigur şi precis în manieră, pe atât de indirect în ce face – voalat şi obscur în subiect. Prin imaginile lui Reszegh Botond nu se vede. Dar cu toate că nu vezi prin ele, Capetele pot fi gâlme sau burţi, pântece şi origini. Numai că doar sufletul poate spune ceva despre pierderea lui, doar el îşi poate constata dispariţia. Expoziţia Loss of Soul vorbeşte despre el, despre cum admiră golul şi îşi contemplă absenţa. De aceea picturile Reszegh Botond sunt lipsite de imagine, goale ca ale lui Francis Bacon, asiatice” – dr. Adrian Sandu, curatorul expoziției (artist vizual, Complexul Muzeal Arad).